Işlemci önbelleği (mb) nedir ?

Yasinbedir

Doçent
Reaksiyon puanı
124
bu bilgisayardaki cpu ların mb leri ne işe yarar mesela benim notebook 1MB İşlemci bellek diyor arkadaşın oyun pc si 14MB Diyor bunlar çok kucuk rakamlar neyi ifade ediyorlar ?:closedeyes:

Yasinbedir

Doçent
Reaksiyon puanı
124
????????????????

Waddler

Profesör
Reaksiyon puanı
612
[MENTION=459765]Yasinbedir[/MENTION] ;

az buçuk bilgimle şöyle anlatayım;

Chrome'u açarsın normal bir hızda açılır, bir daha açarsın nasıl açıldığını anlamazsın..
Bildiğim kadarıyla bir uygulamayı sürekli kullanıyorsan veya bir işlemi sürekli yapıyorsan işlemci bunu %90 oranında hafızasına alıp daha hızlı bir uygulama süresi sunuyor.

Şimdi sen bir 3Mb önbellekli bir işlemci ile 14Mb önbellekli işlemci arasındaki farkı anlamışsındır umarım. boyutu büyük olan daha iyi yani
:yes:. tabi mimarı filan performans markadan markaya fark edebilir.*

Yasinbedir

Doçent
Reaksiyon puanı
124
@Yasinbedir ;

Chrome'u açarsın normal bir hızda açılır, bir daha açarsın nasıl açıldığını anlamazsın..
Bildiğim kadarıyla bir uygulamayı sürekli kullanıyorsan veya bir işlemi sürekli yapıyorsan işlemci bunu %90 oranında hafızasına alıp daha hızlı bir uygulama süresi sunuyor.

Şimdi sen bir 3Mb önbellekli bir işlemci ile 14Mb önbellekli işlemci arasındaki farkı anlamışsındır umarım. boyutu büyük olan daha iyi yani

anladım tesekkur ederim . peki intel atom işlemciye 4 tane fan taksam bişey olurmu hani güzel sogusun diye :biggrin::biggrin:

Waddler

Profesör
Reaksiyon puanı
612
anladım tesekkur ederim . peki intel atom işlemciye 4 tane fan taksam bişey olurmu hani güzel sogusun diye :biggrin::biggrin:

işlemci gücü yetmiyor ise ısınır. bence sen 4 tane fan takma da işlemcini daha iyi bir modele ile değiştir. :wink: atom bu ısınır. fantazi yapmak istersen tak. nasıl becerirsin orası muamma :D

Yasinbedir

Doçent
Reaksiyon puanı
124
işlemci gücü yetmiyor ise ısınır. bence sen 4 tane fan takma da işlemcini daha iyi bir modele ile değiştir. :wink: atom bu ısınır. fantazi yapmak istersen tak. nasıl becerirsin orası muamma :D

işte 4 çekirdeki 1mb li bir atom işlemci şimdi fiziksel olarak 4 tane fanı taktık diyelim (hani imkansızda :biggrin:) gücü anakarttan sagladık diyelim 1 tanesi 5v 5.4=20V (çok zor :biggrin:) işlemcinin performansı gercekten iyileşirmi yani ısıyla gercekten alakası varmı bunların

Waddler

Profesör
Reaksiyon puanı
612
işte 4 çekirdeki 1mb li bir atom işlemci şimdi fiziksel olarak 4 tane fanı taktık diyelim (hani imkansızda :biggrin:) gücü anakarttan sagladık diyelim 1 tanesi 5v 5.4=20V (çok zor :biggrin:) işlemcinin performansı gercekten iyileşirmi yani ısıyla gercekten alakası varmı bunların

elbette var, işlemci ısındıkça genleşir, genleştikçe şişer ve yavaşlar. aktif soğutma şart yani.
ama kardeşim atom bu sonuçta uçmaz, istersen fazla zorlama ha :D

__kadıköyRAP__

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,148
@Yasinbedir ;

bu olay bildiğin normal ram ile alakalıdır, işlemci önbelleği ile değil
işlemci önbelleği ne dersen bilmiyorum ama bu değil

Waddler

Profesör
Reaksiyon puanı
612
bu olay bildiğin normal ram ile alakalıdır, işlemci önbelleği ile değil
işlemci önbelleği ne dersen bilmiyorum ama bu değil

Hocam işlemci aktif kullanımda yani bilgisayara reset atmadığımız sürece bunu yapmıyor mu ? yani buna benzer bişiler yapıyor demi :huh:

__kadıköyRAP__

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,148
açılan programlar ram'e atılıyor, ilk açılışta hdd'den açılan program ikinci açılışta ram'den açılıyor, hızlı açılması bu yüzden

25000. mesajımı sana harcadım, şanslı seni :D

Waddler

Profesör
Reaksiyon puanı
612
açılan programlar ram'e atılıyor, ilk açılışta hdd'den açılan program ikinci açılışta ram'den açılıyor, hızlı açılması bu yüzden

dediğiniz doğru hocam şimdi işlemci en son yaptığımız işlemleri değerlendirerek; bir sonraki işlemi %90 oranında tahmin edip, bu bilgileri tutan L1 ve L2 dediğimiz işlemçi çekirdeğine gömülü iki adet statik ramden oluşmuyomu ? bu ramlerde yoksa bilgi normal dinamik ramlere orda da yoksa HDD ye bakar işte böyle bişiler.. siz bilirsiniz..

