Linux Hakkında Bazı Mülahazatı Şamildir

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Finix
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Sevgili penguenler, Linux hakkında bazı fikirlerim ve düşüncelerim var. Windows son yıllarda epey bir yol katetti denebilir fakat ne yazık ki Linux halen daha Linux. Yani demek istediğim, ne kadar user friendly dağıtımlar mantar gibi türemiş olsa da hala daha son kullanıcıyı "Hadi abi Linux'a geçirek seni" demeye cesaret edemiyorum. Edemiyorum çünkü bir Linux dağıtımının sorunsuzca çalışması Guiza'nın La Liga'da İspanya'da gol kralı olması gibi bir şey. Olmaz bir şey değil ama... Guiza'dan bahsediyoruz işte.

Bilgisayarlar yaygınlaştıkça insanların bilgisayarlara bakış açısı da değişmeye başlıyor. Yani, eskiden bilgisayar dediğiniz zaman oha çüş seviyesinde bir şeydi. 10 yıl önce veletken bir bilgisayarın başına gittiğimde bilgisayarlara yaşlı gözlerle "Vay be" diyerek bakardım. Şimdi hemen hemen herkes en azından x86 veya ARM mimarisinde bir bilgisayara sahip durumda. Durum böyle olunca bilgisayarı sadece uğraşacak adam değil, en azından iş için bile kullanan insanlar türemiş durumda. Peki ya Linux 10 yılda ne kadar gelişti?

Pekala, pekala... En azından Linux arayüzü Fred Çakmaktaş'ın mağarasına benzemiyor. Maşallah KDE4 gibi karizmatik, bol soslu, ileri geri güç bildirimli bir alet (Allah belanı vermesin 6.45 yayınevi) var. Tabii sonra Gnome3'üydü, Tarçın'ıydı, hebele hübelesiydi epey bir ilerleme var arabirimsel olarak. Yani... Pekala itiraf edelim Ubuntu - Cannonical tarafı Linux için devrim denebilecek şeylerle uğraşıyor ama ne yazık ki Linux'tan istenilenler konusunda pek bir şey yapılmış değil.

İstenilen ne?

-0 sorun
-İyi bir donanım desteği
-İyi bir yazılım desteği
-Tadı hiç bitmeyen sakız

Pekala, tadı hiç bitmeyen sakız hakkında bir şey yapamamış olmaları en büyük sorun. Uçak havalanırken ağzımızda tadı kalmamış plastiğimsi iğrenç tatlar yüzünden uçaktan indiğimde kusacak gibi oluyorum. Zaten fakir olduğumuz için OnurAir'e biniyoruz, onların verdiği şeker de bildiğimiz bonbon şeker olduğu için hiçbir şekilde çiğnenemiyor.

Bu müthiş, gayet önemli sorundan sonra o kadar da önemli kalmayan üç şeye geçelim.

Linux'a driver çıkmaz, Linux iyi bir yazılım desteği gelmez? Neden peki? Bu tarafta Linux tarafı tamamen suçsuz mudur?

Windows için .exe uzantılı bir programı açacağınız zaman programın kodlanışı Adolf Hitler ile Stalin'in halay çektiği tarihlere denk gelse bile o dosyayı Windows çalıştıracaktır. Çünkü Windows'un oldukça kaliteli olduğu alanlardan biri geriye dönük uyumluluktur ve zahmet verici, gerçekten takdir edilesi bir olay. Windows XP (2001) için tasarlanmış bir programlar hala daha Windows 10'da (2016) takır takır çalışıyor. Siz hiç birisinin "Abi bir program açtım eski tarihliymiş öf be..." dediğini duydunuz mu?

Bu pek çok şey ifade eder. Windows için driver çıkaran bir şirket uzun bir süre tekrar driver çıkarmak zorunda değildir, çıkaracağı driverlar da çoğunlukla donanım performası ile alakalı olacaktır. Yani tek temel üzerinde optimizasyonlar yapmak gayet yeterlidir.

Birde Linux'a bakalım, Linux'ta ben asla eski paketlerin yeni sürümlerce desteklendiğini görmedim. Ubuntu tarafında 6 ayda bir sürüm çıkarılıyor ve bu sürümler eski dağıtımımın paketlerini desteklemiyor. Bu şirketler için müthiş bir masraf demek. AMD amca bakıyor, bunlarla mı uğraşacağım diyor ve Windows'a driver çıkarıyor. Aynı şeyi yazılımlar içinde düşünebilirsiniz.

Şimdilik bu kadar yeterli, gelin bakalım Windows'a saldırın bende kendi argümanlarımla savunayım.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Windows kullanmamın en önemli sebebi oynadığım oyunların Windows'ta olması.Yoksa bazı Linux yazılımları son kullanıcıyı düşünülerek yapılmıştır.Linux özgürlüktür.Yazılımcılar için mükemmel bir nimettir.
Kısacası;
I love Linux,
I love freedom.
--- Gönderi Güncellendi ---
Pekala, tadı hiç bitmeyen sakız hakkında bir şey yapamamış olmaları en büyük sorun. Uçak havalanırken ağzımızda tadı kalmamış plastiğimsi iğrenç tatlar yüzünden uçaktan indiğimde kusacak gibi oluyorum. Zaten fakir olduğumuz için OnurAir'e biniyoruz, onların verdiği şeker de bildiğimiz bonbon şeker olduğu için hiçbir şekilde çiğnenemiyor.
Bunun bu konuyla ne alakası var?

