Kuran'da hesap hatası var mıdır?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

nsgnc

Profesör
Reaksiyon puanı
10
orcagada dedi ki:
Neden anlamıyorsunuz avliye metoduna bir itirazım yok.Ama avliye kuranda yok o halife ömerin fikri.

Halife ömerin fikri dediğin de fıkhın bir kaynağıdır. Bu işler senin anlamak istediğin gibi değildir.

orcagada

Doçent
Reaksiyon puanı
0
tonce dedi ki:
orcagada senide umreye göndermek lazım HACICAVCAV gibi aslıda. Tahrik etmeyelim lütfen çoğunluğu. En alttaki mesaja bir bak istersen.

http://forum.shiftdelete.net/index.php?topic=471.100

Bu tepkileri magazin bölümünde 100 sayfalık çıplak hatun fotoğrafı yayınlayanlara da gösteriyor musun?

Nedense ahlaklı,adaletli olmak biz yazınca aklınıza geliyor.Çıplak hatunlar özgürlük,gerçek eleştirel tartışmalar tahrik unsuru öyle mi?

Bence asıl tahrik +16'da ama ağzını açan bir müslüman göremedim.Orada ah-oh çekenler burada ultra müslüman.

Başedemediğinize kapıyı gösterin siz yine.Gönder güzelim nereye istersen.

Göster amcalara adaletini.

tonce

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
14
orcagada dedi ki:
tonce dedi ki:
orcagada senide umreye göndermek lazım HACICAVCAV gibi aslıda. Tahrik etmeyelim lütfen çoğunluğu. En alttaki mesaja bir bak istersen.

http://forum.shiftdelete.net/index.php?topic=471.100

Bu tepkileri magazin bölümünde 100 sayfalık çıplak hatun fotoğrafı yayınlayanlara da gösteriyor musun?

Nedense ahlaklı,adaletli olmak biz yazınca aklınıza geliyor.Çıplak hatunlar özgürlük,gerçek eleştirel tartışmalar tahrik unsuru öyle mi?

Bence asıl tahrik +16'da ama ağzını açan bir müslüman göremedim.Orada ah-oh çekenler burada ultra müslüman.

Başedemediğinize kapıyı gösterin siz yine.Gönder güzelim nereye istersen.

Göster amcalara adaletini.

tonce olarak kendi adıma yazıyorum çünkü söylediklerini benim mesajıma cevap verdiğin için üzerime aldım. Magazin bölümüne şu anda 1900 küsür mesajımdan sadece 2-3 tanesini oraya yazmışımdır. Onlarıda bulamadım vallahi sadece sanki yazdım diye hatırladığım için söylüyorum. Tepkim budur işte benim ama hoş görüde gerekir bazı şeylere. O konularda hiçbir tahrik yok sadece istersen girer bakarsın istersen bakmassın o seni ilgilendirir ama bu açtığınız konu herkesi ilgilendirir ama tabi sen bunu anlayacak kadar anlayışlı bir insan olamassın. Bak hala aynı yanlışa devam ediyorsun. Şimdi birde sen benim magazin bölümüne yazdığım mesajlarıda ararsın. :D

nigne_2008

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bak arkadaşım kuran öyle senin bildigin ösymnin hazırladıgı sorulara benzemez ki sonradan iptal edilsin,sen bu söylediklerinde ancak imanı zayıf,temeli olmayan insanları kandırırsın,islam kimsesiz değildir öyle islam alimleri vardırki bu konuları matematik mühendislerini solda sıfır bırakıcak derecede bilir ki kuran bu alimlerin elinden yüzlerce binlerce kez geçmiştir, kimse farkına varmiyacak; şuan kuranla ilgisi olmayan, akşama kadar youtubeda karı-kız videosu izleyen, ayran gönüllü matematik dehaları bulacak değil.

wwhirlwind

Profesör
Reaksiyon puanı
2
2 Kere 2 Kaç Eder ?

-Mühendis sürgülü cetvelini çıkararak hesapladı: 3,99.
-Fizikçi, "3,98 ile 4,02 arasında bir yerde."
-Matematikçi, "cevabı bilmiyorum, ama bir şeye eşit olduğunu kanıtlayabilirim."
-Bilgisayar mühendisi 10. iterasyonda 3,99999998.
-Kimyacı 2 numaralı elementin helyum olduğunu göz önüne alarak proton devri denen reaksiyon zincirinin son halkasını yazdı:3He + 3He ---> 4He + 2p + 13.0 MeV enerji.
-Felsefeci sordu: "2 kere 2 epistemolojik, ontolojik, etik ve metafizik olarak ne anlama gelir?"
-Mantıkçı çarpma işlemini sembolik mantığın "ve" bağlacı olarak gördü ve doğruluk tablosu hazırladı: "doğru, yanlış, yanlış, yanlış."
-Muhasebeci kapıyı ve pencereleri kapatıp sordu: "Siz kaç etmesini istiyorsunuz?"
-Ressamımız bir sürrealist idi ve "balık" dedi.
-Sosyolog tarihsel diyalektik ilkesi gereği 2 ile 2'nin çarpışamayacağını, ancak 2'nin antitezi ile çarpışabileceğini ve sadece bu şekilde bir sentezin ortaya çıkabileceğini bildirdi.
-Psikolog bunun bir bölünmüş kişilik sonucu kişilik çatışması olduğunu belirterek cevabın şizofreni olduğunu söyledi.

Onun bunun sunun hesabına mı inanmak daha mantıklı yoksa Allahın hesabına mı :)

nsgnc

Profesör
Reaksiyon puanı
10
wwhirlwind dedi ki:
2 Kere 2 Kaç Eder ?

-Mühendis sürgülü cetvelini çıkararak hesapladı: 3,99.
-Fizikçi, "3,98 ile 4,02 arasında bir yerde."
-Matematikçi, "cevabı bilmiyorum, ama bir şeye eşit olduğunu kanıtlayabilirim."
-Bilgisayar mühendisi 10. iterasyonda 3,99999998.
-Kimyacı 2 numaralı elementin helyum olduğunu göz önüne alarak proton devri denen reaksiyon zincirinin son halkasını yazdı:3He + 3He ---> 4He + 2p + 13.0 MeV enerji.
-Felsefeci sordu: "2 kere 2 epistemolojik, ontolojik, etik ve metafizik olarak ne anlama gelir?"
-Mantıkçı çarpma işlemini sembolik mantığın "ve" bağlacı olarak gördü ve doğruluk tablosu hazırladı: "doğru, yanlış, yanlış, yanlış."
-Muhasebeci kapıyı ve pencereleri kapatıp sordu: "Siz kaç etmesini istiyorsunuz?"
-Ressamımız bir sürrealist idi ve "balık" dedi.
-Sosyolog tarihsel diyalektik ilkesi gereği 2 ile 2'nin çarpışamayacağını, ancak 2'nin antitezi ile çarpışabileceğini ve sadece bu şekilde bir sentezin ortaya çıkabileceğini bildirdi.
-Psikolog bunun bir bölünmüş kişilik sonucu kişilik çatışması olduğunu belirterek cevabın şizofreni olduğunu söyledi.

