İlginç Bilgiler

Ozgurky

Profesör
Katılım
26 Nisan 2009
Mesajlar
2,698
Reaksiyon puanı
14
Puanları
38
Kaynak benim blogumdur.


Bu bilgilerin kaynağı John Lloyd ve John Mitchinson tarafından kaleme alınan Cahillikler Kitabı serisinin 1. kitabıdır. Kitabın tamamı değil, ilk 100 sayfadan seçtiğim bazı örnekler bulunmaktadır.

-------------------------------------

Dünyanın en yüksek dağı Everest, en uzun dağı Mauna Kea, evrenin en yüksek dağı ise Mars'taki Olympus Dağı'dır.

Dünyadaki en kurak yer Antarktika'daki Dry Valleys (Kurak Vadiler)'dir. Burada hiç buz ve kar yoktur, ayrıca yağmur da yağmaz. Dünyada en çok su barındıran yer de gene Antarktika'dır.

Yaşayan en büyük organizma bir mantardır.

Şimdiye kadar yaşamış en büyük hayvan olan mavi balinanın yutabileceği en büyük şey bir greyfurttur. Bir filden daha ağır olan diline, bir araba büyüklüğündeki kalbine, bir tondan fazla yiyecek alabilen midesine rağmen boğazı küçük bir yemek tabağı boyutundadır.

Sanılanın aksine Japon balıklarının hafızası birkaç saniyelik değil en az 3 aylıktır.

Şu ana kadar yaşamış en tehlikeli hayvan dişi sivrisinektir. Şu ana kadar ölmüş olan insanların yarısını, muhtemelen 45 milyar kadar kişiyi dişi sivrisinekler öldürmüştür.

Dişi sivrisineklerden sonra en çok insan öldüren ikinci hayvan ise dağ sıçanlarıdır. (Tahmini ölü sayısı 1 milyar) Dağ sıçanları bir tür veba hastalığını öksürerek pirelere, sıçanlara ve en nihayetinde de insanlara bulaştırırlar.

Bilinenin aksine Çin Seddi aydan görülmez. Sadece dünyadan çıkış noktası olan, yeryüzünden 100 km uzaklıktan görülür. Bu noktadan zaten birçok yapı görülebilir.

Telefonu icat eden kişi Antonio Meucci'dir. Graham Bell'den 5 yıl önce patent başvurusu yapmıştır. Aynı yıl feribot kazanının patlaması üzerine ciddi biçimde yanarak hastalanmıştır. Patent başvurusunu yenilemek için gerekli olan 10 doları bulamadığı için başvuruyu yenileyememiştir. Graham Bell'in patenti tescillendiğinde Meucci dava açarak orijinal krokileri göndermiş ancak gönderdiği laboratuvarda çalışan kişi zaten Graham Bell'dir ve krokiler kaybolur. Dava devam ederken Meucci'nin hayatını kaybetmesi üzerine telefonu icat eden kişi olarak Graham Bell kabul edilmiştir.

İskoçya, İskoç eteği, gayda, viski. Bunların ortak noktası aslında hiçbirinin İskoç olmamasıdır. İskoçya'nın ismi Scoti'den gelir, Scoti bir İrlanda kabilesinin ismidir. İskoç dili de aslen İrlanda dilinin bir lehçesidir. İskoç eteğini de İrlandalılar bulmuştur. Gayda ise muhtemelen Orta Asya'da icat edilmiştir. Viski ise Çin'de bulunmuş ve İskoçya'dan önce İrlanda'ya gelmiştir.

Şampanyayı Fransızlar değil İngilizler icat etmiştir.

Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler sözünün sahibi sanıldığı gibi Kraliçe Marie Antoinette değildir. J.J. Rousseau bu ifadeyi çok daha önce duyduğunu belirtmiştir. Ayrıca bahsedilen şey pasta değil brioche adlı bir tür çörektir.