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
hala daha son kullanıcıyı "Hadi abi Linux'a geçirek seni" demeye cesaret edemiyorum. Edemiyorum çünkü bir Linux dağıtımının sorunsuzca çalışması Guiza'nın La Liga'da İspanya'da gol kralı olması gibi bir şey. Olmaz bir şey değil ama... Guiza'dan bahsediyoruz işte.
Annem'in laptop'unda Ubuntu 16.04 yüklü, oyunlarını, internetini ondan yapıyor annem. Eğer 50 yaşının üstünde, telefonunda, tabletinde facebook'a giriş yapmayı beceremeyen bir kadın Ubuntu 16.04'ü kullanabiliyorsa herkes kullanır.

Pekala, pekala... En azından Linux arayüzü Fred Çakmaktaş'ın mağarasına benzemiyor. Maşallah KDE4 gibi karizmatik, bol soslu, ileri geri güç bildirimli bir alet (Allah belanı vermesin 6.45 yayınevi) var. Tabii sonra Gnome3'üydü, Tarçın'ıydı, hebele hübelesiydi epey bir ilerleme var arabirimsel olarak.
KDE5 çıkalı 1 yıldan fazla oluyor ve Kubuntu 16.04 KDE5 ile geliyor. Sanırım uzun zamandır Linux camiası ile ilgiyi, alakayı kesmişsin. Her masaüstünün arayüzü farklı ve onları çok seven kullanıcı kitleleri var. Ben Unity 7'yi severim ama misal Lxde'yi, Openbox'u, Mate'yi, Cinnamon'u, Lxqt'yi sevmem. Belki Unity 8 çıkınca onu da sevmeyip bu sefer GNOME yada KDE'ye geçeceğim. Arayüz çeşitliliğini kötü bir şeymiş gibi anlatmışsın ama bu çok iyi bir şey. İşletim sisteminin arayüzünden nasıl göründüğüne kadar benim elimde.

İstenilen ne?

-0 sorun
-İyi bir donanım desteği
-İyi bir yazılım desteği
-Tadı hiç bitmeyen sakız
0 sorunla işletim sistemi yok, o sakız olayını da first ile konuşursun :D Diğer ikisi, iyi yazılım ve donanım desteği özellikle masaüstlerinde bizim platformda mevcut. Dizüstlerinde bazı şeyler çalışmayabiliyor ama zamanla gelen güncellemeler, ayarlar, yeni kerneller vs. çözüyor sorunu.

Linux'a driver çıkmaz, Linux iyi bir yazılım desteği gelmez? Neden peki? Bu tarafta Linux tarafı tamamen suçsuz mudur?
Linux'a driver çıkıyor, özellikle AMD'nin son çıkan sürücüleri Windows 10 ile eş değer performans veriyor. Nvidia'nın sürücüleri her zaman sorunluydu, hala sorunlu. Performansları iyi ama Nvidia çoğu Linux oyuncusunun göz bebeği iken ben AMD seçerdim. Bizim suçumuz %2 olmamız :D Kimseye para vermiyoruz, kazandırmıyoruz, adobe gibi firmalar da önce bizi yok sayıyorlar, flash ölmeye yaklaşınca bak nasıl getirdiler bizim tarafa flash desteğini ? Kullanan linux kullanıcısı var mı ? Sadece yeni geçenler. Ama benim gibi yıllık kullanıcı için çok geç, adobe hakkını bende doldurdu.

Windows için .exe uzantılı bir programı açacağınız zaman programın kodlanışı Adolf Hitler ile Stalin'in halay çektiği tarihlere denk gelse bile o dosyayı Windows çalıştıracaktır. Çünkü Windows'un oldukça kaliteli olduğu alanlardan biri geriye dönük uyumluluktur ve zahmet verici, gerçekten takdir edilesi bir olay. Windows XP (2001) için tasarlanmış bir programlar hala daha Windows 10'da (2016) takır takır çalışıyor. Siz hiç birisinin "Abi bir program açtım eski tarihliymiş öf be..." dediğini duydunuz mu?

Aynı şey eski linux yazılımları için de geçerli ? Windows yapmıyor bunu sadece. Windows'un gelişmesi ?

Mavi ekran'ı çözdüler, nasıl ? Yeşil ekran !

Windows 10 testers will now get a Green Screen of Death

Windows 10 yıl içinde ne kadar gelişti ? Dışarıdan bakan adam linux hiç gelişmiyor diyor, openrc gitti, systemd geldi ve performansı büyük ölçüde etkiledi bu. Her kernel güncellemesinde performans ve stabilite kazanıyoruz. Düzenli bir gelişim sistemimiz var. Ubuntu'nun 6 ayda bir çıkardığı kararlı sürümleri ve 5 yıllık LTS'leri, dağıtımların politikalarındaki devamlılıkları gibi.

Eğer Windows'u kurarken bir USB klavye/fare kullanırken sonra PS/2 takma kararı alırsan başta çalışmayacak ve bu video'yu takip etmen gerekecek. Ubuntu'da ise taktığın an çalışacak misal. DENENDİ ve yaşadığım sorunun çözümü bu video idi. Video'yu takip ederken bile ne yaptığım hakkında hiçbir fikrim yoktu, bir linux sisteminde sorunla karşılaşınca en azından böyle video yada forumlardan gördüğümde ne yaptığımı/yapacağımı anlıyordum.

Birde Linux'a bakalım, Linux'ta ben asla eski paketlerin yeni sürümlerce desteklendiğini görmedim. Ubuntu tarafında 6 ayda bir sürüm çıkarılıyor ve bu sürümler eski dağıtımımın paketlerini desteklemiyor. Bu şirketler için müthiş bir masraf demek. AMD amca bakıyor, bunlarla mı uğraşacağım diyor ve Windows'a driver çıkarıyor. Aynı şeyi yazılımlar içinde düşünebilirsiniz.

