Kokoreçten vazgeçemedik!

Reaksiyon puanı
10,327
Asla vazgeçemiyoruz

1393753054761.jpg

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesi durumunda yasaklanması gündeme gelen kokoreç, her geçen gün yaygınlaşarak toplumun vazgeçilmez aparatifleri arasına girdi.

AB'ye uyum sürecinde kapsamında, 1 Ocak 2004 tarihinde İçişleri Bakanlığı tarafından büyükşehir ve kent belediyelerine gönderilen genelgeyle işkembe salonları ve kokoreç imalatı için ruhsat verilmemesi istenirken, Sağlık Bakanlığı da aralarında kokorecin de bulunduğu gıda maddelerinin cadde ve sokaklarda satışını yasakladı.

Anadolu ve Balkanlarda koyunun ince bağırsağından ve bumbardan yapılan şişe sarılarak kor ateşte kızartılan bir yemek çeşidi olan kokoreçe, toplumun son yıllarda ilgisi tüketimi de arttırınca, ürünü satan iş yerleri hızla çoğalmaya başladı ve yasaklar "evrak" üzerinde kaldı. Türkiye de benzer durumu yaşayan Yunanistan gibi, AB'ye sürecinde kokoreçten vazgeçmedi.

HER KESİMDEN TÜKETEN VAR

Aydın'da kokoreç satışı yapan işletmeci Tekin Çelik, AA muhabirine, vatandaşların bu ürüne ilgi gösterdiğini, müşterilerinin sayısının her geçen dönem arttığını anlattı. Ürünlerinde temizliğe çok dikkat ettiklerini ve bunu bilen müşterilerinin de gönül rahatlığıyla kokoreçi tükettiğini ifade eden Çelik, "milli yiyeceklerimizden" dediği kokoreçin müşterilerinin başında ise memurların, bankacıların ve öğrencilerin geldiğini, her kesimden insanın ürünü tükettiğini bildirdi.

Aydın'ın öğrenci potansiyelinin fazla olduğunu ve özellikle üniversite öğrencilerinin kokoreçi sevdiklerini ifade eden Çelik, "Yasaklanması gündeme gelmeden önce böyle rağbet yoktu. Yasaklanacağı söylenince ilgi arttı. Sadece kokoreç değil, sakatatçılar da işlerden memnun. Ayrıca fiyatların da uygun olması, tüketicinin tercihini etkiliyor" diye konuştu.

Tezgahlarını gündüz ve gece sürekli çalıştırdıklarını belirten Çelik, son dönemlerde gece müşterilerinde önemli bir artış olduğunu kaydederek, "Geceleri daha çok iş oluyor eskiden çorbacılar dolardı şimdi kokoreç dükkanları doluyor" dedi.

ÖZELLİKLE GECE SATIŞLARI FAZLALAŞTI

Aydın'da 18 senedir tezgahında kokoreç satan Şakir Başaran da, kokoreçin özellikle geceleri çorbaya alternatif olduğunu, eskiden çorba içmeye gidenlerin son yıllarda kokoreçi tercih ettiklerini belirtti. Gıda kodeksine uygunluklarıyla satışlarını arttırdıklarını söyleyen Başaran, şöyle konuştu:

"Standart müşterilerimiz var, çok rağbet görüyoruz. Aile olarak, cemiyet olarak gelenler oluyor. Gıda sektöründe kokoreçin yeri ve önemi çoğaldı. Kokoreçin yasaklanacağı söylentisi olunca vatandaşlar kokoreçe sahip çıktı."

Babasından devraldığı mesleği 2003 yılından bu yana sürdürdüğünü söyleyen Hasan Karahan ise, yemesini çok sevdiği ürünü sattığı için mutlu olduğunu kaydederken, bir başka satıcı Ümit Tutanç kokoreçin vazgeçilmez tat olduğunu, odun ateşinde pişirdikleri ürünlerinin çok talep gördüğünü, gündüz ve gece müşteriye yeşitmediğini belirtti.

Kokoreç tüketen müşterilerden Selim Yıldız, yıllardır bu tattan vazgeçemediğini, en kötü ihtimal haftada bir gün mutlaka kokoreç tükettiğini söyledi. Kadir Alay da uzun yolculuklar sırasında özellikle Aydın'a geldiğinde mutlaka kokorecin tadına baktığını belirtti.

Kokoreç tüketicileri, AB uyum sürecinde bu tattan vazgeçilmek yerine bir standart getirilmesinin daha doğru bir yaklaşım olacağını belirtti.

