Linux Geçmeli Miyim ?

darkstar

Profesör
Reaksiyon puanı
1,503
Çok ilginçsiniz gerçekten, 4.5G konusunda anlamıştım bu ilginçliği de neyse teşekkürler.

Linux bilginiz olmadan Linux konusunda yorum yazıyorsunuz sonra da biz ilginç oluyoruz öyle mi?

Sizi alkışlıyorum sadece bravo o başlıkta içinizde kalanları bu başlık altında çıkartamazsınız kusura bakmayın, ayrıca herkes nevi şahsına münhasırdır...

Reaksiyon puanı
2,148
Linux bilginiz olmadan Linux konusunda yorum yazıyorsunuz sonra da biz ilginç oluyoruz öyle mi?

Sizi alkışlıyorum sadece bravo o başlıkta içinizde kalanları bu başlık altında çıkartamazsınız kusura bakmayın, ayrıca herkes nevi şahsına münhasırdır...
Linux hakkında yorum yaptığımı hatırlamıyorum. Windows 5 ayda şişer çöker illa format atmak gerekir iddialarınızı gördüm kendi kullanım deneyimlerimi aktardım.

Ben Kenobi

Dekan
Reaksiyon puanı
3,156
Linux hakkında yorum yaptığımı hatırlamıyorum. Windows 5 ayda şişer çöker illa format atmak gerekir iddialarınızı gördüm kendi kullanım deneyimlerimi aktardım.

Hocam Windows sismesi olayı kullanmaya bağlı az ya da çok da olsa gerçek.
Bir kere registry yapısı config yapısına göre bu tarz sismelere ve düzensizliğe daha açık, birkaç yıl kullanımdan sonra kaosa dönüyor registry.
Tabi registry temizleyiciler (ki standart dosya temizleyiciler ccleaner ya da bleachbit gibi, onlar da kısmen registry temizliği yapıyorlar, belki farketmemissinizdir) registry defrag araçları ve programları özel silme araçları(revo uninstaller gibi) bu durumu azaltıyor.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Apple in linux kullandığını söylediğini farzediyorum ki öyle ise çok yanlış OSX sistemleri Unix ağacından çıksada bilinen linuxdan çok daha farklıdır.Üstelik kendi çekirdeği ve üzerinde bulunan bir işletim sistemi olan hatta kendi programlama dili swifti olan bir firmanın linux üzerinden geliştirme yapmasınada inanmam.
Varsayma, dediğimi anla. Farkındayım, uzun yazıyorum ama madem tartışıyoruz, tartıştığımız uzun bir konu. Gönderiler de doğal olarak uzun olacak. Apple Linux'un içinde geliştirme yapmıyor, Linux yazılımlarını üstünde bazı değişiklikler yaparak kendi sisteminde kullanıyor. Örnekler vereyim;

Aqua Desktop - Gnome 2 (Çatallama)
App Store - Ubuntu Software Center (Klon)

Zamanında bir sound manager olayımız vardı, Apple bir şekilde onun lisansını kendi üstüne almıştı. Bizde Alsa ve PulseAudio olduktan sonra sorun yok gerçi.

İkincisi GNU lisansının linux ile hiç bir şekilde alakası yoktur.

GNU, Linux'u başlatan adamlardır. Sen GNU/Linux'un babası olan GNU'yu hiçe sayıp sadece çekirdek olan Linux'u işletim sistemi sayarsan yanlış yaparsın. FSF, GNU, Stallman, bunlar Linux'un babaları :D

Kullanıma gelecek olursak ben visual studio kullanıyorum hadi bana visual studioyu linuxa uyarla ? yapabilirmisin hayır ? yaparlarmı ? bence hayır çünkü işin içinde ticaret var.

Visual Studio Code

Eğer paso editör ile uğraşmak istemezsen ne kadar işine yarar bilmem ama (C# bilmediğimden dolayı) Mono'da mevcut bizde. Bu tamamen kullanıcının kullanmak isteyip istememesi ile ilgili. Kullanmak isteyen bizim platformda da bir yol buluyor. Bulamazsa da kendi yaratıyor. :)

Linux sevebilirsiniz ve hayatında 2 satır kod yazmamış herifin gelip eleştiri yapmasınada kızabilirsiniz ama ben eski bir linux kullanıcısı olarak windowsu daha işlevsel ve kolay buluyorum bu kişiden kişiye değişebilir.

