Linux ekran görüntülerinizi paylaşın

MrtAltg

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
12,108
çooook eski dört yıl önce netbook da openbox kullanırken almıştım bir sitedeki masaüstü yarışması için
344a6xl.png

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
bu konu hakkında en iyi cevabı @eronis verir bana kalırsa yeni başlayan biriysen ve kurulum dahil herşey kafama yatsın diyosan bence ubuntu ama şu da insan deneye bi şeyler öğreniyo o yüzden biraz kurcalamak lazım...
Aslında Linux kullanıcısı olarak yeni sayılmam heralde.Çünkü Ubuntu,Linux Mint,Pisi Linux,Elemantary OS,Xubuntu... gibi bazı Linux işletim sistemlerini yüklemişliğim var.İyi günler.

iblah60

Asistan
Reaksiyon puanı
482
eee daha ne o zaman buna kendin karar ver ya da kararsızsan bir yerden başla o dağıtımda arada bir de biraz kaçamak yaparsın
mesela belli bi süre ubuntu kullan sonra sonra mint sonra arch kafana hangisi yatıyosa ondan devam edersin...

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Şöyle bir şey var ki, forum kullanmasını bilen, google kullanmasını bilen, daha önce bir tarayıcı açıp internete girmiş herhangi birisi herhangi bir GNU/Linux dağtımını kullanabilir. Dağıtım ayrımı olmadan. Ubuntu sadece bize hazır ve sağlam bir sistem vermeyi amaçlarken Arch bize en son paketleri vermekle kalmaz (Bunun artıları da var, eksileri de var) aynı zamanda kendin pişir, kendin ye mantığı ile bir taban sistemden fazlasını vermez, böylece işletim sistemin tam olarak senin istediğin gibi şekillenir. Manjaro, Arch Linux'un babaanneniz yada halanız için biraz daha yumuşatılmış, kurulumu, kullanımı kolaylaştırılmış halidir. Sizin için de daha kolay tabii. Şu an netbook'uma Arch'ı kuruyorum ama tek tek base sistemden bir dağıtımı kurmak çin işkencesi :D

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Istersen internetten de bakabilirsin ben güzel temaları bulmuştum.;)Bazıları var onlar hepten çok güzel hatta ıstersen bir Mac os tarzı bir tema görmüştüm.:)
Flatabulous + Papirus + Kırmızı yada grimsi renkli bir arka plan. Tavsiye ederim :D

_FAUST_

Dekan
Reaksiyon puanı
1,612
Flatabulous + Papirus + Kırmızı yada grimsi renkli bir arka plan. Tavsiye ederim :D
Şu işletim sistemi konusunda eğer böyle devam ederse gözümü karartıp Rufus ile Flash'a yazdıracağım ve sonra açıp Linux macerama başlayacağım.;)

MrtAltg

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
12,108
sizlerden birşey rica etsek ? hali hazırda bu konu ekran görüntüsü konusu dağıtım veya nasıl yüklenir değil harici bir konu üzerinde bilgilerinizi alsak nasıl olur

_FAUST_

Dekan
Reaksiyon puanı
1,612
sizlerden birşey rica etsek ? hali hazırda bu konu ekran görüntüsü konusu dağıtım veya nasıl yüklenir değil harici bir konu üzerinde bilgilerinizi alsak nasıl olur
Nasıl anlamadım hele biriniz açın bakalım illaki bir şeyler yazmaya uğraşırım.:)

MrtAltg

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
12,108
@eronis rapor et butonunu kullanacam senin yüzünden kıskandırıyor yazacam sebebe :)

giskur11

Profesör
Reaksiyon puanı
160
Evet, zamanında az Arch'ta koşturmadım ama artık yediğim tokatlarla dersimi aldım :D

Benim 3 tane bilgisayarım var.
1- Toplama masaüstü bilgisayarım
i3 2100
HD 5670
4GB DDR3 1333Mhz

2- Asus Netbook'um (TP200SA)
N3050 (Celeron)
32GB eMMC (Hafıza)
2GB DDR3 1600Mhz

3- Asus Notebook'um (F5SL) - Şu sıralar ben kullanmıyorum, annem internetteki oyunları için kullanıyor
T5750 (Core 2 Duo)
AMD Mobility HD 3470
4GB DDR3 1333Mhz

