İBB Fatih Sultan Mehmet Tablosu Satın Aldı.

SHKFTT

Asistan
Reaksiyon puanı
217
Bana göre tablolar heykeller vs. çok pahalı olmadığı müddetçe gereksiz israf. İstanbul adına kayda değer bir çalışmada gerçekleşmedi bu paraları çeşitli işlerde kullanmaları daha mantıklı olur benim görüşümce

defacerGLD

Profesör
Reaksiyon puanı
3,022
İBB yaklaşık 6.5 Milyon TL ödeyerek tablo satın almış. Sizce bu fiyata değer mi ? İBB'nin böyle işler yapması normal mi ?

çoğu büyük şirket'te böyle yapıyor alıyor sonra değer kazanınca satıyor
Mesaj otomatik birleştirildi:

Bana göre tablolar heykeller vs. çok pahalı olmadığı müddetçe gereksiz israf
belediye binasına aşmaya almamışlardır

OzkanK.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,064
çoğu büyük şirket'te böyle yapıyor alıyor sonra değer kazanınca satıyor

Benim gözümde şimdi o tablo artık milli bir değer oldu bu saatten sonra o tabloyu elin yabancısınıa 10 milyon TL verdimi satmak bir hakaret gibi olarak. ( Para için ecdadını sattı gibi. )

Ama böyle oluncada orada duracak bir tablo için 6.5 milyon TL ziyan olmuş gibi geliyor şimdide. ( Sonuçta İBB'nin verdiği para devletin parası. )

TheTruthHurts

Profesör
Reaksiyon puanı
3,139
Tablonun ne kadar değerli olduğunu bilmiyorum ama bence israf.

EDIT: Bayağı nadirmiş. Belki de değmiştir

Son düzenleme:

SinHa

Doçent
Reaksiyon puanı
767
Bu tip eserlerin alımı satımında genellikle kara para aklamak için kullanılır. Ama belediyede böyle bir şey yapacağını sanmıyorum. Bir Fatih Sultan Mehmet hayranı ve İstanbul'da yaşayan bir vatandaş olarak olayın tamamen israf olduğunu düşünüyorum. Söylediğim pek ciddiye alınmayacak belki ama Haliç ve sahiller hızla eskiye doğru gidiyor. Bu para buralar için kullanabilinirdi...

OzkanK.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,064
Bu tip eserlerin alımı satımında genellikle kara para aklamak için kullanılır. Ama belediyede böyle bir şey yapacağını sanmıyorum. Bir Fatih Sultan Mehmet hayranı ve İstanbul'da yaşayan bir vatandaş olarak olayın tamamen israf olduğunu düşünüyorum. Söylediğim pek ciddiye alınmayacak belki ama Haliç ve sahiller hızla eskiye doğru gidiyor. Bu para buralar için kullanabilinirdi...

Benim gözümden
Ayasofyada Feti süresi okunma süreci ve İstanbul'un Fetih kutlamaları sırasında Ekrem İmamoğlunun etkinliklere katılmayıp sönük kalması ve devamında Fatih Sultan Mehmet Türbesi ziyaretinde ellerini arkada yürüyerek türbe duvarına ayağı ile vurması tepki almıştı. Hatta bazı insanları kızdırmıştı.

Bunu unutturmak veya af ettirmek için böyle bir adım atıyor gibi geldi bana. Üstüne 1-2 gün sonra İstanbul'un en güzel yerine Fatih Sultan Mehmet HAN heykeli dikecez diye vaatte bulunmuştu.