Onun bunun sunun hesabına mı inanmak daha mantıklı yoksa Allahın hesabına mı :)

haklısın arkadaşım

Mars

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Onun bunun sunun hesabına mı inanmak daha mantıklı yoksa Allahın hesabına mı

Bence Allah'ın hesabına inanmak daha mantıklıdır.

O yüzden 120 milyarı ayette belirtilen oranlara göre dağıtmak lazımdır.

Acaba bunu nasıl yapabilirim.Bir düşüneyim bakalım. |)

nsgnc

Profesör
Reaksiyon puanı
10
Mars dedi ki:
Onun bunun sunun hesabına mı inanmak daha mantıklı yoksa Allahın hesabına mı

Bence Allah'ın hesabına inanmak daha mantıklıdır.

O yüzden 120 milyarı ayette belirtilen oranlara göre dağıtmak lazımdır.

Acaba bunu nasıl yapabilirim.Bir düşüneyim bakalım. |)

Bunu iyi bilen birine soracağım. Sonuçta kuranda her durum örneklerle açıklanmaz. Bu gibi durumlarda fıkıh kaynaklarından örnek almak gereklidir. Yani icma Allah'ın dininde haktır.
Şekildeki gibi bir problem çıkınca icmaya ya baş vurulması problem teşkil etmez. Yani kitap uygulamayla çelişmiş olmaz.

heyula07

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Hazır yeri gelmişken bir hikayede ben anlatayım.

Ölmek üzere olan yaşlı bir baba, yatağının başına üç oğlunu çağırarak onlara vasiyette bulunur:

"Oğullarım, ben ölünce, birbirinize düşmemeniz için, size sahibi olduğum 17 deveyi paylaştırmak istiyorum. Miras olarak develerin yarısını büyük oğluma, üçte birini ortancaya, dokuzda birini ise küçük oğluma bırakıyorum."

Babalarının ölümünden sonra, mirası babalarının vasiyeti uyarınca paylaşmak üzere kardeşler bir araya gelirler. Fakat bir türlü işin içinden çıkamazlar.

Mirası babalarının istediği gibi pay edemezler. Çünkü 17 sayısı ne 2'ye, ne 3'e, ne de 9'a bölünebilir.

"Bu işin üstesinden ancak köyün tecrübe ehli, yaşlı bilgesi gelir" diye düşünüp, ona giderek danışırlar.

Bilge kişi "Bu iş çok karışık" der "en iyisi benim bir devem var, onu da alıp, yeniden hesap yapın" der.

Bu cömertliğe çok şaşıran oğullar, bilge kişinin verdiği deveyle birlikte toplam sayıları 18 olan develeri pay etmeye girişirler.

Önce 18 deveyi 2'ye bölerler, 9 çıkar,

büyük oğul 9 develik payını alır.

Sonra 18 deveyi 3'e bölerler, 6 çıkar,

çıkan 6 deveyi de ortanca oğul alır.

Daha sonra 18 deveyi 9'a böldüklerinde,

çıkan 2 deveyi de küçük oğul alır.

9 deve büyük oğul, 6 deve ortanca oğul, 2 deve de küçük oğul almıştır.

Bütün develeri paylaştıktan sonra ortada fazladan bir deve kalır yine de.

Oğullar bu duruma da bir çözüm getirmesi için yaşlı bilgeye başvururlar tekrar.

Bilge kişi güler ve:

"İyi öyleyse" der.

"Sorununuz çözümlendiğine, herkes te payını aldığına göre,

ben de devemi geri alayım."

nsgnc

Profesör
Reaksiyon puanı
10
Cevap yeterli oldu sanırım.

mehmet

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
47
Hayırlı günler arkadaşlar;
Lütfen beni yanlış anlamayın.
Amacım konuyu tekrar gündeme getirmek değil.

Sadece ama sadece merakımdan soruyorum,
Çok değerli arkadaşım orcagada;

159 nolu mesaj hakkındaki düşüncelerini öğrenmek istiyorum.

Ama lütfen
Yanlış anlamamanı temenni ederek,

cevabını saygıyla bekliyorum.

pusluvadi

Asistan
Reaksiyon puanı
0
bazı şeyleri tekrar tekrar mı yazmak lazım. Onlar oranlardır. toplamı 5'de olsa doğrudur mesele toplamı değil ki oranıdır. toplam 5 çıkarsa 1'i 5'e bölersin 0,2 mi çıktı kız 1/3 mü çarp 0,2x1/3=1/15 alır. Erkekte ona göre alır. Daha önce 11. sayfada yazdım ama dinleyen yok ki, cevap bile verilmemiş niye gözden mi kaçtı hayır bence maksat bağcı'yı dövmek üzüm yemek değil.

orcagada

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Sayın Pusluvadi,

Hesabınız yanlıştır defalarca açıkladım.Lütfen ayetteki oranları kullanınız.Havada asılı hesabınızı tam teşekküllü hale getirip sunarsınız ve cevap da doğruysa hakkınızı istersiniz.İşin doğrusu sonuç göstermediğiniz için ciddiye alabileceğim bir hesap olmadığından cevap almadınız.

Ama madem ki ısrarlısınız ve çözdüm diyorsunuz.Buyrun sizi bekliyorum.

Size şöyle diyeyim;Dediğiniz gibi işlemi tamamlayın sonra da ayetteki paylaşım oranlarına eşitleniyor mu gösterin.Lütfen işleminizin her aşamasını yazın.

Sayın Mehmet kardeşim,

159 nolu mesaj sadece bir hikaye,masal.Bu konuda tek söyleyebileceğim espirili bir bilgeymiş olabilir.

Paylaşım konusu yine de muallakta kalmıştır.