Bu bilgisayarların hepsine Arch kurup, bunları güncelleyip, bakım yaptığımı düşünsene ? KABUS ! Hepsine kısayoldan Ubuntu 16.04 kurdum ve annem dahil kendi bilgisayarından oldukça memnun. Sadece ekranı sorunlu olduğu için biraz söylendi (O laptop'u bırakma sebeplerimden biri). Ayrıca ev halkının kullanabileceği bir işletim sistemi Ubuntu. Pek çok cihazda kullanabilirim kendisini. Evdeki bütün cihazların tek bir işletim sisteminde olması benim için daha avantajlı. Uzun süre dnf kullanmış birisi apt komutunu yazarken garipser ya. Bu yüzden Ubuntu'ya geçme kararı aldım. Elbette tek seçebileceğim dağıtım Ubuntu değildi, 2. seçebileceğim dağıtım Fedora idi. Eski bir Fedora kullanıcısı olarak ilk denediğim GNU/Linux dağıtımını kurmayı başta istedim ama her 9 ay ile 1.5 sene arasında eğer sistemleri güncellemem gerekecekse ne anladık o işten ? Ubuntu ile 4 yıl rahatım, 5. yılı doldurmaya gerek yok :D
Merakımdan soruyorum netbook ta ubuntu performansı nasıl mesela youtube 1080 p videolarda donma gibi şeyler yapıyor mu?

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Merakımdan soruyorum netbook ta ubuntu performansı nasıl mesela youtube 1080 p videolarda donma gibi şeyler yapıyor mu?
Netbook'a göre değişir. Benim bir Asus eeepc bilgisayarım vardı. İlk kez GNU/Linux dağıtımlarını bu bilgisayarda kurmuştum ve bu benim tek bilgisayarımdı o zamanlar. 1080p hiç izlemedim bilgisayarla ama 720p izledim sanıyorum ve kasma farkedemedim.

ASUS Global

Elimde XP versiyonu vardı bunun tabii ki, ablam bunu eskiden üniversitede kullanmıştı ve cıvkını çıkarmış. Pili dahi çalışmıyordu, şarj kablosu sorunluydu ve en ufak bir harekette kapanıyordu.
--- Gönderi Güncellendi ---
Eğer çok düşük bir sistemin var ise Xubuntu yada Lubuntu'ya bak.

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
KDE kullananlar KDE Neon denesinler.
Bizzat KDE ekibi tarafından yapılan bir işletim sistemi ve ileriki aylarda DistroWatch üzerinde ilk 10'a girebileceğini düşünüyorum.
Minimal bir sistem yani temel birkaç proram hariç (Firefox, Gwenview, VLC) hiçbirşey yok.
Çok hızlı ve performanslı. Sadece 300-400mb arası ram harcıyor başlangıçta.
Dün denedim.
İlk izlenimlerim olumlu.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Distrowatch listesine çok takılmayın. O liste sadece o dağıtıma distrowatch'da kaç kez bakıldığını gösteriyor, dağıtımın popülerliği ile alakası yok. Şimdi debian 2, ubuntu ise 3 ?!, Opensuse 4 ?!!!, Fedora 7!!!??!?!

Ubuntu tabanının daha yaygın olması gerekiyor normalde çünkü son kullanıcıya uygun ve kullanması kolay. Debian gibi günlük kullanıma uygun olmayan, daha çok server'lar amaçlı bir işletim sistemi nasıl oluyor da kullanım popülerliğinde 2. sırada ? Hele ki codec'leri yüklemenin bile google'dan aramaya baktığı fedora ve opensuse nasıl bu sırada başlara geldiler ? Ubuntu tabanı bugünlerde en yaygın kullanılan. Bunu en büyük kaynakların, en kalabalık forumların ve en iyi desteğin ubuntu tabanında olması ve dağıtımların çoğunlukla ubuntu'yu taban almasından anlayabiliriz.

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Distrowatch sırası tabi ki herşey değil ama önemli.
O dağıtımların neden o sırada olduğunun açıklaması var ama belli bir komite haricinde diğerlerini görmezseniz anlamanız zorlaşır.
Misal KDE cephesinin büyük çoğunluğu OpenSuse kullanıyor, o yüzden sıralaması yükseldi, Mageia'nın da güçten düşmesiyle KDE alternatifi kalmadı zaten KDE Neon bu yüzden çıkartıldı.
Linux'te ne kadar hardcore kitle varsa ya Debian ya Arch, bununla birlikte birçok dağıtıma taban olduğu için sırası tabi ki yüksek.
Fedora eskiden ilk 5'teydi. 7. görünce şaşırdım, Novell satıldıktan sonra Suse Server ciddi yara aldı, bu durum Ubuntu, Debian ve RedHat'i yükseltti. RedHat'in deneme bahçesi olan Fedora'nın yüksek olmasının nedeni bu.
Tabi bu sıra yüzde yüz doğru bilgi vermese de önemli bir kaynak.
Bir zamanlar Pardus 2011'de 37. sıradaydı. Desteklenmeye devam etse şu an garanti ilk 10'daydı.