Aynen öyle, şu anki agresifliğimin temel sebebi bu :D Adam şans vermiyor, denemiyor, sadece denedim demek için 2 saniye Live CD'de duruyor, yok kuramadım, yok şunu beceremedim. Windows'un işlevsel olduğu alanlar var elbette.

Ben sizden daha iyi linux biliyorum demiyorum ama benim işimi hangi sistem görüyorsa istemesemde onu kullanmam gerekir değil mi ?

Misal Unity3D ile bir oyun yapmak isteyen birine Windows (Parası var ise Mac) önerirdim. Windows parası olmayan için iyi bir gelir kapısı yada belirli meslekler için iyi bir araç olabilir ama ev kullanıcısı için cidden berbat. Çünkü ev kullanıcısı ne yaptığını bilmiyor ve bu yüzden ha bire bilgisayarını bozuyor, virüs yiyor. Tabiri caizse acemi'ye karşı dayanıklı (İngilizce'de idiot proof deniyor, aptal'a karşı dayanıklı şekilde çevirmek istemiyorum) bir Linux dağıtımı (Ubuntu gibi) ev kullanıcısına daha uygun, çünkü bozamazlar. Bozmayı bilmezler.

Bende size nazaran bir windows aşığıyım.

İşte bu az duyulan bir sözdür :D

Cj2ryKyUkAEvfFO.jpg:large.jpe

Reaksiyon puanı
2,148
Hocam Windows sismesi olayı kullanmaya bağlı az ya da çok da olsa gerçek.
Bir kere registry yapısı config yapısına göre bu tarz sismelere ve düzensizliğe daha açık, birkaç yıl kullanımdan sonra kaosa dönüyor registry.
Tabi registry temizleyiciler (ki standart dosya temizleyiciler ccleaner ya da bleachbit gibi, onlar da kısmen registry temizliği yapıyorlar, belki farketmemissinizdir) registry defrag araçları ve programları özel silme araçları(revo uninstaller gibi) bu durumu azaltıyor.

Öyle programları da pek kullanmam kafama eserse belki CCleaner yaparım. Her gördüğüm çöpü bilgisayara yüklemiyorum ki şişsin registry, burdan haftada bir bilgisayarı açıyor chrome'u açıp kapatıyor 4 yıl kullandım diyor sonucu çıkmasın tabi. Sizin Linux kullandığınız kadar Windows'u da ben kullanıyorum.

Linux'un Windows'a karşı üstün yanlarını yazdığınız yazıları da zevkle okuyorum, ama böyle çöker eder tarzı şehir efsaneleri bu kadar güzel yazıların arasında gözüme batıyor. Kullanmayı bilmeyen adam Linux'u da çöktürür, herkesin Windows kullanması da bir değil.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Şunun altını çizeyim, GNU/Linux dağıtımları "acemi" kullanıcı için daha iyidir, çünkü acemi kullanıcı ne yaptığını bilmez. Ancak ne yaptığını bilen, bilinçli bir kullanıcı isen Windows'u da hiç virüs kapmadan kullanabilir ve virüs'ten, crack'ten, illegal yazılımdan ve virüs kapabileceği şüpheli sitelerden, en çok da malum sitelerden uzak durursa (Biraz araştırma ile güvenli bir malum site bulunabilir, hadi bunu da not düşelim :D) Windows'ta sorun yaşamazsın. Ama son kullanıcı bu ayrımı yapamıyor. Neyin güvenli, neyin şüpheli, neyin zararlı olduğunu, nasıl güvenlik tedbirleri alabileceğini, neyin tehdit olduğunu bilemiyor. Ayrıca Linux'ta masaüstüne düşmezse bile forumlardan yada linux kullanmasını orta düzeyde bilen bir arkadaşından yardım alarak sorunu halledebilir ama Windows'ta format atmaktan başka çare yok. Zaman ve veri kaybı demektir bu da. (Eğer nasıl dosya kurtaracağını bile bilmiyorsa, "Çoğu kullanıcı gibi")Bunun için Windows son kullanıcıya uygun değil. İş alanı için uygun, ona lafım olmaz.

Son düzenleme:

Ben Kenobi

Dekan
Reaksiyon puanı
3,156
Öyle programları da pek kullanmam kafama eserse belki CCleaner yaparım. Her gördüğüm çöpü bilgisayara yüklemiyorum ki şişsin registry, burdan haftada bir bilgisayarı açıyor chrome'u açıp kapatıyor 4 yıl kullandım diyor sonucu çıkmasın tabi. Sizin Linux kullandığınız kadar Windows'u da ben kullanıyorum.

Linux'un Windows'a karşı üstün yanlarını yazdığınız yazıları da zevkle okuyorum, ama böyle çöker eder tarzı şehir efsaneleri bu kadar güzel yazıların arasında gözüme batıyor. Kullanmayı bilmeyen adam Linux'u da çöktürür, herkesin Windows kullanması da bir değil.

Hocam aslında derin bir noktaya değindiniz.
O bizim ülkemize mahsus biraz.
Ya çok severiz, kötü yanlarını görmeyiz, ya nefret ederiz, iyi yanlarını görmeyiz. :)

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Hocam aslında derin bir noktaya değindiniz.
O bizim ülkemize mahsus biraz.
Ya çok severiz, kötü yanlarını görmeyiz, ya nefret ederiz, iyi yanlarını görmeyiz. :)
Ülkemize özel değil, insanlar taraf tutmaya, tuttukları tarafı savunmaya, ileri seviyeye geldiğinde fanatik olmaya meyillidirler. Arjantin başkanı, (Yanlış hatırlamıyorsam) "Futbol olmasa ben bu ülkeyi yönetemezdim, bir maç oluyor insanlar politika değil, maçın sonucunu konuşuyor" benzeri bir şeyler demişti :D

Ben Kenobi

Dekan
Reaksiyon puanı
3,156
Ülkemize özel değil, insanlar taraf tutmaya, tuttukları tarafı savunmaya, ileri seviyeye geldiğinde fanatik olmaya meyillidirler. Arjantin başkanı demiş, "Futbol olmasa ben bu ülkeyi yönetemezdim, bir maç oluyor insanlar politika değil, maçın sonucunu konuşuyor" benzeri bir şeyler demişti :D

Öncelikle sunu acıkça söyleyim.
Linux pazar payı olarak bulunduğu konumu hak etmiyor.
En azından Apple kadar pazar payı olmalıydı desktop alanında.
O yüzden insanlara Linux'u sevdirmek için kendi çapımda ben de uğrasıyorum.
Lakin benim tecrübem su ki, sürekli iyi yanlarını anlatınca insanlar fazla beklentiye giriyor ve ürün ne kadar iyi olursa olsun hayal kırıklığına uğruyorlar, arada zayıf yanlarını da laf arasında bile olsa bahsetmek lazım ki hem beklentilerin yüksekliği nedeniyle hayal kırıklığı olusmasın, hem de karsılasılacak durumlara karsı zihnen hazırlıklı olsun.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Lakin benim tecrübem su ki, sürekli iyi yanlarını anlatınca insanlar fazla beklentiye giriyor ve ürün ne kadar iyi olursa olsun hayal kırıklığına uğruyorlar, arada zayıf yanlarını da laf arasında bile olsa bahsetmek lazım ki hem beklentilerin yüksekliği nedeniyle hayal kırıklığı olusmasın, hem de karsılasılacak durumlara karsı zihnen hazırlıklı olsun.

İşte bu yüzden ben de burada yazıyorum. Hiç bir zaman Windows'u yerin dibine gömmedim ama Microsoft'u çok gömdüm. Adamın birisi çıkıyor, bilmeden, araştırmadan bir kelime ediyor. Geçen gün biri fena sinirimi bozmuştu, biraz ağır konuştum diyelim :D Platform'lara karşı eşit davranmaya çalışıyorum ama birisi çıkıyor, yanlış bir bilgi veriyor. Şimdi bunu düzeltmezsen bunu okuyan birisi bunu doğru sanabilir. Yanlış bilgiler düzeltilmedikleri için yayılırlar. Bu tür şeyler forum topluluğuna zarar veriyor. Freedos'un işletim sistemi yok ibaresi olduğunun sanılması gibi misal, halbuki Freedos, Dos işletim sisteminin kendisidir ve yaklaşık 60MB'lık bir iso'su vardır. Şimdi bu bilgiyi düzeltmezsen Freedos'u bu insanlar ölene kadar işletim sistemi yok ibaresi sanacaklar. Bu elbette önceliği düşük bir örnek, Freedos'u kim kullanıyor ? :) Ama hiç düşünmeden konuşanlara da biraz sert cevap verme ihtiyacı hissediyor bazen insan. Hele ki tam olarak kapitalist şirketlerin istediklerini söyleyen kuklalara. Adam gibi dürüst yapsalar işlerini sistemlerini severek kullanabilirdim. İlle de daha fazla para kazanabilmek için hilelere giren şirketlere dayanamıyorum, fazla iki yüzlüler ve bize zarar vermeye meyilliler. Güvenmiyorum bu şirketlere, onları sevmiyorum, onlara katlanamıyorum, düşününce kafamın içinden CEO'larından başlayıp, bütün kadrolarına hakaret ediyorum. Örn; Microsoft, Nvidia. Bu konuda baya doluyum sen anla:D

Apple'dan fazla pazar payı hakediyor. Nedeni basit; Fiyat. Apple cihazlar pahalı, Linux ücretsiz. Satın alınan uygun fiyatlı bir bilgisayarın içine kurulabilir ve bu aynı Android vs IOS gibi Linux'un satışlarda Apple'ı geçebileceği anlamına geliyor. Çünkü insanlar fiyata önem veriyor. Cebindeki parayı savurmak istemezsin, özellikle para kazanan birisi isen.

darkstar

Profesör
Reaksiyon puanı
1,503

Ya mesajı doğru düzgün okumadan cevap yazdınız ya da konuyu abartarak haklı olduğunuzu anlatmaya çalışıyorsunuz.

Lütfen önce okuduğunuzu anlamaya çalışın, çok zor değil bu yapabilirsiniz.

Benim mesajda yazdığım cümle aynen şudur "...oysaki windowsu 3 gün kapatmasan çok çalıştım şiştim deyip makineye reset atar. 3-5 ay sonra system dosyaları registry şişer yeniden kurmanız gerekir." görebileceğiniz ve de anlayabileceğiniz gibi çöker veya illa yeniden kurmanız gerekir gibi bir ifade yazmadım.
Yavaşlama olmuyorsa kullanmaya devam edebilirsiniz tabii ki benimkisi sadece bir tespit ve bu tespiti yapan tek kişi de ben değilim.

Windowsun zamanla şişmesi ile ilgili tespit sadece bana ait değil dünyada önemli yeri olan CNET ve QUORA da açılan konu ile ilgili başlıkları alta ekliyorum. Son link de Microsoftun sitesinden inceleyebilirsiniz.

CNET-Why do all Window systems slow down over time?

QUORA-Why does Microsoft Windows slow down over time?

Microsoft -windows updates drastically slows down my computer

Reaksiyon puanı
2,148
"...oysaki windowsu 3 gün kapatmasan çok çalıştım şiştim deyip makineye reset atar. 3-5 ay sonra system dosyaları registry şişer yeniden kurmanız gerekir."

3 gün kapatmadan kullanmadım onun denemesini yapmadım bişey diyemem, ikinci cümleye ise cevabımı zaten verdim. 3-5 ay sonra şişer dediğiniz sistem 4 yıl bende ilk günki gibi çalıştı heralde sorun bende, kusura bakmayın iyi akşamlar.

Promethium

Doçent
Reaksiyon puanı
67
Tamam bende linux kullanıyorum ama linuxu öveceğim diye windowsu gömemem, silkroad zamanında arkadaşlar sadece salı günü oyun güncellemesi sırasında windowsu kapatırdı kalan vakitte ful zamanlı açık kalırdı.

darkstar

Profesör
Reaksiyon puanı
1,503
Öncelikle sunu acıkça söyleyim.
O yüzden insanlara Linux'u sevdirmek için kendi çapımda ben de uğrasıyorum.

Üstadım yazdıklarınıza katılmakla beraber Microsoft Windows 2000 ve XP ile piyasayı domine etti XP o kadar başarılı oldu ki hala kullanılıyor.
Linux 2000-2002 yıllarında henüz hazır değildi ve XP ye gereken cevabı veremedi malesef. Windows 7 de ürün olarak oldukça başarılıydı XP kullananlar zor da olsa 7 yi kabullendi windows 8 ve 10 windows 7 kadar başarılı değil o nedenle önümüzdeki yılları Desktop Sürümleri için atak yapma zamanı olarak görüyorum ben.

Tamam bende linux kullanıyorum ama linuxu öveceğim diye windowsu gömemem, silkroad zamanında arkadaşlar sadece salı günü oyun güncellemesi sırasında windowsu kapatırdı kalan vakitte ful zamanlı açık kalırdı.

Üstadım windowsu gömmedik gömsek helvasını dağıtırdık :), sadece zamanla şiştiğini yazdık.