Tuna Günay

Asistan
Reaksiyon puanı
81
Sanatın fiyatının olduğunu savunanlar ve bunu çarpıtan insanlar sizi bilmem fakat beni çok rahatsız ediyor. Bir tablo gerek 5tl olsun gerekse 5milyon tl olsun eğer hakediyorsa sonuna kadar ödenebilir. Bence belediye bir yabancıya kaptırmayıp tarihi bir eseri alarak çok iyi bir şey yaptı. Bu tablonun elde tutulup sonra ise satılacak olduğunu düşünmüyorum. Böyle birşey söz konusu olursa bile bu tablo siyasi bir anlam ifade etmediği için yorum yapmak açıkçası bencillik ve bazı şeyleri hesaba katmadan düşünmek olur.

Ata_

Asistan
Reaksiyon puanı
120
1450’li yıllarda yapılmış değerli bir tablo ve Fatih Sultan Mehmet’in çok az tablosu varmış. Başka birisiyle birlikte olan tek tabloymuş. Eğer olay böyleyse İngiltere’de açık arttırmayla satışa çıkmış. Belki de bizde kalsın onlarda kalmasın diye satın alınmış olabilir ki öyle düşünüyorum.

Son düzenleme:

OzkanK.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,064
Aaaa, israf demeyin canım sonuçta o vatanına dönen çok değerli bir tablo (!)

Fatih Sultan Mehmet'in vasiyeti olan Ayasofya tekrar cami olsun dedimi yok efendim ne münasebetler.

Lafa geldimi İBB kasasında para yoklar Hastanenin yolunun bile yapamıyacaz tarzı açıklamalar ama diğer tarafta heykel dikecezler tabloya gidip 6.5 milyon TL vermeler İBB çalışıyor abi vatandaşa çok güzel bir hizmet.
Tabloya Heykele bakıp bakıp seviniriz artık ne güzel aldık diye...

Ata_

Asistan
Reaksiyon puanı
120
Çok doğru bir yaklaşım İSRAF değil bu dimi :D . Onun birebir kopyası tablo yapılıp oraya konsa incilerimiz dökülür 6.5 milyon TL verip aldıkmı daha iyi oldu bu korona günlerinde çok ihtiyacımız vardı ona.

Hani siz İsrafa karşıydınız normalde ? Daha sonra Heykele tabloya sembolede karşıydınız şimdi ne oldu vaz geçtiniz ?

Ekli dosyayı görüntüle 106109

Allah Aşkına şu 2 karışlık tablo bizim ülkemize milletmize ne katacak ne kazandıracak ? 6.5 milyon TL para kolaymı kazanılıyor. Ben atalarına saygılı bir manevi şeylere önem veren birisiyimdir ama ne gerek var şuna şimdi ? Onun birebir kopyasını 100 TL ye yaparlar istesek.
Öncelikle tabiki Orjinali varken kopyası alınmaz. Yakışmaz bence Orjinali varken. Bizim değerimiz. Ve farkettiyseniz sanata yatırım yapıyorlar veya para harcıyorlar diyelim. (Heykel, değerli anıtlar, tablolar) En azından sağa sola o kadar lazım olmayan insanlara, yerlere para verilmiyor?‍♂️

M

Murat Burç

SDN Okuru
Çok doğru bir yaklaşım İSRAF değil bu dimi :D . Onun birebir kopyası tablo yapılıp oraya konsa incilerimiz dökülür 6.5 milyon TL verip aldıkmı daha iyi oldu bu korona günlerinde çok ihtiyacımız vardı ona.

Hani siz İsrafa karşıydınız normalde ? Daha sonra Heykele tabloya sembolede karşıydınız şimdi ne oldu vaz geçtiniz ?

Allah Aşkına şu 2 karışlık tablo bizim ülkemize milletmize ne katacak ne kazandıracak ? 6.5 milyon TL para kolaymı kazanılıyor. Ben atalarına saygılı bir manevi şeylere önem veren birisiyimdir ama ne gerek var şuna şimdi ? Onun birebir kopyasını 100 TL ye yaparlar istesek.
Marmariste yapılan yazlık saray bizim ne işimize yarayacak?
Bu tablo pahalı mı? Evet aşırı pahalı ama bu tablo bir zamanlar bizdeydi ve çalındı. Malımızı acı yollarlada olsa geri aldık.
En nihayetinde bu örneği az bulunan bir tarihi eser.

