TV Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Bu konuyu okuyanlar

Entürkteynment

Doçent
Katılım
10 Kasım 2015
Mesajlar
532
Reaksiyon puanı
186
Puanları
43
Dizi, haber izlemek gibi gündelik ihtiyaçlar için ise daha az özellikli, makul fiyatlı bir TV sizin için uygun olabilirken, maç ya da film izleme amaçlı ise daha donanımlı, yüksek görüntü (HD-FullHD-UDHD) ve ses kalitesine sahip modeller tercih etmeniz ideal olacaktır. Eğer İnterneti de olsun derseniz SMART özelliği olması gerekiyor. Bunlar alacağınız TV’nin direk fiyatını etkileyen ana unsurlar.

İhtiyacınızı belirledikten sonra dikkat etmeniz gereken noktalar;

Boyut;
TV’yi Hangi Odaya Koyacağınıza Karar Verin
Televizyon alırken dikkat etmeniz gereken ilk şey; televizyonu hangi odada izleyeceğinizi karar vermektir. Odanın boyutuna göre alacağınız televizyonun inç oranını belirlemeniz gerekir. Bunun için yapmanız gereken odanızın kaç metrekare olduğunu saptamaktır. 12-16 metrekare bir oda için yaklaşık olarak 32-40 inç arasındaki ekran boyutları tercih edilebilir. Oda genişliği ile televizyon boyutunun orantılı olmaması televizyon seyir zevkinin düşmesine neden olacaktır.

Mesafelere göre belirlenen boyutlar;

1- 2 metre mesafe: 22 ve 26 inç (55-66 cm) boyutlar,

2- 3 metre mesafe: 32 ve 40 inç (80-102 cm) boyutlar,

3- 4 metre mesafe: 42, 47 ve 50 inç (106-119-127 cm) boyutlar,

4 metre üstü mesafe: 52 inç ve üzeri (132-140-153 cm) boyutlar.

Günümüz teknolojisinde görüntü kalitesinin artırılması sayesinde daha kısa mesafelerden daha büyük ekranlarda daha net seyir imkânı sağlanmış durumda. Ancak TV’nin ebatı da kullanım alanı ile direk orantılı olması gerekiyor, aksi takdirde uyumsuz bir görüntü oluşturabiliyor.

3f595a4694ba4ceb058db914e6a4faab-320-80.jpg
3f595a4694ba4ceb058db914e6a4faab-320-80.jpg

Ekran Türü; Plazma TV mi? LED TV mi? Son dönemde Plazma ekranlı televizyonlar yerine LED ve Ultra HD ekranlı televizyonlar tercih ediliyor. Hatta TV üreticileri de yavaş yavaş Plazma TV üretiminden çıkıyor. Artık LED TV’ler ve Ultra HD TV’ler popüler. LED ve Ultra HD televizyonları seçerken de bütçenize göre hareket etmeniz yararınıza olacak. Çünkü Teknoloji sınır tanımıyor. Özellikler artıkça fiyatta astronomik rakamlara ulaşıyor. LED ya da LCD; Panel, televizyonda görüntünün oluştuğu alana yani aslında ekrana verilen isimdir. LCD paneller yerini LED panellere bıraktı. LED panel teknolojisi, ortamdaki ışık ne düzeyde olursa olsun dış ortam ışığının ekrandan kullanıcıya yansımasını önleyerek görüntünün keskinliğini koruyor. Artık LCD panel teknolojisi de eskidi ve ucuzladı. Görüntü kalitesi sizin için önemliyse alacağınız televizyonun LED ekran olması bu açıdan önemli. Yeni LED TV’ler her açıdan net görüntü verebilmektedir. Satın alacağınız LED TV’nin yeni nesil ekran olup olmadığını anlamak için yayındayken TV’ ye alttan, üstten, yandan çaprazlama bakmak gerekir. Tüm bu farklı açılardan bakmada görüntü ve renkler hiçbir şekilde değişmiyorsa yeni nesil ekran teknolojisi kullanılıyor demektir.

