Linux Kurmak İstiyorum

Hangi Linux Dağıtımı ?

• Kullanılan toplam oy
    78

muratflash

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
510
Evet onu bende öğrendim ama ben masaüstüne eklemek istiyorum.Nasıl yapabilirim.
sistem>tercihler>mintdesktop bu kısma bi bak ordan olabilir pek bilmiyorum ama..

Bide şöyle bişey varmışş...

Alt+F2>gconf-editor

apps>nautilus>desktop>

computer_icon_visible: Bilgisayar

home_icon_visible: Başlangıç -Home Folder-

network_icon_visible: Ağ

trash_icon_visible: Çöp Kutusu

volumes_visible: Sisteme bağlı olan aygıtlar

Yanlarına tik atarak aktif edebilirsin.

seckyn

Profesör
Reaksiyon puanı
18
Evet onu bende öğrendim ama ben masaüstüne eklemek istiyorum.Nasıl yapabilirim.

Ellimden geldiğince video ile anlatmaya çalıştım yazsam o kadar cümleyi toparlayamayacağim için video aldım :mrgreen: Umarım işine yara :D

[video=youtube;C7c7jNO_a1Y]http://www.youtube.com/watch?v=C7c7jNO_a1Y[/video]

muratflash

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
510
Evet baya hos oldu... Canli dvd

screenshotat20120405231.png

rheumon

Asistan
Reaksiyon puanı
6
hayırlı olsun, deneyimlerini ve fikirlerini paylaşmanı dilerim..

thruthreign

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
159
Ellimden geldiğince video ile anlatmaya çalıştım yazsam o kadar cümleyi toparlayamayacağim için video aldım :mrgreen: Umarım işine yara :D

[video=youtube;C7c7jNO_a1Y]http://www.youtube.com/watch?v=C7c7jNO_a1Y[/video]
çok teşekkürler işime yaradı. :)

--- Mesaj Güncellendi ---

Evet baya hos oldu... Canli dvd

screenshotat20120405231.png
aramıza hoşgeldin :mrgreen:

Benim yine bir sorum olcaktı :mrgreen:
Sizde masaüstüne sağ tıklayınca türkçe şeyler yazıyor fakat bende ingilizce :huh:
Mesela sizce yeni klasör oluştur yazıyor bende create new folder :blink:

thruthreign

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
159

Bilgili99

Profesör
Reaksiyon puanı
252
yeniden kurma kısmını kastetmedim sadece kodları ve paketleri uygulaman gerekiyorsa diye dedim. :D

thruthreign

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
159
yok tamam da orada adam öyle demiş o yüzden söyledim :).Bu arada ben nasıl düzelteceğim :(

Bilgili99

Profesör
Reaksiyon puanı
252
Mint forumda araştırıp çözüm bulamazsan orada konu aç şahsen benim aklıma gelen başka bir şey yok yani beni birazcık aşıyor.

thruthreign

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
159
Arkadaşlar dilleri yükle/kaldır kısmından ingilizceyi tamamen kaldırıp bilgisayarı yeniden başlattım sorun çözüldü. :)
Peki bu linux'da windows'da kullandığım Steam'ı ve Tivibu'yu kullanabilir miyim ?

ck-xe

Dekan
Reaksiyon puanı
39
Tivibu izlenemiyor diye biliyorum. Steam gibi şeyleri (Windows oyun veya uygulamalarını) da normal yollarla çalıştıramıyorsun. Wine isimli programı kullanman gerekiyor.

thruthreign

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
159
wine'yi indirdim ama kullanamadım :(

arkadaşlar birde ubuntu'yu denemek istiyorum :D.Bugün ubuntu kuracağım :)

arkadaşlar linux mint'i nasıl sorunsuz bir şekilde kaldırabilirim ?

orçotüsi5

Asistan
Reaksiyon puanı
1
1) Linux açık kaynak kodlu olduğu için çeşit çeşit firmanın çıkardığı onca işletim sistemi var... Ben bunlar arasından Ubuntu' yu size tavsiye ederim...

2) http://www.ubuntu.com/

3) Evet kullanabilirsiniz... Windows çalışırken Wubi ile indirmiş olduğunuz Ubuntu kurulum dosyasını istediğiniz konuma kayıt ettirebilir, Ubuntu' nun kullanmasını istediğiniz GB ı seçebilirsiniz... Wubi kurulumu tamamlar ve size her pc açılışında işletim sistemini seçebileceğiniz bir ekran sunar... Ubuntu' yu kaldırmak isterseniz, Windows' ta tıpkı sıradan bir programı kaldırır gibi kaldırırsınız...

4) Her programı kullanamazsınız, örneğin messenger' ı kullanamayacaksınız... Linux' un kendi messengerını kullanacaksınız, a-msn di sanırım... (Çoğaltılabilir, birçok seçenek mevcut)

5) O bilgisayar ile linux uçar... Fakat Wubi işin içinde olduğu için uçtuğunu anlamazsınız, Wubi ile nedir-nasıldır diye göz gezdirirsiniz kaldırırken kafanız rahat olur diye yazdım... Ha kurmak zorunda mısınız ? Değilsiniz... Eğer .iso dosyası olarak indirip cd ye yazdırırsanız kurulum yapmadan cd den çalıştırarak Ubuntu da gezinmeye başlayabiliriz...

Üstelik Ubuntu açıldığında tıpkı Windows 7' de olduğu gibi internetinize anında bağlanır ve gezintiye başlayabilirsiniz :D

ben linux kullanmayı çok istiyorum ancak bilgisayar bilgim sıfır nasıl format atılacağını bile bilmiyorum

''Eğer .iso dosyası olarak indirip cd ye yazdırırsanız kurulum yapmadan cd den çalıştırarak Ubuntu da gezinmeye başlayabiliriz...

Üstelik Ubuntu açıldığında tıpkı Windows 7' de olduğu gibi internetinize anında bağlanır ve gezintiye başlayabilirsiniz''

ben kurulum yapmadan diske (cd-dvd) ubuntu yazıp, kurulum yapmadan ubuntu kullanmak istiyorum

1. bu şekilde ubuntu`da internet kullanbilirmiyim? ve herhangibir program kullanabilirmiyim, yoksa bunlar için illa kurulum mu yapmam lazım?

2. şu anki işletim sistemim windows 7 ultimate 32 bit eğer kurulum yapmadan ubuntu kullandım ubuntu çöktü diyelim window`su da çökertme gibi bir tehlike mevcut mu? (dımdızlak kalırım oratadada o yüzden soruyorum)

ve bu şekilde ubuntu donanıma herhangibir zarar verme gibi bir durum olurmu?

3. ubuntu dvd`ye yazsam olurmu? (elimde cd yok dvd var) ubuntu dvd`de ne kadar yer kaplıyor?

şimdiden teşekkür ederim

thruthreign

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
159
sadece 3.sorunun cevabını biliyorum :mrgreen:
Ubuntu'yu az önce indirdim 712 mb.DVD'ye yazdırabilirsin.Ben yazdırmak için Power Iso programını kullanıyorum.

linux mint'i nasıl kaldırabilirim ??

ck-xe

Dekan
Reaksiyon puanı
39
Ubuntu'yu az önce indirdim 712 mb.DVD'ye yazdırabilirsin.Ben yazdırmak için Power Iso programını kullanıyorum.

Kurulu olan disk bölümünü biçimlendirmeniz yeterli. Başlangıçta işletim sistemi seçme ekranından Windows 7'de EasyBCD programını kullanarak kaldırıyordum ama Windows 8 kullanmadığım için oradan nasıl kaldırılabileceğinden emin değilim.

ben linux kullanmayı çok istiyorum ancak bilgisayar bilgim sıfır nasıl format atılacağını bile bilmiyorum

''Eğer .iso dosyası olarak indirip cd ye yazdırırsanız kurulum yapmadan cd den çalıştırarak Ubuntu da gezinmeye başlayabiliriz...

