Linux Mint 13 '' Maya '' Çıktı

fatih0xx

Asistan
Reaksiyon puanı
1
ne linuxu be abicim. geçenlerde ubuntuyu kurdum. geçenlerde dediysem 6 ay oluyo. 5 ay kadar kullandım ubuntuyu. ya kardeşim bi programı kurmak bu kadarmı zor olur. linuxcular diyoki özgür yazılımı tercih edin linuxa geçin falan filan. ya kardeşim geçmemiz için windowstan daha entegre bi hale getirin o zaman. bi kere arayüzü çok karışık ubuntunun. 1-2 sene kullanınca ancak kavrayabiliyorsun linuxu. bide bin tane linux var ubuntu-kubuntu-zubuntu-xubuntu bu yazdığım linux dağıtımlarını dalga geçmek için yazmadım, gerçekten bu isimler linux dağıtımları var. şahsen ben dalga geçmek çinmi bu isimde linux dağıtımları çıkarttılar diye düşünmüştüm ama öyle değilmiş. meyse lafı fazla uzatmiyimde okurken sıkılmayın. linuxcular da kızmasın bana. gerçekler acıdır ama bu gerçekleri de göz önüne alarak linux dağıtımları geliştirilmeli. hatta xubuntu zubuntu falan filan bırakın kardeşim bunları tek bi sürüm çıkarın adı da linux olsun, mesela MacOsx var MacOsZ MacOsB MacOsC var mı :)

Rauros

Asistan
Reaksiyon puanı
0
ne linuxu be abicim. geçenlerde ubuntuyu kurdum. geçenlerde dediysem 6 ay oluyo. 5 ay kadar kullandım ubuntuyu. ya kardeşim bi programı kurmak bu kadarmı zor olur. linuxcular diyoki özgür yazılımı tercih edin linuxa geçin falan filan. ya kardeşim geçmemiz için windowstan daha entegre bi hale getirin o zaman. bi kere arayüzü çok karışık ubuntunun. 1-2 sene kullanınca ancak kavrayabiliyorsun linuxu. bide bin tane linux var ubuntu-kubuntu-zubuntu-xubuntu bu yazdığım linux dağıtımlarını dalga geçmek için yazmadım, gerçekten bu isimler linux dağıtımları var. şahsen ben dalga geçmek çinmi bu isimde linux dağıtımları çıkarttılar diye düşünmüştüm ama öyle değilmiş. meyse lafı fazla uzatmiyimde okurken sıkılmayın. linuxcular da kızmasın bana. gerçekler acıdır ama bu gerçekleri de göz önüne alarak linux dağıtımları geliştirilmeli. hatta xubuntu zubuntu falan filan bırakın kardeşim bunları tek bi sürüm çıkarın adı da linux olsun, mesela MacOsx var MacOsZ MacOsB MacOsC var mı :)
Bende Linux cuların bir araya gelip tek bir dağıtım çıkarmasını isterdim ama kader böyle ne yaparsın.Program kurmada nasıl bir zorluk yaşadın anlamıyorum ama harbiden anlamadım Yazılım Merkezine girip programı bulup kur tuşuna basmak bu kadar mı zor .Bir de bir sürü dağıtıma gelince bir sürüm çıkarılmasının sebebi farklı arayüzlere sahip olmaları mesela donanımın düşükse unity i kaldırmıyorsa ubuntu kurmak yerine lubuntu kurarsın 10 yıllık makinayı ferrari yapar orta halliyse xubuntu KDE seviyorsan kubuntu birde önemli olan Edubuntu var o da eğitim amaçlı eğitim araçlarının bulunduğu bir sistem lubuntu lxde kullanır bundan dolayı başına l alır xubuntu xcfe kullanır bundan dolayı başına x alır.En son olarak demişsin ki 1-2 sene kullandım anca kavradım filan alınma kardeş ama sorun sende 1 ay içinde tüm sistem kavradım diyebilirim ya o 1-2 seneyi abartma için yazdın yada dediğim gibi sorun sende şu olayı da unutmamak gerekiyor bir insan 0 bilgiyle windows a başlasa 4 ay da falan sistemi kavrarsa 0 bilgiyle linux dünyasına başlasa 2 ay da felan kavrar bu psikoloji de geçen bir olaydır bilen bilir o yüzden linux a suç atmayalım şimdi windows xp den desteği kesince eski makinalar ne yapacak sence bu windows abimizin zerre umrunda olurmu vereceği tek tavsiye gidin windows 7 li bir makina alın demek olur.Gördüğün gibi Linux da durum öyle değil eski makinan varsa ona göre sistemler var (örnek vereceksek geçen bir kişi çok hafif bir sistem kurduğunu iddia ediyordu yaklaşık 50 mb ram harcıyor falan diyordu gibi ) neyse lafı uzatmayayım :)

TEGİN

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Valla zor mor bir gün mutlaka kuracağım şu Linux'u :)))

raxetul

Profesör
Reaksiyon puanı
31
Mint ile başla, geliştikçe ihtiyaçlarına göre dağıtımını değiştirirsin. Yılma bir çok deneme yap, sonuçta ben aynı gün kaç kere format atmak zorunda kaldım bazı şeyleri öğreninceye kadar ve bugün uydu kartımı Linux'te daha iyi kullanabiliyorum :)

grezimonk

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
278
3G modemler Linux ile daha iyi çalışıyor kota takibinide knemo ile yaparsınız... sms yollamasanızda olur o sadece fatura şişirmekten başka işe yaramaz...

Al Arabi

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Ekran kartı belirttiiğim gibi Nvidia ve sistem kurulduğunda ekrn kartı sürücüsü kurulu değildi. Bildirimde 3 sürücü gösterdi ve tavsiye edileni yükledim. Yüklemeyi internet üzerinden yaptı. Diğerlerinde de aynı sorun.

Şöyle bir şey önerebilirim; eğer sistem üç tane driver önerdiyse sistemi yeniden başlatmak kaydıyla teker teker deneyerek hangisi sistemi stabil çalıştırıyorsa onunla devam edebilirsin. Veya nuevo diye açık kaynak bir driver var veya nvidia sitesinden sürücüsünü indirerek kurmayı deneyebilirsin. Sorunun kesin çözülür düşüncesindeyim. Yani eğer kullanmakta ısrarcıysan bir Linux Mint Mate masa üstü indir ve kur. Son derece şık ve özelleştirilebilirdir. Aklına takılanları Linux Mint tr forumlarına çekinmeden sorabilirsin. Yardımcı olmak isterim fakat internete sık giremiyorum. Linux forumları her zaman yardıma hazır insanlarla dolu. Yeterki alışmak ve öğrenmek arzunuz olsun.

kiragazerock

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Mint'i daha 2-3 ay önce keşfettim! Ama kurma işlemini birazdan yapacağım, çünkü biraz Mint üzerinde araştırmalar yapıp hangisi bana göre olduğuna karar vermek zorundaydım.
Geçen sene Ubuntu kullandım ama Unity'e geçince Pardus'a geçtim. Pardus'da da bir çok cevapsız sorunla karşılaşınca Windows 7'yi tekrar geri döndüm. Mint hem cihazım için hem de kullanımım için birebir bana göre! Tabi mate ve cinnamon masaüstlerinden hangisini seçsem diye çok düşündümse de cinnamon tura tarafıyla galip düştü :) Bilgiler için çok teşekkürler!

re13el

Dekan
Reaksiyon puanı
114
Windows üzerinde hangi programla usb ye yazdırabilirim.

re13el

Dekan
Reaksiyon puanı
114
Nvidia gforce gt540m driverını nasıl kurabilirim?Resimde de gördüğünüz gibi nvidia kartı görmüyor.
P2eu0.jpg

muratflash

Rektör
Reaksiyon puanı
511
Linux Mint 13 ü deneme fırsatını bugün buldum ama live dvd ile pek performanslı olmasada son derece sade bi masaüstü ortamı sunuyor..

grezimonk

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
278
USB belleğe yükle onunla Live olarak dene HDD üzerindeki kadar performanslı çalışıyor...

muratflash

Rektör
Reaksiyon puanı
511
Yok o usb bellektede performanslı çalışmaz wubi yardımıyla diske kurmam lazım..

hsngrms

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Wubi, Mint4win ile yapılan kurulumlarda tam performans alamazsınız, gerçek bir deneyim için direkt kurmanız lazım.

grezimonk

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
278
KINGSTON Data Traveler 4GB usb bellekle gayet iyi çalıştı ancak USB portu 2.0 olması gerekiyor eski anakartlarda USB ( front ) ayarı varsayılanda 1.1 ayarlı oluyor...

raindorfler

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
USB'ye kurulumu nasıl yaptınız? Bende kurulum yapmak istiyorum. Çok az açıklarmısınız?

