İzole Protein Nedir

Bu konuyu okuyanlar

/xo/

Müdavim
Katılım
3 Haziran 2013
Mesajlar
6,131
Reaksiyon puanı
226
Puanları
63
protein-muscles.jpg


İzole whey proteini ya da whey proteini izolesi (Whey Protein Isolate - WPI) en az %90 protein oranına sahip olması nedeni ile piyasada bulabileceğiniz en fazla protein içeren protein tozudur. Üretici firmalar izole protein tozuna aroma ve tatlandırıcı eklemeden önce zaten ürünün %90’ı protein olduğu için, geriye daha fazla bir katkı maddesi eklemeye yer kalmamaktadır.



İzole Whey Proteini

İzole whey’in biyoelverişliliği çok yüksek olduğu için en hızlı sindirilen proteinlerden biridir ve yüksek oranda BCAA içerir. BCAA’lar kaslarda yoğun olarak bulunur ve kasların çalışması ve protein sentezlemesi için hayati öneme sahiptirler. Kısacası izole whey proteini, kasların büyümesine yardımcı olur.

Çoğu izole whey proteini yağ ve laktoz içermediği gibi çok az miktarda karbonhidrat içerir. (Bir ölçü izole whey proteininde ortalama 25 gr. protein, 2-3 gr. karbonhidrat ve 0 gr. yağ bulunur.) Whey orijinal halinde çok fazla yağ ve laktoz (süt şekeri) içerir. İzole whey proteinindeki laktozun tamamı, iyon değişimi (ion exchange) işlemi sırasında kaybolur.

Düşük karbonhidratlı diyet yapanlar için ideal bir protein kaynağıdır, içerisinde neredeyse hiç karbonhidrat ya da şeker yoktur. İzole whey proteini, antrenman öncesi ve sonrası kullanım için çok uygundur çünkü hızlıca kana karıştığı için kaslara ihtiyacı olduğu besin desteğini sağlar ve kasların iyileşmesini hızlandırarak, gelişmelerine de yardımcı olur.

İzole whey proteini, içerisinde laktoz olduğu için konsantre whey proteini kullanamayanlar için de ideal bir üründür. Tat açısından değerlendirmek gerekirse, izole whey proteini konsantre whey proteinine göre daha akışkandır ve tadı biraz daha iyidir.


İzole Whey Nasıl Üretilir?

Whey proteininden yağ ve laktoz “Mikrofiltreleme/Ultrafiltreleme" ve "İyon Değişimi" teknikleri ile ayrıştırılarak konsantre, izole ya da hidrolize whey proteini elde edilir.

1. Mikro Filtreleme

Bu yöntemde proteinden arta kalanları fiziksel olarak ayrıştırmak için özel olarak üretilen filtreler kullanır. Bu filtreleme işlemine ‘mikro-filtreleme’ ya da ‘ultra-filtreleme’ adı verilir çünkü filtrenin üzerindeki delikler mikroskobiktir.

2. İyon Değişimi

Bu yöntem ile konsantre ve saf formda bir whey proteini elde edilir. Protein, iyon değişim kulesine yerleştirilir ve kimyasal bir saflaştırma işlemi görür. Bu işlemde iki kimyasal kullanılır; hidroklorik asit ve sodyum hidroksit. İyon değişimi mikro filtreleme işleminden daha ucuzdur ama amino asitlerin yapısını bozabilir. (Etkilenen bazı moleküller, kalsiyum emilimini arttıran ve bağışıklık sistemini güçlendiren immünoglobin ve glikomakropeptidler içerebilir.) Protein konsantre edildiğinde kurutularak kalan su ayrıştırılır.


İzole Whey Nasıl Kullanılır?

İzole whey proteini tozu, spor yapan kişiler arasında oldukça popülerdir çünkü çok hızlı sindirildiği için vücudun antrenman sonrasında hızlıca katabolik (kas yıkımı) durumdan anabolik (kas yapımı) duruma geçmesine yardımcı olur. Doğal bir amino asit kaynağı olduğu için ve büyümeyi desteklediği için de bebek mamalarında sıklıkla izole whey proteini kullanılır. Besinlerdeki protein oranını arttırmak için enerji barları, süt ürünleri, atıştırmalıklar ve mısır gevrekleri gibi hazır gıdalarda da kullanılır.


Whey Proteini Çeşitleri Nelerdir?

Antrenman sonrası ‘aç’ kalan kasları beslemenin en iyi yolu onları protein ve bir miktar karbonhidrat ile beslemektir. Tabi ihtiyacınız olan bu proteini et ve tavuk gibi doğal yiyecek kaynaklarından alırsanız, vücudun istediği sürede kana karışmayacaklar ve kasların gelişmesine anında etki edemeyeceklerdir. Bu yüzden tercihiniz whey protein tozu olmalıdır çünkü whey proteini çok hızlı bir şekilde kana karışarak, kaslara anında amino asit desteği sağlar.

Whey’in biyolojik değeri (BD) çok yüksektir ve yüksek biyolojik değer, amino asit oranının kas geliştirmeye yetecek kadar çok olduğunu ve sindirilen proteinin neredeyse tamamının kaslar ve vücut tarafından kullanılacağını gösteren bir kriterdir.

Whey proteini üç farklı şekilde bulunur: Konsantre, izole ve hidrolize. Her birinin farklı özellikleri ve tatları vardır. Konsantre whey proteini hızlı, izole whey proteini daha hızlı ve hidrolize whey proteini en hızlı sindirilen protein tozudur.

1. Konsantre Whey Proteini - Whey Protein Concentrate (WPC)

Piyasadaki protein desteklerinin çoğunluğunda kullanılan protein tozudur. Konsantre whey proteini, whey’in çok küçük delikli filtrelerden geçirilerek su, mineral ve diğer organik materyallerden arındırılmasıyla elde edilir. %70-85 arasında protein ve %5 oranında laktoz içerir. Ürünün içindeki protein miktarı genelde WPC85 şeklinde gösterilir. Laktoz intoleransı olanların kontrollü tüketmesi gerekmektedir.

2. İzole Whey Proteini - Whey Protein Isolate (WPI)

En saf whey proteini çeşidi izole whey proteinidir. İzole whey proteini, konsantre whey proteininin iyon değişimi ya da çapraz-akım mikrofiltreleme işleminden geçirilerek, daha da saflaştırılmasıyla elde edilir. Karbonhidrat ve yağ oranı çok düşüktür ve neredeyse hiç laktoz içermez. İzole whey proteini (WPI90) %90-95 oranında protein içerir ve neredeyse laktozun tamamı, iyonize filtreleme (iyon değişimi) işlemi sırasında kaybolur. Bu yüzden laktoz intoleransı olanlar rahatlıkla kullanabilir. Daha saf olması ve daha yüksek protein içermesi nedeniyle, konsantre whey ürünlerinden daha pahalıdır.

3. Hidrolize Whey Proteini - Whey Protein Hydrolysates (WPH)

Hidrolize whey ya da Hidro whey, izole proteinde büyük parçalar halinde bulunan proteinlerin enzimler ekleyerek daha da küçük parçalara ayrıştırılmasıyla elde edilir. Bu enzim, proteinin peptit bağlarını ayrıştırarak, proteinin daha önceden ‘sindirilmiş’ gibi hareket etmesini sağlar. Böylece hidrolize whey proteininin içerisindeki amino asitler, vücut tarafından çok daha hızlı emilir ve kasları daha hızlı geliştirmeye başlar. Laktoz içermediği için alerjik reaksiyonlara neden olmaz. Hidrolize whey proteini daha çok bebek mamalarında ve özel medikal gıdalarda kullanılır. Fiyatı diğer whey ürünlerine göre daha pahalıdır ve tadı da daha acıdır.


İzole Whey ve Konsantre Whey Farkları

  • Eğer laktoz intoleransınız varsa izole whey proteini sizin için en iyi seçim olacaktır.
  • Daha karmaşık bir işlemden geçtikleri için izole proteinler her zaman konsantre proteinlerden daha pahalıdır.
  • İzole whey proteinleri, konsantre whey proteinlerden daha fazla protein oranına sahiptir.
  • Vücut geliştirme sporu ile ilgileniyor ve yağ ve karbonhidrat oranı çok az olan bir protein tozu arıyorsanız seçiminiz izole whey proteininden yana olmalıdır.
  • Konsantre whey proteininde bulunan laktoz ve karbonhidrat oranı, amino asitlerin kaslara daha iyi nüfuz etmesine yardımcı olur. Bir tür süt şekeri olan laktozda bulunan glikoz da, antrenman sırasında ve sonrasında enerji seviyenizi daha yüksek tutar.
  • İzole whey proteininin konsantre whey proteinine göre daha saf bir protein içermesi, kaslarınızı daha çok geliştireceği anlamına gelmez.
  • İyon değişimi işlemi sırasında bağışıklık sistemini destekleyen biyoaktif bileşiklerin kaybolduğuna ve bu yüzden konsantre whey proteininin izole whey proteininden daha faydalı olduğuna dair görüşler de bulunmaktadır.
  • Hangi protein tozunu kullandığınızın uzun vadede bir farkı yoktur. Farklı işlemlerden geçmiş tüm whey proteinlerinin kas gelişimine olan etkileri aynıdır.
  • Vücudunuzu anabolik durumda tutmak ve kas gelişimine yardımcı olmak için ihtiyaçlarınıza göre 3-4 saatte bir 25-50 gr. arası protein tükettiğinizden emin olmalısınız.
  • İzole whey proteini, konsantre whey proteininden daha hızlı emildiği için vücudun daha çabuk insülin salgılamasına yol açar.

Supplementler
 
Üst