Saygılar...

bulmeh

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Orcagada, aynı şeyi hacıcavcav'a defalarca anlatmamıza rağmen anaşılıyor ki sende anlamak istemiyorsun. Eğer gerçekten bu konuda bir cevap bulmak istiyorsan burası aradığın yer olması ihtimali zaten düşüktü (burası din alimlerinin toplantı forum değil) yada zaten arkadaşlar elinden geleni yapmasına rağmen sen cevap almak istemiyorsun ve bunu biz zaten anladık. Onun için fazla kasmaya ve cevap veremiyorlar diye de kasılmanıza hiç gerek yok. Bizler (müslümanlar olarak) Kur-an'ı Kerimde yazılanların tamamına eksiksiz inanırız elhamdülillah. Lütfen boşuna burada oyalanmayın.

mehmet

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
47
Hayırlı sabahlar arkadaşlar;

orcagada arkadaşım;
Eğer münasip görürseniz bu konumuzla ilgili veya değil,bir soru sormak istiyorum.
Hakikaten 159 nolu mesajdaki paylaştırma işlemini siz nasıl yapardınız?
Hakikaten o mesajda anlatılanlar (masal veya değil),bizim için bir kriter olamaz mı?

Saygılarımla

narch

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
[size=10pt]Benim lafim bu konunun buraya acilmis olmasina goz yuman site sahibi TROY efendiye. [/size]

[size=11pt]Mod.Not:[/size]Troy'a olan mesajı bence özel mesaj olarak gönderebilirsin.

Konu devamlı moderatör arkadaşlar tarafından takip altında.
Eğer gerçekten mesajlar arasında hakaretvari cümle görürseniz,hemen o mesaj altındaki yöneticiyi bildir butonunu kullanabilirsiniz.

Bu şekilde mesaj yazmanıza hiç gerek yok.

Saygılar

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Sakin ol Narch, İslam dini zorbalık değildir astığım astık kestiğim kestik olsun. Eğer peygamberi tanıyorsan, onun ateistlerle yaptığı sohbetleri de bilirsin. O, insanlara değer veriyordu, hiç kimseyi böyle "yürü lan İslam yücedir senle mi uğraşacam" deyip göndermiyordu. Takdir edersin ki herkes İslam'a inanmak zorunda değil. Öyle olsaydı dünyaya ne diye geldik? Allah bizi baştan sonuca ulaştırsaydı..

İslam'da yanlış çıkacak diye mi korkuyorsun? Oysa Allah da görüyor olayları aynı senin gibi; yani senin Allah'ı korumana gerek yok, o kendi dinini korur. Bu "kötüleme" değildir, İslam inancına sahip olmayan kişi, kendince gördüğü yanlışı söylüyor, buradaki insanlar da onun yanlış gördüğünü anlatıyor. Ne yapalım? "İslam'da yanlış yoktur" deyip kestirip atalım mı? Ondan sonra gerçekten yanlış olduğunu düşünürler bizim yüzümüzden. Sorgulamaktan neden korkuyorsun?

Yapma kardeşim, sırf senin inanç ve görüşlerine sahip değiller diye insanlara böyle ithamlarda bulunma. Maazallah, kul hakkı yiyor olabilirsin.

orcagada

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Sayın Bulmeh,

Öncelikle burada inanırları ateist yapmak gibi bir derdimin olmadığını tekrar ediyorum.Esas gayemin aklınızın sınırlarını zorlayarak bir ateistin neden inançta eksiklikler gördüğünü ve inanmama sebeplerini örneklemektir.

Zahmet edipte Sayın Saha arkadaşa yazdığım 143 nolu mesajımı tekrar okuyun sebeplerimi kısaca orada aktardım.

İnancınızla bir alıp veremediğim yok sorun ben gibilerin neden inançsızlığı tercih ettikleri.Yani sizin kusursuz,eksiksiz ve tam gördüğünüz şeyin bizce nasıl göründüğü.Kendi sebeplerimizi göstermemizin sizce bir sakıncası,sizi korkutan bir yanı mı var?

Bizi tanımanız ve sebeplerimizi öğrenmeniz için ulema,ya da din alimi her neyse... olmanız gerekmez.

Sevgili Mehmet kardeşim,

159 nolu yazıdaki hesabın oranlar dahilinde yapılamayacağını belirteyim.Yani adil dağıtım biri hakkından feragat etmedikçe mümkün değil.

Ama bunu kriter olarak alamayız zira burada paylaşımı hesap bilmeme ihtimali olan (rahmetliyi kastediyorum) bir insan fakat ayetlerdeki paylaşımı varlığın kaynağı dediğiniz tanrı yapıyor.

Aynı kefede tartışılamaz.

Bu arada Sağol Canım Elmacık,

Saygılar...

bulmeh

Profesör
Reaksiyon puanı
14
orcagada dedi ki:
Sayın Bulmeh,
Öncelikle burada inanırları ateist yapmak gibi bir derdimin olmadığını tekrar ediyorum.
Benim yazımdan o mu anlaşılıyor. Sizin burada milleti ateist yapma derdinizi zaten geçtim, dediğim gibi gayeniz bu olmasa da aradığınız cevabı bulamamanıza rağmen neden hala ısrar etiğinizi sorgulamıştım, ama ilginçtir ki,
Kendi sebeplerimizi göstermemizin sizce bir sakıncası,sizi korkutan bir yanı mı var?
tam aksine, benim yazımdam alakası olmayan bir mana çıkarmanız sanki kendi oyununuzun bozulacağı korkusuna kapıldığınızı gösteriyor ???
Zahmet edipte Sayın Saha arkadaşa yazdığım 143 nolu mesajımı tekrar okuyun sebeplerimi kısaca orada aktardım.
İnancınızla bir alıp veremediğim yok sorun ben gibilerin neden inançsızlığı tercih ettikleri.Yani sizin kusursuz,eksiksiz ve tam gördüğünüz şeyin bizce nasıl göründüğü.
Bizi tanımanız ve sebeplerimizi öğrenmeniz için ulema,ya da din alimi her neyse... olmanız gerekmez.
Saygılar...
İlgili mesajını hatta diğerlerini de zaten baştan beri takip ediyorum. Hala anlamak istemiyorsunuz, bu konuyu / bu soruyu kimin başlattığını bilmiyor gibi konuşuyorsunuz. Burada ateistelerin neden inanmak istemedeklerini sorgulayan bir konu inanan bir kişi tarafından başlatılmamış, tam aksine inanmayan birininin 'bakın biz inanmıyoruz burada böyle yanlışlıklar var sebebi de bu ona göre' gibi bir konu açmasıyla başlamıştır. Bizim kusursuz gördüklerimizin, sizce nasıl görünüdüğünü merak etmiyorum ve bu konu da zaten bu meraktan dolayı açılmamış. Konuyu kendi açınızdan açıpta buralara geldikten sonra sanki biz meraklıymışız, sorgulamayı yapan inananlarmış gibi bir çarpıtmaya gitmeyin, yani davacı ile davalıyı karıştırmayın lütfen.