Saray neci? Onu bi açıklasana

Tarihi eseri almak israf değildir ama birinn keyfi için saray dikmek israftır.

The Commander

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,338
Ben bu durumu eleştiremem açıkçası. Sanat eserinin fiyatı belirlenemez, bize uçuk geliyor ama ne paralar döndüğünü biliyorsunuz. İBB'de İstanbul'un fethini anımsatacak bu eser yakışır. Belediye yaptığı işleri, hizmetleri büyütüp aksatmadığı sürece bu tarz şeyler pek eleştirilmez.

Bu arada bu gibi eserlerde taklit işi ahlaksızlıktır, hoş değil. Özellikle büyük bir kurum bu işlerin içine giremez.

Green12nm

Öğrenci
Reaksiyon puanı
61
Benim gözümde şimdi o tablo artık milli bir değer oldu bu saatten sonra o tabloyu elin yabancısınıa 10 milyon TL verdimi satmak bir hakaret gibi olarak. ( Para için ecdadını sattı gibi. )

Ama böyle oluncada orada duracak bir tablo için 6.5 milyon TL ziyan olmuş gibi geliyor şimdide. ( Sonuçta İBB'nin verdiği para devletin parası. )

Sen israf görmemişsin :D

UgurOZTURK

Öğrenci
Reaksiyon puanı
18
.
DD5E46F6-A88C-4699-ABA3-CA5758F47C6D.jpeg

M

Murat Burç

SDN Okuru
Sıkışınca hemen kıvırma konuyu çarpıtma. Hocam siz yapmayın bali ya... Net ol lütfen İsrafa karşımısın değilmisin bu tablo israf mı değil mi

Söylemlerde Tam Jack reis kafasında :) YAZLIK SARAY behh behh efsane bir başlık dimi. ( Tapusu Erdoğan'ın üstüne mi Emine Erdoğan'ın üstüne mi yapmışlar. )
Orazı Özal döneminden beri olan bir yer ve Okluk Koyu Cumhurbaşkanlığı köşkü olarak geçiyor. Orası zaten var ve genelde yabancı misarfirler ağırlanıyor ve isterse Cumhurbaşkanı ve aileside orada kalabiliyor. Orasının tamiri ve yeniden bazı ek binalar eklenmesini. YAZLIK SARAY diye lansa edip çığırtkanlık yapmakta artık ne bileyim arkadaş. Sanırsın adam giderken bavuluna koyup götürecek o yapıları.

Ama daha 3-5 hafta önce HASTANENİN YOLUNU bile yapacak para yok bizde çok borcumuz var diyen belediyenin çıkıp trink para 6.5 milyon TL vermesine yok canım ne israfı demekte artık ne bileyim ne diyeyim. ( Bu kadarda olmayın arkadaş. )

Ayrıca yok tablo bizimdi zaten çalınmış tarzı bir şeyde yok. O zamanlar Ressem Saraya gelip 3-5 ay misafir ediliyor oda bolca resim ciziyor. Buda çizdiklerinden ufak bir tanesini yanına alıp geri döndüğü düşünülüyor. Daha resimde FSM'nin yanında ki kim onu bile bilemiyoz. Şimdi bizde PARA BOL olunca 6.5 Milyon TL verip geri almışık. Artık bakar bakar gururlanırız...
Bu tablo israf değildir. Tarihi eserde israf olmaz. İtibarda israf olur.
AKP böyle birşey yapsın destekleyeyim. Saray parasıyla kaç tane kaçırılmış eser geri getirirlirdi. Daha iyisi saray parasıya bak hadi ak sarayı geçtim ak saray lazımdı diyelim. Marmaristeki sarayın parasıyla Türkiye'de tarihi eserlerin giderleri, aranması, restorasyonu, aranması giderleri karşılanabillirdi.
Saray, saray, saray. Bırakın öncedeen vardıysa da çürüsün. Türkiye'de adam ağırlayacak yer kalmadı saray tamir eediyoruz.

