Herkes Fikrini Söylesin Lütfen.

Enis Kurtay

Asistan
Reaksiyon puanı
8
Merhaba arkadaşlar.

Şuanda çok sinirliyim ne yapacağım konusunda sizlere sormak istiyorum. Bu programlama bölümünde o kadar araştırmalar yaptım, diğer c# sitelerinde gezdim,
müşterinin istediği gibi program geliştirdim. Adam yaklaşık son 12 saattir yok şu olsun, yok bu olsun diye diye, tamam dedim, müşteri dedim, haklıdır dedim ve istediği herşeyi yaptım, program sorunsuz çalışıyor.

Şimdide bana aynen şöyle diyor,
Kardeşim bu programı matbaacılar kullanacak. Şimdi yandaki matbaacıya sordum bu hiç olmamış diyor, ben istediğim değeri girerim, istediğim gibi yazdırırım, kim karışır buna. Ben bunu istemiyorum, kullanmam diyor.

Anladığım kadarıyla adam başkasına satacak bu programı ve banada şunu diyor "bu program tutulursa patent alırız, lks yazılımı gibi, herkese para ile satarız" diyor.

Şimdi arkadaşlar, şu da var, hem adam çevredeki insanlara vereceğiz diyor, hem başkasına satacağız diyor, herşey karman çorman. Adamdan 1 hafta önce 100 tl aldım, programın toplam fiyatı 400 TL, yani adamdan 300 alacağım var.

4000 satırdan fazla kod yazdım. Adam şimdi olmamış diyor. Bu kadar yazdığım kod çöpe mi gidecek ? Ne yapayım kafam çok karıştı ??

Not: Programı kullanan kişi, interneti olduğu sürece, programa her yerden ulaşabiliyorum. Engelle desem şuan, program açılmayacak, kilitleyecek kendini. Ama amacım engelle demek değil, şu 4000 kodu çöpe atmayıp para talep etmek. Siz olsaydını napardınız ?

Reaksiyon puanı
189
Ben olsam baştan sözleşme yapardım ve alacak verecekleri baştan sözleşmeye dökerdim. Ekstra bir şey isteme hakkı olamazdı...

Enis Kurtay

Asistan
Reaksiyon puanı
8
Sözleşme yapayım yapmasına da geçerliliği için notere gitmem gerekmez mi ?

kortoz

Doçent
Reaksiyon puanı
7
Adama resti çek yani o olmamış bu olmamış demesi seni bağlamaz...Sonuçta piyasada birsürü program var ..Kim o programlara şursı eksik burası eksik diyerek parasının yarısını veriyor...Sen sat programı paranın tamamını taleb et , sonrada eğer isterse ek paketlerle istediği şeyleri yüklersin yada yükseltirsin ....

Reaksiyon puanı
189
olsun ne kadar tutacak ki. ama sözleşme işe başlamadan önce yapılır. işin ortasında adama hiç bir şeyi kabul ettiremezsin hatta belki elindeki işten de olursun. o yüzden en az zararla çıkıp paranı almaya bak. bu arada kaynak kodları da verecek misin?

Vendetta_

Profesör
Reaksiyon puanı
75
alcağın parayı al, daha doğrusu almak için diret
adam vermiyo mu
tehdit et ben bu programı 1 tuşla kapatırım senin bilgisayarında de
yine vermedi
kaparsın programı olur biter

bu işleri pek bilmem ama yazdığın kodların yedeğini almadın mı?

Enis Kurtay

Asistan
Reaksiyon puanı
8
Kaynak kodları vermeyeceğim, hiçbir zamanda vermem.
Vendetta_, programın yedeği bende. Kaynak kodları da bende. Adama setup olarak verdim, sonra işte yukarıda yazdığım gibi konuşmalar ve öncesinde de gelişmeler, konuşmalar oldu.

Herkesin fikrini öğrenmek istiyorum, ona göre işlem yapacağım.

Reaksiyon puanı
189
kaynak kodları vermiyorsan sıkıntı yok. istediğin kadar diretebilirsin.

bir dahaki sefere aklında olsun işe başlamadan önce sözleşme yap bence...

