Linux Cafe

MrtAltg

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
12,109
Diyorum ki antergos mate tamam birde buna openbox mu eklesem kurulu düzene sonradan bir masaüstü veya pencere eklemek pek hoşuma gitmiyor ama bakalım bir nedir necidir
Not 2 de yesin 5 de diyecem de 5 gb ram yok 2 kafi

Türkçesever

Profesör
Reaksiyon puanı
2,970
Linux Mint 18.3 Mate iso dosyasını indirip USB'den başlattım denemek amaçlı. Resimdeki boşta RAM kullanımı 685MB.
Halbuki Linux Mint 17.3 Mate'de boşta RAM kullanımı bunun yarısı kadar(300MB civarı).
LM 18 sürümü ile bu RAM kullanımın arttığını düşünüyorum. 18.1'den sonraki sürümlerde bunu gözlemledim ben.
Bu RAM kullanımın artmasının sebebini anlayamadım. Gözüme çarpan yeni özelliklere de rast gelmedim.
Görünüş olarak da değişim yok gibi.

Kullandığım KDE'li dağıtımlarda bile boşta RAM kullanımı bu kadar değil.
Manjaro KDE
'de boşta RAM kullanımı: 600MB
Kubuntu'da boşta RAM kullanımı: 350-400MB

Ekli dosyayı görüntüle 36073
Varsayılan compositor ne ? Kısa cevap XFCE ama uzun cevap Compositor (Window Manager) ı değiştir.
Abi biraz bilgi verebilir misin? Compositor ne oluyor?
Linux Mint'in sitesinde önceki XFCE ve Mate sürümlerinin sistem gereksinimlerinde en az 500MB RAM yazıyorken yeni sürümlerinde en az 1GB RAM yazıyor.

Anlayamadığım şey yeni sürümlerinde yeni özellik bulamadım ama neden RAM kullanımı bu kadar fazla?
Bİraz kurcalasan zaten anlarsın :)

---- Mesajlar birleştirildi ----

Sistem gereksinimlerini neye göre yazdıkları hakkında hiçbir fikrim yok.

Demek ki yeni sürüm daha fazla ram kullanıyor ? 14.04 zamanındaki GNOME da şimdiki GNOME'dan az ram yiyordu.
Abi bir şey soracağım. Biz XFCE ve Mate'i hafif masaüstü ortamı olarak biliriz değil mi?
Peki neden Linux Mint Mate, KDE'li dağıtımlardan daha fazla RAM kullanıyor?
MATE sadece hafif sayılır çünkü eski GNOME2 alt yapısını kullanıyor ama MATE hafif değildir ! MATE'nin efektleri, ayarları, özelleştirmeleri var. Bunlar MATE ile geliyor, misal Compiz varsayılan olarak yüklü gelir. XFCE'de bir efekt yok misal, bu CPU'yu daha az yorar. Ayrıca XFCE, MATE'den daha kararlı. MATE'nin sitesine bak, sadece Retro hissi der, yani nostalji. O eski, tanıdık GNOME2'nin düzenini korurken onu daha da ilerletme peşindeler. MATE'nin ana amacı hiçbir zaman hafif olmak olmadı. Hafiif istiyorsan Lxde'ye bak. Xfce'ye bak. Bunların amacı hafif olmak ve yaptıkları işte iyiler :)

MATE Desktop Manifesto [wiki.mate-desktop.org]
@eronis Tahminimce Linux Mint XFCE'nin de boşta RAM kullanımı 500-600MB civarında olduğunu düşünüyorum.
Denemek gerek de hiç deneyesim yok. Abi KDE'yle öyle rahatım ki. :) Allah nazarlardan korusun.
350 miydi öyle bir şey idi. Şimdi Manjaro'ya kurdum, deniyorum Mate'yi de bende de 550-600 arası bir şey. Mint kaynaklı değil yani. Xfce kullan sen :p
Abi eğerki RAM kullanımı olarak LM XFCE de LM Mate gibi ise bir daha LM'nin yeni sürümlerini denemeyebilirim.
Zaten Cinnamon'u pek beğenmiyorum.

Manjaro KDE ile kafa rahat. Oh mis. Kubuntu'da da kafam rahattı. :)
Değil diyorum :D 350MB ne birşey. İstersen sanal makineden dene LOL :p
Manjaro'ya geçince komutu girip sonucu paylaşırım.
Diyor ki 2 GB ram yiyorsun oha diyor ayıp diyor kapat bir iki şey diyor.