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
Pardus :) İlk göz ağrım ve desteklediğim, forumunda yönetici olduğum dağıtım. Ondan sonra Linux ile aram hiç eskisi gibi olmadı. Geçenlerde Mint yüzünden sorun yaşadım ve Win7 tek sistem devam ediyorum. Ama Tez işlerim bitince KDE Neon'u deneyeceğim.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
RedHat'in deneme bahçesi olan Fedora'nın yüksek olmasının nedeni bu.
Eski bir fedora kullanıcı olarak bu lafını doğru bulmuyorum. Malum Red Hat Linux Fedora tabanlıdır ancak Red Hat de dahil topluluk Fedora'ya oldukça büyük katkılarda bulunuyor. Fedora Leading Edge dediğimiz, diğer dağıtımlara öncü, yön gösterici bir dağıtımdır. Fedora 25'i denersen ne kadar kararlı olduğuna şaşırabilirsin. Fedora bir şeyleri hızlı bozar çünkü hızlı gelişir ama aynı zamanda da çözümünü de hızlı yapar ve bir sonraki güncelleme ile sorun giderilmiş olur. Fedora 23 yaşam süresi dolamadn bütün geliştiriciler seferber oldular ki bütün bug'ları kapatalım bundan önce. Ubuntu'da bir sorun dağıtımın destek süresi dolduğunda bile hala orada olabiliyor. Fedora'ya ve Red Hat'e ayrıca topluluğa bu konuda 2-0 puan veririm.

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Eski bir fedora kullanıcı olarak bu lafını doğru bulmuyorum. Malum Red Hat Linux Fedora tabanlıdır ancak Red Hat de dahil topluluk Fedora'ya oldukça büyük katkılarda bulunuyor. Fedora Leading Edge dediğimiz, diğer dağıtımlara öncü, yön gösterici bir dağıtımdır. Fedora 25'i denersen ne kadar kararlı olduğuna şaşırabilirsin. Fedora bir şeyleri hızlı bozar çünkü hızlı gelişir ama aynı zamanda da çözümünü de hızlı yapar ve bir sonraki güncelleme ile sorun giderilmiş olur. Fedora 23 yaşam süresi dolamadn bütün geliştiriciler seferber oldular ki bütün bug'ları kapatalım bundan önce. Ubuntu'da bir sorun dağıtımın destek süresi dolduğunda bile hala orada olabiliyor. Fedora'ya ve Red Hat'e ayrıca topluluğa bu konuda 2-0 puan veririm.

Doğrudur zaten birşey demiyorum.
Yine de Fedora'yı sevemedim kişisel olarak.
Linux'teki hemen her dağıtımın bugüne kıyasla daha çirkin ama çok çok daha stabil olduğu, KDE 4'ün bile henüz çıkmadığı, Ubuntu'nun evlere CD gönderdiği dönemlerde Fedora'yı her denememde elimde kalıyordu. :D
En son denememde fareyi hareket ettirdiğimde masaüstünde rastgele renkli ve şekilli cisimler oluşuyordu, o günden beri korkudan denemiyorum. :D

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Fedora 25 Wayland ile geliyor. Kesinlikle sırf Wayland için bile olsa dene derim :)
(R.I.P Xorg yada R.E.F Xorg mu diyelim türk usulü :D)

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Fedora 25 Wayland ile geliyor. Kesinlikle sırf Wayland için bile olsa dene derim :)
(R.I.P Xorg yada R.E.F Xorg mu diyelim türk usulü :D)
Wayland'a geçtiklerinden haberim yoktu.
Fedora zaten Linux dünyasında genelde altyapı yeniliklerinin öncüsü olmuştur.
Güzel yorumlar gelmiş ama kapalı kaynak sürücüler henüz Wayland desteklemiyormuş yani Steam gibi platformlara destek gelmesi biraz daha sürecek.
Fedora 25 KDE indirip deniyorum bakalım ne olacak.
Bu arada en son denediğim Fedora sürümü 2009'da çıkan Fedora 11 Leonidas'mış. :D

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Aslında Fedora 25'e geçmeyi uzun zamandır düşünüyordum ama seninle tartışırken neden geçmek istediğimi anladım. Bu konuda iyice düşündüm ve şu an Fedora 25'te bir test sürüşüne çıktım. Biraz kurcalayacağım sistemi. Fedora'yı ve Dnf paket sistemini seviyordum ama bu kadarını da beklemedim Fedora'dan :D

İlk deneyimim Ubuntu GNOME'dan hızlı. Çok daha hızlı. Kullanımı her bakımdan farklı hissettiriyor.

Not: Utanç verici biliyorum ama Fedora 25'in kurulum sihirbazı bazı karakterleri desteklemiyor. Misal # karakteri desteklenmiyor. Alt Gr tuşu ile yazılan karakterleri şifrene koyma bile.