Enis Kurtay

Asistan
Reaksiyon puanı
8
kaynak kodları vermiyorsan sıkıntı yok. istediğin kadar diretebilirsin.

bir dahaki sefere aklında olsun işe başlamadan önce sözleşme yap bence...

Dostum sözleşme yapayım iyi güzelde, bunu resmi olarak onaylatmam da lazım değil mi hak talep etmem için. Adam olurda der, yok sözleşme tanımam ben falan, e haliyle notere falan gitmem lazım. Yada sen nasıl yapıyorsun mesela onu söyler misin sözleşmeyi vs. ?

michuozawa

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
493
hocam ilk olarak programını tescillettir arkadaşımın programıda güme gitti öylece...

POWER

Rektör
Reaksiyon puanı
161
Hocam program için eline sağlık felan ama önce eşeği sağlam kazığa bağlayacaktın. Bence bir şekilde programı ondan geri al. Adam kopyalarını satar felan. Önce al ondan. Sonra tescil ettir. Müyapın programlarla ilgili kısmına başvur hani koruma altına alabil.

yesil116

Doçent
Reaksiyon puanı
13
100 lira almışsın paranın geri kalanını vermezse kapat programı olsun bitsin.

ilan sitelerinden satarsın boşa gitmez adam 100 lira verdiği ile kalır...

Vendetta_

Profesör
Reaksiyon puanı
75
o zaman tehdit etceksin paramı ver yoksa kitlerim programını diye

daha sonra büyük ihtimal bi siten vardır programlarını koyduğun
programın yaptığı çalışmaları gösteren bir yazı resim video koyarsın pazarlarsın
isteğe göre modifiye edilir dersin ek özellik başı 50 lira daha koyarsın işte yani ne programı atarsın ne de programından olursun :)

Enis Kurtay

Asistan
Reaksiyon puanı
8
Çok teşekkürler fikirleriniz için dostlar, eğer adam paranın gerisini vermezse programa engel koyacağım uzaktan ve komple kitleyecek açılmamak üzere.

Tescillettir demişsiniz de nasıl tescil edeyim, noter falan filan, para demek. Ayrıca free çalışıyorum, açacağım şirket patentim daha onaylanmadı, o olsa halladeceğim ama daha yeni başvurdum, 1 sene bekleyeceğim.

Sword.q

Profesör
Reaksiyon puanı
25
Kardes olan olmus artik bu saatten sonra en az zararla cikmaya bakacan kaynak kodlarini saklaman iyi olmus. Sen kodlarini tescilledikten sonra adami sattigi her kopya icin ayri dava edersin tabi bunun icin oncelikle adamla gelinen son noktayi bir sekilde belgele ki ileride hak iddaa edemesin artik bilemiyorum ya parasini iade et kopyasini almadan programin al ki mutlaka kopyalamistir. Ve her programin icin sozlesme yaz o onay kutucugunu isaretleyenler hak iddaa edemesin
Allah kolaylik versin

ahky

Profesör
Reaksiyon puanı
65
Bencede ilk etap da paranı kurtarmaya bak,programı kapatmakla tehdit edip alabilirsin paranı dediğin gibiyse onun 100 lirası senin emeğinin bı kısmı boşa gitmiş olur.Sözleşme işide karşılıklı iki kişinin imzası ile olur,güzel bi form düzenlersin bütün bilgileri içeren,iş aldığında karşılıklı imzalarsınız.Kira kontratlarıda kiracı ile ev sahibi arasında imzalanır,resmi imza kaşe bulunmaz ama geçerlidir.Yinede resmiyet kazansın istiyorsan Notere gider onaylatırsın sözleşmeyi.

N3CAT1

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
144
Adamı tehdit edip paranı alırsın gibi geliyo. Ayrıca bu programı başkalarına da satacaksan programı tescillettir ve programa ürün anahtarı sistemi koy. Ayrıca ürün anahtarı her bir bilgisayar için benzersiz şekilde olacak şekilde kodlaman lazım ve ürün anahtarını sadece sen ver.

Ürün anahtarının sadece tek pc de çalışabilmesi için de HDD numarası, mac numarası gibi donanım id 'lerinden yararlanabilirsin.

Proof.Web

Doçent
Reaksiyon puanı
21
Vallahi Arkadaş Aynısı Benimde Başıma Geliyor
PHP ile Programlıyor CSS+XHTML ile Tasarlıyorum,Yok Şurası Şöyle Olsun,Burası Böyle Olmasın da Şöyle Olsun,Bir Türlü Bitmez Bu İstekler,Ama Parayı Almaya Gelince Diretirler,Şurayıda Tamamla O Zaman Al,Tamamladım,eee?,ne e si be adam,Hani Param ?,Şunuda Yap ,Bunuda Yap,Ama Beğenmedin Siteni Geri Al,Gelde Fıttırma :mad:

Uso!

Doçent
Reaksiyon puanı
27
Bu tür işlerde en işe yarayan sistem; 1/3 nakit: şablon, 2/3 nakit teslim.Bu şekilde vazgeçeceği bile varsa adamın, parasına acır, yaptırır zaten.

N3CAT1

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
144
Web projelerinde iş külliyen sakat. Çünkü direkt kaynak kodlarını veriyorsun. PHP 'de belki şifrelenip verilebilir ama şifreli sayfayı decode eden programlar da mevcut.

Reaksiyon puanı
189
Şözleşme yapıp şunları ekle sorun olmaz.

1. Yapılacak işler
2. Teslim süresi
3. Ödeme tarihi

Teslim süresi aşımında aşılan gün başına fiyatta indirim. Ödeme tarihi aşımında aşılan gün başına fiyatta faiz. Eğer işinin ehli isen ve süresinde yapılması gereken işi yetiştirebiliyorsan hiç sorun yaşamazsın.

Ayrıca anlaşmadan sonra adam değişiklik isterse şunu dersin bu dakikadan sonra bir şey ekleyemem iş biter yeni bir sözleşme ile versiyon yükseltimine gidilir dersin ve hatta bunu sözleşmene eklersin.

Bunların uyarısını hatta en baştan yaparsan müşteri daha baştan ne istediğini bilmek zorunda kalacaktır ve bir hak talep edemeyecektir...

Enis Kurtay

Asistan
Reaksiyon puanı
8
Bencede ilk etap da paranı kurtarmaya bak,programı kapatmakla tehdit edip alabilirsin paranı dediğin gibiyse onun 100 lirası senin emeğinin bı kısmı boşa gitmiş olur.Sözleşme işide karşılıklı iki kişinin imzası ile olur,güzel bi form düzenlersin bütün bilgileri içeren,iş aldığında karşılıklı imzalarsınız.Kira kontratlarıda kiracı ile ev sahibi arasında imzalanır,resmi imza kaşe bulunmaz ama geçerlidir.Yinede resmiyet kazansın istiyorsan Notere gider onaylatırsın sözleşmeyi.

Notere gideyim gitmesine de, programı satıyorum sonuçta, vergi vs. ödemem gerekmiyor mu programcı olarak ?

Adamı tehdit edip paranı alırsın gibi geliyo. Ayrıca bu programı başkalarına da satacaksan programı tescillettir ve programa ürün anahtarı sistemi koy. Ayrıca ürün anahtarı her bir bilgisayar için benzersiz şekilde olacak şekilde kodlaman lazım ve ürün anahtarını sadece sen ver.

Ürün anahtarının sadece tek pc de çalışabilmesi için de HDD numarası, mac numarası gibi donanım id 'lerinden yararlanabilirsin.

Programı nasıl tescilletebilirim programın bana ait olduğunu dostum?
HDD numarası kullanıyorum lisanslama işlemlerinde dostum zaten.

Sonradan Düzenleme:

Şözleşme yapıp şunları ekle sorun olmaz.

1. Yapılacak işler
2. Teslim süresi
3. Ödeme tarihi

Teslim süresi aşımında aşılan gün başına fiyatta indirim. Ödeme tarihi aşımında aşılan gün başına fiyatta faiz. Eğer işinin ehli isen ve süresinde yapılması gereken işi yetiştirebiliyorsan hiç sorun yaşamazsın.