Minti merak etmiştim ben.
Olur abi. USB'den başlatıp denerim birazdan.
RAM kullanımını neden bu kadar sıkıntı ettiniz? Donanımınız çok mu eski, değil. Sıkıntı etmeyin bence. Düzgün çalışması önemli.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
RAM kullanımını neden bu kadar sıkıntı ettiniz? Donanımınız çok mu eski, değil. Sıkıntı etmeyin bence. Düzgün çalışması önemli.
Doğru diyorsunuz. Donanımın çok eski değil. 4GB RAM'li bir laptop kullanıyorum.
Ama dağıtımın yeni sürümünde önemli yeni özelliklere rastlayamamışken neden RAM kullanımının önceki sürümlerin iki katına çıktığını merak ettim ben. :)

Türkçesever

Profesör
Reaksiyon puanı
2,970
Ama dağıtımın yeni sürümünde önemli yeni özelliklere rastlayamamışken neden RAM kullanımının önceki sürümlerin iki katına çıktığını merak ettim ben. :)
Aslında doğru da, bu kadar sorun etmemek lazım. Bence Linux Mint, iyi bir MATE deneyimi sunmuyor.
Buradaki sorun galiba pencere üstünün çıkmaması? Çok ilginç bir sorun. :D

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Buradaki sorun galiba pencere üstünün çıkmaması? Çok ilginç bir sorun. :D
Sorun ? Drop down özelliğinden mi bahsediyorsun ? xfce4-terminal --drop-down diye yaz, sorun mu, bilinçli mi öyle kullanıyorum, niye öyle kullanıyorum anlarsın LOL :p

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Başta xfce4-terminal programını yüklemen gerekiyor :sweatsmile:

Tamam işte xfce4-terminal --drop-down yazacan. Buraya her yazdığımı kopyala yapıştır mı yapıyorsun :p Paketin asıl ismi xfce4-terminal, xfce-terminal değil.

Hangi dağıtımı kullanıyorsun @KALEMLİK100

Son düzenleme:

Türkçesever

Profesör
Reaksiyon puanı
2,970
Başta xfce4-terminal programını yüklemen gerekiyor :sweatsmile:
Uçbirim benim fazla işime yaramıyor. Pamac'da bir ara ayarları kurcalamıştım. Masaüstü ortamını kaldırıp başkasını kurarken bağımlılıklar kalkmış. Ne uçbirim var ne de Pamac. Sonuç; tekrar kurulum.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Kod:
sudo pacman -Sy xfce4-terminal && xfce4-terminal --drop-down

Kısaca yapman gereken bu, bu bahsettiğimiz şeyi görmen için.

Son düzenleme:

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
@Halktan Biri

free -m

Komutunu bir girsene? Bir şey deneyeceğim. Benim boşta 700 mb gidiyor.
Kod:
free -m
              total        used        free      shared  buff/cache   available
Mem:           3896         619        1722         190        1554        2822
Swap:             0           0           0
1520021141147.png

Türkçesever

Profesör
Reaksiyon puanı
2,970
Yok yahu ters köşe yapmak istedim. Forumda çakrays derken slackware isosunu indiriyordum. :D
Ulen bir çakra üç günde anca kurulur mu?
Durum bu...
Arkadaşlar sorun hala çözülmüş değil. İnternette aratınca şu videoyu buldum. Videodaki sorunun aynısı bende de oluyor.
Kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=eZ-pIuq2BLg

Bir de şu video var. Videoda benzer bir sorunun nasıl çözüleceği anlatılmış.
Kaynak: https://youtu.be/qlACTUP9ekQ

Videoda BIOS'a girip Power on Display özelliğini Auto yapmış.
BIOS'a girip bakacağım. İnşallah laptobumun BIOS'unda bu seçenek vardır.

Malesef laptobumun BIOS'unda "Power on Display" seçeneği yok. Önceden BIOS ayarlarını varsayılana çevirip denemiştim. Sanırım yine deneyeceğim.
Arch Linux ile Manjaro'nun ne farkı var ki? :rolleyes:

darkstar

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,503
@darkstar,
Dağıtım yarıştırmak gibi bir niyetim yok. Arch Linux kurulumunda netten çekilen paketler tabii ki kurulum zamanını etkileyecek, fiber vs.internet kullananlar için 2 dk. ;)
Senin ki biraz da Nasrettin Hocanın "dünyanın ortası burasıdır, inanmayan ispat etsin. " fıkrasına döndü. Her neyse..
Slackware'de bildiğim kadarıyla kaynak koddan derleme yaparak program kuruyorsunuz ? Slackbuilds falan gibi sistemleriniz var ama aynı bizim gibi tar.gz'den kurulum yapıyorsunuz ? Ama bizde herşey gördüğüm kadarıyla biraz daha otomatikleştirilmiş ve sizin tarafta bizimki gibi büyük bir depo'da değil, oradan buradan kaynak kodları indirip kuruyorsunuz ? Doğrumuyum buraya kadar ?