Üstelik Ubuntu açıldığında tıpkı Windows 7' de olduğu gibi internetinize anında bağlanır ve gezintiye başlayabilirsiniz''

ben kurulum yapmadan diske (cd-dvd) ubuntu yazıp, kurulum yapmadan ubuntu kullanmak istiyorum

1. bu şekilde ubuntu`da internet kullanbilirmiyim? ve herhangibir program kullanabilirmiyim, yoksa bunlar için illa kurulum mu yapmam lazım?

2. şu anki işletim sistemim windows 7 ultimate 32 bit eğer kurulum yapmadan ubuntu kullandım ubuntu çöktü diyelim window`su da çökertme gibi bir tehlike mevcut mu? (dımdızlak kalırım oratadada o yüzden soruyorum)

3. ubuntu dvd`ye yazsam olurmu? (elimde cd yok dvd var) ubuntu dvd`de ne kadar yer kaplıyor?

şimdiden teşekkür ederim

1. Evet. Kalıbı yazdırdıktan sonra CD/DVD takılı olarak bilgisayarı baştan başlatmanız yeterli. Karşınıza çıkan menülerden ne yapmanız gerektiğini anlayabilirsiniz.
2. Hayır ama Windowsla alakalı dosyalarla oynarsanız çöker. Uyumsuz olmadığı sürece donanıma bir zararı olmaz.
3. Evet. Kalıbın yer kaplamasıyla alakalı bir durum söz konusu değil. 1MB'lık kalıp bile yazdırsanız o DVD'nin tamamını kullanır zaten. Yani boş alan 0 gözükür.

HRNKC

Profesör
Reaksiyon puanı
20

şimdiden teşekkür ederim

Kalan soruları ben cevaplayayım o zaman :D

1) CD yahut DVD ye yazdırmış olduğunuz Ubuntu' yu pc ye takarsınız, bilgisayarınızı CD-DVD den boot ederek hiçbir kurulum yapmadan Ubuntu' yu kullanırsınız, internette de turlarsınız sorun yok... Tamamen Türkçe' dir sıkıntı yaşatmaz...

2) CD-DVD den boot ettiğiniz zaman Windows' unuz çökmez... CD den boot ederek kurulumsuz şekilde Ubuntu' yu başlattığımda program kurmayı denememiştim onun için program kurulur ya da kurulmaz diye kesin bir şey söyleyemem... Nette turladım, birkaç video indirip izledim vs.

Biraz izlenim edindikten sonra Wubi ile Ubuntu kurdum çünkü CD-DVD den başlattığınızda hız olarak sizi tatmin etmez sadece tur atmalık gibidir... Wubi ile Windows açıkken Ubuntu' yu sıradan bir program kurar gibi ikinci işletim sistemi olarak kurabilirsiniz, kaldırmak istediğinizde de gayet basit şekilde kaldırılır... Wubi ile kursam Windows' u çökertir mi derseniz ona cevabım: "Windows yüzünden çöken Ubuntu gördüm fakat Ubuntu yüzünden çöken Windows' a rastlamadım şuana kadar"
1 yıl hiçbir sorun yaşamadan kullandım iki işletim sistemli olarak, sonra kendime notebook alınca desktop u sadece Windows kullanan kardeşime formatlayıp bıraktım... Problemden sebep Ubuntu silmişliğim olmadı ama Windows' a çoook format atmışlığım var...

orçotüsi5

Asistan
Reaksiyon puanı
1
sevgili aquess1999, ~J.c--W_ ve HRNKC cevaplarınız için çok teşekkür ederim

1.

acaba ubuntu`nun hangi versiyonunu önerirsiniz?

ubuntu 7-8-9-10-11?

millet ubuntu 10 ve 11`den çok şikayetçiymiş diye duydum

2.

birde her donanıma linux kurulamıyormuş diye duydum acaba burada donanımımı açıklamama gerek var mı?

3. sevgili HRNKC bilgisayarıma bende ubuntu kurmak isterim

ancak abim daha önce 2. işletim sistemi olarak; 2. harddiske ubuntu kurmuştu, windows ubuntu kurulu olan harddiski erişmiyordu [bu hardiski windows`ta beyaz bir dosya gibi gösteriyordu (hayalet hardisk gibi yani orada ama erişemiyorsun)]

şu anda tek hardiskle bilgisayar kullanıyorum, yani ubuntuyu bilgisayarakurmak şimdilik mümkün değil gibi.....

