- Katılım
- 17 Mayıs 2017
- Mesajlar
- 3,359
- Çözümler
- 2
- Reaksiyon puanı
- 1,299
- Puanları
- 358
- Konum
- İstanbul/Kartal
Çeşitli Bileşime Sahip Bir Gıda Ürünü
Ekşi krema, gerekli tüm ana besinleri uygun oranlarda içerir. Estonya'da satılan ekşi krema çoğunlukla süt yağı içeriği bakımından farklılık gösterdiğinden, önce bunu tartışacağız.Estonya'da üretilen ekşi kremanın yağ oranı %10-30 arasındadır. %10, 15, 20, 25 ve 30 yağ oranına sahip ekşi krema üretmek mümkündür.
Ürünün yağ içeriği ne kadar yüksekse tüketiciye o kadar fazla gıda enerjisi verir. Her 10 yüzdelik yağ puanı, ürünün her 100 gramının kalorifik değerini yaklaşık 90 kalori artırır.
Yağ oranı daha yüksekse kolesterol içeriği de artar. Örneğin, %20 ekşi kremanın 100 gramlık bir porsiyonu 40-60 miligram kolesterol içerir. Ancak bu herhangi bir soruna yol açmaz çünkü bunun yarısından azı kan dolaşımına emilir ve normal şekilde işleyen bir insan vücudu günlük 250 ila 350 miligram kolesterole ihtiyaç duyar.
100 gramlık bir ekşi krema porsiyonu, yağların yaklaşık %20'sini gastrointestinal sistemimize getirir. Bu yağ miktarı, miyokardın enerji ihtiyaçlarını karşılamanın çok iyi bir yolu olan 2-2,5 gram kısa zincirli doymuş yağ asitleri içerir. Yukarıda belirtilenlere ek olarak, belirtilen yağ miktarı, her ikisi de insan organizması üzerinde iyi bir etkiye sahip olan 5-7 gram tekli doymamış ve 0,4-0,8 gram çoklu doymamış yağ asitleri içerir.
Aynı miktarda ekşi krema sadece 9-10 gram uzun zincirli doymuş yağ asidi içerir. Ekşi krema elbette sorunlu trans yağ asitlerini içermez. Ekşi kremanın yağ içeriği ne kadar yüksekse krema o kadar kalındır ve damakta o kadar ipeksi ve yumuşak bir tada sahiptir.
Farklı yağ içeriğine sahip ürünler farklı renklerle işaretlenerek paketlenir, böylece alıcıların farkı anlaması kolaylaşır. %20 yağ içeren ekşi krema Estonya'da en çok satandır. %10 yağ içeriğine sahip ekşi krema ise vücut ölçülerine dikkat edenler için uygundur.
%10'dan az yağ içeren, yani daha ince olan ekşi krema, yine de doğal koyulaştırıcılar veya daha hafif sıkılaştırıcı maddelerle koyulaştırılabilir. Uygulamada, ekşi kremayı koyulaştırmak için çeşitli modifiye nişastalar veya jelatin eklenir.
Yağlı yiyecekleri tercih edenler bile, en yüksek yağ oranına sahip olan, %30'luk ekşi kremayı bir lokmada fazla yağlı bulabilirler.
Süt yağına ek olarak, ekşi krema sütten gelen proteinleri de içerir . Sonuç olarak, süt proteinlerinde bulunan tüm iyilikler ekşi krema proteinlerinde de mevcuttur. İnsan organizmasının yalnızca gıda proteinlerine değil, içerdikleri amino asitlere de ihtiyacı olduğundan, bu proteinlerin amino asit kompozisyonunun önemini vurgulamalıyız, çünkü bunlar insan vücuduna uygun ve orantılıdır.
Ayrıca, fermantasyon sürecinin kendisi ve asidik ortamın süt proteinlerinin daha hızlı ve verimli bir şekilde sindirilebileceği şekilde ön değişikliğini desteklemesi de iyidir. Dürüst olmak gerekirse, ekşi kremadaki nispeten düşük protein içeriği bir dezavantajdır. Yağ içeriğine bağlı olarak, 100 gram ekşi krema sadece 2,6–3 gram protein içerir.
Ürünün yağ içeriği ne kadar yüksekse protein içeriğinin o kadar düşük olması kuralı vardır. Daha fazla ekşi krema yiyerek bile protein miktarını artıramazsınız, çünkü organizmanız çok fazla kalori alacaktır.
Ekşi kremadaki karbonhidrat içeriği bir miktar değişir - %2,7 ila %4. Bunun iki nedeni vardır. Diğer birçok süt ürününün aksine, endüstriyel işleme sırasında ekşi kremaya karbonhidrat eklenmez. Kıvam arttırıcı madde olarak modifiye nişastalar içeren ekşi kremalar istisnadır.
Diğer bir neden ise ekşi kremanın oldukça hızlı üretilmesi ve ürünün çok asidik olmamasıdır, bu nedenle süt şekeri asidik ortam nedeniyle parçalanamaz. Süt şekeri veya laktoz, ekşi kremadaki karbonhidratların çoğunu oluşturur.
Sıradan sütle karşılaştırıldığında, ekşi kremada daha az laktoz bulunur, çünkü süt şekerinin bir kısmı mayadaki bakteriler tarafından kullanılır. Bu, onların çoğalmasına ve gastrointestinal sistemimizin mukoza zarının hücreleri için uygun organik asitler üretmesine yardımcı olur.
Sadece birkaç özel ekşi krema türü, ön enzimatik işleme yardımıyla süt şekeri miktarının önemli ölçüde azaltıldığı azaltılmış karbonhidrat içeriğine sahiptir. Bu ürünler, laktoz intoleransı olan kişiler içindir. Dürüst olmak gerekirse, bu ekşi kremanın tadı sıradan ürünlerin tadından farklıdır.
Ekşi krema kremadan üretildiği için, insanlar için gerekli mineralleri , özellikle kalsiyum ve fosfor bileşiklerini içerir. Doğal ekşi kremanın çok düşük sodyum içeriği de avantajlıdır. Çok yüksek yağ içeriğine sahip ekşi krema, ek bir D vitamini kaynağı olarak düşünülebilir .
Ekşi kremanın kalori içeriğine gelince, rakamı kesinlikle ürünün yağ içeriğiyle ilgilidir. Daha düşük yağ içeriğine sahip ekşi krema, 100 g ürün başına 118 ek kalori veriyorsa, %30 yağ içeriğine sahip ekşi krema durumunda bu rakam neredeyse 300'dür. İki uç arasında, %20 yağ içeriğine ve 100 g başına neredeyse 200 kaloriye sahip ekşi krema gelir.
Ekşi Kremanın Mutfakta Kullanımları
İnsanlar ekşi kremayı çoğunlukla salatalarda kullanır ve bu, biyokimyasal bileşimi göz önünde bulundurulduğunda çok iyi bir uygulamadır. Yani, salatalar genellikle hem yağda hem de suda çözünen bileşenler içeren çeşitli ürünlerden oluşur ve ekşi krema hem sulu hem de yağ fazlarını içerir. Salatalara eklendiğinde, ekşi krema bir homojenleştirici görevi görerek olumsuz özelliklere sahip bileşenleri çözer.Doğal ekşi kremanın güzel tadına rağmen, bazı insanlar lezzetini otlar ve baharatlarla zenginleştirmeyi sever. Ekşi kremanın harika mutfak özelliklerinden biri, çeşitli eklenen tatlar için ideal bir ortam olmasıdır. Ekşi kremaya farklı öğütülmüş baharatlar karıştırabilir ve bileşenlerin kremsi maddenin çeşitli kısımlarında erimesini sağlayabilirsiniz.
Ekşi kremadan bir daldırma sosu yapabilirsiniz. Bu kadar yoğun ve güçlü aromalı bir soğuk sos genellikle %20 ekşi kremadan yapılır. Daldırma sosları da satıştadır, hazır (otlarla; sarımsak ve peynirle veya tzatziki aromalı) veya kuru toz halinde. İkinci durumda, toz karışımı ekşi kremaya doğru oranlarda karıştırılmalı ve bir süre baharatlanmaya bırakılmalıdır.
Ekşi kremanın çok geniş mutfak uygulamaları vardır. Çeşitli çorbalara, hamur işlerine, fırın yemeklerine, kızartmalara, güveçlere, jölelere, kremalara, tuzlu ve tatlı hamur işi dolgularına vb. eklenir.
Estonya'da üretilen ekşi kremalar genellikle 10-15 gün saklanabilir. Ekşi krema soğuk sıcaklıklarda ve açılmamış ambalajlarda (2-6 oC) daha uzun süre saklanabilir - sadece tadı daha ekşi olur. Bu, ürünü korumaya yardımcı olan ve daha fazla fermente eden laktik asit bakterilerinin etkisidir. Aynı zamanda, ekşi krema, yüksek asit içeriğine sahip gıda ürünlerini kolayca tolere edemeyen kişilerde sağlık sorunlarına neden olacak kadar asidik değildir.