Ayrıca anlaşmadan sonra adam değişiklik isterse şunu dersin bu dakikadan sonra bir şey ekleyemem iş biter yeni bir sözleşme ile versiyon yükseltimine gidilir dersin ve hatta bunu sözleşmene eklersin.

Bunların uyarısını hatta en baştan yaparsan müşteri daha baştan ne istediğini bilmek zorunda kalacaktır ve bir hak talep edemeyecektir...

Dostum bunu bende düşündüm ancak dediğim gibi bu işi resmiyete nasıl dökebilirim tam manada. Sonuçta adam sözleşmeyi tanımamazlıktan gelebilir, bana ait değil veya başkası kaşelemiş diyebilir. Yani haksız bir şey iddia etmeyecek şekilde halletmeliyim bunu ama nasıl? Notere gitsem, dediğim gibi vergi vs isterler diye korkuyorum.

N3CAT1

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
144
Valla üstad bizim şirkette patron sözleşmeleri imzalatıyordu ama notere falan onaylatmıyordu. Demek ki notere onaylatmak gerekmiyor.

Programın tescillenmesi konusuna da sanırım Kültür Bakanlığı bakıyordu. Tam prosedürü bilmiyorum.

Uso!

Doçent
Reaksiyon puanı
27
Web projelerinde iş külliyen sakat. Çünkü direkt kaynak kodlarını veriyorsun. PHP 'de belki şifrelenip verilebilir ama şifreli sayfayı decode eden programlar da mevcut.
Gerekirse kendi hostunda barındırmak en mantıklısı.Ya da sadece kendi çözebileceğin bir encode sistemi yaratmak.

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
236
Şu an Türkiye'de yazılımın tescillenmesi söz konusu değil. Uzun uğraşlar sonucunda Kültür Bakanlığı'na kitap gibi bir esermiş ayağına onaylatabiliyorsun ancak o da tam olarak yazılım olarak korumuyor. :)

Sözleşmen de ıslak imza olduktan sonra noter gerekli değil, herhangi bir anlaşmazlıkta geçerli olacaktır, boşuna noter masrafı çıkarma. En azından adama sen bunları bunları istemiştin deme hakkın olacaktır. :)

Reaksiyon puanı
189
Noter onayına gerek yok. Sözleşmeden 2 kopya çıkaraksın. ikisine de karşılıklı imzalar atılacak ve adam şirket kaşesini basacak. bir kopyası sende diğeri adamda kalacak. kaşeden sonra zaten pek de bir şey diyemez...

Fiyat konusunu çok sıkı tut faiz ve düşüş miktarlarını belirt. Ayrıca şunu da yazabilirsin sözleşmeye. "Ödeme yapılmaması durumunda ya da ödeme yapıldığına dair tahsil makbuzu verilmediği/gösterilmediği sürece yazılımcı programı devre dışı bırakabilme yetkisine sahiptir..."

Kısacası ne kendini ne de adamı riske atacaksın. Usülüne uygun karşılıklı anlaşmaya dayanan bir iş olmuş olacak...

Enis Kurtay

Asistan
Reaksiyon puanı
8
keyloger, haklısın dostum.
cgrszone, şu en sonki madde çok hoşuma gitti :) Tahsil makbuzu yasal değildir demi, şirket vs. :D Sonra güme gitmeyeyim :)

Reaksiyon puanı
189
Tahsilat makbuzu kırtasiyelerde bile satılıyo. Sorun yaratacak bir şey değildir.

Enis Kurtay

Asistan
Reaksiyon puanı
8
O zaman tamamdır dostum, bu dediğin sözleşme olayını yapacağım. Her seferinde program yazarken veya websitesi yaparken böyle tırsıyorum. Bu sefer tırstığım başıma geldi ve dilim yandı. Bu sefer üfleyeceğim sütümü

Çok teşekkür ederim sana ve bir çok ileti yazan arkadaşıma. Ek fikirlere açığım açıkcası. Burada hem diğer programcı arkadaşlarda ona göre kendini ayarlayıp, yazarlar. En azından dilleri yanmaz.

Reaksiyon puanı
189
Sözleşme hazırlayıp buraya yükle bence. Hem bize de lazım olur hem de üzerinde düzeltme yapar hep beraberce kullanırız ve herkesin işine yarar :)