AMD amca artık açık kaynak sürücüleri destekleyip bütün dağıtımlara destek oluyor, sadece Ubuntu'ya değil. Vulkan geldi linux'a, AMDGPU geldi. Ubuntu 14.04 zamanından kalma sürücü zaten 16.04'de kullanılırsa garip olur çünkü açık kaynak sürücüler performans'ta cataclyst sürücüsünü açık ara fark ile geçti :D

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Annem'in laptop'unda Ubuntu 16.04 yüklü, oyunlarını, internetini ondan yapıyor annem. Eğer 50 yaşının üstünde, telefonunda, tabletinde facebook'a giriş yapmayı beceremeyen bir kadın Ubuntu 16.04'ü kullanabiliyorsa herkes kullanır.

KDE5 çıkalı 1 yıldan fazla oluyor ve Kubuntu 16.04 KDE5 ile geliyor. Sanırım uzun zamandır Linux camiası ile ilgiyi, alakayı kesmişsin. Her masaüstünün arayüzü farklı ve onları çok seven kullanıcı kitleleri var. Ben Unity 7'yi severim ama misal Lxde'yi, Openbox'u, Mate'yi, Cinnamon'u, Lxqt'yi sevmem. Belki Unity 8 çıkınca onu da sevmeyip bu sefer GNOME yada KDE'ye geçeceğim. Arayüz çeşitliliğini kötü bir şeymiş gibi anlatmışsın ama bu çok iyi bir şey. İşletim sisteminin arayüzünden nasıl göründüğüne kadar benim elimde.

0 sorunla işletim sistemi yok, o sakız olayını da first ile konuşursun :D Diğer ikisi, iyi yazılım ve donanım desteği özellikle masaüstlerinde bizim platformda mevcut. Dizüstlerinde bazı şeyler çalışmayabiliyor ama zamanla gelen güncellemeler, ayarlar, yeni kerneller vs. çözüyor sorunu.

Linux'a driver çıkıyor, özellikle AMD'nin son çıkan sürücüleri Windows 10 ile eş değer performans veriyor. Nvidia'nın sürücüleri her zaman sorunluydu, hala sorunlu. Performansları iyi ama Nvidia çoğu Linux oyuncusunun göz bebeği iken ben AMD seçerdim. Bizim suçumuz %2 olmamız :D Kimseye para vermiyoruz, kazandırmıyoruz, adobe gibi firmalar da önce bizi yok sayıyorlar, flash ölmeye yaklaşınca bak nasıl getirdiler bizim tarafa flash desteğini ? Kullanan linux kullanıcısı var mı ? Sadece yeni geçenler. Ama benim gibi yıllık kullanıcı için çok geç, adobe hakkını bende doldurdu.

Aynı şey eski linux yazılımları için de geçerli ? Windows yapmıyor bunu sadece. Windows'un gelişmesi ?

Mavi ekran'ı çözdüler, nasıl ? Yeşil ekran !

Windows 10 testers will now get a Green Screen of Death

Windows 10 yıl içinde ne kadar gelişti ? Dışarıdan bakan adam linux hiç gelişmiyor diyor, openrc gitti, systemd geldi ve performansı büyük ölçüde etkiledi bu. Her kernel güncellemesinde performans ve stabilite kazanıyoruz. Düzenli bir gelişim sistemimiz var. Ubuntu'nun 6 ayda bir çıkardığı kararlı sürümleri ve 5 yıllık LTS'leri, dağıtımların politikalarındaki devamlılıkları gibi.

Eğer Windows'u kurarken bir USB klavye/fare kullanırken sonra PS/2 takma kararı alırsan başta çalışmayacak ve bu video'yu takip etmen gerekecek. Ubuntu'da ise taktığın an çalışacak misal. DENENDİ ve yaşadığım sorunun çözümü bu video idi. Video'yu takip ederken bile ne yaptığım hakkında hiçbir fikrim yoktu, bir linux sisteminde sorunla karşılaşınca en azından böyle video yada forumlardan gördüğümde ne yaptığımı/yapacağımı anlıyordum.

AMD amca artık açık kaynak sürücüleri destekleyip bütün dağıtımlara destek oluyor, sadece Ubuntu'ya değil. Vulkan geldi linux'a, AMDGPU geldi. Ubuntu 14.04 zamanından kalma sürücü zaten 16.04'de kullanılırsa garip olur çünkü açık kaynak sürücüler performans'ta cataclyst sürücüsünü açık ara fark ile geçti :D
@eronis Çok detaylı ve anladığım kadarıyla çok güzel yazmışsınız. :)
Tarzını seviyorum.
Kimin veya neyin?
@eronis Zorin OS kurulumu tamamlandı.Şimdi bilgisayarı yeniden başlatacağım.Bu sayfada( Linux Ekran Görüntülerinizi Paylaşın.. ) görüşmek üzere :)

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,127
Ekran Görüntüsü 2017-01-21 15-32-58.png

sağlam ve kaliteli ses için Linux Mint 18.1 Serena 64-bit pardus 2012'nin de sesi iyi ama chrome kurması çok sıkıntılı...

Sudo

Asistan
Reaksiyon puanı
96
Arkadaşlar bilgisayar sadece oyun için değildir . Oyun açısından steam linux u sonuna kadar destekliyor. Ayrıca bence windows daha zahmetli . Bir linux distrosu kurarsın yoksa libre office i firefox u indirirsin takılırsın , bilgisayarda fazla dosyamı var terminalde 1 dakikalık iş oysa windows ta öylemi anti kur veya satın al mc ofisi satın al temizleme programı kur . Mavi ekran yedin 2 gün onla uğraş ...

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,127
Linux Mint 18.1 Serena 64-bit 7.1 ses kartın ve hoporlörün varsa her şeyi 7.1 ses verebiliyor yada 5.1 windows sadece kaynak 5.1 ise veriyordu...

