LCD ile LED Arasındaki Farklar

Bu konuyu okuyanlar

Entürkteynment

Doçent
Katılım
10 Kasım 2015
Mesajlar
532
Reaksiyon puanı
186
Puanları
43
Bir LED ekran veya LED TV furyasıdır gidiyor. Peki, tam olarak nedir bu LED ekran dediğimiz şey? LCD’den daha avantajlı olduğu yönler neler? Neden bir LED ekran veya TV sahibi olmalıyız?
led-tv-nedir-nasil-calisir-yapilir-3.jpg



Aslında LED ekranlar da temelde LCD teknolojisine dayanır. Aralarındaki fark aydınlatma tekniklerinin değişmesinden kaynaklanıyor. LCD ekranlar floresan lambalardan faydalanırken, LED ekranlar, LCD paneli LED lambalar vasıtasıyla aydınlatıyor. Elbette bunun eskisine göre bir dünya avantajı var. Maddeler halinde açıklayalım:

  • Geleneksel LCD ekranlar çalışır durumdayken arka aydınlatmaları her zaman açıktır. Ekranda siyah ve koyu alanların gösterilebilmesi için o bölgedeki kristaller vasıtasıyla gelen ışık engellenmelidir. LCD ekranlarda bu yöntem kısmen başarılı olsa da belirli açılardan ekrana bakıldığında siyah ve karanlık alanlar parlar veya renk değiştirir. Aynı zamanda bunun karşıtlık (contrast) değerine de olumsuz bir etkisi olur. Birçok kişinin uzun yıllar boyunca tüplü CRT ekranlardan LCD’ye terfi etmemelerinin en büyük nedenlerinden birisi buydu. LED ekranlardaki ışık yayan diyotların (Light Emitting Diode) aydınlatması ise piksel piksel seçilebiliyor. Herhangi bir ışık oyunu söz konusu olmadığından siyah gerçekten siyah görünüyor. Karşıtlık değeri ise 50,000 sınırından 5,000,000’a kadar dayanıyor.
  • LCD’de gösterilebilecek renk tonlarının sayısı doğrudan panelin kristal kalitesiyle ilgilidir ancak LED ekranların LED lambalarının her birinin yaydığı ışığın rengi değiştirilebilir. Bu da renklerin çok daha doğru ve canlı görünmesini sağlar.
  • LCD ekranlar yıllar geçtikçe olgunlaştı ve şu anki izleme açıları eskilere nazaran çok daha iyi ancak dikey izleme söz konusu olduğunda kendilerinden bekleneni hala veremiyorlar. LED ekranlar izleme açısı denen olguyu ortadan kaldırarak, LCD’nin değil plazma ekranların doğrudan rakipleri konumuna geldiler.
  • LED aydınlatmanın sunduğu nimetlerden biri de çok yüksek tazeleme hızlarıdır. Bu sayede ekranda hızla hareket eden nesneler normal LCD’lerden daha net görünür.
  • LCD ekranların üretilmesinde cıvalı malzemeler kullanılır ve bu madde çevreye son derece zararlıdır. LED aydınlatmalı ekranlarda bu maddenin kullanılmasına gerek yoktur.
  • LED paneller, LCD’lerden daha ince üretilebilir. Bu yüzden çok daha şık tasarımlara imkân tanırlar.
  • LED ekranlardaki her LED’in yaydığı ışık miktarı değiştirilebildiğinden güç tüketimi LCD’den daha azdır (%30 civarı). LCD ekranlarda kullanılan lambaların hepsi aynı düzeyde ışık yaymak zorundadırlar.
Kaynak:LCD ile LED Arasındaki Farklar
 

_FAUST_

Müdavim
Katılım
17 Haziran 2016
Mesajlar
6,422
Reaksiyon puanı
1,612
Puanları
113
Yaş
29
Lcd ekran kişiye özel ama güneş ışığı altında ise berbat,ben Led ekran ve Oledleri daha çok seviyorum.
 

Entürkteynment

Doçent
Katılım
10 Kasım 2015
Mesajlar
532
Reaksiyon puanı
186
Puanları
43
Zaten konudada dediği gibi led ekranlar lcd ekranların led ile ışıklandırılmasıyla oluşuyor. Bir nevi ledler lcdlerin geliştirilmişi gibi. Bende led ekranları tercih ederim.
 

Uber

Müdavim
Katılım
19 Ocak 2016
Mesajlar
1,858
Reaksiyon puanı
798
Puanları
113
güzel konu, günlük kullanımda lcd kullanıyorum önceden led tv vardı ama hem enerji tüketimi çoktu hemde fat model ısınıyordu kışın oda da ısıtıcı olmadan o işlevi görüyordu bunu ciddi olarak söylüyorum ama görüntüsü de bir o kadar canlı duruyor.

panelin yanı sıra tv yi doğru konumlandırmak da önemli pencerenin tam karşısına konumlandırırsak parlama üst düzeyde oluyor lcd lerde farklı panel teknolojileri var kristal vs onlarda biraz daha azalıyor
 
Üst