İşte tam olarak burada biz öne geçiyoruz. Kurulumsa internetten indirebileceğin bir dünya script var. Elbette Manjaro gibi ön yüklü programların geldiği hazır bir Arch tabanlı dağıtım da seçebilirsin, o zaman indirme derdi olmayınca 6-8 dakika sürüyor kurulum toplam. En azından benim Celeron netbook'umda. Masaüstümde 5 dakika falandır. Kronometre açıp da bakmadım açıkçası :D Antergos'da indirme biraz var ama komut satırına girmediğin için yine de Arch'tan kısa. Ama Arch'ın asıl Slackware'den iyi tarafı bizde bir şeyler önden hazırlanmış gelirken siz make komutlarıyla uğraşıyorsunuz.

O biraz internet hızına bakar, biraz da (Eğer archlinux.com iso'su ise) ne kadar hızlı yazdığına, sürekli her indirme işlemi bitinceye kadar bilgisayarın ekranına boş boş bakıp işlem biter bitmez hızlıca sonraki işlemi başlatma azmine, kısaca biraz da kullanıcıya bakar :p
Kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=DfC5hgdtbWY

Ben tabi şu dakikadan sonra şunu tercih ederim o ayrı :p Sadece hazır gelen bir sistemi fethetmek ile sıfırdan her paketi elle seçip depo eklemek arasında acı farkı var :p
Kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=zUV0BjDV1zM

Linux kullanan kimsede yok sanıyorum. Windows kullanmıyoruz :p
İlk çıktığında Lxqt ile gelmişti. Çok da amacı olan bir dağıtım yok. Amacı olmayan grup gibi bir şey :p Extix sadece aynı Pardus yada Voyager Linux gibi birilerinin milli dağıtım yapma çabası sanıyorum.
Harbi eziyet olur -_- Benim için adamlar bıçağı bulmuşlar, niye elmayı elimle parçalamaya çalışayım ? Fındık kıracağı varken niye taşla kırıyorum ben ? Eski sınıf seven kullansın, hayrını görsün. Bana daha yeni bir şey lazım LUL :p

@rise üstad,

Novel netware ve nt 3.5 dan beri pek çok dağıtımı netten - ağdan kurulum yaptım.
Siz Slackware'i ne kadar kullandınız bilemem ama ben 1998'den beri kullanıyorum arada çıkan sonra devam etmeyen tonlarca dağıtım dahil internetten kurdum konfigure ettim ve kullandım.

Slackware Redhatın da Susenin de babasıdır; Gentoo da Arch'da Slackware'den türetilmiştir.
Fanboyluk yapacak yaşı çoktan geçtim yazdıklarım kendi tecrübelerime istinaden edindiğim bilgilerdir.
İsteyen arch kullansın isteyen fedora zerre umruda değil, ama dağıtımların hakkını teslim etmek lazım.
Benim linuxta olmazsa olmazım KDE'dir. Siz Arch + KDE kurun 2 dakikada bitsin ben sözümü geri alırım, uzun lafın kısası komple sistem olarak Slackware Archtan çok daha hızlı kurulur. Archı ağzından düşürmeyen adam bile manjaroya geçiş yapıyor daha neyi tartışıyoruz ki acaba? :)

[B]@eronis[/B]
alta bir resim ekliyorum başka birşey yazmama gerek yok sanırım.

Ekli dosyalar

• gslapt.png
    gslapt.png
    207.2 KB · Görüntüleme: 621

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
@darkstar Hocam önerebileceğin kurulumu kolaylaştırılmış Slackware tabanlı dağıtım var mı? Offline installer olması güzel olur.

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
@rise üstad,

Novel netware ve nt 3.5 dan beri pek çok dağıtımı netten - ağdan kurulum yaptım.
Siz Slackware'i ne kadar kullandınız bilemem ama ben 1998'den beri kullanıyorum arada çıkan sonra devam etmeyen tonlarca dağıtım dahil internetten kurdum konfigure ettim ve kullandım.