İsviçreliler hakkında 2 gerçek. Tarafsızdırlar ama savaş karşıtı değildirler. Yaşı 20-40 arası olan her İsviçreli erkek ulusal milis gücünde yer alır ve evinde bir tüfek bulundurur. Yani bir savaş durumunda 500.000 kişilik bir ordusu hazırdır. İsviçreliler Avrupa'da köpek eti yiyen tek halktır. Aynı şey kediler için de geçerlidir.

Neredeyse her dilde möö diyen bir inek, miyavlayan bir kedi, guguk diye bir guguk kuşu varken köpeklerin çıkardığı sesler farklı nitelendirilmiştir. Arnavutlukta'ki köpekler hem hem, Katalanca'da bap bap, Çin'de veng veng, Yunanistan'da gav gav, Slovenya'da hov hov, Ukrayna'da haf haf, Türkiye'de hav hav, İzlanda'da voff, Endonezya'da gong gong ve İtalya'da bau bau'dur.

Uluslararası alanda kurbağaların genel olarak ördeklerinkine benzer ses çıkardıkları kabul edilir. Ama bu her yerde böyle değildir. Örneğin Tayland'da ob ob, Polonya'da kam kam, Arjantin'de börp, Cezayir'de gar gar, Çin'de gau gau, Bengal'de gangor-gangor, Hindistan'da mi:ko:mi:k-mi:ko:mi:k (iki nokta işareti önce gelen sesli harfin uzatıldığını ve genizden telaffuz edildiğini belirtir), Japonya'da kirokiro, Kore'de gae-goog-gae-gool, Türkiye'de ise vırak vırak'tır.

Bildiğimizin aksine insanların 9 duyusu vardır. 5 duyu fikri Aristotales tarafından sıralanmıştır. Üzerinde uzlaşılan 4 duyu daha vardır. 1. Isı duyusu: Derimizde ısıyı hissetmemizi sağlayan duyu. 2. Denge duyusu: İç kulaktaki sıvı içeren boşluklar tarafından yönlendirilir. 3. Ağrı duyusu: Deride, eklemlerde ve organlarda hissedilen acının algılanması. 4. İçalgı: Bu duyu vücudumuzdaki bileşenleri görmediğimizde ya da hissetmediğimizde bunların nerede olduğunu bilinçaltında bilmemizi sağlar. Örneğin gözlerinizi kapatın ve ayağınızı havada sallayın. Ayağınızın vücudunuza göre nerede olduğunu yine de bilirsiniz.

Aslında maddenin 3 değil 15 hali vardır ve liste neredeyse her gün genişlemektedir. Listenin son hali: katı, amarf katı, sıvı, gaz, plazma, akışkan, süper katı, dejenere katı, nötronyum, güçlü simetrik madde, zayıf simetrik madde, kuarkgluon plazma, fermiyonik yoğunlaştırma, Bose-Einstein yoğunlaştırması, acayip madde.

Dünyanın 7 uydusu vardır. Dünya'nın yörüngesini tam olarak izleyen tek gök cismi Ay olsa da onun dışında Dünya'yı takip eden 6 gök cismi daha vardır. Cruithne, 2000 PH5, 2000 WN10, 2002 AA29, 2003 YN107, 2004 GU9.

Kırkayak kelimesi Latince "yüz ayak" anlamına gelen centipeda kelimesinden gelmektedir. Ancak kırkayakların ne 40 ne de 100 ayağı vardır. Ayak sayıları 15 çiftle 191 çift arasında değişir.

Kulağakaçan böceğinin birincisinin kırılması ihtimaline karşı (ki bu sık sık başına gelir) yedek bir penisi vardır. İki penisi de çok kırılgan ve görece uzundur. Uzunlukları 1 cm'nin biraz üzerinde ve genellikle böceğin kendi boyundan daha uzundur.

Boyutlarına göre en uzun penise sahip olan hayvan kaya midyeleridir. Vücutlarının 7 katına kadar ulaşabilir. Ayrıca kaya midyeleri baş aşağı dururlar ve ayaklarıyla yemek yerler.En büyük penis ise mavi balinaya aittir. 1,8 ile 3 metre uzunluk arasında 45 cm'lik çevre ölçüsüne sahiptir. Bir mavi balinadan boşalan meninin yaklaşık 20 litre olduğu tahmin ediliyor, bu meninin üretildiği testislerin her biri de 70 kg civarıdır. Memelilerin penis kemikleri kravat iğnesi, kahve karıştırıcısı ya da hediyelik eşya yapımında kullanılır. İnsanlar ve örümcek maymunları bu kemiğe sahip olmayan tek primatlardır.

Boyu 2 metreye kadar olan timsahlar karşısında sıradan bir lastik bantla paçayı kurtarabilirsiniz. Çenelerini kapatan kaslar çok güçlü olmasına rağmen çenelerini açan kaslar o kadar zayıftır ki tek elinizle bir timsahın ya da alligatörün ağzını kapalı tutabilirsiniz.

Irmağı geçene kadar alligatöre koca ağızlı deme. Jamaika atasözü. Bizdeki köprüyü geçene kadar ayıya dayı demek sözüne ne kadar da benziyor :)

Napolyon en aşağılayıcı yenilgisini tavşanlara karşı almıştır. Tilsit Barışı'ndan sonra keyfi yerinde olan Napolyon İmparatorluk Sarayı'nın tavşan avı düzenlemesini önerdi. Bu av çok güvendiği kurmay başkanı Alexandre Berthier tarafından düzenlendi.Napolyon'u etkilemek için can atan Berthier sarayın konukları meşgul edecek kadar av hayvanına sahip olduğunu göstermek için binlerce tavşan satın aldı. Av için tavşanlar salındığında felaket ortaya çıktı. Bunlar yabani değil evcil tavşanlardı ve besleneceklerini düşündüler. Büyük şapkalı ufak tefek bir adama yönelerek onu kendilerine yemek veren bakıcılarıyla karıştırdılar. Aç tavşanlar saatte 56 km'lik azami hızlarıyla Napolyon'a hücum ettiler. İmparator çareyi at arabasına kadar kaçmakta buldu.

Roma yanarken Neron yangının 56 km uzağında, deniz kenarındaki yazlık evindeydi. Haberi alınca hızla Roma'ya gitti ve yangın söndürme çalışmalarının sorumluluğunu üstlendi. Neron kadın giysileri giyen, şarkı söyleyen, müzikle uğraşan ve sürekli alem yapan bir giysi sapığıydı. Aynı zamanda annesini öldürttü. Ayrıca dondurmayı icat etti ve insanları zehirletmek için kullandığı adamı Locusta tarihin kayda geçmiş ilk seri katilidir.

Deccal'in simgesi 2000 yılından beri 666'dır. Ancak Vahiy Kitabı'nın bilinen ilk nüshasının 2005'te yapılan yeni bir çevirisi bu sayının 666 değil 616 olduğunu açıkça gösteriyor. Avrupa Parlamentosu'nda 666 numaralı koltuk boş bırakılır, ABD'deki 666 Otoyolu'nun ismi 491 Otoyolu olarak değiştirilmiş, en trajikomik olan ise Moskova Ulaştırma Dairesi 666 numaralı uğursuz Otobüs Yolu için belirledikleri yeni numara 616'dır. Ayrıca bir rulet çarkındaki sayıların toplamı da 666'dır.

Tutankamon'un laneti Daily Express'in Kahire muhabiri tarafından uydurulmuş bir efsanedir. Üzerinde mezara girenlerin öleceğine dair bir yazının olduğu iddia edilen kitabe hiçbir zaman bulunamamıştır. Ayrıca Tutankamon kardeşi tarafından öldürülmemiş, dizinin iltihap kapması sonucu ölmüştür.

Su sanıldığı gibi şeffaf ya da saydam değil son derece soluk bir mavi tonundadır.

Dünyanın yüzeyinin p'i suyla kaplı olabilir ama su, gezegenin kütlesinin 5000'inde birinden daha azına tekabül eder.

Develer hörgüçlerinde su değil yağ depolar. Suyun depolandığı yer vücutlarıdır, özellikle kan dolaşım sistemleri. Vücut ağırlıklarının %40'ını kaybedene kadar su kaybından zarar görmezler ve su içmeden 7 gün boyunca yaşayabilirler. İçtiklerinde ise bir kere de 225 litreye kadar su içebilirler.

Amerika adını sanıldığı gibi Amerigo Vespucci'den değil Richard Ameryk'ten almuştır. Amerky, John Cabot'un ikinci transatlantik yolculuğundaki baş sermayedarıydı. Cobot, Amerika toprağına ayak basan ilk Avrupalı olarak Vespucci'den 2 yıl erken davranmıştı. Kuzey Amerika'nın kıyı şeridinin haritasını çıkardı. Richard Ameryk baş sponsor olarak keşiflere kendi adının verilmesini bekledi. Zaten yeni ülkelere ya da kıtalara hiçbir zaman bir kişinin adı verilmemiştir, buralara daima kişinin soyadı verilir. Yani eğer Amerigo Vespucci'nin adı verilecek olsaydı Amerika'nın adı Vespuccia olurdu.
 

Ozgurky

Profesör
Katılım
26 Nisan 2009
Mesajlar
2,698
Reaksiyon puanı
14
Puanları
38
Gerçekten güzel kitaplar. Seri 3 kitaptan oluşuyor ve bilgiler benim yazdıklarım kadar kısa değil detaylı şekilde açıklamalı :)
 

onurozan91

Doçent
Katılım
18 Ekim 2010
Mesajlar
503
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Bir ara netten pdfsini indirip okumuştum bi kısmını :) . Gerçekten hiç bilmediğiniz ve yanlış bildiğiniz bi çok şey var içinde... Merak eden herkes alıp okumalı :thumbup1:

---------- Post added at 17:27 ---------- Previous post was at 17:25 ----------

Benim sanarsın her şeyi velakin her şeyin benim...
:thumbup1: Güzelmiş.. [MENTION=66603]virusizmir[/MENTION]
 

interpool

Profesör
Katılım
16 Temmuz 2011
Mesajlar
1,647
Reaksiyon puanı
11
Puanları
38
Bir ara netten pdfsini indirip okumuştum bi kısmını :) . Gerçekten hiç bilmediğiniz ve yanlış bildiğiniz bi çok şey var içinde... Merak eden herkes alıp okumalı :thumbup1:

---------- Post added at 17:27 ---------- Previous post was at 17:25 ----------

:thumbup1: Güzelmiş.. @virusizmir

PDF nin linki yaza bilirmisin...
 

pcwolf

Dekan
Katılım
21 Ocak 2009
Mesajlar
7,545
Reaksiyon puanı
33
Puanları
48
Kulağakaçan böceğine bak göstere göstere gidiyomuş numıssız:D
 

interpool

Profesör
Katılım
16 Temmuz 2011
Mesajlar
1,647
Reaksiyon puanı
11
Puanları
38
Yıllardan beri yanlış mı okuduk biz :)

Telefonu icat eden kişi Antonio Meucci'dir. Graham Bell'den 5 yıl önce patent başvurusu yapmıştır. Aynı yıl feribot kazanının patlaması üzerine ciddi biçimde yanarak hastalanmıştır. Patent başvurusunu yenilemek için gerekli olan 10 doları bulamadığı için başvuruyu yenileyememiştir. Graham Bell'in patenti tescillendiğinde Meucci dava açarak orijinal krokileri göndermiş ancak gönderdiği laboratuvarda çalışan kişi zaten Graham Bell'dir ve krokiler kaybolur. Dava devam ederken Meucci'nin hayatını kaybetmesi üzerine telefonu icat eden kişi olarak Graham Bell kabul edilmiştir.
 

interpool

Profesör
Katılım
16 Temmuz 2011
Mesajlar
1,647
Reaksiyon puanı
11
Puanları
38
O Değilde az önce kitabı okudum. Kafası olmayan piliç, Yani kafası kesilmiş bir Piliç 2 yıl yaşaya biliyormuş ve bu olay olmuş 1945 yılında ...
 

onurozan91

Doçent
Katılım
18 Ekim 2010
Mesajlar
503
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Şimdi öyle piliçler nerde.. Hepsi besleme... :S .Kessen 2 sn de ölür :)
 

Ozgurky

Profesör
Katılım
26 Nisan 2009
Mesajlar
2,698
Reaksiyon puanı
14
Puanları
38
O Değilde az önce kitabı okudum. Kafası olmayan piliç, Yani kafası kesilmiş bir Piliç 2 yıl yaşaya biliyormuş ve bu olay olmuş 1945 yılında ...

Evet o da çok ilginçti. Bu kadar ilgi görüyorsa ben okudukça paylaşırım buradan :)
 

interpool

Profesör
Katılım
16 Temmuz 2011
Mesajlar
1,647
Reaksiyon puanı
11
Puanları
38
İlk seri katil... Ve daha önemlisi Neron

Roma yanarken Neron yangının 56 km uzağında, deniz kenarındaki yazlık evindeydi. Haberi alınca hızla Roma'ya gitti ve yangın söndürme çalışmalarının sorumluluğunu üstlendi. Neron kadın giysileri giyen, şarkı söyleyen, müzikle uğraşan ve sürekli alem yapan bir giysi sapığıydı. Aynı zamanda annesini öldürttü. Ayrıca dondurmayı icat etti ve insanları zehirletmek için kullandığı adamı Locusta tarihin kayda geçmiş ilk seri katilidir.
 

Silence

Dekan
Katılım
29 Nisan 2009
Mesajlar
7,786
Reaksiyon puanı
49
Puanları
48
Telefonu icat eden kişi Antonio Meucci'dir. Graham Bell'den 5 yıl önce patent başvurusu yapmıştır. Aynı yıl feribot kazanının patlaması üzerine ciddi biçimde yanarak hastalanmıştır. Patent başvurusunu yenilemek için gerekli olan 10 doları bulamadığı için başvuruyu yenileyememiştir. Graham Bell'in patenti tescillendiğinde Meucci dava açarak orijinal krokileri göndermiş ancak gönderdiği laboratuvarda çalışan kişi zaten Graham Bell'dir ve krokiler kaybolur. Dava devam ederken Meucci'nin hayatını kaybetmesi üzerine telefonu icat eden kişi olarak Graham Bell kabul edilmiştir.

hain graham kandırdı bizi :thumbdown:
 

interpool

Profesör
Katılım
16 Temmuz 2011
Mesajlar
1,647
Reaksiyon puanı
11
Puanları
38
Benimde en çok o dikkatimi çekmişti...

İlk Açık kalp ameliyatı Peygamber efendimiz HZ.Muhammed (S.A.V) 'e yapılmıştır. Ve el değmemiştir, Melekler tarafında kalbi yerinden sökülüp, Cennet'ten gelen su ile yıkanmıştır. Ve Alla İnşirah suresinde bu olaydan şöyle söz etmektedir.
 

interpool

Profesör
Katılım
16 Temmuz 2011
Mesajlar
1,647
Reaksiyon puanı
11
Puanları
38
Bir insandaki toplam damar uzunluğunun 150 bin km.
ve dünya ile güneş arasındaki mesafenin de 150 milyon km. olduğunu...

+ İnsanın damarları dünyayı çevrelese iki tur atar.
 

interpool

Profesör
Katılım
16 Temmuz 2011
Mesajlar
1,647
Reaksiyon puanı
11
Puanları
38
Şarap'ı Kim İcat etmiştir... İngilizler

Bilenler Bilir Şarap bir fransız icadıdır, Oysa ki yanlış bilinmektedir.
Şarap bir İngiliz icadıdır. 16.yy Fıçılarca ham ve asitsiz şarap ithal edildi... 21.yy geldiğimizde, İngiltere, Fransa'nın en büyük şarap müşterisidir. İngiltere 2004 Ylında 34 milyon şarap tüketilmiştir.
wine.jpg
 

Ozgurky

Profesör
Katılım
26 Nisan 2009
Mesajlar
2,698
Reaksiyon puanı
14
Puanları
38
Kitap epey sardı galiba :=)
 

eairmak

Asistan
Katılım
14 Temmuz 2008
Mesajlar
490
Reaksiyon puanı
3
Puanları
18
Develer 225 litreye kadar su içip sadece 7 gün mü susuz kalabiliyor :S az geldi bana 225 litre suya göre tabi yoksa 1 hafta uzun bi süre
 

halil413

Profesör
Katılım
21 Aralık 2008
Mesajlar
1,314
Reaksiyon puanı
0
Puanları
36
tek kusamayan hayvan faredir

---------- Post added at 23:48 ---------- Previous post was at 23:48 ----------

Develer 225 litreye kadar su içip sadece 7 gün mü susuz kalabiliyor :S az geldi bana 225 litre suya göre tabi yoksa 1 hafta uzun bi süre
develer susuzluga en dayanıklık hayvan olarak degısıtırılmıstı karıncalarmıs sozde
 

interpool

Profesör
Katılım
16 Temmuz 2011
Mesajlar
1,647
Reaksiyon puanı
11
Puanları
38
Kitap epey sardı galiba :=)
Evet indirdim pdf olarak... dikakatimi çeken yazıları özetleyip yazıyorum.. Birazdan yazarım bi tane daha...
Güzel kitap acilen orjinalini almak istiyorum am kitapçılarda bulacağımı sanmıyorum. Bayaa oldu çıkalı sanırım.
 

Ozgurky

Profesör
Katılım
26 Nisan 2009
Mesajlar
2,698
Reaksiyon puanı
14
Puanları
38
NTV Yayınlarının yeni baskıları var, bulmakta pek sorun çekmezsiniz. Kitap fuarında görmüştüm ama alamamıştım ben :)
 

interpool

Profesör
Katılım
16 Temmuz 2011
Mesajlar
1,647
Reaksiyon puanı
11
Puanları
38
DARWİN ÖLÜ BAYKUŞLARA NE YAPTI ?


Onları Yedi; ama bunu sadece bir kere yaptı.
Darwin bilimin yanı sıra gastrnomiye de meraklıydı. Cambridge Üniversitesi'nde gönülsüz bir şekilde
ilahiyat okurken "Gurme Klübe"ne üye oldu; bu klüpte haftada bir toplanır ve normalde mönülerde bulunmayan hayvanları yemeye çalışırlardı.



 

interpool

Profesör
Katılım
16 Temmuz 2011
Mesajlar
1,647
Reaksiyon puanı
11
Puanları
38
Ay Nasıl Kokar ?

Anlaşıldığı kadarıyla Barut gibi...

Ayda yanlızca on iki küşü yürümüştür, Ve bunların hepsi de Amerikalıydı. Astronotlar hava geçirmez uzay
elbiseleri içinde Ay'ı koklayamıyordu, Ama Ay'daki toprak yapışkan bir madde olduğundan, Ay yüzeyinden kabine
kabine döndüklerinde yanlarında bu tozlardan bol miktarda sürüklüyorlardı.


Astronotlar Ay'daki toprağın kara benzediğini,barut gibi koktuğunu ve tadının çok kötü olmadığını söylediler.

@virusizmir
 

interpool

Profesör
Katılım
16 Temmuz 2011
Mesajlar
1,647
Reaksiyon puanı
11
Puanları
38
229700_10150274328579788_365782584787_7464380_8062415_s.jpg
İnsanlar hayatlarının ortalama 25 yılını uyuyarak geçirir.
 

interpool

Profesör
Katılım
16 Temmuz 2011
Mesajlar
1,647
Reaksiyon puanı
11
Puanları
38
Timsahlar daha derine batabilmek için taş yutarlar.
 
Üst