Rauros

Asistan
Reaksiyon puanı
0
USB'ye kurulumu nasıl yaptınız? Bende kurulum yapmak istiyorum. Çok az açıklarmısınız?

Hiç denemedim ama normal kurulum yaparken kurulum yeri ve kurulum için ayrılacak bellek bölümü geldiğinde orada usb yi seçiyorsunuz oradan olması gerekiyor

muratflash

Rektör
Reaksiyon puanı
511
USB Flash Diske Linux Mint 13 (Ubuntu) Kurulumu

USB Linux Mint 13 gereksinimleri:

* 2GB veya daha büyük flash bellek (Fat32 dosya sistemiyle biçimlendirilmiş ve boş)
* Linux Mint 13 ISO dosyası
* Universal USB Installer
* USB'den boot edebilen bir anakart (2005 ve sonrasında üretilenler destekliyormuş.)

Nasıl yaparım:

** LinuxMint 13 ISO dosyasını indirin:

** Flash belleğinizi bilgisayarınıza bağlayın ve mümkünse diğer USB depolama sürücülerini çıkarın.

** Universal USB Installer'ı indirip çalıştırın. Şu pencere açılacak:

001uz.png

** "I Agree" butonuna tıklayın.

002di.png

** Resimdeki ayarları yapın:

Step 1'de indirmiş olduğunuz Linux dağıtımını seçin
Step 2'de "Browse" butonuna tıklayın ve iso dosyanızın yerini gösterin.
Step 3: Üzerine yükleme yapacağınız USB sürücüyü seçin. Format kutucuğunu işaretleyin.
Step 4: Burada 2 seçenek var.
a- Linux Mint üzerinde yaptığınız değişikliklerin (dil seçenekleri, duvarkağıdı, kurduğunuz programlar, kullanıcılar vs.) bir sonraki oturuma saklanmasını istiyorsanız -ki bir süre USB'den deneyecekseniz bence isteyin- diskinizin büyüklüğüne bağlı olarak 1000MB'tan az olmayacak miktarda bir persistence değeri seçin.
b- Değişikliklerin kaydedilmesini istemiyorsanız ya da USB belleği sadece kurulum için kullanacaksanız, burada bir değişiklik yapmayın. Dikkat: Çok küçük bir değer girerseniz ileride kullanım sırasında sürekli olarak "Disk dolu" uyarısı alırsınız.

** "Create" diyin.

** Yanlış bir sürücü seçmediğinizden emin olun ve bir gün herkesin duymak istediği o cevabı verin:

"Evet"

Program kendi kendine pencereler açacak, bir şeyler çevirecek. Siz bu arada işlerinize bakın."Installation Done, Process is Complete!" yazısı çıkınca "Close" diyin.

** İşlem tamam.

Bilgisayarı yeniden başlatın, BIOS'tan veya Boot Menüsünden başlatma sürücüsü olarak USB diskinizi gösterin. Ekrana şu menü geldiğinde beklememek için "Enter" tuşuna basın:
003zk.jpg

Sistem başlayacak ve Gnome masaüstünüz sizi karşılayacaktır.

Not 1:
Flash belleklerin okuma-yazma hızları, sabit disklere göre çok çok düşüktür. Dolayısıyla Mint'imiz, sırf bu nedenle yavaş çalışacaktır. Sabit diskinize kurduğunuzda hızlı, zaman geçtikçe yavaşlamayan bir bilgisayarınız olacak.

Not 2:
Linux dağıtımlarını (en azından bir çoğunu), kullanmakta olduğunuz Windows sürümlerini kaldırmadan aynı bilgisayara kurabilirsiniz.

Not 3:
Flash bellekten veya Live CD'den çalışan Linux sürümleri bilgisayarınızda kalıcı hiçbir değişiklik yapmaz. Diski çıkarıp bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda bilgisayarınız az önce yaşadığı hiçbir şeyi hatırlamayacaktır. Yaşanan her şey flash diskte kalmıştır.

Düzeltme: Eklemeyi unuttuğum bir şey var. Bu işlemden sonra flash belleğinizde kalan boşluğu hem Windows hem linux altında kullanmaya devam edebilir; belleği mp3, video oynatıcı gibi cihazlarınıza da bağlayabilirsiniz. Diskin tamamı Linux için formatlanmaz.