Hosting hakkında sorularım (?)

rulO

Öğrenci
20 Şubat 2010
4
0
0
Herkese merhabalar,

Bilgisayarda tecrübeli olmama rağmen web sitesi kurma olayında pek bilgim yok. Sizlere bir kaç soru sormak istiyorum...

1- İnternette hosting siteleri var bu siteler şu kadar bilmem ne limitli şu şu özellikli paketler satıyorlar ve sanırım her ay para ödüyoruz onlara. Ya o sınırları aşarsa sitem ne olacak?

2- Bir hosting firmasından domain alıp sitemi kurduysam sitemin kontrolü onlarda oluyor. Bu konuda merak ettiğim şey çok büyük siteler mesela Facebook, Myspace, Google bu sitelerin ait olduğu bir yer var mı? Peki ben seni istemiyorum kardeşim kapatıyorum Facebook'u diyebiliyorlar mı?

3- Bu büyük sitelerde inanılmaz derecede data akışı oluyor bu nasıl sınırsız oluyor?

4- Ben amatörce site tasarlamaya çalıştım ücretsiz site açtım 1-2 tane ama sitenin neresine kod yazabileceğimi bulamadım. Bazı tanıdıklarım ücretsiz sitelere kendi kodlarını giriyorlar, ben hazır site üzerinden yönetici girişi yaparak başlıkları değiştirebiliyorum daha önceden ayarlanmış yerlere yazı yazabiliyorum o kadar. Sitenin veritabanına nasıl ulaşılır?
vb. vb.

5- Bilgisayarda MS Office Publiser programı web tasarımı yapmaya ya da benzer bir şeye yarıyor diye biliyorum. Orada hazırlamış olduğumuz bir web sitesini internette aldığımız domaine nasıl yükleyebiliriz. Ya da bu iş nasıl yapılıyor?

Sanırım merak ettiklerimi anladınız bunlar ve bunlara ek olarak söyleyecekleriniz için şimdiden teşekkürler.
 

MaviAteş

Doçent
16 Ağustos 2009
629
24
0
Gerçek bir web sitesi iki parçadan oluşur.

  1. Alan adı
  2. Web alanı
Alanadı sadece isim demektir. www.google.com gibi. :)
Bunlar sunucu bilgisayarlara yönlendirilirler.(bakınız: Name server)

Web alanı ise, dünya üzerinde, internete bağlı, websunucu özellikleri taşıyan herhangi bir bilgisayar üzerindeki sitenize ait dosyaların bulunduğu yere verilen isimdir. Bu web sunucu bilgisayarın IP Adresi sabittir, değişmez.

Birinci sorunuza cevap vereyim:
Her web sitesi için bir bilgisayar çalıştırmak çok pahalı bir yöntem olacağı için, web sunucu özelliği taşıyan bu bilgisayarlar, kendisine istekte bulunan kişinin hangi alanadını yazdığını anlayarak, sabit diski üzerinde o alanadına tahsis edilmiş olan dosyaları ziyaretçiye gönderir.
İşte burada web sunucunun sahibi (Hosting firması) internet bağlantısını trafiğe göre satın aldığı için, her müşterisine de bir trafik satarlar. Genelde sınırı aşınca site açılmaz. Sizde biraz daha para ödeyerek daha yüksek bant genişliği (trafik) alırsınız.
Hosting satanlar sunucu bilgisayar üzerindeki hizmetlerden size verilen diğer sınırlamaları belirtiler.
Örneğin kaç tane veri tabanı açabilirsiniz.
Kaç tane eposta hesabı veya alt alanadı açabilirsiniz gibi özellikleri yazarlar.
Sizi en çok ilgilendiren alan ve trafik miktarı olmalı, tabi birde ücreti.
Genelde yıllık ücretlendirirler. Günümüzde yıllık hosting ücreti 25-30 TL 'ye bile alınabilmektedir. .com uzantılı alanadınıda yaklaşık 15TL 'ye alabilirsiniz. Tabi bunlar en ucuz rakamlar. Kaliteli bir yerden hizmet almak önemli, yoksa suncu bilgisayardaki sorunlar yüzünden sitenize ulaşılamama gibi sorunlar yaşayabilirsiniz.


Birde şu büyük siteler (facebook, google) sorunuza cevap vereyim. Onların kendi sunucu bilgisayarları vardır. Başkasından hosting hizmeti almazlar. Hatta büyük ihtimalle SDN'nin de kendi sunucu bilgisayarı vardır.

Son olarak, Web tasarımı için Publisher kullanmak pek uygun olmaz. Dreamweaver bu konuda en doğru tercih olacaktır.

Benden bu kadar kolay gelsin.
 

karakule_66

Asistan
18 Aralık 2008
390
4
0
Merhaba.Öncelikle kendi bildiğim kadarıyla açıklamaya çalışayım

1.O hosting paketleri size verilen trafik ve web alanı limitleridir.web alanı örneğin 2 gb ise hostunuza 2 gb dan fazla dosya yükleyemezsiniz.trafik iste 1 ay sizin sitenize giriş yapan kişi sayısı denilebilir.örnek trafiğiniz 10 gb ise sitenize giren ziyaretçi sayısı çok olursa ve trafiğiniz 10 gb geçerse siteniz diğer aya kadar kapanır trafik yetmezliğinden dolayı

2.O sizin dediğiniz büyük siteler zaten kendileri hosttur:).Onların özel kendilerine ait sunucuları var bazılarının kendi datacenterları var bu datacenterlarda sadece kendi sitelerinin dosyaları var.
Datacenter nedir diyorsanızda bir kaç örnekle açıklayayım


http://www.rice.edu/vpit/innovation/presspix/rice_data_center06052007x300.jpg
http://el-oso.net/blog/wp-content/uploads/2009/07/data-center-t01.jpg
bunlar datacenter lara örnek verebiliriz.büyük verimerkezleridir

Mesela SDN host hizmeti almaz.onun kendi sunucusu vardır ve bu sunucu İstanbulda bulunan Mars Datacenter'da bulunmaktadır.ordan sadece hat almaktadır(en azından ben öyle biliyorum:D)

3.Zaten büyük sitelerin kendi verimerkezleri olduğu için hat kiralıyorlar ve sitenin ihtiyacına göre hat satın alıyorlar.örnek olarak türkiyedeki bir datacenter müşterilerin çoğunluğuna göre türk telekomdan 1 gbit-2 gbit gibi hatlar kiralayarak o hattı istediği gibi kullabiliyorlar.

4.o kullandıgınız ücretsiz siteler kolay web sitesi tasarımı içindir.yani o kolay site tasarımlarında belirli şablonlar vardır,o şablonların üstünde değişiklik yapabilirsiniz ama diğer kendi satın aldığınız sitede sitenizin tasarımını kendiniz yapmanız gerekir örneğin dreamviawer programıyla ama bazı hosting şirketleri şablonları ücretsiz vermektedir

5.Hazırladıgınız web sitesinin dosyalarını hostinginizin FTP sinden atmalısınız.bu sorunuzu daha iyi bilen arkadaşlar varsa onları açıklasın çünkü karışık bir olay:)

Başka sorunuz varsa bildiğim kadarıyla açıklayabilirim.yardım etmek isterim.çünkü ilk başlarda benimde böyle bir çok sorum olmuştu halini anlıyorum:D
 

rulO

Öğrenci
20 Şubat 2010
4
0
0
Cevaplar için teşekkürler.
Şunu sorayım.
Facebook ilk açıldığında açan kişi kendi sunucusunda mı kurdu? Eğer kurulmadıysa kendi sunucusuna geçerken facebook.com alan adı hakkını nasıl kaybetmedi?

Yani ben şimdi www.abcd.com diye bir site alsam daha sonra bunu başka hosting firmalarına ya da kendi sunucuma geçirebilir miyim? Yani aldığım isimi benden alma hakkları var mı?
 

MaviAteş

Doçent
16 Ağustos 2009
629
24
0
Bu isim sizin hakkını oluyor. Bir ismi aldığınızda size bu ismi hangi web sunucu bilgisayara yönlendirmek istediğiniz sorulur. (Name server.)

İstediğiniz zaman web sunucunuzu değiştirirsiniz. Bu konuda dikkat etmeniz gereken şey, bazı küçük hosting firmaları, size alanadını da satarlar daha sonra böyle bir değişikliğe izin vermezler.
O yüzden alanadının tüm yönetiminin sizde olduğu bir firmadan alanadını alın. Biraz reklam olacak ama yıllardır çalıştığım isimtescil.net firmasını bu konuda önerebilirim. Tabi belirtmem gerekecek, zaman zaman sorunlar yaşadığımda olmuştur.
 

rulO

Öğrenci
20 Şubat 2010
4
0
0
MaviAteş, karakule_66 çok teşekkürler. Kafama takılan bir kaç sorunun cevabını aldım. İleride yine sorularım olacak. Yine rahatsız ederim sizi.

Tekrar teşekkürler.
 

Mirack1907

Dekan
Emektar
3 Mayıs 2007
5,371
57
228
36
ixirhost.com var SDN'ninde çalıştığı bir göz at derim bazı bilgiler mevcut arkadaşlar sorularını cevaplamışlar aynı şeyleri yazmıyorum :)
 
Üst