Lcd – Led ve Plazma Tv Arasındaki Farklar

Bu konuyu okuyanlar

eSa

Dekan
Katılım
5 Kasım 2011
Mesajlar
9,782
Reaksiyon puanı
352
Puanları
83
LCD – LED ve Plazma TV Arasındaki Farklar Nelerdir?


LCD TV’lerin Artıları Nelerdir ( + ) :

1. Renkleri olduğundan daha canlı ve parlak olarak gösterir.

2. 40″ ve daha küçük ekranlar Plazmaya oranlar biraz daha performans gösterirler. Bu nedenle 42″den ufak Plazma Tv üretilmemektedir.

3. Yüksek ışıklı ortamlarda eski tip Plazma Tv’lere oranla daha az yansıma yaparlar.


LCD TV’lerin Eksileri Nelerdir ( – ) :

1. Yanma sorunu.

2. İzleme açıları dardır. En iyi izleme açısı için tam karşıdan bakmak gerekir. Yan açılardan bakıldığında renkler değişir, siyah kısımlar parlama yapar.

3. Gerçek kontras oranları düşüktür. Bu nedenle beyaz ve siyah arasındaki renk geçişleri iyi değildir. Siyah rengi hiçbir zaman tam siyah olarak göstermezler. Kontrastı düşük olduğundan görüntüdeki detayları göstermekte yetersiz kalırlar. Örnek. bir cisme gelen gölgelerin dağılımı, bir yüze gelen gölgelerin oluşturulmasında zayıf kalırlar.

4. Hareketli görüntülerde hareket eden kısımda netliğin bozulması (dikkatli bakılırsa anlaşılır).

5. Plazmalara oranla çok daha az renk tonu verirler. Tam insan ten rengini yakalayamaması.

6. Renkler gerçek renklerinden farklıdır. Renkleri olduğundan daha canlı ve parlak gösterir. Bu sayede daha kaliteli bir görüntü veriyor izlenimi yaratır.

7. Yüksek ışıklı ortamlarda ekranın yansıma yapması (siyah filmli ekranlarda).

8. Plazma Tv’lere oranla daha yüksek radyasyon yayarlar.

9. Ekranda ölü piksel oluşma riski. Ekrana dokunma, darbe, yüksek nem oranı veya ani voltaj dalgalanmalarında ekranda ölü piksellerin oluşma olasılığı çok fazladır.

10. LCD Tv’ler, görüntüdeki siyah ve beyaz sahnelerin değişimine bakmaksızın her durumda maksimum güç tüketimi yaparlar.

11. 42″ ve üzeri ekranlarda Plazma Tv’ler LCD ve LED Tv’ye oranla daha iyi görüntü vermektedir.

LED TV’rin Artıları Nelerdir ( + ) :

1. LCD ve Plazma Tv’lere oranla %40′lara varan enerji tasarrufu sağlayabilirler. (Yeni Modeller)

2. LCD TV’lerden daha hafif ve incedirler.

3. Renkler LCD ye oranla biraz daha gelişmiştir. Gerçek insan teni rengine biraz daha yakın görüntü.

4. LCD TV’lere oranla daha uzun kullanım ömrü.

5. Yüksek ışıklı ortamlarda eski nesil Plazma Tv’lere oranla daha az yansıma yaparlar (Yeni nesil Plazma Tv’ler hariç).

6. 40″ ve daha küçük ekranlar Plazmaya oranlar biraz daha performans gösterirler.


LED TV’lerin Eksileri Nelerdir ( – ) :

1. Yanma sorunu

2. Görüntüyü hızlı oluşturamaması nedeniyle, hareketli görüntülerde hareket eden kısımda görüntü netliğinin bozulması. Örnek olarak; herkesin evinde Notebook vardır (bunların tamamı LCD veya LED ekrandır) içinde yazı olan bir sayfayı mause (fare) ile hafifçe aşağı – yukarı veya sağa-sola sürüklediğinizde yazıların bulanıklaştığını ve inceldiğini, detayların kaybolduğunu kendi gözlerinizle göreceksiniz. Aynı test resim ve videolar içinde geçerlidir. Örnek 2: LED ve LCD Tv’lerde, kanalların altından geçen yazılarda veya film sonlarında film kadrosu yazıları geçerken yazılarda bulanıklaşma, gölgelenme, çiftleşmeler olur. Aslında bu tüm hareketli görüntülerde olmaktadır ama kayan yazılarda daha dikkat çekmektedir.

3. Gerçek kontrast oranının Plazma TV’lere oranla çok daha düşük olması. Siyah ve beyaz arasındaki renk geçişleri iyi değildir. Siyah rengi hiçbir zaman tam siyah renk olarak gösteremez. Kontrastı düşük olduğundan görüntüdeki detayları göstermekte yetersiz kalırlar.

4. İzleme açıları plazma tv’lere oranla daha dar dır. En iyi izleme açısı için tam karşıdan bakmak gerekir. Yan açılardan bakıldığında renkler değişir, siyah kısımlar parlama yapar, yansıma yapar.

5. Yüksek ışıklı ortamlarda ekranın yansıma yapması (sadece filmli ekranlarda).

6. Renkler gerçek renklerinden farklıdır. Renkleri olduğundan daha canlı renkli ve parlak gösterir.

7. Plazma Tv’lere oranla daha yüksek radyasyon yayarlar

8. Ekranda ölü piksel veya led lamba hasarının oluşma riski. Ekrana sert dokunma sonucu ölü piksel oluşabilir. Yüksek nem oranı veya ani voltaj dalgalanmalarında ekranda ölü piksellerin oluşmasına veya led lambalarının yanmasına neden olabilir.

9. LED Tv’ler, görüntüdeki siyah ve beyaz sahnelerin değişimine bakmaksızın her durumda maksimum sabit güç tüketimi yaparlar. Yeni çıkan LED Tv’ler görüntüdeki değişime göre güç tüketimi yaparlar.

10. LED TV’ler Plazma TV’lere oranla çok daha çabuk arıza yapmaktadırlar. Arızaları genellikle ekranda olur ve tamir masrafları çok yüksektir. Plazma TV arızaları çok nadirdir ve arızaları elektronik aksamında olduğu için tamir masrafı çok daha düşüktür.


Plazma Tv’lerin Artıları Nelerdir (+):

1. Sınırsız izleme açısı. Yan açılardan dahi mükemmel netlikte izleme imkanı.

2. LCD ve LED tv’lerde olmayan, gerçek kontras oranı. Sonsuz siyah renkler. Çok detaylı Görüntü. Kontras sadece siyah ve beyazla ilgili değildir. Tüm renklerin oluşumu için çok önemlidir. Örnek cisimleri vuran ışığın cisimlerde tonlar oluşturması gibi…

3. LCD ve LED tv’lerden daha fazla renk. Gerçeğiyle bire bir renkler. Gerçek insan teni rengi.

4. Hareketli sahnelerde anlık resim yenileme ve tepki süresiyle LED ve LCD Tv’lerden 1000+ kat daha hızlıdır. Tepkime süresi olarak gösterilir.

5. Full HD seçeneği vardır. Full HD de TV’ye çok yakından baktığınızda (1 metreden az) bile mükemmel görüntü verir.

6. 120.000 saat kullanım ömrü. (Günde 10 saat izleneceğini var sayarsak ömrü 33 yıl olurdu)

7. (İncelik arayanlar içindir.) Yeni nesil Plazma Tv’ler yeni çıkan LED Tv’ler kadar ince ve hafiftir. Şu anda en ince Plazma tv’nin kalınlığı yalnızca 8.8 mm’dir.

8. Tepki süresi 0,001 (Led ve Lcd Tvlerden 1000-2000+ kat daha hızlı görüntü oluşturma). Bu nedenle hareketli görüntülerde asla bulanıklaşma olmaz. Bilgisayar oyunu meraklıları için en iyi seçim Plazma Tv’lerdir.

9. Parlaklık: 1.500 cd/m2. (Led ve Lcd Tv’lerde max. 500 cd/m2′dir. Hatta yeni nesil LED TV’lerde bu oran tasarruf için 400 cd/m2′ye düşürülmüştür) Üç kat daha fazla ışık gücü ve daha yüksek Hz (tarama hızı) olmasına rağmen, elektrik tüketimi yeni model LED TV’lerden %30 ila %50 daha fazladır.

10. LCD ve LED Tv’lere oranla daha az radyasyon yayarlar.

13. LCD ve LED Tv’lerdeki gibi ölü piksel oluşma riski hiç yoktur.

14. 42″ ve üzeri ekranlarda Plazmalar LCD ve LED Tv’lere oranla daha iyi görüntü vermektedir.

15. Plazma Tv’ler görüntüdeki siyah ve beyaz sahnelerin değişimine göre elektrik tüketimi yaparlar. Beyazın çok olduğu sahnelerde maksimum, siyahın çok olduğu sahnelerde minumum elektrik tüketirler.

Not: Plazma Tv’ler, elektrik tüketimleri değişkendir. Biraz açacak olursak görüntüdeki ışık yoğunluğuna bağlı olarak elektrik tüketimlerini otomatik olarak ayarlarlar. Ekranda beyaz oranı arttıkça elektrik tüketimi yükselir, siyah oranı arttıkça da elektrik tüketimi azalır.


Plazma TV’lerin Eksileri Nelerdir (-):

1. Yanma sorunu.

2. Yüksek ışıklı ortamlarda LED ve LCD Tv’ye oranla daha faha fazla parlama yapması. Ancak yeni teknoloji sayesinde NeoPlazma ve benzeri özellikteki Tv’lerde ön kısımdaki cam panel kaldırılarak bu sorun büyük ölçüde giderilmiştir.

3. LED TV’lere oranla %30 – %50 daha fazla elektrik tüketebilirler.



Yanma Sorunu Nedir:
TV’lerde izlenilen tv kanalındaki logo veya uzun süre duran sabit görüntüler, kanal değiştirilse dahi ekranda geçici veya ömür boyu kalıcı gölgelenmeler oluşturur. Ne yazıkki üreticiler tv’logolarının yanma (burn-in) sorunlarına dahi garanti vermemektedirler.

Kaynak
 

muratflash

Rektör
Katılım
9 Kasım 2008
Mesajlar
13,809
Reaksiyon puanı
510
Puanları
113
Ama en iyi görüntü kalitesini sağlayan cathade ray tube (crt) tüplü televizyonlar.. Her ne kadar kullanım oranları düşsede gerçekten en iyi görüntü kalitesi tüplü televizyonlarda..
 

netmaniac

Öğrenci
Katılım
10 Ekim 2012
Mesajlar
82
Reaksiyon puanı
0
Puanları
6
Bunun ile ilgili bir yazı da ben yazmıştım linkedin hesabımda, bu karşılaştırma insanın aklını karıştırıyor. Sanki hepsinin özellikleri aynı, yada benzermiş gibi.
Kısaca büyük ekran alırsan
PLAZMA SÜPER
LED süper gibi
LCD İYİ gibi

Küçük ekran aırsan hepsi aynı :)
 

vladislav

Profesör
Katılım
11 Mayıs 2011
Mesajlar
1,646
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Teknolojinin gelişimi ile bu yazılarda eskiyor yerine yeni araştırmalara bırakıyor bence Nano Full Led'ler 3D tvler vs de ayrı bi başlıkta incelenmeli.
 
Üst