Slackware Redhatın da Susenin de babasıdır; Gentoo da Arch'da Slackware'den türetilmiştir.
Fanboyluk yapacak yaşı çoktan geçtim yazdıklarım kendi tecrübelerime istinaden edindiğim bilgilerdir.
İsteyen arch kullansın isteyen fedora zerre umruda değil, ama dağıtımların hakkını teslim etmek lazım.
Benim linuxta olmazsa olmazım KDE'dir. Siz Arch + KDE kurun 2 dakikada bitsin ben sözümü geri alırım, uzun lafın kısası komple sistem olarak Slackware Archtan çok daha hızlı kurulur. Archı ağzından düşürmeyen adam bile manjaroya geçiş yapıyor daha neyi tartışıyoruz ki acaba? :)

[B]@eronis[/B]
Usta sizi bulmuşken bırakmayalım. Benim sistem neden boşta 700 MB harcıyor?

@darkstar Hocam önerebileceğin kurulumu kolaylaştırılmış Slackware tabanlı dağıtım var mı? Offline installer olması güzel olur.
Slack'ın kurulumu kolay sayılır. Ama kullanımı zor.

Son düzenleme:

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Distrowatch'tan Slackware tabanlı dağıtımlara bakıyorum. Şu hoşuma gitti.
DistroWatch.com: Porteus

Bir de şunlar var.
DistroWatch.com: Zenwalk Linux
DistroWatch.com: Salix

Hangisini denememi önerirsiniz? Direkt Slackware'i mi deneyeyim yoksa yukarıdaki Slackware tabanlı dağıtımlardan birisini mi deneyeyim?
Opensuse dene? Hehe. Slackware kurulumunda sana dolu dolu bir KDE 4 geliyor. Sistemde bir tane ext4/xfs alanı oluştur, yanına swap ekle sonra kuruluma başla. Bu kadar. Kurulum metin bazlı ama zor değil. Asıl nane kurulumdan sonra başlıyor, internete bağlanmak vs.

MrtAltg

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
12,109
Driver falan mı yüklemek gerekiyor? Bir ara Openbox'lı Bunsenlabs Linux'u yüklemiştim. Kurulumdan sonra internete bağlanamıyordum.
debian tabanlı dağıtım kullanıyorsun bilyorsun normalde tanıması lazım donanımını

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Driver falan mı yüklemek gerekiyor? Bir ara Openbox'lı Bunsenlabs Linux'u yüklemiştim. Kurulumdan sonra internete bağlanamıyordum.
4.4 çekirdeği sorun çıkarır mı? İyi kötü çalıştırır derken hemen günceller kamil insan olursun.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
57722-1.png

Sen biraz karıştırmışın. Tamam, SUSE ilk çıktığında Slackware'den türedi ama bugün SUSE kendi bir dağıtım tabanı. Saydığın diğer dağıtımların Slackware ile alakası yok :D
Tam olarak hangi bilgiden bahsediyorsun ? :P Bilgi kanıtlamaya çalışmakla bilmek arasında ince bir çizgi vardır. Pratik olanı kullanmak mantıklı insanın işidir LUL :P Tamam, Slackware'in piyasadaki herhangi bir dağıtımdan iyi yaptığı bir şey söyle ? :P Hani taş devrinden kalma bir şey, niye umursayalım hala ? Kullanıcı sayısı belli, Linux forumlarında bile insanlar tek tük kullanıyor ve Arch'a bakınca hemen her listede en çok oy alan, en sevilen, en popüler dağıtımlardan birisi LOL :P
Acaba Manjaro'ya geçiş hikayemi biliyor musun peki ? LUL :P Biz Arch daha hızlı kurulur, onun için Arch, Slackware'i ezer geçer hehe. demedik ki, bunu Slackware için sen dedin LOL :P Senin bol bol boş vaktin olabilir işletim sistemi üzerinde kaybedecek, ben sadece filmlerimi izlemek, dersimi çalışmak ve boş zamanımda 2 el oyun oynamak istiyorum LUL :P
@eronis
Paket sayısı nedir peki ? LUL :P

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
57722-1.png

Sen biraz karıştırmışın. Tamam, SUSE ilk çıktığında Slackware'den türedi ama bugün SUSE kendi bir dağıtım tabanı. Saydığın diğer dağıtımların Slackware ile alakası yok :D