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Bizim işimiz 50 yaşının üstünde oturup Facebook'a girip çıkan adam değil. Eğer bilgisayarcılıktan bahsediyorsak, her türlü kesimi görmemiz lazım. Mühendisler, sekreterler, oyuncular ve pek çok insan. 50 yaşındaki teyzeye display server kurup dos versen "Teyze internet yazınca internet açılıyor" desen o yine işini görür. Eğer ben son kullanıcıya "Seni Lenökse geçirek" demeye cesaret edemiyorsam bunun nedeni zorluk değil kullanışsızlıktır ve sorunluluktur. Ben laptobuma kurduğum Ubuntu'da ekran parlaklığını ayarlayamıyorum çünkü herifler Linux Kernel 3'da benim laptoba (acpi) olan desteği kafalarından silip atmıştı.(Ubuntu tabanlı olmayan dağıtımlarda zaten acpi direkt çalışmıyordu. Cannonical eli öpülesi bir şirket.) Evet sorun yok, sıfır sorun ama dandik Intel driverını kurmak için burada beş takla atıyoruz. %2lik kesim olmasına rağmen donanım üreticisine hiçbir kolaylık sağlamayan tarafa mı laf atmam gerekiyor yoksa %2lik kesimin geri kalan kesime göre daha fazla masraf çıkardığı için ilgilenmeyen donanım firmasına mı?

Hayır hayır, ben 2001'de yazılmış yazılımın halen daha Windows ortamı üzerinde takır takır çalıştırılıyor olabilmesinden bahsediyorum. Hiçbir ekstra bir şey yapmadan, en fazla sağ tık-özellikler-uyumluluk seçenekleri diye kolaylıkla çalıştırılabilen yazılımlar sürüsüyle dolu Windows üzerinde. Linux'da eski yazılımlar pekala çalıştırılabilir, fakat yeniden derlenmesi ve pek çok işlemden geçmesi gerekir. Microsoft emin olun bu konu üzerinde epey bir uğraşıyor ve yatırım yapıyor. Yani Ubuntu 14.04 sürücünün 16.10'da kullanılması tamam saçma olabilir ama çalıştırılabilmesi aradan geçen 2 yıl boyunca 14.04 sürücüleri çalıştırılıyor olabilseydi hem kullanıcıların hemde AMD'nin eli epey rahatlamış olacaktı. Tabii, StreamOS diye bir geyik olmasaydı ve Nvidia Linux piyasasını domine ediyor olmasaydı emin olun AMD uğraşmazdı bile.

Windows'un yeşil ekranı... Pekala, uzun zamandan beri mavi ekran görmedim duymadım bilmiyorum. En son mavi ekran aldığımda emektar i5 2500k'ı 5.0 Ghz vermeye çalışıyordum. Ondan önce de Ram'i tam doğru takamamıştım. Mavi/yeşil ekran bir ölümcül hatalar için ve işletim sisteminden kaynaklı mavi ekran hataları Windows Vista'dan beri neredeyse görünmüyor. Ama bir driver kururken, torrentten dosya indirirken kernel panic yemişliğim çoktur. x86 üzerinde mükemmel sistem yoktur, doğru. Ve üzgünüm dostum, yazılımsal geriye dönük uyumluluğun cevabı openrc'nin gitmesi ve senin PS/2 mouse çalıştırmaman değildir. Haklısın, Windows'un saçmaladığı bazı durumlar elbette ki var ama PS/2 anakartımda bile yokken bunu kolaylıkla gözardı edebilirim. Geriye dönük uyumluluk gibi müthiş zor konular, Microsoft'un pek çok platformla aynı anda uğraşması ve süre kısıtlılığı gibi şeyler Microsoft'un üzerinde müthiş bir baskı. Fakat, en azından sistemi düzeltebildikleri kadar düzeltebiliyorlar.

Evet kullanışlı değil. Ben bir slayt gösterisini hazırlayıp başka bir yerde slayttaki yazıların uçtuğunu görüp bütün sunum boyunca burnumdan soluyorsam, Dota2 oynarken Windows'tan 20 fps daha az alıyorsam ve bunun baş sorumlusu X.org denilen garabetse Linux daha pişmemiştir, şimdiye kadar pişmediği gibi. Arayüz olarak gelişmiş olabilir, ben masaüstü çeşitliliğine bir laf söylemedim ama hala daha Monolitik çekirdek olmanın pek çok sancısını çekiyor.

Bu arada KDE5 daha yok, emin olun yok. KDE'yi uzun süredir kullanan biri olarak emin olun KDE 5'nin gidecek yok yolu var. KDE 4'ün ilk çıktığı zamanlar kendi işimizi görürken saçma sapan çökmelerini unutmadım.

yucesezar

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
557
çok şükela bir konu olmuş finix bey elinize sağlık.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Bizim işimiz 50 yaşının üstünde oturup Facebook'a girip çıkan adam değil. Eğer bilgisayarcılıktan bahsediyorsak, her türlü kesimi görmemiz lazım. Mühendisler, sekreterler, oyuncular ve pek çok insan. 50 yaşındaki teyzeye display server kurup dos versen "Teyze internet yazınca internet açılıyor" desen o yine işini görür. Eğer ben son kullanıcıya "Seni Lenökse geçirek" demeye cesaret edemiyorsam bunun nedeni zorluk değil kullanışsızlıktır ve sorunluluktur. Ben laptobuma kurduğum Ubuntu'da ekran parlaklığını ayarlayamıyorum çünkü herifler Linux Kernel 3'da benim laptoba (acpi) olan desteği kafalarından silip atmıştı.(Ubuntu tabanlı olmayan dağıtımlarda zaten acpi direkt çalışmıyordu. Cannonical eli öpülesi bir şirket.) Evet sorun yok, sıfır sorun ama dandik Intel driverını kurmak için burada beş takla atıyoruz. %2lik kesim olmasına rağmen donanım üreticisine hiçbir kolaylık sağlamayan tarafa mı laf atmam gerekiyor yoksa %2lik kesimin geri kalan kesime göre daha fazla masraf çıkardığı için ilgilenmeyen donanım firmasına mı?