3D; 3D özelliği televizyon yayınlarını ve filmleri 3D izlemenizi sağlar. 3D özellikli televizyon satın alanların çoğunluğu, bu özelliği nadiren kullanıyor. Bu nedenle eğer kullanmayı düşünmüyor ya da az kullanacağınızı düşünüyorsanız 3D özelliği olmayan televizyon modellerini daha uygun fiyatları ile tercih edebilirsiniz. 3D yayın yapan kanal sayısının az dolayısıyla biraz gereksiz bir tercih gibi geliyor bana. Eğer gereksiniminizi 3 boyutlu olarak belirlediyseniz en önemli nokta içerisinden çıkacak gözlük sayısı. 3D gözlükte bildiğiniz üzere 2 seçeneğimiz bulunuyor. Biri aktif 3D gözlükler, diğeri ise pasif 3D gözlükler. Bu gözlükleri bazı avantajları ve dezavantajları bulunmakta. Aktif 3D Gözlük; Avantajı, renk doygunluğu, aydınlık görüntü, Full HD görüntü vermesi, izleme açısının yüksekliği, Dezavantajı, ağır gözlük, gözü yorması, uzun süreli kullanımda göz ve baş ağrısına neden olması. Pasif 3D Gözlük; Avantajı, hafif gözlük, derinlik ayarı yapılabilmesi, izlemesi daha rahat, Dezavantajı, Çözünürlüğün düşmesi, koyu görüntü, İzleme açısının darlığı,

Çözünürlük; Çözünürlük konusu da da bütçenize göre hareket etmeniz gerekiyor. HD, FULLHD ya da ULTRAHD. Şimdilerde Full HD ve Ultra HD TV’ler piyasada. Yeni trend 4K TV'ler (UDHD) olacak gibi görünüyor, en azından bir süre için. Peki Ultra HDTV (veya UDTV) olarak da bilinen 4K TV'lerin bildiğimiz 1080p TV'lerden ne farkı var? 1080p çözünürlüklü bir televizyon, yani 1920x1080 çözünürlüklü bir TV, 2K'ya denk geliyor. 4K TV'ler ise 3840x2160 piksellik bir çözünürlük sunuyorlar. Bu çözünürlük, 1080p TV'lerin sunduğu çözünürlüğün dört katına denk geliyor. 4K çözünürlükteki modeller yeni olmaları nedeniyle yüksek fiyatlıyken Full HD modeller çok daha uygun fiyatlar ile satılıyor. Standart yayın kalitesi ister HD, ister Full HD olsun her televizyonda aynıdır. Eğer standart yayına sahipseniz HD bir televizyon sizi oldukça tatmin edecektir. Ancak günümüzde birçok Kanal Full HD yayına geçti. Bütçeniz elverdiği ölçüde en az Full HD TV seçmenizde yarar var. Yüksek görüntü kalitesinde film ve maçları yanı başında gibi izlemek için Full HD cihazları tercih etmeniz gerekmektedir. TV yayınlarında çözünürlüğün artması büyük ekranlı TV’lerin daha yakın mesafeden net izlenmesine de katkı sağlıyor. Bazı marka TV’lerde yayın (standart -SD, HD) nasıl olursa olsun yükseltme özelliği ile Ultra HD görüntü kalitesine yakın görüntü verebiliyor.

Yenileme Hızı; Yenileme hızı görüntünün ekrana gelme hızıdır. Ne kadar yüksek olursa o kadar canlı görüntü imkânına sahip olursunuz. Türkiye’deki standart yayın (SD) sinyal kalitesi 50 Hertzdir. Ancak bazı HD yayınlar bu sinyal seviyesinin üzerine çıktığından yayın sinyal kalitesinin en az 100 Hertz olması yeterli olacaktır. HD yayınlarda sinyal değeri en fazla 100 Hertz olarak görülür. Ancak Full HD ve üzeri yayınlarda bu seviye yetersiz kalabilir. Bu sebeple seçeceğiniz televizyonun minimum 200 Hertz olmasına dikkat ederek, garanti bir tercih yapabilirsiniz.

8 Mili saniye tepkime süresi yeterli;

Televizyonun ekranını belirlerken önemli detaylardan biri Tepkime süresidir. Normal zamanlarda belirgin bir fark yaratmasa da aksiyon ve macera dolu sahnelerde gölgelenmeye sebep olduğundan seyir keyfini etkileyebilir. Ancak günlük kullanılan TV’lerde tepkime süresi fazla önem teşkil etmediğinden 8 ms civarındaki cihazları kullanabilirsiniz.

Dâhili Uydu Alıcı; Artık üreticiler HD yani yüksek çözünürlüklü yayınları alabilen uydu alıcılarına sahip televizyonlar üretiyor. TV’nizde dahili uydu alıcısı olması büyük bir avantaj. Eğer dahili uydu alıcılı bir TV modeli seçerseniz artık ayrı bir uydu alıcısı almanıza gerek yok. TV’ler içerisindeki uydu alıcısı sayesinde ekstre masraf yapmaktan kaçınmış olursunuz.. Dahili uydu alıcısı televizyon ile çok uyumlu entegre bir kullanım sunmaktadır. Kanal geçiş hızları daha yüksek oluyor. Bu durumda sade çanak anten bağlantısı yapmak yeterli oluyor.

Portlar: Portlar dış birimlerle TV’niz arasında ki bilgi-veri alışverişini sağlar. HDMI; Kusursuz bir görüntü elde etmek için ihtiyacın olanlardan biri de HDMI. Seçeceğiniz televizyonda en az 2 tane HDMI portu olması iyi olur. USB Girişi: Modern televizyonların hemen hemen hepsinde USB girişi var. USB girişi sayesinde DVD Player ya da Blu-ray Playera gerek duymadan filmlerini izleyebilirsin. DLNA (Opsiyonel) : DLNA sahibi cihazlar genelde bir RJ-45 soketine ya da Wi-Fi modülüne sahip olurlar. Bu sayede televizyona evdeki LAN bağlantın ile bağlanıp görüntü ya da video aktarımı yapabilirsin. Televizyonunda CI+ soketi olursa CAM Modülü ile D Smart, Filbox, yayınları için ayrıca bir receiver kullanmanıza gerek yok. Şifreli dijital yayınları izlemek için abonelik kartı ve modül gereklidir. Modülü televizyon veya uydu alıcısındaki CI yuvasına takarsınız, abonelik kartını da modüle yerleştirip şifreli yayınları izlersiniz.

Smart TV :
Gün geçtikçe yaygınlaşmaya başlayan Smart TV’ler, internet bağlantısına sahip televizyonlar olarak dikkat çekiyor. Genellikle LCD ve LED ekrana sahiptir Smart TV’ler, film izleme ve oyun anlamında Plazma TV’lerini geride bıraksa da keyifli bir deneyim yaşatabilir.
Smart TV’lerin kilit noktası interneti televizyonun içine dahil etmesidir. Böylece televizyonda bulunan tarayıcıdan ya da uygulamalardan yararlanarak internette gezinebilir, YouTube videolarını, kaçırdığın dizileri televizyondan izleyebilirsin. Bu tip cihazlarda olması gerekenler Plazma TV’ler ile hemen hemen aynıdır. Ancak birkaç ek özelliği belirtmekte fayda var.

20141231040444_45971.jpg

Eski bir HD TV’niz varsa Smart özelliği sağlayacak Anroid Full HD Smart Uydu alıcılar TV’nizi Smart özelliği sağlıyor. Diğer taraftan eski bir smart LED TV’niz varsa üzülmeyin Gelişim Kiti alarak (Evolution Kit) TV’nizin özelliklerini UltraHD TV’ye çevirebileceksiniz. Akıllı TV'nizin işlem hızını çift çekirdekten dört çekirdeğe çıkartan Evolution Kit ile daha yumuşak, daha hızlı ve güçlü performans elde edebiliyorsunuz. Gelişim Kiti sayesinde TV’nizi yenilemekten kurtuluyorsunuz.


Samsung-UN55KU6600-Best-4K-TV.jpg

Kavisli TV; Ekranın kavisli olması ilk etapta tasarım anlamın da bir farklılık gösteriyor. Daha şık görüntü veriyor. En avantajı derinliği artırması, bu derinlik artışının izleyiciye yansıyan avantajı ise kontrastların ve perspektifin daha da iyileştirilmesidir. Bu derinlik artışı sayesinde objelerde daha dışa taşan bir görüntü ve daha katmanlı yani öndekinin önde, geri plandakinin ise daha geri planda olduğu görüntü sunma imkânı sağlanıyor. Panelin kavis avantajından yararlanmak için TV ye yakın olunması gerekiyor, bu sebeple küçük ekranlı kavisli (Curved UHD) TV’ler şimdilik üretilmiyor. Kavisli TV’yi seyrederken çemberin merkezinde hissi vermesi ayrı bir heyecan katıyor. 4K teknolojisiyle üretiliyor.. Duvara askı aparatları da mevcut. Tercih kullanıcıya kalıyor.
 
Son düzenleme:

_FAUST_

Müdavim
Katılım
17 Haziran 2016
Mesajlar
6,422
Reaksiyon puanı
1,612
Puanları
113
Yaş
29
Önceliğim Led mi Oled mi olması.;)
 

Tys23

Müdavim
Katılım
22 Ağustos 2012
Mesajlar
7,138
Reaksiyon puanı
1,229
Puanları
113
Gayet güzel bir konu olmuş...
 

Bepob

Müdavim
Katılım
11 Ağustos 2014
Mesajlar
3,655
Reaksiyon puanı
302
Puanları
83
Televizyonun hz sine çok dikkat edin ve samsung güzeldir lg önermiyorum pek ekranı mat oluyor
 

_FAUST_

Müdavim
Katılım
17 Haziran 2016
Mesajlar
6,422
Reaksiyon puanı
1,612
Puanları
113
Yaş
29
Oled daha ileri bir teknoloji.Tabii oled olması daha iyi olur diye düşünüyorum.
Bence de bizim arkadaşlarla oturuyorum bir şey seyredemiyorum Htc ile o yüzden Lcd'den nefret ediyordum ama Htc yine de güzel telefon.;)
 

Creative

Kör Cerrah
Emektar
Katılım
12 Eylül 2009
Mesajlar
13,848
Çözümler
2
Reaksiyon puanı
17,298
Puanları
113
Yaş
39
Çözünürlük önemli.. :D
 

isyankar42

Müdavim
Katılım
8 Kasım 2015
Mesajlar
2,755
Reaksiyon puanı
806
Puanları
113
Yav bu 4k denilen teknoloji 4 yıldır var var olmasına ama hala yok neden mi

Çünki hala 3k panellere yazılım yükleniyor 4k diye satıyorlar(ki çoğu panel 2k)

İlk gerçek(neredeyse) 4k tv yi samsung bu yıl 6000 tl üzerindeki tvlerinde kullandı böykece 4k nedir görmüş olduk.

Bide şu hz durumu var 1700 hz nedir yav şuan o oyuncu monitörlerinde bile 144 hz süper bişey ki sen koskoca tvye 144 hz panel yap desem bile yapamazsın...tvlerde yaygın olarak 50hz ve 100hz kullanılır kalanı işe yaramaz yazılımlarla arttırılmış.

Lg bu yıl nerdeyse ilk 100hz tv sini açıkladığını söyledi ki bu tvde 50 hz olduğu testlerde çıktı avrupanın ortasında adamlar yalan söyledi ya helal olsun

Oled mi led mi eğer 7000 tl üstü paran varsa oled. Not oled 2000 yıllarının teknolojisi ve 17 yıldır tv üreticikeri nasıl bunun maliyetini ucuzlatırım nasıl daha çok kar ederim derdinde şuanki oledler inanun adi oled...

İşletim sistemi

Eğer tv yi şuan alıcaksanız kesinlikle tizen ama ben 2 yıl sonra falan alırım diyorsanız android...

Android şuan yeterince sıtabil deyil ama mağazası çok sağlam 2 yıl sonra tv donanımlarıda artcağı için androidin tadından geçilmez:)

Dahili uydu alıcı buda aslında çok gerekli bişey deil çünki sadece adamakıllı türksat ile çalışıyor diyer yayınlar için kutu yine gerekli
 

kcr

Asistan
Katılım
16 Ağustos 2009
Mesajlar
201
Reaksiyon puanı
14
Puanları
18
Bilgilendirme için teşekkürler. Genelde ekran boyutu ve renklerin canlılığı göz boyuyor. Ancak alacağı tv'yi smart özellikleriyle kullanmak isteyenler için belki de hayatî öneme sahip olan, işlemcinin en az kaç ghz, dahili hafızanın en az kaç gb olması gerektiğine hiç değinilmiyor. Mağazadan uygulama yükledikçe ve depolama alanı azaldıkça ortaya çıkması muhtemel donma, kasma, yavaşlama hatta kapanıp açılma gibi sorunlarla karşılaşmamak adına ekstra nelere dikkat edilmesi gerektiğine dair daha detaylı teknik bir bilgilendirme yapılmasının çok daha faydalı olacağı kanaatindeyim. Bu arada smart tv'lerde ram var mı? Hep işlemciden bahsediliyor; ram'in hiç bahsi geçmiyor. Ben mi göremiyorum, yok mu yoksa?
 

muratflash

Müdavim
Katılım
9 Kasım 2008
Mesajlar
13,809
Reaksiyon puanı
510
Puanları
113
@isyankar42 Zaten satış ve pazarlama stratejisi abartı ve şişirmeden ibarettir. Bu durum sadece tv üreticileri için geçerli değil.

Mesela bizim ithalatçı firmalar Çinli üretici firmalara diyorlarmış kii ürünlerinize dünyaca ünlü markaların isimlerini verin diyorlarmış..:D

15095112_1132399666855870_3715102757874041422_n.jpg
 

isyankar42

Müdavim
Katılım
8 Kasım 2015
Mesajlar
2,755
Reaksiyon puanı
806
Puanları
113
@isyankar42 Zaten satış ve pazarlama stratejisi abartı ve şişirmeden ibarettir. Bu durum sadece tv üreticileri için geçerli değil.

Mesela bizim ithalatçı firmalar Çinli üretici firmalara diyorlarmış kii ürünlerinize dünyaca ünlü markaların isimlerini verin diyorlarmış..:D

15095112_1132399666855870_3715102757874041422_n.jpg
Malesef hocam ama bizim bu kore ve israil kökemli şirketlerinki daha abartı
 
Üst