İşlemci fanını yağlamak

lazerboy

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Arkadalar benim işlemcim AMD Athlon 64 3000+.bu sabah kasayı açtım fanı yağlamak için ama fanı nasıl sökeceğimi bilemedim :D Üstünde vida yok fanın onun için içini açıp da yağlayamadım.Nasıl açabileceğimi bilen varsa yardım edebilir mi?

vegaturk

Profesör
Reaksiyon puanı
117
Bence hiç uğraşma yanlış birşeyi sökersin elinde kalır anakart :)

lazerboy

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Az çok bilgim ama anakartımın da elimde kalmasını istemem :D işlemci fanını temizleyebiliyorum.Ancak temizledikten sonra tekrar uçak motoru gibi ses başlıyor.O ses beni gıcık ediyor ve kaç oda öteden duyuluyor ses :D

vegaturk

Profesör
Reaksiyon puanı
117
Az çok bilgim ama anakartımın da elimde kalmasını istemem :D işlemci fanını temizleyebiliyorum.Ancak temizledikten sonra tekrar uçak motoru gibi ses başlıyor.O ses beni gıcık ediyor ve kaç oda öteden duyuluyor ses :D

Benim eski bilgisayar helikopter gibi ses çıkarıyordu kızdım işlemci fanını çıkardım altında alüminyum hava kanalı vardı onu kaldırmamla kurumuş işlemci macunun parçalanması bir oldu macun alıp macunladım meziyetli iş :)

lazerboy

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Benim de macunu yenilemek gibi bi niyetim var ama o alüminyumu da nasıl çıkaracağımı bilmiyorum :D Sadece şimdilik toz temizleyebiliyorum :D

vegaturk

Profesör
Reaksiyon puanı
117
Benim de macunu yenilemek gibi bi niyetim var ama o alüminyumu da nasıl çıkaracağımı bilmiyorum :D Sadece şimdilik toz temizleyebiliyorum :D

İşlemci fanın 2 kenarında mandallar olmalı o madalları açarak başlayabilirsin benim işlemci fanı mandallıydı anakartının modelini ara google da iyi bir fikir sahibi olabilirsin:)

lazerboy

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Evet sanırım görmüştüm o mandalları neyse artık iyice kendime güvenim geldiği zaman uğraşırım :)

erdcan

Doçent
Reaksiyon puanı
14
Arkadaşım işlemci fanını yağlama. Fanı yağlarsan kasa içindeki tüm tozu senin fanın koluna kanadına yapıştırıp iyice çalışmaz hale getirirsin.
Fanı temizlemek istiyorsa sadece küçük toz fırçası saç kurutma makinası gibi üflyerek silerek temizle.
eğerki fan iyice laşka olmuşsa fanı yan tarafa bulunan mandalları kaldırıp sök yenisini satın al.

Micuvan

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
57
Termal yağdan bahsediyorsun umarım yoksa diger türlü fanı yağlamanı hiç tavsiye etmiyorum :) Termal macun için sökeceksen yanındaki mandalların mantığını çözersen rahatlıkla sökersin :)

Reaksiyon puanı
189
tüm kasa içeriği temizlendikten sonra fanlar altlarındaki temizleme ve yağlama deliklerinden philips'in yağlı kontakt sprey'i ile temizlenirse sorunsuz çalışırlar. Fakat fan milleri eğer kaydıysa en kısa sürede fanları değiştirirsen iyi olur :)

hatta sprey'in resmi de şöyle:
245_kucuk.jpg

lazerboy

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Teşekkürler arkadaşlar.Şu spreyi bizim buralarda bulmam zor ama başka yerden alırım bir şekilde.

Hammers

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Fanın sol tarafında mandal var. Onu yukarı doğru kaldırıyorsun fan anakarttan serbest kalmış oluyor. Fanı çıkardıktan sonra (tabi güç kablosuna dikkat edelim) işlemci görünüyor. İşlemciyi de çıkartmak istersin belki onu da anlatayım kısaca. İşlemciyi tırnakla çıkarırsın çıkartırken ama takılması biraz daha farklı. İşlemci tabanının yanında demir bi mandal daha var onu açacaksın sonra işlemciyi takıp mandalı kapatacaksın. (İşlemci üzerindeki ok ile yuvadaki oka dikkat edelim.) Yoksa işlemci pinlerin yamulur-kırılır. Fanı iyi bir bezle temizlesen yeter diye düşünüyorum. Umarım yardımcı olmuşumdur. :)