Tam olarak hangi bilgiden bahsediyorsun ? :p Bilgi kanıtlamaya çalışmakla bilmek arasında ince bir çizgi vardır. Pratik olanı kullanmak mantıklı insanın işidir LUL :p Tamam, Slackware'in piyasadaki herhangi bir dağıtımdan iyi yaptığı bir şey söyle ? :p Hani taş devrinden kalma bir şey, niye umursayalım hala ? Kullanıcı sayısı belli, Linux forumlarında bile insanlar tek tük kullanıyor ve Arch'a bakınca hemen her listede en çok oy alan, en sevilen, en popüler dağıtımlardan birisi LOL :p

Acaba Manjaro'ya geçiş hikayemi biliyor musun peki ? LUL :p Biz Arch daha hızlı kurulur, onun için Arch, Slackware'i ezer geçer hehe. demedik ki, bunu Slackware için sen dedin LOL :p Senin bol bol boş vaktin olabilir işletim sistemi üzerinde kaybedecek, ben sadece filmlerimi izlemek, dersimi çalışmak ve boş zamanımda 2 el oyun oynamak istiyorum LUL :p

Paket sayısı nedir peki ? LUL :p
@eronis bu mesajıyla :P emojisini kullanma rekorunu kırmıştır. Tebrikler eronis. :P

Türkçesever

Profesör
Reaksiyon puanı
2,970
Siz Arch + KDE kurun 2 dakikada bitsin ben sözümü geri alırım, uzun lafın kısası komple sistem olarak Slackware Archtan çok daha hızlı kurulur.
KDE, biraz Arch'ın felsefesinden uzak değil mi? Arch'ın felsefesinin "sadelik" olduğunu duymuştum.
Benim linuxta olmazsa olmazım KDE'dir.
Ben bu KDE kullananları anlamıyorum. Ne avantajı var bu KDE'nin? @Forumun Ağası Finix, çoğu kişiyi KDE'ci yaptı.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Ben bu KDE kullananları anlamıyorum. Ne avantajı var bu KDE'nin? @Forumun Ağası Finix, çoğu kişiyi KDE'ci yaptı.
@Forumun Ağası Finix beni de KDE'ci yaptı. :D
Bana göre kullanımı rahat geliyor. Aslında XFCE'li bir dağıtımın da kullanımı rahat olabilir. Ama KDE'de hem rahatlık hem de kolaylık var bence.
Örneğin ikon, tema vb. şeyleri değiştirmek çok kolay.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
KDE, biraz Arch'ın felsefesinden uzak değil mi? Arch'ın felsefesinin "sadelik" olduğunu duymuştum.
Sadelikten kastı işletim sistemi hiçbirşey ile gelmeyecek. Bütün seçimler, yüklemeler kullanıcıda.
Arch Linux - ArchWiki
1- Sadelik
2- Modernlik
3- İşlevsellik
4- Kullanıcı merkezlilik
5- Esneklik
Bunlar Arch'ın 5 temel prensibi. Bunun kullanılan arayüzle alakası yok :P

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
57722-1.png

Tam olarak hangi bilgiden bahsediyorsun ? :p Bilgi kanıtlamaya çalışmakla bilmek arasında ince bir çizgi vardır. Pratik olanı kullanmak mantıklı insanın işidir LUL :p Tamam, Slackware'in piyasadaki herhangi bir dağıtımdan iyi yaptığı bir şey söyle ? :p Hani taş devrinden kalma bir şey, niye umursayalım hala ? Kullanıcı sayısı belli, Linux forumlarında bile insanlar tek tük kullanıyor ve Arch'a bakınca hemen her listede en çok oy alan, en sevilen, en popüler dağıtımlardan birisi LOL :p

Acaba Manjaro'ya geçiş hikayemi biliyor musun peki ? LUL :p Biz Arch daha hızlı kurulur, onun için Arch, Slackware'i ezer geçer hehe. demedik ki, bunu Slackware için sen dedin LOL :p Senin bol bol boş vaktin olabilir işletim sistemi üzerinde kaybedecek, ben sadece filmlerimi izlemek, dersimi çalışmak ve boş zamanımda 2 el oyun oynamak istiyorum LUL :p

Paket sayısı nedir peki ? LUL :p
Linux dağıtımlarının çatallamasıni yeminle İstanbul metro hatları haritası sandım. Bakırköy meydana nasıl giderim abey?

Evet çok zor zamanlardı. Herşey çok kötüydü, bizi çok bir gördüler KDE kullanıyoruz diye.

Son düzenleme: