Kan donduran anket!

hüzün_

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
523
Kızılay’ın kan bağışçılarına sorduğu “Erkek erkeğe birlikte oldunuzmu? 3 günden fazla tutuklu kaldınızmı?” soruları tepki çekti

698210_detay.jpg

Türkiye’de ‘kan’ konusunda tek yetkili kurum olan Türk Kızılayı’nın kan bağışı sırasında dağıttığı ve doldurulması zorunlu olan “Kan Bağışçısı Bilgilendirme Formu”ndaki sorular bağışçıların tepkisine yol açtı.

Kan verecek kişi ile kanı alacak hastaları korumak ve AIDS, sarılık gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkların kan yoluyla başkalarına geçmesini engellemek için hazırlandığı belirtilen formda 37 soru bulunuyor. Kan merkezlerinden, dağıtılan 4 sayfalık soruların doğru şekilde cevaplanması isteniyor. Kızılay’ın “AIDS kriterleri” adı altında sıralanan sorular arasında bulunan “Erkek erkeğe cinsel ilişkiye girdiniz mi?” sorusunun ardından “Eğer cevabınız ‘Evet’ ise lütfen kan vermekten vazgeçiniz” uyarısı yapılıyor.

Cinsel tercihlere yönelik “Son 1 yıl içerisinde 3 günden fazla tutuklu kaldınız mı ya da böyle biriyle ilişkiye girdiniz mi?” sorusu da kan bağışçılarının tepkisine yol açıyor. Formda bağışçılardan alınan kanların her türlü teste tabi tutulacağı da belirtiliyor. Soruların cevaplanmasının ardından kan vericisinin iş ve ikamet adresi, kimlik numarası, ev-cep telefonları ve meslekle ilgili bilgileri isteniyor.

İŞTE BAZI ÖRNEK SORULAR:

** Son bir yıl içinde bir Kez bile olsa cinsel eşinizi değiştirdiniz mi?
** Para kazanmak için cinsel ilişkide bulundunuz mu?
** Erkek erkeğe cinsel ilişki yaşadınız mı?
** Prostat büyümesi, sivilce tedavisi, sedef hastalığı, kellik için ilaç alıyor musunuz?
** Kulağınızı veya cildinizi deldirdiniz mi?

Formda, soruların tümünün doğru yanıtlanması uyarısı yapıldıktan sonra, “Kan yoluyla bulaşan hastalığı bildiğiniz ve bu durumu saklayarak başkasının hayatını tehlikeye soktuğunuz gerekçesiyle bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş yüz gün adli para cezası ile karşı karşıya kalırsınız” ibaresi yer alıyor. Bakan, karakolda dayağın faturasını medyaya kesti

Mehmet İNMEZ/İZMİR AHT

ahmeta

Profesör
Reaksiyon puanı
36
Bunda tepki gösterekcek bir şey yok. Bir hastalığınız varsa bunu diğer insanlara bulaştırmak gibi bi lüksünüz yok, bu haksızlık olur.
Alınan kanlara test yapılıyor evet ama böyle bir risk varsa neden boşu boşuna kan alsınlarki?

michuozawa

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
493
sadece yarası olan mı gocunur ?
çok güzel bir örnek verirdim de neyse...
adam oraya kan vermeye GÖNÜLLÜ gidiyor karşılaştığı şeye bak.
sağlık açısından bir kaç soru ile de sorunları çözerler...

cikofdx

Asistan
Reaksiyon puanı
7
sadece yarası olan mı gocunur ?
çok güzel bir örnek verirdim de neyse...
adam oraya kan vermeye GÖNÜLLÜ gidiyor karşılaştığı şeye bak.
sağlık açısından bir kaç soru ile de sorunları çözerler...
Kızılay a giden kişilerin büyük çoğunluğu eliza testi yaptırmak için gidiyor nerden biliyorum kızılay da çalışan arkadaşım var bu sebeple sorulan soruların hepsi çok normal

technomind

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
74
O kadar zamandır form doldurmamıştım ki , kan vermek zorundada kalmadım...

ama bu soruya bende tepki gösterirdim.. yarası olan gocunur misali değil bu çünkü

- Para kazanmak için cinsel ilişkide bulundunuz mu? (Bayan - Bay) Fark etmez ikisine hitaben söylenmiş bir cümle... Ama durum şu ki... Kız arkadaşınızın yada ailenizden birisinin kan vermek istemesi durumunda yanında gittiniz... Ve orada bu soruyu ailenize , kız arkadaşınıza sordular ? Tepki göstermezmisiniz ?

REDFOKS

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
201
Sorularda tepki gösterecek bir şey yok Evet/Hayır der geçersin ne diye bu kadar tepki gösteriliyor anlamadım

komoon

Profesör
Reaksiyon puanı
8
utanılacak sıkılacak şeyler değil se sorulmasından neden utanılsın ki ?

bir bardak suda fırtına hesabı :) normal sorular Evet/Hayır dersin geçersin...

HapS

Profesör
Reaksiyon puanı
63
sorular makul kimse damarlarında bir yumuşağın kanının dolaşmasını istemez :) ayrıca hastalık taşıma riskleri de yüksek o yuzden kimse kızmasın

WhiteHawk

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Ülkemizde bir çok yerde kız çocuklarına veya kızlara veya kadınlara yapılan şeylere bakarsak o örümcek kafalıların böyle sorulara da tepki göstereceği aşikardır.

blackmamba07

Profesör
Reaksiyon puanı
3
Bunda tepki gösterekcek bir şey yok. Bir hastalığınız varsa bunu diğer insanlara bulaştırmak gibi bi lüksünüz yok, bu haksızlık olur.
Alınan kanlara test yapılıyor evet ama böyle bir risk varsa neden boşu boşuna kan alsınlarki?

sorular doğru ya da yanlış o ayrı mesele ben şuna takılıyorum yanlış anlama seninle alakalı değil genel olarak takıldığım bir konudur, hadi ben yanlış cevap verdim sorulara her şeyi geç ya o soruların içerisinde bilmem kaç saat içerisinde alkol aldınız mı diyor, bilmem kaç saat içerisinde bilmem ne ilacı aldınız mı diyor farzet ki alkol aldım ya da ilaç aldım ama unuttum o andaki stresten dolayı eee benden bilmem kaç ünite kan aldıktan sonra o kanı test etsen ne işe yarayacak etmesen ne işe yarayacak? öncesinden bir tüp kan alırsın test edersin sakat bir durum varsa dur orda arkadaş milletin sağlığını tehlikeye atamazsın dersin olur biter. sanırım bu durum bir tek trombosit işleminden önce yapılıyor. ben kanı vereceğim hastalığım vs. olacak onlar o kanı ya öyle test edecek ya da hiç test etmeden benim doldurduğum ankete dayanarak hastaya nakil edecekler hasta zarar görecek ondan sonra kurum beni suçlayacak olan hem hastaya hem de bana olacak peki o kanı test etmeden hastaya veren kurum? onlara ne olacak? aslına bakılırsa burada konuşulması gereken çok daha büyük sorunlar var kan bağışıyla ilgili mesela koskoca İstanbul'da trombosit işlemini sadece kızılay'ın ve sadece çapa kan merkezinde yapıyor olması, insanların bu işlem için taa kartal'dan kalkıp çapa'ya gelip sabahatan akşama kadar bekletilmesi, akşam da bu kanın değeri düşük, bu şahsın damar yapısı uygun değil diyerek geri çevrilmesi gibi...

execute

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Bizim millet artık herşeyi normal karşılar oldu. Yolda yürürken gelip o.ç musun diye sorsalar normal karşılaycak. Nede olsa soru evet yada hayır der geçersin.

-Hewal-

Dekan
Reaksiyon puanı
11
sorular doğru ya da yanlış o ayrı mesele ben şuna takılıyorum yanlış anlama seninle alakalı değil genel olarak takıldığım bir konudur, hadi ben yanlış cevap verdim sorulara her şeyi geç ya o soruların içerisinde bilmem kaç saat içerisinde alkol aldınız mı diyor, bilmem kaç saat içerisinde bilmem ne ilacı aldınız mı diyor farzet ki alkol aldım ya da ilaç aldım ama unuttum o andaki stresten dolayı eee benden bilmem kaç ünite kan aldıktan sonra o kanı test etsen ne işe yarayacak etmesen ne işe yarayacak? öncesinden bir tüp kan alırsın test edersin sakat bir durum varsa dur orda arkadaş milletin sağlığını tehlikeye atamazsın dersin olur biter. sanırım bu durum bir tek trombosit işleminden önce yapılıyor. ben kanı vereceğim hastalığım vs. olacak onlar o kanı ya öyle test edecek ya da hiç test etmeden benim doldurduğum ankete dayanarak hastaya nakil edecekler hasta zarar görecek ondan sonra kurum beni suçlayacak olan hem hastaya hem de bana olacak peki o kanı test etmeden hastaya veren kurum? onlara ne olacak? aslına bakılırsa burada konuşulması gereken çok daha büyük sorunlar var kan bağışıyla ilgili mesela koskoca İstanbul'da trombosit işlemini sadece kızılay'ın ve sadece çapa kan merkezinde yapıyor olması, insanların bu işlem için taa kartal'dan kalkıp çapa'ya gelip sabahatan akşama kadar bekletilmesi, akşam da bu kanın değeri düşük, bu şahsın damar yapısı uygun değil diyerek geri çevrilmesi gibi...