TheTruthHurts

Profesör
Reaksiyon puanı
3,139

Gerçeği yerine replikasını yapmak bence de daha mantıklı ama olan oldu. Zaten İmamoğlu ne yapsa yapsın diğer taraf bunu eleştirecekti.

Gerçeğini mi aldı? -İsraf etti.(ilk başta ben de öyle düşünüyordum ama 3 tane olduğunu yeni öğrendim :) )

Replikasını mı yaptı? -Aaa İstanbul’u buna mı layık kılıyor vs vs...çok iyi anlatamadım bence ama umarım anlatabilmişimdir.

OzkanK.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,064
Gerçeğini mi aldı? -İsraf etti.(ilk başta ben de öyle düşünüyordum ama 3 tane olduğunu yeni öğrendim :) )

Replikasını mı yaptı? -Aaa İstanbul’u buna mı layık kılıyor vs vs...umarım anlatabilmişimdir.

600 senedir o tablo Türkiye'de değildi ne kaybetmişik ne eksilmiş ülkeden ?
Sen şimdi evine aş götüremeyen yiyecek ekmeyi olmayan adama al sana tablo aldım sadece 3 tane var hemde bundan dedimi ne der ? Nasıl tepki verir sence. Buzdolabın boş ama olsun orijinal bir tablomuz var o bize yeter der ve sevinç çığlıkları flan mı atar acaba ?

Hani şu pahalı olan 150 TL lik yardım kolisinden kaç adet yapılır ve dağıtılırdı sence 6.5 milyon TL ile ? Sabah akşam parayı Heykele tabloya gömelim kurtulup onlarda zaten.

Not : Şöyle bir soru sormak isterim. Eğer Diyanet işleri Kutsal emanet deyip öyle 5-6 milyon TL likte değilde 100-200 bin TL'ye peygamberler zamanında bir eşya alsaydı tarihi eser maksadıyla Türkiye'de koparılacak kıyameti hesaplayabiliyor musunz ?

Ata_

Asistan
Reaksiyon puanı
120
Ekrem İmamoğlunun bir tabloya 6.5 milyon TL vermesini AKLAMIŞMI olduk ?
Herkesin dediği gibi sanata verilen para hiçbir zaman israf olmaz. Bu ülkede sanattan çok daha fazla siyaset konuşuluyor bu da ülkeyi gelişmemiş veya gelişmekte olan bir ülke yapar. Hele milli değerlerimizin heykelleri, tabloları vs. Bırakın da sanat konuşalım biraz.

TheTruthHurts

Profesör
Reaksiyon puanı
3,139
Sen şimdi evine aş götüremeyen yiyecek ekmeyi olmayan adama al sana tablo aldım sadece 3 tane var hemde bundan dedimi ne der ? Nasıl tepki verir sence. Buzdolabın boş ama olsun orijinal bir tablomuz var o bize yeter der ve sevinç çığlıkları flan mı atar acaba ?

Hani şu pahalı olan 150 TL lik yardım kolisinden kaç adet yapılır ve dağıtılırdı sence 6.5 milyon TL ile ? Sabah akşam parayı Heykele tabloya gömelim kurtulup onlarda zaten.
Benim için o tablonun Türkiye’de olup olmaması önemli değil. Koli yardımı gibi daha iyi şeyler elbette yapılabilirdi. Bunu aynı gündem,fakat başka bir konuda da yazmıştım.

Green12nm

Öğrenci
Reaksiyon puanı
61

Not : Şöyle bir soru sormak isterim. Eğer Diyanet işleri Kutsal emanet deyip öyle 5-6 milyon TL likte değilde 100-200 bin TL'ye peygamberler zamanında bir eşya alsaydı tarihi eser maksadıyla Türkiye'de koparılacak kıyameti hesaplayabiliyor musunz ?

Saraylara bir şey demezsin ama. Tarihi bir eser çakma yapılmaz orijinal alınır.

aylmz07

Asistan
Reaksiyon puanı
84
2,5 milyar dolara alınan ve akıbeti belli olmayan s400 füzelerine ses etmeyen troller İstanbul'u fetheden, Atamız dedikleri F.Sultan Mehmet'in dünyada sadece 3 tane olan tablosunu İBB tarafından alınmasına israf diyor.[emoji2][emoji2][emoji2]

OzkanK.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,064
Saraylara bir şey demezsin ama. Tarihi bir eser çakma yapılmaz orijinal alınır.

Allah için bu tabloyu eğer Ekrem İmamoğlu değilde Kültür ve Turizm bakanlığıda alsa gerçekten aynı yorumu yazacakmıydınız. ?
Adım kadar eminim burada edebiyat yapanların yarısı. Yuhh size Allah belanızı versin millet aç siz nelere para gömüyonuz diye eleştirmeyecekse bende bir şey bilmiyorum. ( Şurada 3 aydır her olaya israf diyen adam bile döndü ne israfı canım az bile vermişik demeye başladı nerdeyse. )

TheTruthHurts

Profesör
Reaksiyon puanı
3,139
2,5 milyar dolara alınan ve akıbeti belli olmayan s400 füzelerine ses etmeyen troller İstanbul'u fetheden, Atamız dedikleri F.Sultan Mehmet'in dünyada sadece 3 tane olan tablosunu İBB tarafından alınmasına israf diyor.[emoji2][emoji2][emoji2]
O s400’ler Ankapark’ın yanında hiç kalırlar. En azından o tip makineler bizi yüzbinlerce,hatta milyonlarca dolarlık makinelerden koruyabiliyor

Tabi aktif edebilirsek...

Reaksiyon puanı
10,315
Öbür padişahların Bellini resimleri yok diye kıymetten mi düştüler? Tarihi eserler her zaman önemlidir elbet, lakin sonuçta bir yağlı boya resim işte, hepsi o kadar. Ama ödenen para 6,5 milyon!

İmamoğlu işten attığı ve açlığa mahküm ettiği yüzlerce garibanın ve onların ellerine bakan yüzlerce eş ve yavrunun rızkını verdi bir fantazi uğruna. Ya da Fatih'in türbesi önünde verdiği ve memleketi sallayan o meşhur pozunun izlerini silmek istemiştir... Ama buna da hakkı yok diye düşünüyorum. Sonuçta milletin parasıdır ve senin şahsi komplekslerin için harcama hakkın olmasa gerek.

Bu arada bir şey daha; tarihi eserlerin alımı, yurda getirilmesi, takibi vs. Kültür Ve Turizm Bakanlığının uhdesinde olan bir iştir. Keşke onları bundan haberdar edebilseydi.

Green12nm

Öğrenci
Reaksiyon puanı
61
Allah için bu tabloyu eğer Ekrem İmamoğlu değilde Kültür ve Turizm bakanlığıda alsa gerçekten aynı yorumu yazacakmıydınız. ?
Adım kadar eminim burada edebiyat yapanların yarısı. Yuhh size Allah belanızı versin millet aç siz nelere para gömüyonuz diye eleştirmeyecekse bende bir şey bilmiyorum. ( Şurada 3 aydır her olaya israf diyen adam bile döndü ne israfı canım az bile vermişik demeye başladı nerdeyse. )

Fazla para harcanmış evet. Lakin anlamadığım nokta sırf muhalefet olmak için bunları demeniz. Görende Türkiye tarihinde ilk defa bu kadar büyük para harcanmışta eleştiriyorsunuz. Sen önce git malûm p*rtinin israflarına bak.