Mars

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Mehmet bey,

159 nolu mesaj hakkındaki düşüncelerini öğrenmek istiyorum.

Ben baktım.Gökkubbe altında değişen bir şey yok.

Mirası mal olarak paylaştırmak mümkün değildir.Develeri 1 YTL.den satıp 17 YTL.para olduğunu varsayarsak hesap şöyle olur.

17 Deve= 17 YTL.

1-Büyük oğlan 1/2 orandan 8.500000 YTL.alır.
2-Ortanca oğlan 1/3 orandan 5.666667 YTL alır.
3-Küçük oğlan 1/9 orandan 1.888889 YTL.alır.

Sonuçlar kesirden dolayı yaklaşıktır.

Diğer durumda

18 deve=18 YTL.

1-Büyük oğlan ½ oran üzerinden 9 YTL.alır.Ama 9 YTL. miras tutarı olan 17 YTL.nin ½ degildir.Burada oran değişmiş % 52.9412 gibi bir orana yükselmiştir.Oysa (% 50=1/2 ) olmalıydı.

Sunuç :Babanın takdir ettiği oran üzerinden 8.5 YTL.alması gerekirken, 9 YTL almıştır.

2-Ortanca oğlan 1/3 oran üzerinden 3/18= 6 YTL.alır.Ama 6 YTL.Miras tutarı olan 17 YTL.nin 1/3 değildir. Burada oran değişmiş ve % 35.2941 gibi bir orana yükselmiştir.Oysa (%33.33=1/3 kesir yaklaşık) olmalıydı.

Sonuç: Babanın takdir ettiği oran üzerinden 5.66(yaklaşık) YTL alması gerekirken ,6 YTL.almıştır.

3-Küçük oğlan 1/9 oran üzerinden 9/18=2 YTL.alır.Ama 2 YTL.miras tutarı olan 17 YTL.nin 1/9 değildir.Burada oran değişmiş ve % 11.7647 gibi bir orana tekabül etmektedir.Oysa (11.76=1/9 yaklaşık) olmalıydı.

Sonuç: Babanın takdir ettiği oran üzerinden 1.8888 alması gerekirken 2 YTL.almıştır.

Sonuçta buda bir çeşit avliyedir.

Burada hacıcavcavın iddiası neydi?

İşte bu Kur'an ayetlerinin hatalı olduğunu gösterir.

Bu hatayı düzeltmek için Ömer "avl", "avliye" olarak adlandırılan basit bir yöntem geliştirdi. Bu yöntem allah’ın verdiği oranlardan yola çıkıp bir noktada ufak bir değişiklik yaparak oranların tümünü değiştiren ve toplamı %100 olacak yeni oranlar elde eden bir yöntemdir... Günümüzde İslam hukuku miras konusunda bu yöntemi esas alır.

Avl yöntemiyle bir anlamda Kur’an ayetlerinin dışına çıkılmakta ve Kur’an’a göre şeriat uyguladıklarını söyleyenler, mecbur kalarak kendi uydurdukları hüküm ve yöntemi kullanmaktadırlar.

Bu örnekte yapılan iddiayı desteklemektedir.

Hikaye güzel, ama keşke yazılmasaydı.Zira karşı tezi destekliyor.

Sayın bulmeh

Yazınızı son anda fark ettim.

Kafamızı kuma gömmekle bu soruları çözemeyiz.Bu gün hacıcavcav,yarın ali yada veli bunları soracaktır.Önemli olan cevap verip ağzını kapatabilmek.Birbirimizi eleştirecek yerde,cevabı vermek daha isabetli olur kanısındayım.

bulmeh

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Mars dedi ki:
Sayın bulmeh
Yazınızı son anda fark ettim.
Kafamızı kuma gömmekle bu soruları çözemeyiz.Bu gün hacıcavcav,yarın ali yada veli bunları soracaktır.Önemli olan cevap verip ağzını kapatabilmek.Birbirimizi eleştirecek yerde,cevabı vermek daha isabetli olur kanısındayım.
Ben kafamızı kuma gömmekten yana değilim ve yorumlarımda böyle bir şey ima ettiğimi hiç sanmıyorum. Burada yine (milyarlarca defa 'yine' diye haykırasım geliyor) bir yanlış anlaşılma sözkonusu. Bilmiyorum konuyu başından beri takip ediyormusunuz, orgacada ve hacıcavcav'a verilen cevaplar yeterli gelmediğinden mi bilemem konu baya uzadı. Hatta arada bazı arkadaşların 'bu konuda burada yeterli cevabı alamazsanız gidin bir diyanet görevlisine sorun' gibi bazı önerileri oldu. Buna rağmen soru soran kişilerin istedikleri cevaba ulaşamayıncada aynı yerde dönüp durduk. Soru hakkında tatmin edici bir bilgiye sahip olmadığımdan, aynı şekilde bende soruya daha doyurucu cevap alabilmeleri için daha önce önerilen kaynaklara da bakmalarında fayda olduğunu belirtmek istedim. Umarım yine yanlış anlaşılmam. (ya ben neden hala yazıyorum ki )

kullanıcı

Profesör
Reaksiyon puanı
2
159 numaralı mesaj sanırım "okek" problemi gibi bir denklem kullanılarak çözülebilir.

17 + x = 2 * a = 3 * b = 9 * c

Olguları karmaşıklaştırmaya gerek yok sanırım.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Bulmeh, Mars isimli arkadaş hacıcavcavın ruhuna çok benziyor. Hatta sanki ta kendisi. ;) Konuları çarpıtmak, kendini haklı göstermek için türlü kıvraklık yapmakta çok ustadır. ;)

samsunakca

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
ya arkadaşlar bu konuyu açanlar sadece porovake amaçlı cvp vermeyin

svksy

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Analiz,
Ben evrenin üstünde bir tanrının varlığına inanmayan biriyim.Ama sizin geleneksel inançlarınıza saygı göstermek zorunda olduğumu biliyorum.Niyetim sizi küçük düşürmek için atak yapmak değil.Müslüman, ibadet eden ve tıpkı sizinkilere benzer kültürel yapıda bir çiftin çocuğuyum.Burada hakaret işitip de karşılık yetiştirecek değilim.