tamamen katılıyorum .Bence sorular da problem yok hastalık la ilgili elbette soru sorulabilir ama her şeyi bir adabı usulü olmalı o soruları farklı bir şekilde çok güzel anlatabilirsiniz.Kalkıp son zamanlar da para karşılığında ilişki de bulundunuz denirse bu toplumdakı şahıslara hakaret niteliği taşır . Soruyu şu şekilde sorsalar son zamanlar da korunmasız ilişki yaşadınız diye bır soru sorulsa ki bu soru normal dir tepki toplamaz. Hani bir söz vardır kendine saygısı olmayan insanın başkalarına da saygısı olmaz.

ahmeta

Profesör
Reaksiyon puanı
36
Sizden alınan kanlara tüm testleri uyguluyorlar, temiz çıkarsa depoluyorlar çokmaz ise imha ediliyor.
Kanı sizin verdiğiniz cevaplara güvenerek alıyorlar, unuttuğunuz yada yanlış cevap verdiğiniz durumlar içinde yapılan testler sonrası işlemin yapılması.
B işlemi önce yapamamalarının sebebi, Elisa testlerinin çalışmasının uzun sürmesi, sizden 1 tüp kan alıp çalışmaları ve bunun neticesinde sizden kan almalarını kaç saat bekleyebilirsiniz?
Kızılayın kan bankası olayında tek yetkili kurum diye biliyorum (yanılıyor da olabilirim).
Ancak büyük üniversite hastanelerinin de kendi kan bankaları var ama onlardan yeri geldiğinde Kızılaydan ürün istiyorlar

blackmamba07

Profesör
Reaksiyon puanı
3
Sizden alınan kanlara tüm testleri uyguluyorlar, temiz çıkarsa depoluyorlar çokmaz ise imha ediliyor.
Kanı sizin verdiğiniz cevaplara güvenerek alıyorlar, unuttuğunuz yada yanlış cevap verdiğiniz durumlar içinde yapılan testler sonrası işlemin yapılması.
B işlemi önce yapamamalarının sebebi, Elisa testlerinin çalışmasının uzun sürmesi, sizden 1 tüp kan alıp çalışmaları ve bunun neticesinde sizden kan almalarını kaç saat bekleyebilirsiniz?
Kızılayın kan bankası olayında tek yetkili kurum diye biliyorum (yanılıyor da olabilirim).
Ancak büyük üniversite hastanelerinin de kendi kan bankaları var ama onlardan yeri geldiğinde Kızılaydan ürün istiyorlar
hangi elisa testi hocam ya? trombosit işleminden önce herkesten bir tüp kan alıp 10 dakikada testini yapıyorlar. ben en son kan verdiğimde benden alınan kan yarım saatiçerisinde ihtiyaç sahibine verildi zaten hangi testten bahsediyoruz. ha depoda tutulacak kanı test ediyorlardır orasını bilemem ama dediğim gibi benden alınan kan yarım saat içerisinde ihtiyaç sahibine verildi madem senin dediğin gibiydi o kanı alan adamın canının kıymeti yok muydu? kan bankası ihtiyaç anı için genelde her hastanede var kan merkezi (gönüllü bağışlar vs. için) olarak sadece kızılay var ve o da sadece çapa'da iş yapıyor. allah kimsenin başına vermesin biz çektik ve orada çeken yüzlerce insan gördük oradan biliyoruz. kimsenin başına birşey gelmediği sürece herkes herşeyi güllük gülistanlık zannediyor ama allah kimseyi o tarz durumlara düşürmesin...

Mta

Profesör
Reaksiyon puanı
6
Kanım dondu. Cam açık kalmış kapatayım.

BrknEs

Dekan
Reaksiyon puanı
166
yarası olan gocunur bence gayet olması gereken sorular adam eşcinsel gelmiş kan verecek diyelim belki aidsli kim nereden bilecek tabiki soracaklar ondan sonra küçük yaşta çocuklara kan yoluyla aids bulaştırıyorlar çocuk daha sex'in ne olduğunu bilmezken aids oluyor :@

VurguN

Asistan
Reaksiyon puanı
0
normal sorular aynı formu bende doldurdum.

SwateR

Rektör
Reaksiyon puanı
662
Kesinlikle yapılması gereken şey zaten bunlar. Sağlık her şeyden önemlidir..