4. zamanında ubuntu download ettiğimde (ben download ettim abim kurmuştu) ubuntu`da amd ve intel için ayrı versiyonlar olduğunu görmüştüm, birde ileride via işlemcili 2. bilgisayar almayı düşünüyorum

acaba via işlemcili sisteme linux kurulabilir mi, kurulabilirse nasıl?

muratflash

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
510
@HRNKC Söylediklerine katılmakla birlikte şunlarıda ben ekleyeyim... Çalıştırılabilir canlı Linux cd lerinde program kurarsınız ayarlamalarınızıda yaparsınız ama sistemi yeniden başlatıp cd yi çıkarınca bütün ayarlar varsayılana döner...Birde bu tür şeyler kullanmak için değildir denemek içindir kullanmak istiyorsanız diske kurmak gerekiyor... Zaten cd deki hızıda hiç tatmin edici olmuyor donuyor filan...

Bence windows un yanına kurmak istiyorsanız ve tek sürücünüz varsa windows un yanına Wubi ile kurun...

Wubi burdan indirin..

http://www.softpedia.com/get/System/Boot-Manager-Disk/Wubi.shtml

orçotüsi5

Asistan
Reaksiyon puanı
1
@
HRNKC Söylediklerine katılmakla birlikte şunlarıda ben ekleyeyim... Çalıştırılabilir canlı Linux cd lerinde program kurarsınız ayarlamalarınızıda yaparsınız ama sistemi yeniden başlatıp cd yi çıkarınca bütün ayarlar varsayılana döner...Birde bu tür şeyler kullanmak için değildir denemek içindir kullanmak istiyorsanız diske kurmak gerekiyor... Zaten cd deki hızıda hiç tatmin edici olmuyor donuyor filan...

Bence windows un yanına kurmak istiyorsanız ve tek sürücünüz varsa windows un yanına Wubi ile kurun...

Wubi burdan indirin..

http://www.softpedia.com/get/System/Boot-Manager-Disk/Wubi.shtml

öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim

hiç bilgisayar bilmeden böyle işlere kalkışmak beni korkutuyor ama wubi kurulumu nasıl yapılıyor, karışık mıdır?

muratflash

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
510
öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim

hiç bilgisayar bilmeden böyle işlere kalkışmak beni korkutuyor ama wubi kurulumu nasıl yapılıyor, karışık mıdır?
Yok hayır indirip Windowsa kur sonra wubiyi açıp ubuntuyu onun yardımıyla indirip kuracaksın çok basit seveceksin...
Programı açınca seçimlerini yapıp kuracaksın..

Wubi_1.png

seckyn

Profesör
Reaksiyon puanı
18

İlk olarak buradaki 1 maddedeki işlemle kolaylıkla grubu sadece windows olarak ayarlayabilirsin daha sonra ise buraya bakarak minti kurduğun alanı windows alanına çevirebilirsin :D

raxetul

Profesör
Reaksiyon puanı
31
Harddiskinin yedeğini al, biri de arkadaşa Mint versin :D

thruthreign

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
159
arkadaşlar diski biçimlendirerek kaldırdım bu sefer pc açılmadı.Sonra ubuntu kurdum.:)
şu an ubuntu kullanıyorum.:mrgreen:

arkadaşlar peki ubuntuda nasıl masaüstüne bilgisayarım,ev,çöp,ağ bağlantıları kısayollarını ekleyebilirim. :mellow:

bilen yok mu :(

seckyn

Profesör
Reaksiyon puanı
18
arkadaşlar diski biçimlendirerek kaldırdım bu sefer pc açılmadı.Sonra ubuntu kurdum.:)
şu an ubuntu kullanıyorum.:mrgreen:

Y

arkadaşlar peki ubuntuda nasıl masaüstüne bilgisayarım,ev,çöp,ağ bağlantıları kısayollarını ekleyebilirim. :mellow:

bilen yok mu :(

Yazılım merkezini aç advanced settings'i kur daha sonra onu aç ve desktop kısmından istediğini masaüstünde göster :)