Hayır hayır, ben 2001'de yazılmış yazılımın halen daha Windows ortamı üzerinde takır takır çalıştırılıyor olabilmesinden bahsediyorum. Hiçbir ekstra bir şey yapmadan, en fazla sağ tık-özellikler-uyumluluk seçenekleri diye kolaylıkla çalıştırılabilen yazılımlar sürüsüyle dolu Windows üzerinde. Linux'da eski yazılımlar pekala çalıştırılabilir, fakat yeniden derlenmesi ve pek çok işlemden geçmesi gerekir. Microsoft emin olun bu konu üzerinde epey bir uğraşıyor ve yatırım yapıyor. Yani Ubuntu 14.04 sürücünün 16.10'da kullanılması tamam saçma olabilir ama çalıştırılabilmesi aradan geçen 2 yıl boyunca 14.04 sürücüleri çalıştırılıyor olabilseydi hem kullanıcıların hemde AMD'nin eli epey rahatlamış olacaktı. Tabii, StreamOS diye bir geyik olmasaydı ve Nvidia Linux piyasasını domine ediyor olmasaydı emin olun AMD uğraşmazdı bile.

Windows'un yeşil ekranı... Pekala, uzun zamandan beri mavi ekran görmedim duymadım bilmiyorum. En son mavi ekran aldığımda emektar i5 2500k'ı 5.0 Ghz vermeye çalışıyordum. Ondan önce de Ram'i tam doğru takamamıştım. Mavi/yeşil ekran bir ölümcül hatalar için ve işletim sisteminden kaynaklı mavi ekran hataları Windows Vista'dan beri neredeyse görünmüyor. Ama bir driver kururken, torrentten dosya indirirken kernel panic yemişliğim çoktur. x86 üzerinde mükemmel sistem yoktur, doğru. Ve üzgünüm dostum, yazılımsal geriye dönük uyumluluğun cevabı openrc'nin gitmesi ve senin PS/2 mouse çalıştırmaman değildir. Haklısın, Windows'un saçmaladığı bazı durumlar elbette ki var ama PS/2 anakartımda bile yokken bunu kolaylıkla gözardı edebilirim. Geriye dönük uyumluluk gibi müthiş zor konular, Microsoft'un pek çok platformla aynı anda uğraşması ve süre kısıtlılığı gibi şeyler Microsoft'un üzerinde müthiş bir baskı. Fakat, en azından sistemi düzeltebildikleri kadar düzeltebiliyorlar.

Evet kullanışlı değil. Ben bir slayt gösterisini hazırlayıp başka bir yerde slayttaki yazıların uçtuğunu görüp bütün sunum boyunca burnumdan soluyorsam, Dota2 oynarken Windows'tan 20 fps daha az alıyorsam ve bunun baş sorumlusu X.org denilen garabetse Linux daha pişmemiştir, şimdiye kadar pişmediği gibi. Arayüz olarak gelişmiş olabilir, ben masaüstü çeşitliliğine bir laf söylemedim ama hala daha Monolitik çekirdek olmanın pek çok sancısını çekiyor.

Bu arada KDE5 daha yok, emin olun yok. KDE'yi uzun süredir kullanan biri olarak emin olun KDE 5'nin gidecek yok yolu var. KDE 4'ün ilk çıktığı zamanlar kendi işimizi görürken saçma sapan çökmelerini unutmadım.
Mavi ekran hatasıyla çok uğraştım.Oyun kurarken ya da başka bir şey yaparken hiç mi hata mesajı almadınız Wİndows'ta?
Ben diyorum ki Windows'ta oynanan popüler oyunlar Linux'ta da oynanabilse daha doğrusu Windows'taki benim oynadığım oyunları (örneğin Zula) Linux'ta oynayabilsem Linux'a geçerdim herhalde.

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Arkadaşlar bilgisayar sadece oyun için değildir . Oyun açısından steam linux u sonuna kadar destekliyor. Ayrıca bence windows daha zahmetli . Bir linux distrosu kurarsın yoksa libre office i firefox u indirirsin takılırsın , bilgisayarda fazla dosyamı var terminalde 1 dakikalık iş oysa windows ta öylemi anti kur veya satın al mc ofisi satın al temizleme programı kur . Mavi ekran yedin 2 gün onla uğraş ...
Görmedim mesajı.

İşin aslı, bu Linux'un her şeyi içinde getirmesi olayı epey tartışmalı bir şey. Kimisi minimalizm taraftarı oluyor, ihtiyacı olmadığı yazılımın olmasını istemiyor. Bence gelsinler dursunlar fakat ssh çıkaran uygulamaya da ihtiyacım yok sanki.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Görmedim mesajı.

İşin aslı, bu Linux'un her şeyi içinde getirmesi olayı epey tartışmalı bir şey. Kimisi minimalizm taraftarı oluyor, ihtiyacı olmadığı yazılımın olmasını istemiyor. Bence gelsinler dursunlar fakat ssh çıkaran uygulamaya da ihtiyacım yok sanki.
Zaten bazı Linux işletim sistemleri de buna göre yapılmamış mı?Örneğin Zorin OS. Zorin OS: Your Computer. Better. Sitesinde iki farklı işletim sistemi var.Ücretsiz olanı daha çok normal kullanıcılar için diğeri de gelişmiş kullanıcılar için.Yanlışım varsa düzeltin.