Muhalifi olmayan toplumlar yaşlı insanlara benzer.Gelişmeleri ve üretmeleri imkansızdır.Herkesin aynı fikirde olduğu ütopik bir toplum statiktir ve ölmüştür.Ateistler, devrimciler, falancılar, filancılar…Yaptıkları doğru ve yanlışlarla toplumu çok boyutlu etkileşime iterler.Hacıcavcav, Orcagada ve diğerleri de muhalifler.Onlar hep var olacaklar ve sizi derinden etkileyecekler.

Aynı ülkede yaşıyoruz.Aynı şeylere sevinip üzülüyoruz.Fener yenince hep mutlu oluyoruz.Birbirimizin ürettiklerini yiyoruz.Yardımlaşıyoruz.Bizler doktor, öğretmen, mühendis oluyoruz.Şeytan falan değiliz.Aynı hayatı yaşıyoruz.Hassas günler yaşarken kamplaşmanın ne yararı var.

Hacıcavcav ortaya bir tez attı.İki ayrı kategoride yanıtlar geldi:
A.Matematik-Teknik yaklaşım:
1) kendim bizzat matematikçiyim.. ve orda rastgele toplama yapılması yanlıştır..
çünkü çocukların payı ayrıldıktan sonra geriye kalan 1/3 ün dağıtımı yapılır..(pisho-5)

Bir bütün kendini oluşturan kesirlerin toplamına eşittir.Başka bir şeye değil.

2)Matematik öyle güzel bir şeyki aslında istersen 2+2 nin 5 olduğunu bile ispatlarsın.(mucak-10)
(Bana bu ispatı hata yapmadan gösterirseniz hayatım boyunca köleniz olacağım.Böyle bir ispat matematik tarihini yeniden yazdırır.Önünüzde duran makine 2+2=4 işlemini günde binlerce kez algoritmik olarak tekrarlamaz mı?)

3) 3 KIZ + 1 ANA + 1 BABA + 1 ZEVCE varsa, Kızların her biri, 16/ 81 hisse alır. Üç tanesi 48/81 ini alır. Anne, 12/ 81, baba, 12/81, zevce, 9/ 81 alır. 48 +12+12+9 = 81 eder.(saha-34)

48/81=2/3 , 12/81=1/6 ve 9/81=1/8 değil ki; hesap tutsun.Görüldüğü üzere yanlıştır.

4) Burada √2 yerine ~1.4142135623730950488016887242097 yazabiliriz.(Elmacik-44)

Hayır yazamazsınız.Yazarsanız hayatınızdaki bütün 90 derecelerin hipotenüsünü yanlış hesaplarsınız.Öyle olsaydı hiçbir grafik programı çalışmaz, hiçbir mekik yörüngesine oturamazdı.Sizin hesap makineniz o kadar ondalık ihtiva ettiği için yanıldınız.

5)Bir oku dart tahtasına atıyorsun. Diyelim ki mesafe 10 metre. Ok önce bu yolun yarısını gider. Yani 5 metre. Sonra onun da yarısını gider, 2.5 metre.. Derken derken sonsuza kadar bu işlem devam edeceğine göre ve 0 dışındaki hiç bir reel sayının 2'ye bölümü 0 etmeyeceğine göre Matematiksel olarak okun hiç bir zaman tahtaya ulaşmaması lazım. (Elmacik-44)

Kurduğunuz dizi geometrik bir dizidir.Oysa ok integral bir fonksiyonla hareket eder.Yani yarımşar dilimlik parçalar şeklinde değil, y=f(x) fonksiyonu boyunca sürekli hareket eder.

6)örneğin: "a*b işlemi a*b=2a+3b şeklinde tanımlanmış olsun" gibi. Burada diyebilir misin ki a*b=a+b ya da a*b = axb ? Veya 2*2 = 10 çıkıyor diye bu işleme yanlış diyebilir misin? Hayır, gayet doğrudur. Çünkü şöyle olursa şöyle olur, böyle olursa böyle olur gibi ön koşullar ve o ön koşula göre işlemler yapılır. Şimdi ben sana a*b=2a+3b formülünü vermemiş olsaydım, sen 2*2 kaç eder bulabilir miydin? Bulamazdın. O halde İslam'ın bu konudaki önkoşulları bilmediğine göre, 2*2 'nin 4 edeceğini nereden iddia edebiliyorsun? (Elmacik-44)

2+2 işlemi ondalık sayı sistemine göre tanımlanmış ve sonucu 4 olarak ifade edilmişitr.Burada değişken kullanılmamış, özel fonksiyonlu işlem de tanımlanmamıştır.Ayrıca Müslümanlarda aynı sayı sistemini kullanıyorlar.Dolayısı ile Kuran’da bu sayı sistemini referans gösteriyor.Özel tanımlı bir fonksiyon kullanmıyor.

7) Bana eksi bir tane bir "şey" gösterebilir misiniz? Matematikle ilgili buna benzer olmayan ama var kabul edilen "şey/ler!!" vardır
Kısacası matematik ile realite her zaman birebir örtüşmemektedir.Dolayısı ile matematik hayatın realitesi açısından mutlak manada güvenilir değildir.
1-Eğer hata arıyorsanız hata önce matematikte!!. .(saha-47)

“Benim 1 kaleme ihtiyacım var” önermesindeki kalemlerimin sayısı -1 dir.Diğer iki yoruma bir şey diyemiyorum.Bazı sayıların bazılarına bölünememesi neden matematiğin hatası olsun?Matematik 1, 3’e kalansız bölünür demiyor ki.

8) 2+2=4 yarın nereden biliyorsun 5 olmuyacağı ilk okulda bizi en küçük sayı 0 dır diye öğrettiler başka sayı yoktur dediler 2. sınıfa geldik 0 dan küçük sayı var dediler.(myefsane-60)

Mısırlılar’dan beri sayılar hakkında hiç bir şey değişmedi.Ayrıca ilkokulda 0’ın en küçük sayı olduğunu öğretmiyoruz.0 en küçük doğal sayıdır.

9) Kız Evlatlara 16 x 1.000.- = 16.000.- YTL
Babaya 4 x 1.000.- = 4.000.- YTL
Anaya 4 x 1.000.- = 4.000.- YTL
Karısına 3 x 1.000.- = 3.000.- YTL
T O P L A M = 27.000.- YTL bulunur böylece herkeste hakkını almış olur.(heyula-87)

16/27=2/3 olması ,4/27=1/6 olması ve 3/27=1/8 olması gerekiyor.