bu arada 25.000. mesaj için gerçekten şanş denebilir :D

__kadıköyRAP__

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,148
dediğiniz doğru hocam şimdi işlemci en son yaptığımız işlemleri değerlendirerek; bir sonraki işlemi %90 oranında tahmin edip, bu bilgileri tutan L1 ve L2 dediğimiz işlemçi çekirdeğine gömülü iki adet statik ramden oluşmuyomu ? bu ramlerde yoksa bilgi normal dinamik ramlere orda da yoksa HDD ye bakar işte böyle bişiler.. siz bilirsiniz..

bu arada 25.000. mesaj için gerçekten şanş denebilir :D
o kadar derin bilmiyorum :D

kmurat

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,775
İnsan beyninde üç çeşit hafıza var. 1.si kısa süreli hafıza, 2.si orta süreli hafıza, 3.sü uzun süreli hafıza. Hayatınnızda yaşadığını önemli olayları uzun süreli hafızada belki bir ömür boyu, belki sizin için önemini yitirene kadar saklarsınız. Hayatınızı idame ettirebilmek için gerekli detay bilgilari, orta süreli hafızada saklarsınız. Anlık yaşanan ve sadece bir reaksiyon gerektiren olayları da kısa süreli hafızada saklarsınız.Bilgisayarınızda da buna benzer şekilde üç hafıza var. Ancak bunların ikisi kısa süreli, birisi uzun süreli. Kısa sürelilerin aralarındaki fark ise işleme hızları.

Yasinbedir

Doçent
Reaksiyon puanı
124
elbette var, işlemci ısındıkça genleşir, genleştikçe şişer ve yavaşlar. aktif soğutma şart yani.
ama kardeşim atom bu sonuçta uçmaz, istersen fazla zorlama ha :D

sagol hocam sansımı daha fazla zorlamayacagım :biggrin:

aykuttanriverdi

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Sistem belleğinden gelen veriler çoğunlukla CPU'nun hızına yetişemezler. Bu problemi çözmek için CPU içinde yüksek hızlı hafızalar bulunur. Ön bellek çalışmakta olan programa ait komutların ve verilerin geçici olarak saklandığı yüksek hızlı hafızalardır.

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,127
notebook soğutucu yapıyorsan notebooktan besleme chip setin ısınmasına neden oluyor sendeki cpu,gpu chip set beraber soğutuluyor işe yaramıyor gibi görünür fanı adaptörle besle.

Yasinbedir

Doçent
Reaksiyon puanı
124
notebook soğutucu yapıyorsan notebooktan besleme chip setin ısınmasına neden oluyor sendeki cpu,gpu chip set beraber soğutuluyor işe yaramıyor gibi görünür fanı adaptörle besle.

kac V adaptor Ile beslemeliyim hocam. birde fan kirilmisti benim suan serviste bilgisayar haporleride yaninca(ses cikarmayip cizirti yapinca ogrendikki ses kartinda sorun varmis servis oyle dedi) servis yolu gozuktu

- - - Mesaj Güncellendi - - -

kac V adaptor Ile beslemeliyim hocam. birde fan kirilmisti benim suan serviste bilgisayar haporleride yaninca(ses cikarmayip cizirti yapinca ogrendikki ses kartinda sorun varmis servis oyle dedi) servis yolu gozuktu

birde hocam BlackBerry Q10 telefonum var android. program destegi var foruma tarayicidan giriyorum bir uygulama falan varmi yardimci olurmusun

Lazzz

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,278
[MENTION=459765]Yasinbedir[/MENTION] tapatalk kullan.

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,127

- - - Mesaj Güncellendi - - -

birde hocam BlackBerry Q10 telefonum var android. program destegi var foruma tarayicidan giriyorum bir uygulama falan varmi yardimci olurmusun
kasa fanları 12v olur 12v 500mA yeterli olur chrome yada operamini sdn android uygulaması da var ben sadece pcden takılıyorum telde tablette şarj manyağı.

Yasinbedir

Doçent
Reaksiyon puanı
124
kasa fanları 12v olur 12v 500mA yeterli olur chrome yada operamini sdn android uygulaması da var ben sadece pcden takılıyorum telde tablette şarj manyağı.

saol hocam elektrikciye gidip bana 12W adaptormu lazim diyecegim. hocam arada bakmak icin demistim bende chrome destegi yok opera miniye nasil indirebilirim

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,127
saol hocam elektrikciye gidip bana 12W adaptormu lazim diyecegim. hocam arada bakmak icin demistim bende chrome destegi yok opera miniye nasil indirebilirim
12v 500mA yeter onun tarayıcıya operamini.com yaz git de ona uygun operamini'yi verir opera.

Yasinbedir

Doçent
Reaksiyon puanı
124
12v 500mA yeter onun tarayıcıya operamini.com yaz git de ona uygun operamini'yi verir opera.

tamamdir hocam tesekkur ederim birde sormak istedigim bisey var ; bu adaptorden baglantiyi yaparken adaptorden 2 kablo cikar sadece kafam karismaz dimi