KURBAN Nedir ?

Bu konuyu okuyanlar

Rmb.mcd

Asistan
Katılım
9 Ekim 2016
Mesajlar
101
Reaksiyon puanı
54
Puanları
28
Hz. Âdem aleyhisselamdan bu yana, Habil ile kabil’in kıssasıyla başlayan Allah’a yaklaşmanın adıydı kurban
Her ümmet için, Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine İsmini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kılan rabbine Teslimiyetinin adıydı kurban (Hac 34)
-
Hz. İbrahim ilerleyen yaşına rağmen çocuk sahibi olamamıştı. Fakat Davasını ve ailesini devam ettirecek temiz bir evlat arzu ediyordu.
Bir gün şöyle dua etti: "Ey Rabbim! Bana Salihlerden olacak bir çocuk bağışla." (Saffat100)
Ve bir rivayete göre de "Ey Rabbim bana bir evlat verirsen O'nu sana kurban ederim" dedi.
Yüce Rabbimiz ise; Biz de ona uysal bir oğul müjdeledik.(Saffat 101) Buyurarak Hz. İbrahim’in ikinci hanımı olan Hz. Hacer validemize İsmail adını verecekleri bir çocuk nasip oldu
-
Aradan geçen zaman sonrasında Hz. İsmail büyüdü fakat Hz. İbrahim’in ilk eşi olan Hz. Sâre, Hz. Hacer ile Hz. İsmail’i yanlarında olmasını istemedi.
Bunun Üzerine Hz. İbrahim;
Hz. Hacer ve Hz. İsmail’i yurtlarından çok uzak olan Mekke vadisine, çevresinde tarım arazisi olmayan Kâbe’nin hemen yanı başına yerleştirdi. Hanımını ve çocuğunu geride bırakırken hüzünlü bir şekilde şöyle dua etti:
-Ey rabbimiz! Ben zürriyetimden bir kısmını, senin kutsal evinin (Kâbe) yanında tarıma elverişli olmayan bir vadiye yerleştirdim. Bunu yaptım ki rabbim, namazı kılsınlar! İnsanların gönüllerini onlara meylettir ve çeşitli ürünlerden onlara rızık ver ki şükretsinler! (İbrahim 37)

Hanımının biri Filistin birisi de Mekke de olmasına rağmen Kâbe ile Filistin arasında gidip gelmeye başladı Hz. İsmail kendisiyle birlikte koşup yürüyecek yaşa geldiği vakit aynı rüyayı 3 defa görür. Rüyasında evladını kurban etmesiyle ilgili adak hatırlatılır.
Gelin şimdide kıssanın geri kalan kısmını Kur'an-ı azimüsşan’dan dinleyelim..
-
Saffat Süresi :
102. Çocuk kendisiyle birlikte koşup yürüyecek yaşa gelince İbrahim ona, "Yavrum, ben rüyamda seni boğazladığımı gördüm. Düşün bakalım, ne dersin?" dedi. O da, "Babacığım, emrolunduğun şeyi yap. İnşallah beni sabredenlerden bulacaksın" dedi.
103,104. Nihayet her ikisi de (Allah'ın emrine) boyun eğip, İbrahim de onu (boğazlamak için) yüz üstü yere yatırınca ona, şöyle seslendik: "Ey İbrahim!"
105. "Gördüğün rüyanın hükmünü yerine getirdin. Şüphesiz biz iyilik yapanları böyle mükâfatlandırırız."
106. "Şüphesiz bu apaçık bir imtihandır."
107. Biz, (İbrahim'e) büyük bir kurbanlık vererek onu (İsmail'i) kurtardık.
108. Sonradan gelenler arasında ona güzel bir ad bıraktık.
109. İbrahim'e selâm olsun.
110. İyilik yapanları işte böyle mükâfatlandırırız.
-Hac suresi, 37. Ayetinde de belirtildiği gibi Onların ne etleri ne de kanları Allah'a ulaşır; fakat O'na sadece sizin takvânız ulaşır. Sizi hidayete erdirdiğinden dolayı Allah'ı büyük tanıyasınız diye O, bu hayvanları böylece sizin istifadenize verdi.
.
- Kurban, Allah için her şeyinden, en önemlisi de nefsinin bencil istek ve tutkularından arınmaktır. Ve en yakınını dahi feda edebilecek kadar yüreği Allah aşkı ile dolu olan Hz. İbrahim’in mübarek hatırası ve Hz. İsmail’in teslimiyetidir.
- Kurban, nefsini Allah için kurban ederek arınmaktır.
- Ölümlüyü, ölümsüze kurban etmektir kurban…
- Hz. İbrahim ve Hz. İsmail’in Allah'a karşı gösterdikleri kararlı itaatin karşılığı olarak hayvan kurban edilmesinin anısıdır kurban…
- Ve O günden sonra bütün müminler, başarıyla sonuçlanmış bu imtihanın bir hatırası olarak ve Yüce Rabbine olan şükranlarını sunmak için kurban kesmeye başladılar
-
“De ki: Şüphesiz benim namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi âlemlerin Rabbi Allah içindir.” (En’âm Suresi, 162. Ayet)

Bayramınız Mübarek olsun !!!!

Yukarıda anlatmış olduğum konuyu video biçiminde izlemek için ---> TIKLAYINIZ
 
Üst