10)Gelelim 159 no’lu mesajdaki deve paylaşımına .Aynı problem karşımızda duruyor.Elinizde 1 bütün varken onu ayırdığınız parçalar bir bütünü geçemez.Develerin ilgili oranlarda paylaşımı imkansızdır.Şöyle ki:Benim 1 elmam varsa; %40’ ını anama,%40’ ını babama ve %30’unu kardeşime paylaştıramam değil mi?Miras paylaşımında da oranları % olarak düşünürseniz daha kolay anlarsınız.

Kullanıcı rumuzlu arkadaşım elinizde
17 + x = 2 * a
17 + x=3 *b
17 + x= 9*c olmak üzere üç denklem ve x ,a, b, c olmak üzere dört bilinmeyen var.Üç denklemle dört bilinmeyen çözülemez.

svksy

Asistan
Reaksiyon puanı
3
B.Sosyolojik-Etik Yaklaşım

1. İlk mesajımda senin böyle bir düşünce içinde old düşünmedim ancak forumda yazdığın cevapları görünce misyonerlik çalışması için de olduğunu düşünüyorum.(myefsane-3)
Misyonerlik ithamı kanıt gerektirir.Mutlaka kanıtınız vardır.İnançsız bir insanın neden bir din adına çalışacağını da açıklarsınız umarım.

2. Senin dayanağın matematikti, ben de matematiğin dayanağını kırdım.(Elmacik-53)

Matematiğin dayanağı kırılmış olur mu hiç.Ohalde neden her gün kullanıyor sunuz? Matematik hatasızdır.Bunu sizden duyduğuma çok üzüldüm.

3. Yönetici kardeşim , yazıldığı gibi silmen gerekirdi bence bu konuyu , şeytanın oyunlarına gelip kafa karıştırmayalım.(xetanor-61)

4. Bu gune dek yedigi beddualarin haddi hesabi belli olmayip artik ailesine yedigi kufurleride kibarca siz dusunun.(narch-75)

5. üzerinizden greyder geçti, trigonmetri çözüldü, beyin ameliyatı yapıldı, çıkan ancak "konuyu kilitleyebilirler aman dikkat" he... yazık ya, klavyemin karakterlirini bunun için mi terlettim ben.(cems-80)

Yukarıdaki maddeler üslup hakkında fikir vericidir.

6. Kızın, babasının malında hiçbir hakkı yoktu. Miras doğrudan doğruya erkek evlada geçer, kız çocuklarına hiçbir şey verilmezdi. İşin acı tarafı şu ki, bu batıl adet hala ülkemizin bazı bölgelerinde yaşamaktadır.(ortitorti-81)

Burada korkunç bir yanlışlık var.İslam öncesi Arabistan’ ında kadınlara hiçbir şey verilmediği doğru değildir.Eminim İslam öncesi Hanef dini hakkında ve Arap kabilelerinde farklı miras uygulamaları hakkında geniş kaynaklarınız vardır.Eğer sizin dediğiniz gibiyse, Muhammed’in eşi Hatice nasıl zengin oldu açıklarsınız değil mi?Türkler’in miras hukuku İslam dinini kabul ettikten sonra erkek lehine değişmiştir.Anadolu’daki eşitsizliğin sorumluluğu İslam’dan kaynaklanır.

7.(cems-92) yazısının tamamı

8.(cems-102) Yazısının tamamı

Bu yazılardan sonra ipler kopmuş.Hacıcavcav’ a gösterilen tavır hiç hoş değil.

9. Ama yanılmıyorsam Hz. Ali şöyle demiş "YA VARSA"
İşte o zaman ikimizin durumuna bir bakalım.
Peki o zaman bunlar "YA VARSA" siz ne yapacaksınız?(Mehmet-108)

Ne kadar basit değil mi?Bir dine inanalım .Tanrı varsa ne ala.Tanrı yoksa hiç bir şey kaybetmeyiz…
Öyle olmuyor arkadaşlar.Boşuna hayatlar harcanıyor.Tarih değişiyor.Din sadece insanın içinde değil ki.Toplumsal bir formasyon.Roma din sayesinde bütün dünyayı ele geçirdi.Haçlı seferleri nasıl yapıldı?Milyonlarca insan öldü.Skolastizm Avrupa ‘yı kana buladı.Tarihin yarısı din savaşları şeklinde yazıldı.Her din kendi sosyolojisini oluşturup Dünya yı şekillendirdi.Hitler “ya varsa” diye altı milyon yahudiyi öldürdü.Sırplar “ya varsa” diye binlerce müslüman Bosna ‘da öldü.Avrupa ‘da milyonlarca insan “ya varsa “diye cadı suçlaması ile yakıldı.

Bizim ülkemizde Diyanet İşleri Başkanlığı’ nın bütçesi dokuz bakanlıktan daha fazla.Cami okuldan fazla.Dine harcanan milyonlarla neler yapılırdı aceba?Bütün bunlar ya varsa diye öyle mi?Ayrıca dini çatışmaların bize verdiği zarar da cabası.

Bir arkadaş “Ben şeriatı tartışmam.” diyor.Bir başkası da “Kuran’da yazanlar ateistleri ilgilendirmez” diyor.Aynı toprağa alın teri döküyoruz.İslam dini bizim hayatımızı da etkiliyor.Orda yazanlarla ilgileniyoruz.İlgilenmek zorundayız.Şeriatı da tartışmak zorundayız.Demokratik olmayı da saygılı olmayı da öğrenmek zorundayız.

10. hacicavcav, birisi gelse dese ki; "senin baban çok şerefsiz" ya da "kızkardeşin şöyle böyle" ve "ben yalan söylüyorsam sen doğrusunu ispatla" diye de devam etse hoşuna gider mi?

eğer şerefin varsa bunlar senin zoruna gider. ama şerefli de olsan "hayır öyle değil" diyerek ispatlamaya kalkman bile seni bu rezilliğin içine çekmeye yeter.

o nedenle güzel kardeşim, sana hiçbir forumda bulamayacağın özgür bir platformu sunduk. küçük bir sinek olup bu leziz ortamı mahvetme.

bazen demokrasiler de işe yaramıyor ve çözümsüz kalınıyor.
bizi kötü şeyler yapmaya zorlama bak pesimist diye bir adam var burda...
neyse

efendi ol.(Troy-120)

Ülkemizde basın ve yayın organlarının ne halde olduğunu benden iyi bilirsiniz.Sizler yayıncısınız.Ülkenin gelişmesi için çok büyük bir sorumluluk taşıyorsunuz.Basın süratle sanal dünya yönüne seyrederken, gelecekte çok daha büyük işler yapacaksınız.Bugünkü başarılı yeriniz geleceğiniz hakkında da mutlak fikirler veriyor.Size gazetecilik dersi verebilecek durumda da değilim.Fakat bir gazeteci okuru ile boy ölçüşmez.Okura “efendi ol “diyen bir gazeteci gördünüz mü?İyi bir gazeteci okuru ile problemini sessiz sedasız çözer.Ayrıca okurun ulaşımı engellenip “hacca gönderdim”esprisi yapmak değerinizi düşürecektir.Umarım eleştiriye açıksınızdır.

Kardeşçe yaşanan günler dilerim.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
@Svsky, çok yerinde eleştiriler yapmışsın. Saygından ötürü de kutluyorum seni.

İlk mesajın;
[red]4 ve 5nci maddeler[/red] Okun integralfonksiyonla hareket edeceğini söylemişsin. Burada kurduğumuz denklemler gayet basitti. Matematik, mantığa aykırı durumları kabul etmez. Gerçi matematikte "integral fonksiyon" diye bir kavram yok, ama ben az çok ne demek istediğini anladım. Matematik soyut bir bilimdir, elle tutulup gözle görülecek bir şey değildir. Eğer soyut herşeyi reddediyorsak, o halde size bana "1"i gösterin dediğimde gösteremezsiniz. "1" nedir? İnsanın ürettiği bir düşüncedir. Hatta sırf o yüzden bu manada Allah'a "Birdir" demek bile İslam inancına göre dine aykırıdır. Ne kadar ilginç değil mi? :)

Dedik ki, matematik mantığa aykırı hareket edemez. Okun gittiği yol konusunda, "önce yarısını gitmiş olması lazım" mantığında herhangi bir hata yok. İntegral hesaplaması da yapsanız, sonuçta alacağınız limit değeri yine de yaklaşık çıkacaktır. Hatta matematiksel ifadesi şudur: "Sıfıra yaklaşıyor" yani asla sıfır olmuyor. O halde ok yine ulaşamadı dart tahtasına.

4ncü maddedeki yaklaşık değere gelince, elbette ondalık hesaplamanın bir sınırı yok. Sorun da burada, matematik, zorlandığı yerde "kabul" etme yöntemine başvurur. Yani burun kıvırılan "dini" yöntem. Çünkü ne kadar ondalık değeri de yazsanız, limiti onun asla ulaşamayacağı bir değeri verecektir. O halde 2 sayısının köklerinin çarpımı hiç bir zaman 4'ü vermeyecektir.

[red]- Hacıcavcava gösterilen tavırlar hakkında.[/red]

Evet, bazı arkadaşlar gerçekten yakışık almayan tavırlar takındılar. Ancak hacıcavcav'daki kötü niyeti görebilmen için farklı açıdan yaklaşman ve onunla aramızdaki tüm yazışmaları okuman gerekir. Nitekim kendisi hep kıvrak cümleler kurmuş, yanıtını aldığı her sorunun üstünü örterek yeni sorular sormuş ve kendisine sorulan soruların bir tanesini dahi cevaplamamıştır. Ayrıca, aramızda seviyeli bir konuşma varken, başkalarının değerlerine ilk hakaret eden yine kendisi olmuştur. (Ref. ateizm konusu)

[red]6- Özel fonksiyon ve işlemler konusu.[/red]

İşlem örneği vererek anlatmaya çalıştığım şuydu; matematikte senin de bildiğin gibi, dört işlem olarak bildiğimiz ve matematiğin temelini oluşturan toplama, çıkarma, çarpma ve bölme dışında kendi kafana göre işlem tanımlayabilirsin. Örneğin "2 artı 2" işleminin sonucu 4 rakamını verirken, yine örneğin "a*b=2a+3b" şeklinde özel olarak tanımlanmış işlemde "2 işlem 2" işlemi, 10 sonucunu verir. O halde, bir hesabı yapmak için onun formülünün bilinmesi gerektiğini anlamış olduk. Senin iddian nedir? "Kurandaki hesapta özel bir işlem veya fonksiyon yoktur." Elbette yok, çünkü daha önce bir arkadaşın ifade ettiği gibi; Kur'an, matematik kitabı değildir. Kur'anın kendine göre kuralları vardır. Matematiğin özel fonksiyonları harf ve rakamlarla kurulabilirken, Kur'andaki özel fonksiyonlar fıkıh kurallarıyla tanımlanır. O halde herşeye kendi kuralları çerçevesinde yaklaşmak gerekir. Yoksa dediğim gibi, ya Fizik yalancı dememiz lazım, ya da Matematik. Halbuki ikisi de kendi çerçevelerinde yaklaşıldığında doğru sonucu verir. İşte bu şekilde, Kur'andaki bir hesabı yapabilmek için, Kur'anın önceden belirlemiş olduğu esaslar çerçevesinde hareket edilmek zorundadır. Sen nasıl ki diyorsan ok geometrik şekilde değil de integral şeklinde hareket eder, ben de diyorum ki Kur'an dört işlem şeklinde değil de fıkhi şekilde hareket eder. Yine o halde, Kur'anın kendi öğretisini yani özel fonksiyonlarını bilmeden sadece dört işlemle sonuca ulaşmaya çalışmak büyük bir hatadır.

Dikkat ederseniz, burada olayın felsefik boyutunu tartışıyoruz. Lütfen kimse rakamlarla açıklamaya çalışmasın düşünceyi.