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Zaten bazı Linux işletim sistemleri de buna göre yapılmamış mı?Örneğin Zorin OS. Zorin OS: Your Computer. Better. Sitesinde iki farklı işletim sistemi var.Ücretsiz olanı daha çok normal kullanıcılar için diğeri de gelişmiş kullanıcılar için.Yanlışım varsa düzeltin.
Şöyle, varsayalım ki adam office programı istemiyor ama Linux hakkında müthiş bir bilgisi yok. Bunu elde edebileceği bir sistem yok, ya Arch gibi bir dağıtımla ile uğraşacak ya da o yazılımı alacak.

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,127
belki arch'a fransız kalıyordur ben kalıyorum mesela ismi lazım olmayan kişi de fransız kalmıştı...

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Arch ile niye uğraşsın anlamadım ?
Sadece Arch değil elbet ancak minimalist ve sürekli güncelleme dağıtım alan dağıtımlar ya gentoodur, ya archtır ya debiandır ya da böyle bir dağıtım. Tabii resmi olarak Ubuntu gibi dağıtımlar minimalist bir iso sunuyorsa şapka çıkarırım.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Sadece Arch değil elbet ancak minimalist ve sürekli güncelleme dağıtım alan dağıtımlar ya gentoodur, ya archtır ya debiandır ya da böyle bir dağıtım. Tabii resmi olarak Ubuntu gibi dağıtımlar minimalist bir iso sunuyorsa şapka çıkarırım.
Ben konuyu kaçırdım sanırım, ne ara minimalizm'e geldik ? :P

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Ben konuyu kaçırdım sanırım, ne ara minimalizm'e geldik ? :p
Bir sonraki durak: Ayrılık Çeşmesi. Üsküdar'dan beri atla devam eden yolcularımızın bu istasyonda inmeleri gerekmektedir.

42patriot42

Asistan
Reaksiyon puanı
30
128 Ram li bilgisayar da kasmaların olduğuna şahit oluyorum ve bu beni Windows tan soğutuyor. Ama gel gör ki çalıştığım programlar sadece Windows ta çalışıyor buda beni Windows a mecbur kılıyor.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382

Şimdi farkettim mesajını, Core ile Ultimate arasında çok fark yok, sadece ultimate'in core'da bulunmayan özellikleri ve arayüz seçimleri var.

Bir sonraki durak: Ayrılık Çeşmesi. Üsküdar'dan beri atla devam eden yolcularımızın bu istasyonda inmeleri gerekmektedir.

Başlığın başından beri dediklerinin büyük bir kısmını anlamıyorum çünkü ya türkçeyi düzgün kullanmıyorsun, ya alakasız konuşuyorsun ya da belli belirsiz konuşuyorsun, kelime oyunu yapıyorsun yada kafamı karıştırıyorsun. Onun için yazdığın bir şeye cevap vermeye dahi çekiniyorum anlamadığım için. Acele ile yazmaya çalışmadan, kelime oyunu yapmadan, anlaşılır yazarsan sevinirim. Burası teknoloji forumu malum, yazılar anlaşılır olmalı.

128 Ram li bilgisayar da kasmaların olduğuna şahit oluyorum ve bu beni Windows tan soğutuyor. Ama gel gör ki çalıştığım programlar sadece Windows ta çalışıyor buda beni Windows a mecbur kılıyor.
O windows'tan değil, bilgisayarın yaşındandır :D

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Başlığın başından beri dediklerinin büyük bir kısmını anlamıyorum çünkü ya türkçeyi düzgün kullanmıyorsun, ya alakasız konuşuyorsun ya da belli belirsiz konuşuyorsun, kelime oyunu yapıyorsun yada kafamı karıştırıyorsun. Onun için yazdığın bir şeye cevap vermeye dahi çekiniyorum anlamadığım için. Acele ile yazmaya çalışmadan, kelime oyunu yapmadan, anlaşılır yazarsan sevinirim. Burası teknoloji forumu malum, yazılar anlaşılır olmalı.
Atı alan Üsküdar'ı geçti ( ´_ゝ`)

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Peki, minik bir özet geçelim :)

Mühendisler, sekreterler, oyuncular ve pek çok insan.
Mühendisler için linux'ta aslında istemedikleri kadar program var ama patronları endüstri standardını uygulamak zorunda. Çünkü endüstri standardı olan uygulama linux programının dosyalarını tam okuyamıyabiliyormuş anladığım kadarı ile. Ben kendime hardcore oyuncu diyemem ama CS:GO'yu ubuntu'da sorunsuz oynadığım zamanlar vardı. Yeterli donanımı olan herhangi biri Linux'ta oyun oynayabilir. Sen diyeceksin ki FPS kaybı olacak ? Güncel donanımlara çıkarılan sürücüler Windows sürücüleri ile eş değer. AMD RX al misal, Windows 10 sürücüleri ile eş performans verecektir.

50 yaşındaki teyzeye display server kurup dos versen "Teyze internet yazınca internet açılıyor" desen o yine işini görür.
Pek sanmıyorum :p

Ben laptobuma kurduğum Ubuntu'da ekran parlaklığını ayarlayamıyorum çünkü herifler Linux Kernel 3'da benim laptoba (acpi) olan desteği kafalarından silip atmıştı.
Grub ayarlarında bunu ayarlamanın yolu vardı. Modelden modele değişebilir ama yapacağın işlem benzer;
Kod:
sudo nano /etc/default/grub

Kod:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
satırını bulup
Kod:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash video.use_native_backlight=1"
şeklinde değiştirmeyi deneyebilirsin misal.
Kod:
sudo update-grub
Deneme yanılma yolu ile bulunabilir ne yapman gerektiği. Ben işin kolayına kaçtım, çalışmasınlar dedim ve sistem ayarlarından parlaklığı değiştiriyorum. Bu prosedür bana sıkıcı geldi. Sonra zamanlar Ubuntu ile gelen bir güncelleme ile bir anda kendi çalıştı, benim bir şey yapmama da gerek kalmadı.

