Kalp hastalarını korkutan 10 seks efsanesi

Bu konuyu okuyanlar

michuozawa

Guru
Emektar
Katılım
6 Ağustos 2008
Mesajlar
20,604
Reaksiyon puanı
493
Puanları
83
Seksle ilgili hastalarımı en endişelendiren konulardan biri kalp sağlığı. 29 Eylül Dünya Kalp Günü sebebi ile Aile Sağlığı Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Halim Hattat’a kalp hastalarını korkutan şehir efsanelerinin ne kadar gerçek ne kadar yanlış olduğunu sorduk.
kalp-hastalarini-korkutan-10-seks-efsanesi--4825311.Jpeg


Prof. Dr. Halim Hattat şöyle anlattı: “ Biraz da şehir efsaneleri nedeniyle çoğu kişi seks sırasında kalp krizi geçirmekten, seks ilaçları almaktan, kalp hastalığı sonrası seks yapmaktan korkuyor. Hatta araştırmalar gösteriyor ki kalp hastalarının yarısı kalple ilgili işlem ve ameliyatlardan sonra seks yapmayı bırakıyor. ” İşte kalp sağlığı hakkında tüm merak edilenler:

1. SEKS SIRASINDA KALP KRİZİ GEÇİRİLİR Mİ?

Cinsel ilişkide kalp krizi geçirme veya kalbe bağlı ölüm riski oldukça nadir görülüyor. Bu konuda net rakamlar var. sağlıklı bir kişide seks sonrasında kalp krizi görülme riski yaklaşık 1 milyonda 2.5. Bu risk daha önce kalp hastalığı geçiren kişilerde sadece 1 milyonda 25’e kadar çıkıyor. Ancak gördüğünüz gibi yine de çok düşük bir risk söz konusu. Stressiz bir ortamda, rahat bir hazırlık dönemi ardından keyif aldığınız bir partnerle seks yapmak kalbi yormuyor.

2. KALP AMELİYATI SONRASINDA SEKS HAYATI BİTER Mİ?

Genelde kalp krizi sonrası yaklaşık 6-8 haftalık, stent ameliyatları sonrası 3-4 haftalık, bypass sonrası 8-14 haftalık bir bekleme süresi öneriyoruz. Ameliyat sonrası nekahet döneminin tamamlanması ve yara yerlerinin iyileşmesi gerekiyor. Ancak bu süreler hastaların genel sağlık durumuna göre değişebiliyor. Bu nedenle hekiminize danışın. Kalp hastalığı sonrasında seks yapıp yapmayacağınızın en güzel testi şu: Eğer göğsünüzde rahatsızlık, Ağrı, çarpıntı gibi belirtiler olmadan 15-20 dakika yürüyebiliyorsanız sekse hazırsınız demektir. Ancak hekiminize danışmayı unutmayın! Göğüs kemiklerini zorlamayan pozisyonları seçin. Hafif uyarılarla başlayıp tam cinsel birlikteliğe yavaş yavaş geçin.

3. SERTLEŞME İLAÇLARI KALP KRİZİ YARATIR MI?

PD5 inhibitörleri yani sertleşme ilaçları kalp krizi yaratmaz. Ancak bu ilaçların tansiyon düşürücü etkisi olduğu için nitrat türü kalp damarlarını genişleten ilaçlarla alınmamaları gerekir. Eğer nitrat türü ilaçlar alıyorsanız, sertleşmeyi sağlamada enjeksiyonlar, hormon tedavileri, penis ütüsü, penis protezleri gibi diğer tedavilerden yararlanabilirsiniz. Nitrat türü ilaçlar almıyorsanız sertleşme ilaçlarını kullanabilirsiniz.

4. SEKS HEYECANI MI KALP Mİ NASIL AYIRT EDİLİR?

Seks sırasında nefes alış verişlerde ve kalp atım hızında hafif bir hızlanma olması, tansiyonun hafifçe yükselmesi, seks sonrası uykunun gelmesi herkesin yaşadığı belirtiler. Ancak eğer seks sırasında veya sonrasında göğüs ağrısı, baygınlık hissi, baş dönmesi oluştuysa, 15 dakikadan uzun süren kalp çarpıntınız varsa, seks sonrasında beklenmedik bir uykusuzluk, rahatsızlık, huzurluk hissinize kapıldıysanız veya yorgunluğunuz ertesi güne kadar devam ettiyse mutlaka hekiminize danışın.

5. SEKS ÖNCESİ KALP İLAÇLARINI KULLANMAK GEREKLİ Mİ?

Seks öncesinde kalp hastaları önlem ve rahat etmek amacıyla nitrat türü ilaçlarını kullanabiliyor. Böylece kalp ağrısı ve tıkanıklık hissi olmadan daha rahat performans gösterebiliyorlar. Ancak bazı hastalarda bu bağımlılık boyutuna ulaşıyor. Bu hastalar nitrat ilacı olmadan cinselliğe başlayamıyor, devam ettiremiyorlar. Eğer ilaç kullanımınız bu derece psikolojik bir bağımlılık boyutuna ulaştıysa, bunu aşmak ve seks sırasında oluşan endişeleri hafifletmek için hekiminize danışın. Birçok medikal veya psikolojik tedavi ile stressiz bir seks hayatına kavuşabilirsiniz. Ayrıca tekrar hatırlatalım: Nitrat ilaçlarını sertleşme ilaçlarıyla birlikte alamazsınız!

6. KALP HASTALARI BİR DAHA SERTLEŞME ELDE EDEMEZ Mİ?

Sertleşme sorunu için en önemli risk faktörü damar problemleridir. Eğer kalp damarlarınız yüksek şeker-kolesterol-tansiyon, sigara, obezite ya da hareketsizlik nedeniyle zarar görmüşse muhtemelen penis damarlarınız da hasarlıdır. Hatta sertleşme sorunu kalp şikayetlerinden önce başlayabilir. Sertleşme sorunu olan erkekler 3 yıl içinde kalp hastalığı ile karşılaşabilir. Bu nedenle eğer kalbinizde sıkıntı varsa, penisi de kontrol ettirin. Ancak kalp hastası olup sertleşme sorunu yaşıyorsanız günümüzde kalbinizi yormayacak pek çok modern performans tedavisi var. Bu tedavilerle sertleşmeyi kolayca elde edip sürdürebilirsiniz.

7. KALBİNİZİ SEKSE NASIL HAZIRLAYABİLİRSİNİZ?

Seksten önce aşırı yemek yemeyin ve Alkol almayın. Yemek veya alkol tüketiminden sonra ortalama 3 saat bekleyin. Odanızı uygun sıcaklığa getirin. Dinlenmiş ve sakin olduğunuz bir zamanı seçin. Bu Sabah saatleri de olabilir. Hekiminizin önereceği şekilde düzenli egzersizlerle kondisyonunuzu arttırın. Seks sırasında aşırı heyecanlanıp endişelenirseniz biraz ara verip, nefes alış verişlerinizi sakinleştirin.

8. DEĞİŞİK SEKS POZİSYONLARI KALBİ ZORLAR MI?

Aslında çoğu seks pozisyonu vücuda getirdiği yük ve efor açısından benzerdir. Ancak bazı çalışmalarda erkeğin yönlendirdiği ve daha çok efor gösterdiği pozisyonlarda vücut yükünün bir miktar daha arttığı gösterildi. Bu nedenle eşinizle rahat ettiğiniz bir pozisyon seçin. İlk zamanlar pozisyonlarda eşinizin daha aktif olmasında bir sakınca yok. Hatta bu durum çift olarak hoşunuza bile gidebilir. Ancak zamanla kalbiniz ve kondisyon seviyeniz iyileştikçe eski pozisyonlara geri dönebilirsiniz.

9. SEKS ARZUSU GERİ GELECEK Mİ YOKSA ARTIK HERŞEY BİTTİ Mİ?

Seks arzusu ve libido için erkeklerdeki en önemli faktör testosteron hormonu seviyeleri. Kalp için kullanılan pek çok ilaç vücuttaki testosteron seviyelerini düşürüp isteksizlik yaratabiliyor. Ayrıca orta yaşlardan sonra yaşa bağlı testosteron düşüklüğü de yaşayabilirsiniz. Testosteron eksikliği yanında kalp krizi yaşama veya ölüm korkusu, cinsellikte başarısızlık kaygısı, çekici hissetmemek, özgüven eksikliği gibi psikolojik faktörler de isteğinizi azaltabilir. Eğer yoğun bir isteksizlik yaşıyorsanız önce medikal incelemeleri tamamlayın. Hormon eksikliği varsa hormon tedavilerinden yararlanın. Sonra psikolojik faktörleri araştırın.

10. SEKSTEN UZAK DURMANIZ GEREKTİĞİNİ NASIL BİLECEKSİNİZ?

Kalp açısından takip edilen ve sağlık durumu belli bir istikrarda devam eden hastalar için seks tehlikeli değildir. Hatta seksin kalbi iyileştirici etkisi de var. Ancak düzensiz kalp ağrısı veya ritim bozukluğu olan, aşırı yüksek-düşük tansiyonu olan, bu problemleri ilaçlarla bile kontrol edilemeyen, giderek kötüleşen kalp yetmezliği veya çok şiddetli kalp-damar sorunu olan, efor testinde aşırı zorlanan kişilerde seks yapmak -herhangi başka bir fizik aktivite gibi- tehlikeli olabilir. Bu noktada sizi takip eden hekime danışmalısınız.

KALBİNİ SEVEN SEKS YAPSIN

Seks kalbi tehdit etmez. Tam aksine, seks kalbin yeni ilacı olarak görülüyor. Seks hem fiziksel, hem de psikolojik olarak sizi rahatlatır. Hormonlarınızı düzenler, vücudu yaşlandıran serbest radikalleri bastırır. Bağışıklığı kuvvetlendirir. Böylece tüm damar sistemini ve kalbinizi korur, iyileştirir.

SEKS 2 KAT MERDİVEN ÇIKMAYA EŞİT

Bir çok kişi için cinsellik için gereken enerji bir eşya taşımak, orta şiddette 20 dakika yürüyüş yapmak, bahçe ve ev işleriyle uğraşmaktan fazla değil. Birçok çift cinsellik için 5-15 dakika harcıyor. Seks sırasındaki oksijen tüketimi 1 veya 2 kat merdiven çıkmaya ve kalp hızı da hafif-orta şiddette yapılan bir egzersize benziyor. Sonuçta cinsel ilişki kalp hastalarına çok fazla yük bindiren bir durum değil. Ancak aldatma gibi stres yaratan durumlarda ve zorlayıcı seks aktivitelerinde kalbin üzerindeki yük biraz daha fazla.

SEKSTE DAHA İYİ PERFORMANS İÇİN:

• Kalp rahatsızlığı öncesi ilk defa seks yapacaksanız hekiminize danışın.
• Performansla ilgili kaygılarınız varsa veya sertleşme kaybı yaşıyorsanız bir uzmandan gereken tedaviyi alın.
• Cep telefonu, e-posta, kapı zili gibi konsantrasyonunuzu azaltacak faktörleri kaldırın.
• Aşırı yorgun veya stresli olmadığınız bir zamanı seçin.
• Rahatsız edilmeyeceğiniz keyifli bir mekan hazırlayın.
• Eşinizle konuşarak birbirinizi rahatlatın, moral verin.
• Seks öncesi hekiminizin önerdiği ilaçları zamanında alın.
• Seks sırasında veya sonrasında olası rahatsızlıkları giderecek ilaçlarınızı hazırlayın.
• Kendinize cinsel istek, uyarılma ve sertleşme için gereken zamanı tanıyın.
• Yeterli önsevişme yapın.
• Aşırı performans yerine keyfe odaklanın.
• Denemelerle rahat ettiğiniz pozisyonları bulun.
• Cinsel sorun yaşarsanız hemen moralinizi bozmayın. İlk seferlerde sertleşmeyi daha zor sağlama, sertliği kaybetme, erken boşalma gibi şikayetler oluşabilir.
• Daha hazır hissettiğiniz bir vakit yine deneyin. Eğer sorun devam ederse bir uzmana danışın.


milliyet
 
Üst