İkinci mesajın;
[red]6- miras ve eşitlik[/red]

Eğer kadın ve erkeklerin her anlamda eşit olduklarını savunuyorsan, o halde ben kadınlardan erkeklerin yaptığı herşeyi beklerim. Ve bu beklenenleri yapamazlarsa bana göre cezalandırılmaları gerekir.. Ne kadar doğru bir düşünce bu? Bana göre hiç bir yanı tutulabilir değil. Bence artık kadın ve erkek arasında çok önemli maddi-manevi farklar olduğunu kabullenmek zorundasınız. Nitekim siz de biliyorsunuz bunu, ama sadece kabul etmek istemiyorsunuz. Asıl eşitlik, herkese kendi nispeti ölçüsünde davranmaktır. Örneğin ayakları olmayan bir adamı kendi nispetinde (şartlarında) işe aldıktan sonra, kalkıp da diğer işçiler gibi ayaklanıp yürümesini, koşmasını, yük taşımasını bekleyemezsiniz. Asıl eşitsizlik bu olurdu doğrusu! Kadın ve erkeğin arasındaki farkların bir çok İslam'i ülkede kadının ikinci sınıf vatandaş olarak değerlendirilmesi, onların kendi hatalarıdır. Yoksa İslam'ın öngörüsüne göre, "kanun" önünde herkese eşit davranılır. Bu eşitliği değiştirecek nispetler olabilir. Örneğin, iki adam bir olaya şahitlik yapmak istiyor olsun. IOlay da hırsızlık olsun. Şahitlik yapanların biri kör olsun. Şimdi kalkıp "bunların ikisi de insandır, o halde ikisinin de şahitliği eşit kabul edilmelidir" diyemezsiniz. Büyük bir mantık hatası yapmış olursunuz. Demek ki eşitsizlik olarak algıladığınız şey, aslında eşitliğin ta kendisi. Ve yine eşitlizlik olarak algıladığınız şey, aslında kadın-erkek arasında değil, tüm varlıklar arasında kendini gösteriyor, ama insanlar kendileriyle daha çok ilgili olduğu için sadece kadın-erkek arasında sınırlıyor bu konuyu.

[red]9- Ya varsa meselesi.[/red]
Sevgili arkadaşım, burada seninle konuşmak için çokça materyal var ama öncelikle Kur'anın özel fonksiyonunu bilmen lazım. :) Malesef, müslümanların çok büyük bir kısmı bile buradaki felsefeyi anlayamamıştır. Kısaca şöyle ifade edelim; Hz. Ali'nin "ya varsa" deyimi, "eğer tanrı varsa yanarız ya valla dikkatli olmak lazım" şeklinde algılanıyor. Bu algının eksikliğini ve hatasını görebilmek için, Hz. Ali'nin o şahısla yapmış olduğu önceki konuşmalarını bilmeniz gerekir. ;) Eğer vaktiniz ve imkanınız varsa, bilhassa Hz. Muhammed ve Hz. Ali'nin felsefik sohbetlerinin yazılı olduğu kitapları alıp okuyun. Hatta bulabilirseniz, özellikle ateistlerle olan soru-cevap sohbetlerini. O dönem ateistleri genellikle zeki insanlardı ve adı geçen kişileri çok severlerdi. Eğer araştırma fırsatı bulursanız göreceksiniz ki, özellikle savaşların daha dingin olduğu zamanda, yani Hz. Ali'nin zamanında ateistler özellikle onunla sohbet etmek için sürekli onu ziyaret ederlerdi.

[red]10- üsluplar hakkında.[/red]

Gerçi yukarıda açıklamıştım ama, eleştirinde haklı da olsan, bu haklılığı sana ancak İslam'i yönden bakınca veriyorum. Yani bu üslubun bir kısmı müslümanlara yakışmıyor. Ancak sen de takdir edersin ki, durduk yerde gelip sana hakaret eden birine karşılık onun kişiliğini ortaya döken cümleler kurmak "hakaret" değil, "hak" olur. Çünkü az önce dediğim gibi, hacıcavcav'ın yazılarını baştan okursan, onun gerçekten de Troy'un dediği gibi bir üslup içinde olduğunu görürsün. Yani kısaca hacıcavcav, sözde bilimsel verilerle bizim şerefimiz hakkında yorumlarda bulunuyordu biz ona saygı gösterirken.

[red]Genel[/red]

Demokratik olmayı öğrenmek zorundayız demişsin. Sevgili arkadaşım, bilmiyorum biliyor musun, demokrasiden önce de sistemler vardı. Demokrasi de, senin benim gibi etten kemikten bir insan tarafından ortaya atılmış bir "düşünce"dir sadece. Madem yaratıcı tarafından koyulan kurallar insanlara bu kadar ağır geliyor, herhangi bir şahsın koymuş olduğu kurallara uymak bana daha ağır gelir. Tek başına bir kişinin dünyaya hükmetmesi gibi. Demokrasi, herkesin eşit söz sahibi olmasını ön görür. O halde ben de ekonomi bakanı olabilirim yarın. Halbuki ekonomi bilimi hakkında çok az bilgim var. Zaten hep şikayet ettiğimiz bu değil mi? İş başına işi bilen kişilerin gelmiyor olması.. Ama bir bakıyorsun, seçimde hiç ekonomiden anlayan bir milletvekili seçilememiş.. "Demokratik" bir şekilde, işten anlamayan bir adamı iş başına getirmiş oldun. Bu sistem ne kadar sağlıklı? İnsanlar arasında, bir çok açıdan farklar vardır. İslam dininin dediği gibi, "her insan ayrı bir dünyadır". İnsanların tamamını her zaman tamamen aynı şartlarda değerlendirmek büyük bir hatadır. Neden IQ testleri yapıyor insanlar? Bu farkı, kendilerince ölçebilmek için. O halde bu farkı gözetmeksizin koyulacak kurallar ve benimsenecek yönetim (demokrasi) büyük hatalara neden olacaktır ve oluyor da.

Kur'an da yaznaların ateistleri ilgilendirmemesine gelince; hayır düşündüğün gibi düşünmüyoruz. Kur'anda yazanlar, senin de söylediğin açılardan ve bazı başka açılardan da, ateistleri ilgilendirir. Ancak bir çok yerde yazıştığımız gibi, bu ilgi, belli bir sıraya tabi olmak zorundadır. Yoksa karmaşadan başka bir şey elde edilmez. Yine daha önceki yazışmalarımıza bakarsan şöyle örnekler vermiştik; "hücre nedir bilmeden, mitokondri nedir bilemeyiz ve mitokondri nedir diye sorduğumuzda, bize doğrusunu anlatsalar bile anlamayız ve reddederiz". Yani fıkıh, ikinci plandadır. O açıdan, bir ateistin, örneğin namaz kaç rekattır gibi bir soru sorması müthiş anlamsızdır.

amesfa

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
153
Konu: Kuran'da hesap hatası var mıdır?

Cevap : Yoktur. :D

samsunakca

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
bizi yaratan Rabbimiz demiyor mu? kuranı biz koruyacagz diye kim bir harfine bile dokunabilir ki? bu linki başlatanda hiç akıl yok mu?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...