Evet sorun yok, sıfır sorun ama dandik Intel driverını kurmak için burada beş takla atıyoruz.
Bütün cihazlarım intel ve Linux'u ilk kez denediğim günden bu yana hiç intel sürücüsü ile uğraşmadım.

Yani Ubuntu 14.04 sürücünün 16.10'da kullanılması tamam saçma olabilir ama çalıştırılabilmesi aradan geçen 2 yıl boyunca 14.04 sürücüleri çalıştırılıyor olabilseydi hem kullanıcıların hemde AMD'nin eli epey rahatlamış olacaktı.

Bu dediğini arch linux'ta hala yapabiliyoruz ve manjaro bu sürücüler hala yüklü geliyor. Sadece non-free seçeneği ile başlat ve 14.04 sürücülerini al o zaman. Ubuntu'da da yapmanın yolu var. Xorg'un versiyon uyumsuzluğundan kaynaklanan bir sorun bu aslında, Xorg'u sevmiyorum dersin, Wayland geldi ve Mir yolda.

Hayır hayır, ben 2001'de yazılmış yazılımın halen daha Windows ortamı üzerinde takır takır çalıştırılıyor olabilmesinden bahsediyorum. Hiçbir ekstra bir şey yapmadan, en fazla sağ tık-özellikler-uyumluluk seçenekleri diye kolaylıkla çalıştırılabilen yazılımlar sürüsüyle dolu Windows üzerinde.
Sanırım bu yazılımdan kastın sürücüler ama farkındaysan AMD sitesinde dahi bir kartın Windows sürücülerini aradığında sana belli bir versiyonu yada belli bir sürücüyü veriyorlar yine. AMD sadece Windows'a bu konuda öncelik veriyor çünkü daha fazla müşterisi Windows kullanıyor.

Linux'da eski yazılımlar pekala çalıştırılabilir, fakat yeniden derlenmesi ve pek çok işlemden geçmesi gerekir.
Kod:
tar -xvzf dosya.tar
cd dosya
./configure
make
sudo make install

Çoğu uygulamanın install script'i dahi var, çift tıklayıp kurabiliyoruz. Belki güncel yazılımlarla uyumsuzluğu olabilir ama eğer bahsettiğimiz program o kadar kullanışlı bir programsa bir Github'a bakmanı öneririm çünkü büyük ihtimalle birileri onu çoktan çatallamasını yaptı yada onunla ilgili fix dosyalarını yayımladı bile.

Ama bir driver kururken, torrentten dosya indirirken kernel panic yemişliğim çoktur.

Ben hayatımda kernel panic görmedim. Belki driver kurarken anlarım, belki sürücüde sorun vardır ancak torrent'ten dosya indirirken ? o_O Arka planda bir şeyleri yanlış yapmadığına eminmisin ?

Ve üzgünüm dostum, yazılımsal geriye dönük uyumluluğun cevabı openrc'nin gitmesi ve senin PS/2 mouse çalıştırmaman değildir.

Aslına bakarsan PS/2 mouse'u donanım algılamasının o kadar iyi olmadığını, saçmaladığını söylemek için yazdım. Çoğu yazıcı için de böyle. Linux dağıtımları çoğu yazıcıyı USB'den bağladığın anda tanıyorlar, sürücü sıkıntısı yok. Windows 10'da yazıcının sitesine girip o sürücüleri indirip kurulmasını beklerken kolay gelsin ;)

PS/2 anakartımda bile yokken bunu kolaylıkla gözardı edebilirim.
PS/2 anakartımda var, kullanıyorum. Kısaca gözardı edemem :p

Evet kullanışlı değil. Ben bir slayt gösterisini hazırlayıp başka bir yerde slayttaki yazıların uçtuğunu görüp bütün sunum boyunca burnumdan soluyorsam,
Xubuntu, Manjaro gibi pek çok linux dağıtımı üzerinden sunum yaptım, sıkıntım olmadı.

Dota2 oynarken Windows'tan 20 fps daha az alıyorsam
DOTA2'nin Linux'ta Windows'tan daha iyi FPS verdiğini biliyor muydun ? OpenGL ile Direct X'den daha hızlı çalışıyor.

X.org denilen garabetse Linux daha pişmemiştir,
Wayland ve Mir... :rolleyes:

16.04 ile KDE5'i denedim ve KDE4'den hoşlanmayan ben bayıldım KDE5'e :) Oldukça hızlı ve kararlı bir masaüstü ve oldukça az kaynak kullanıyor.

Dediğim gibi, sen anladığım kadarı ile uzun zamandır linux ile ciddi anlamda ilgilenmiyor, kullanmıyor ve makalelerini okumuyorsun. Windows'un sana daha uygun olduğunu seçmişsin ve bu normal, herkesin kişisel deneyimleri var. Benim de Windows ile ilgili deneyimlerimde orjinal pro lisansımı kullanmayacak kadar baş ağrıtan deneyimlerim oldu. Dediğim gibi, herkesin kişisel deneyimleri var. Ama bir işletim sistemi ile ilgili bu kadar nesnel konuşurken bu kadar öznel kalman garip olmuş. Kaldı ki farklı linux dağıtımları birbirinden oldukça farklı deneyimler sunarken. Ben kullanamadıysam kimse kullanamaz. Benim ilkokul 3'e giden kuzenim Xubuntu kullanıyor ve abisi de (lise 1 talebesi) linux meraklısı. Babamı sorsan zaten Windows kullanmak istemiyor, ya linux ya mac diye tutturmuş durumda ama iş yeri izin vermiyor. Şimdi eline alan bırakmıyor ve kullanırken de sıkıntı yaşamıyor. Sıkıntı yaşarsa da kolaylıkla çözebiliyoruz. Aynısını Windows ile yapamadık.
Atı alan Üsküdar'ı geçti ( ´_ゝ`)
Onu demiyorum, konumuzun arch ile alakası ne olduğunu anlamamıştım. Gerçekten arch ile yada minimalizm'le ilgili hiç bir şey konuşulmadı ben de anlamayınca ne alaka dedim. Gerçekten de ne dediğin burada da anlaşılmıyor.

Şöyle, varsayalım ki adam office programı istemiyor ama Linux hakkında müthiş bir bilgisi yok. Bunu elde edebileceği bir sistem yok, ya Arch gibi bir dağıtımla ile uğraşacak ya da o yazılımı alacak.

Arch ile niye uğraşsın anlamadım ?

Şimdi anladım ne demek istediğini de... Öyle dememiştir diye düşündüm... Linux ile ilgili bilgisi olmayan adam Arch'la nasıl uğraşacak ? :D
Installation/MinimalCD - Community Help Wiki

Üstelik dediğin de çok zor değil. Ubuntu software'ye girecek, libre office'e gelecek, kaldır diyecek. Son kullanıcı niye uğraşsın böyle şeylerle ? Asıl zorlaştıran sensin burada :D

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Windows 10'da yazıcının sitesine girip o sürücüleri indirip kurulmasını beklerken kolay gelsin ;)
Bu konuda size katılıyorum.Ben format atıp Windows yüklediğimde yazıcımı çalıştırabilmek için Windows'ta yazıcı driverını kurmak zorunda kalmıştım.Ama Linux'ta iken bilgisayarı Linux'tan başlattığımda yazıcıyı bilgisayara bağladığımda hemen yazıcıyı okudu ve işimi hallettim.Bugüne kadar laptobuma hangi Linux'u kurarsam kurayım ek bir driver yüklemek zorunda kalmadım.
Yani;
I love Linux,
I love freedom.

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Şu Linux'un mükemmelliği bir bizi vurmuyor anlaşılan. Laptop alırız aspisini ekran kartını tanımaz, millete gelince takır takır tanır. Millet driver basmadan yazıcı tanıtıyor, biz HP'nin zindanlarında Linux driverı karıştırırız. Madem tak diye tanıyor, şu sistem tepsisindeki HP garabeti gökyüzünden mi düştü ben anlamadım ki? Yani indirmek ve kurmak için sanırım epey uğraşmıştım, halbuki Windows yazıcıyı gerçekten de otomatik tanımıştı.

Linux Ekran Görüntülerinizi Paylaşın..

Ya da şu benim gariban Acer TravelMate 5735Z 8 yıllık diye mi kimse takmıyor? Dediğini defalarca yaptım, ne yazık ki hiçbir değişiklik yok. Biz mi yanlış yaptık?

Acer TravelMate 5735Z - Google'da Ara

Ayrıca kernel panic örneği Windows'ta olan çökmelerin aynısının Linux'ta gördüğümü anlatmak içindi. Windows'ta paso mavi ekran yiyor muyuz? Bir iki kere denk gelmişizdir, iki üç önce de masaüstü sistemimde kernel panicten illallah ettirmiş olan bir Ubuntu sistemim vardı. Demek istediğim, Linux paso kernel panic basıyor değil bazı donanımsal ihtimaller altında tıpkı Windows üzerinde basabileceği şeklinde.

Linux'ta her şeyin bir çözümü var artık, doğru. (Allah'a şükür.) Ama illa ki bazı çözümler için insanın elini kirletmesi, bir takım şeylerle uğraşması gerekiyor. Windows üzerinde bir adam eski bir yazılımı sağ tık - uyumluluk olarak çalıştırıyorsa Linux üzerinde adam make ile yazılımı baştan derlemek zorunda kalıyorsa üzgünüm, bu konuda Windows fersah fersah öndedir. (Kimi zaman sadece çift tık bile yetiyor.)

Elini kirletmesi derken kastettiğim şey, basit sorunlar için bir ton uğraş göstermek gerektiği. Örneğin Linux'u eline alacak ve Linux'un sadece masaüstü ortamını öğrenmek isteyen adam mutlaka bir sorunla karşılaşacak. Allah'ın emri oldu neredeyse. Dediğin gibi, arka plan ışığını ayarlamak gibi basit bir şeyin çözümü Grub menüsünde kod yazmaktan falan geçiyor. Zaten HP laptop alanlar Linux kurduğu zaman çıkan hatalarla gözlerinden kanlar akmaya başlıyor en sonunda. Ama çözümü var mı? Var. Forumlarda çözüm için yalvarıp iki gün sonra belki bir cevap almak, aldığın cevabın da maşallahı var bilmiyorsan uğraş dur. Zamanın çok şey olduğu ticari yerlerde bilgisayarda saçma sapan bir hata çıkarsa ve adam profesyonel destek alamazsa eli direkt Windows cdsine ve Microsoft Türkiye'nin numarasına gider, ben size diyeyim.

İşin aslı, sunum konusunda Linux'u suçlayamam. LibreOffice'ın ve Microsoft Office'in dangalaklığı bu iş. LibreOffice'de hazırladığım sunum Microsoft Office'de açtığımda eksikçeydi. Eh, sekreterler ve memurlar eğer Microsoft Office gibi profesyonel olarak sıkça kullanılan kaliteli bir yazılımda kendi belgelerini tam olarak alamazlarsa bu ciddi kayıplara neden olur, adam da Linux'a küfredip bırakıp her şeyi.

Ve bu arada, teyzeye display serverlı dos olayında gayet ciddiydim. Sadece Internet yazacağınız zaman browserı açacak bir script hazırlayın olsun bitsin teyzenin işi. Hatta grafik arayüzünde simge kovalamaktan çok daha basit bulacaktır bu işi.

Son düzenleme: