Rehber Kariyeri İçin Endişe Edenler Buraya

Sefa Akbudak

Doçent
Yönetici
Süper Moderatör
Reaksiyon puanı
198
Merhaba değerli forum üyeleri ve kariyeri için endişeli değerli arkadaşlarım.. Burada sizlere kariyer planlamalarınız hakkında ufak bir bilgi vermeye çalışacağım.

Adım 1

Ülkemizde yeni okulunu bitirmiş ve kariyer endişesi olmayan yoktur diye tahmin ediyorum. Bu dönemlerin aileniz için de sizin için de ne kadar zorlu ve yorucu bir süreç olduğunu da anlayabiliyorum. Biz milenyum çocukları zorlu bir sürece doğduk. Peki bu zorlu süreci nasıl atlatabilir ve kariyer sahibi olursunuz gelin anlatayım

Adım 2

Herşey hayal etmekle başlıyor. Keşke şu şirkette çalışşsam diye yıllarca SDN aklımda kaldı. Ama yıllarca adım atmadım. Geçtiğimiz yılın aralık ayında Hakkı Alkan'a hayal edip o maili göndermeseydim burada çalışmıyor bu makaleyi de yazmıyor olacaktım.

Adım 3

Kendinizi geliştirmekten geri durmayın. Alanınız özelinde veya hobi olarak bir işe başlayın. Haftada kendinize çalışma saatleri belirleyin. Size kazanç getirmese de üzerinde aylarca emek sarf edeceğiniz sağlam projeleriniz olsun.

Adım 4

Yılmayın kariyer danışmanlarını kapı kapı gezin. Ben iyi bir patoloji teknikeri olduğumu düşünürken 30 civarı hastaneden red aldım. Benim gibi kpss de sıra bekleyen nice teknikerler nice öğretmenler nice kalifiye insanlar var. Bunu unutmayın

Adım 5

Yurt dışına açık olun. Dil öğrenin diplomanızda denklik var mı bunu öğrenin yoksa çalışmak istediğiniz ülkeler için denklik sınavlarına girin.

Adım 6

Açıktan okul okuyun. Sınavlara girin en çok istihdam olan alanlardan (makalesini yazacağım) bir bölüm daha okuyun. Bunlar şimdi işinize yaramasa da yıllar sonra hobinizin veya ek öğrendiğiniz şeylerin ekmeğini yiyebilirsiniz.

Bunları yaparken ihtiyacınız var diye kimseye kendinizi ezdirmeyin. Mobbinge maruz kalıyorsanız bunun suç olduğunu bilin. İş haklarınızı öğrenin.

Bunları deneyimlerimden yola çıkarak sizlere iletiyorum. Yanlış bulduğunuz eklemek istediğiniz birşey olursa alıntılayıp yazmayı lütfen unutmayın.

Kariyer yolculuğunuzu aşağıda belirtip buradaki yatırımcılardan,işverenlerden faydalanabilirsiniz. Başarılar

8-adimda-kariyer-plani-nasil-yapilir.jpg

Fakehero

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,684
Ufak bir ekleme yapmak istiyorum. Sadece Milenyum çocukları zor bir dönemde doğmadı. Her kuşak kendi dönem ve şartlarına göre zorlu süreçlerden geçtiler. Lakin benim gördüğüm kadarıyla Z kuşağı sabırsız ve en vasıfsız, donanımsız olan bile yüksek maaşlı, az yorucu iş bulma peşinde. İş dünyası ülkemizde yıllardır zor. Ve tecrübe yeni aranan birşey değil. Özel sektör uzun yıllardır torpille dönüyor. Zengin olanın çocuğu torpille istediği şirkette yönetici olabiliyor. Kim olursa olsun, herkesin yapması gereken çabalamak, azmetmek ve belirlediği hedefe ulaşmak olmalıdır.

Sefa Akbudak

Doçent
Yönetici
Süper Moderatör
Reaksiyon puanı
198
Ufak bir ekleme yapmak istiyorum. Sadece Milenyum çocukları zor bir dönemde doğmadı. Her kuşak kendi dönem ve şartlarına göre zorlu süreçlerden geçtiler. Lakin benim gördüğüm kadarıyla Z kuşağı sabırsız ve en vasıfsız, donanımsız olan bile yüksek maaşlı, az yorucu iş bulma peşinde. İş dünyası ülkemizde yıllardır zor. Ve tecrübe yeni aranan birşey değil. Özel sektör uzun yıllardır torpille dönüyor. Zengin olanın çocuğu torpille istediği şirkette yönetici olabiliyor. Kim olursa olsun, herkesin yapması gereken çabalamak, azmetmek ve belirlediği hedefe ulaşmak olmalıdır.
katılmıyorum

Fakehero

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,684
Bende buna katılmıyorum. Ülkemizde bu acı gerçeği göz ardı etmemek gerekiyor. Z kuşağı hiyerarşiyi ve otoriteyi sevmiyor. Bu yüzden çok sık hata yapıyorlar.Tembel denilmesinin sebebi sadece kendi istediklerinde dönüt vermelerinden kaynaklanıyor.
Özel sektörde ise torpil sürekli yapılıyor. Ben şahsen benden vasıfsız bir kişinin bana yönetici yapıldığını yaşamış birisiyim.
Avrupadaki Z kuşağı ile ülkemizdeki Z kuşağı aynı değiller. Söyleyecek çok şey var ama burada yazmakla bitmeyeceğini biliyorum.

Sefa Akbudak

Doçent
Yönetici
Süper Moderatör
Reaksiyon puanı
198
istatistik olarak ev araba almanın en zor oldugu dönemdeyiz. biz gençler 500 t de çürüdük. Bir ömür verdik

Fakehero

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,684
Evet ev ve araba almanın zor olduğunun farkındayım. 36 yaşındayım ve bende otobüs kullanıyorum. Kendime ait bir evim ve arabam yok. Yani parası olmayan için zor ama ailesinin durumu iyi olan gençler için hiçbir sorun yok. Bu kuşaktan çok kişinin ve ailesinin refahının ne kadar iyi olduğuna bakıyor.

Sefa Akbudak

Doçent
Yönetici
Süper Moderatör
Reaksiyon puanı
198
yaşınız veya otobüs kullanmanız ile ilgili bir konu değil. Ben 2015 de freelance çalışıp alabileceğim iphone modelini şuan minimum 2 ay çalışmam gerekiyor.

Fakehero

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,684
yaşınız veya otobüs kullanmanız ile ilgili bir konu değil. Ben 2015 de freelance çalışıp alabileceğim iphone modelini şuan minimum 2 ay çalışmam gerekiyor.
Ben yorumum gayet açık ve netti. Yani zor dönemde olan bir tek milenyum kuşağı değil. Hatta en zor dönemi onların yaşadığına dair bir varsayımda bulunulsa bile bu varsayım hatalı olur.

"Evet ev ve araba almanın zor olduğunun farkındayım. 36 yaşındayım ve bende otobüs kullanıyorum. Kendime ait bir evim ve arabam yok. Yani parası olmayan için zor ama ailesinin durumu iyi olan gençler için hiçbir sorun yok. Bu kuşaktan çok kişinin ve ailesinin refahının ne kadar iyi olduğuna bakıyor."

Sefa Akbudak

Doçent
Yönetici
Süper Moderatör
Reaksiyon puanı
198
Ailesinin durumunun iyi olması ile z kuşağı arasında bir korelasyon yok. Benim ailemin durumuyla alakalı bir sorun yaşamıyorum. Ama evlenmek istediğimde kazandığım para il vermem gereken para çok ciddi farklı geliyor.

Ekli dosyalar

• 1744976183683.png
    1744976183683.png
    16.6 KB · Görüntüleme: 12

Fakehero

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,684
Z kuşağının zor bir dönemde doğduğuna dair bir korelasyon var mıdır peki?

Graveworm

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,362
@Fakehero aslında en şanslı nesil biziz. 38 yaşındayım. Ülkrnin nereye gideceğini önceden gördük. Şimdiki nesil lap diye kucağına düştü her türlü pisliğin.

Son düzenleyen moderatör:

Fakehero

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,684
@Fakehero aslında en şanslı nesil biziz. 38 yaşındayım. Ülkrnin nereye gideceğini önceden gördük. Şimdiki nesil lap diye kucağına düştü her türlü bokun.
Ülkenin en şanslı biz gibi gözüküyoruz ama bizim içinde aynı şartlar geçerli. Bu durumda bizim de bir farkımız olmuyor. Sadece durumun nasıl gidebileceğini kestirmemiz daha kolay.

Sefa Akbudak

Doçent
Yönetici
Süper Moderatör
Reaksiyon puanı
198
z kuşağı için korelasyon bittiğinde olur hocam ama sonucu çok farklı bekliyorsanız biraz yanılıyorsunuz. saygılar

kmurat

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,795
İş bulmam tam 3 yıl'ı buldu.
Hangi işi yapacağınızı piyasa belirler.
Piyasa'da kabul görmeyen veya olmayan bir mesleği okursanız, işsiz kalırsınız. Sizin için iş yaratılmaz.
Çalıştığım işi hiç bir zaman benimsemedim. Ama bir tek o işte tutunabildim.
Benimsemediğiniz işte başarılı olamazsınız. Mecburen benimseyeceksiniz.
Kimse sizi bulmaz, siz işin peşinden gideceksiniz.
İlk 6 Ay aldığım maaş giderlerimi karşılamadı. Kötü günler veya dönüş için yol parası yapmayı düşündüğüm parayı harcadım.
Kariyer için 1.önce iyi bir eğitim, 2. Kendinizi piyasaya tanıtmak (Bu da iş ortamında oluyor anca), 3. İtibar. İtibar çok önemli.

Görkem Say

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
25,590

Z kusagi cok da yuksek maasli, az yorucu is istemiyor. Avrupa'ya, ABD'ye bakiyor ve insani sartlarda yasayabilecegi bir maas ve is ortami istiyor. 40 - 80 arasi doganlar bu ulkenin kaymagini yedi orasi net. Cok kolay memur olundu, ticarete atilan isletme sahibi oldu, ev sahibi olan oldu. 12 yil essek gibi calisiyorsun muhendislik kazaniyorsun bir 4-5 yil onu okuyorsun sonuc, 6 gun gunde 12 saat mesai ucret 25K. Diyecek coook sey var da ESG hocam bunu anlatiyor zaten.

Son düzenleme:

durmayann

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,288
Okulu bıraktım şimdi 2.5 aydır A101'de kasiyerlik yapıyorum. Okul hevesimi de kırdılar. Sürünüyorum ara yerlerde. Araba ehliyeti falan alacağım ama sonrası için bir tane bile planım yok. Günü bırakın bazen 5 dakikayı atlatsam yeter diyorum.

Graveworm

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,362
Okulu bıraktım şimdi 2.5 aydır A101'de kasiyerlik yapıyorum. Okul hevesimi de kırdılar. Sürünüyorum ara yerlerde. Araba ehliyeti falan alacağım ama sonrası için bir tane bile planım yok. Günü bırakın bazen 5 dakikayı atlatsam yeter diyorum.

3 harfli marketlerde çalışmak zor diyorlar. Ben fabrikaların depo kısımlarında çalıştım, yeri geldi 35 saat eve gitmeden çalıştık. Bundan da zor olmaması lazım ya?

kmurat

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,795
Günümüz gençliğinin en büyük sıkıntıları:
1. Yattıkları yerde canları sıkılıyor.
2. İPhone alamıyorlar.
3. Ciddiye alınmıyorlar.

Bu da doğal. Kimse "Okula gerek yok, ben Youtuber olup, oyun videoları çekerek para kazanacağım" diyen birini ciddiye almaz.

Böyle hayaller kurdukları için de okulu bırakıp "Bitkoyn, Dıtkoyn" peşindeler. Kendileri çok akıllı oldukları için aklı dinlemez, boş işler peşinden koşarlar.

Tabi ki bütün genler böyle değil. Bunlar en göze batanlar. Ciddi olanlar da var aralarında. Ama onlar da hep yalnız, çünkü diğer gençler onları tuhaf buluyor ve arkadaşlık etmiyor.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Önceki dönemlerin çok iyi olduğuna inananlar da bilmiyorlar insanların daha önce ne şartlarda yaşadıklarını. Bu gün yurt dışında 7 Milyon Türk yaşıyorsa, onların hepsi imkânsızlıklar nedeniyle ülkesinden kaçmış insanlar. Hepsi de legal yollardan gitmiş değiller. Çoğu kaçak gitmiş, sınırları yürüyerek aşmış, yıllarca kaçak yaşamış insanlar.

Günümüzde her aile bir dairede yaşarken, eskiden bir dairede 3 nesil bir arada yaşardı.

Evlendiğinizde bir odanız var ve çocuklarınız ile o odada yaşıyorsunuz. Diğer odalar diğer kardeşlerin. Bu şekilde bu gün yaşamayı düşünebiliyormusunuz?

Eskiden herkesin bir evi olsaydı size de bu gün miras kalmazmıydı? Ev denilen de o zamanları gecekondu. O da kiralık.

Çocukluğumda Zeytinburnu'nda akrabalara ziyarete gittiğimizde, tüm mahhallenin ortak bir tuvaleti vardı sokak kenarında. O da tahtadan çakma.

Son düzenleme: