Kolay ve güzek geçinmenin yolu[kardeşlik bahsi]

habibineccar

Asistan
Reaksiyon puanı
0
KOLAY VE GÜZEL GEÇİMİN YOLU

Hz. Davud (a.s) ile ilgili haberlerde rivayet edildiğine göre o, Allahu Teala’ya: “Ya Rabbi! Benim durumum nasıl olur; bütün insanlar beni severse, benimle senin arandaki durumu en güzel şekilde nasıl korurum?” diye sordu. Allahu Teala kendisine şöyle vahyetti:

“İnsanlara ahlaklarına göre davran; benimle senin arandaki hukuku da güzel yap.” Bazı rivayetlerde şöyle buyrulmuştur:
“Dünya ehline, onların durumuna göre davran; ahiret ehline karşı da ahiret ehlinin ahlakıyla muamele et.”
Şa’bi, Sa’sa’ b. Savcân’dan naklettiğine göre; o kardeşinin oğlu Zeyd’e şöyle demiştir:
“Ben babana senden daha sevimli idim. Sen de bana oğlumdan daha sevimlisin. Sana iki şey tavsiye edeceğim; onları iyi muhafaza et: Müminlere karşı ihlaslı ve samimi davran; günahkarlara da onların yaptıklarının tersi (güzel ahlak) ile muamele et. Hiç şüphesiz, günahkar kimse, senin güzel davranışına razı olur. Müminlere karşı samimi davranman ise senin üzerine bir haktır.”
Ondan önce Sahabeden Ebu’d-Derda (r.a) ise söyle demiştir: “Biz bazı insanların yüzüne karşı zahiren güleriz; hâlbuki kalbimiz ona lanet eder.”
Bunun manası, karşı tarafı idare etmektir. Bu şekilde ondan gelecek kötülük ve eziyetler defedilir.
“Sen kötülüğü en güzel şekilde sav.”[1]

Ayetinin tefsirinde: en güzel muamelenin selam olduğu söylenmiştir.[2]
Ayetin devamı şöyledir:
“Böyle yaparsan bir de bakarsın ki seninle aranda düşmanlık bulunan kimse senin yakın, candan bir dostun oluvermiş.”

Abdullah b. Abbas (r.a): “Onlar kötülüğü iyilikle savarlar.”[3] ayetinin tefsirinde şöyle demiştir: “Onlar, kötü söz ve eziyet türü işleri selam ve idare gibi güzel ahlakla savarlar.”

İyiliklerin en faziletlisi, insanın aynı mecliste bulunduğu kimselere ikram etmesidir. Şu ayette buna bir işaret vardır: “Eğer Allah, insanların bir kısmının kötülüğünü diğerleri ile savmasaydı, yeryüzü fesada giderdi.”[4] Denilmiştir ki: “İnsanlar arasındaki rağbet, korku, utanma ve idare etme ahlakı ile nice kötülükler ortadan kalkar.”

Yukarıda geçen: “Müminlere karşı samimi ol, günahkarlara karşı ise, onun yaptıklarının aksine güzel davran” sözü de bu manadadır.
Hâlis ve samimi olmak kalp ile olur ve Yüce Allah için sevilip kardeş diye kabul edilen kimselere uygulanır. Asıl durumu kötü insana farklı davranmak ise, alış veriş gibi dünya işlerinde ve karşılaşıldığı zamanlarda olur. Bu söylediğimizi açıklar manada şu söz nakledilmiştir:

“İnsanlarla beraber olduğunda zahiren onlar gibi davran, fakat kalbinle onlardan uzak dur.”
Hz. Ali’nin (r.a) torunlarından Muhammed b. Hanefiyye (rah), şöyle demiştir: “Görüşmek zorunda olduğu kimselerle iyi geçinmeyen kimse hikmet ehli olamaz. Bu, Yüce Allah’ın kendisi için bir çıkış ve kurtuluş yolu yaratana kadar devam etmelidir. Muttaki/güzel ahlaklı olmayan kimselerle yapılan muameleler ve konuşmalar, zaruri bir hâlden kaynaklanmalıdır. Güzel ahlaklı kimselerle beraberlik ve dostluk ise, iradeyle yapılan güzel bir tercihin sonucu olmalıdır.”
Allahu Teala’nın Hz. Musa’ya (a.s) vahyettiği haberlerin birisinde şöyle denmiştir: “Eğer bana itaat edersen, müminlerden pek çok kardeşin olur.”
Bunun manası şudur: İnsanlara iyilikte bulunursan, onlara karşı şefkatli davranırsan, kalbini temiz tutup kimseye haset etmezsen, seni seven kardeşin çoğalır.

[1] Fussilet 41/24.

[2] Suyuti, ed-Dürrü’l-Mensûr, VII, 327.

[3] Ra’d 13/22.

[4] Bakara 2/251
Kolay ve güzel geçimin yolu - itibarHaber Forum