KaynaK

MerveOzgur

Doçent
Reaksiyon puanı
7
Kokoreç'i seviyoruz engel olmayınız lütfen :D

Nemre

Profesör
Reaksiyon puanı
29
Temizlik kuralına riayet edilerek hazırlanmış bir kokoreçten asla vazgeçmem, Ankarada Çankırı-Ülker kavşağında bir emekli abimiz yapıyor, tek kelime ile şahane.Zaten ülkere mal getiren kamyoncular 1 numaralı müşterisi.Saat 5 den sonra açıyor tezgahı.Ankaradan Çankırı yönüne gideceklere tavsiye olunur.

sdelta

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
145
Temizlik kuralına riayet edilerek hazırlanmış bir kokoreçten asla vazgeçmem, Ankarada Çankırı-Ülker kavşağında bir emekli abimiz yapıyor, tek kelime ile şahane.Zaten ülkere mal getiren kamyoncular 1 numaralı müşterisi.Saat 5 den sonra açıyor tezgahı.Ankaradan Çankırı yönüne gideceklere tavsiye olunur.

Teşekkürler, deneyelim :)

fthtsdmr

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
44
Eğer İzmir'de kokoreç yemediyseniz, tekrar yeme imkanınız yoksa yemeyin.Başka yerde kokoreç arar durursunuz.:)Habere gelirsek kimse insanımızı kokoreçten vazgeçiremez.

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,127
İzmir'de Doydum Kokoreç ve midye dolma'cı var biz ordan yiyoruz çok iyi .
873sk. n:108 Başdurak Camii karşısı Kemeraltı/İzmir.
İzmir'e Kemeraltı'na gelirseniz uğrayın.

giskur11

Profesör
Reaksiyon puanı
160
Dedem kurban bayramında kestiği koyunlardan bir kokoreç yapıyor kurban bayramı boyunca evimiz akraba kaynıyor :)

Tükenir Kalem

Doçent
Reaksiyon puanı
2
Hiç yemedim ya,temiz olduğuna inanamadım bir türlü,çok mu güzel:closedeyes:

Hello Kitty.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
104
Bir ara zamunda haberi mi?? diye kaynağa baktım ama değilmiş. :P

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,127
Hiç yemedim ya,temiz olduğuna inanamadım bir türlü,çok mu güzel:closedeyes:

doğru seçersen yapan yeri temiz olur.
Doydum Kokoreç ve midye dolma

Tükenir Kalem

Doçent
Reaksiyon puanı
2
doğru seçersen yapan yeri temiz olur.
Doydum Kokoreç ve midye dolma
Ben "hastane"ye bağlı kantinde bir süre çalıştım.Dışarıdan bakınca temiz görünen bir yer,o kadar pisti ki biz bu insanlara bunları nasıl yediriyoruz deyip istifa vermiştim.Başka yerlerde de çalışmışlığım var,hiç temiz yere rastlamadım.Bu yüzden dışarıda yemek yemem hiçbir zaman,güvenim sıfır,çok titizlik iyi değil ama ne yapalım:)

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,127
Ben "hastane"ye bağlı kantinde bir süre çalıştım.Dışarıdan bakınca temiz görünen bir yer,o kadar pisti ki biz bu insanlara bunları nasıl yediriyoruz deyip istifa vermiştim.Başka yerlerde de çalışmışlığım var,hiç temiz yere rastlamadım.Bu yüzden dışarıda yemek yemem hiçbir zaman,güvenim sıfır,çok titizlik iyi değil ama ne yapalım:)

korkunun ecele faydası yok askere gitmediysen gidince ne yapıcan? bulaşık faslını görsen tam şenlik çok titizlik ruhsağlığına zararlı %100 temizlik imkansız takma kafana şuan kullandığın klavye çok daha kirli ye gitsin kokoreçi doydum kokoreç temiz(bizim evin mutfağından temiz).

PetyrBaelish

Profesör
Reaksiyon puanı
3
Kokoreç yerine, tantuni yenmesini tavsiye ederim.

BrknEs

Dekan
Reaksiyon puanı
166
candır can vazgeçilmez :)

mendocino

Rektör
Reaksiyon puanı
81
Herkeste kendı yedıgını en ıyı sanıyor ya bende buna tavım

El Padrino

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
70
Kokereci severim, ara sırada yerim.Lakin kokerecin o çeşnisi olmadan kendisi gayet tatsız, lezzetsiz bi yiyecek.Kokereçteki çeşniyi neye koyarsanız koyun yedirir adama yani.

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,127

St. Benoit

Profesör
Reaksiyon puanı
6
Bu saatte önden tuzlama işkembe, ardından da bi kokoreç ne giderdi be...

What The Hell

Profesör
Reaksiyon puanı
9
Çok güzel kokuyor ama bi türlü cesaret edemedim yemeye