Hayırlı Cumalar

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan cacar
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

dergah yolu

Asistan
Reaksiyon puanı
0
mü'minlerin bayramından cum'a ya temas etmişsin Allah[cc]senden razı olsun
bunlar mü'minler için müjde ve yapılması zor olanda yok
bakıyorumda kardeşlerim çok güzel faydalı konular gündeme getiriyorlar bence sevdiklerinize iyilik yapmak istiyorsanız bu sayfaya yöneltin

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
Cumanız Mübarek Olsun... Hepimiz için hayırlara vesile olsun.

dergah yolu

Asistan
Reaksiyon puanı
0
ihvan
cum'anız mübarek olsun adet haline getirelim her cuma bu konuyu güncelleyelim ayet ve hadislerle süsleyelim
bu sayede yeni konu yerine yazılan bu değerli yazıları okuyalim

Cuma Namazı
Cuma Namazı

Cuma namazı, dördü ilk sünnet, ikisi farz ve dördü de son sünnet olmak üzere on rek'attırCuma günleri öğle vaktinde kılınır ve o günün öğle namazının yerine geçer Cuma namazının farzı cemaatle kılınır Tek başına kılınmaz

Cuma Namazı Kimlere Farzdır

Cuma namazının bir kimseye farz olması için, müslüman, akıllı ve erginlik çağına gelmiş olmaktan başka altı şartın daha bulunması gerekir

Cuma Namazının Farz Olmasının Şartları

1) Erkek olmak (Kadınlara farz değildir)
2) Hür ve serbest olmak
3) Mukîm olmak (Yani misafir olmamak)
4) Sağlıklı olmak (Cuma namazına gidemeycek şekilde hasta olmamak)
5) Kör olmamak
6) Ayakları sağlam olmak
Bu şartlar kendisinde olmayan kişiye cuma namazı farz değildir Ancak bu durumda olan bir kimse câmiye gidip cumayı kılarsa o günün öğle namazının yerine geçer
Cuma namazının sahih olması için de altı şart lâzımdır

Cuma Namazının Sahih Olmasının Şartları

1) Cumanın öğle vaktinde kılınması
2) Namazdan önce hutbe okunması
3) Cuma kılınan yerin herkese açık olması
4) İmamdan başka en az üç erkek cemaat bulunması
5) Cuma namazını kıldıranın, devletin (yetkili makamın) görevlendirdiği veya izin verdiği bir kişi olması
6) Cuma kılınacak yerin şehir veya şehir hükmünde olması

Cuma Namazı Nasıl Kılınır

Cuma günü öğle vakti ezan okunduktan sonra, önce dört rek'at olan ilk sünneti kılınır Bunun niyeti şöyledir: "Niyet ettim Allah rızası için bugünkü cuma namazının ilk sünnetini kılmaya"
Cumanın ilk sünnetinin kılınışı aynen öğle namazının dört rek'at sünneti gibidir Sünnet kılındıktan sonra câminin içinde bir ezan daha okunur ve imam minbere çıkarak hutbe okur Hutbe bitince ikamet getirilir ve cumanın iki rek'at farzı cemaatle kılınır İmamın arkasındaki cemaat şöyle niyet eder: "Niyet ettim Allah rızası için bugünkü cuma namazının farzını kılmaya, uydum imama"
Farzdan sonra cumanın dört rek'at son sünneti kılınır Bunun kılınışı da cumanın ilk sünneti gibidir Niyeti şöyledir: "Niyet ettim Allah rızası için cumanın son sünnetini kılmaya"
Cuma namazı böylece tamamlanmış olur
Bundan sonra dileyen dört rek'at "Zuhri Âhir=son öğle" ile iki rek'at da vakit sünneti kılar
Son öğle namazına: "Niyet ettim Allah rızası için vaktine yetişip henüz kılamadığım son öğle namazını kılmaya" diye niyet edilir Bu son öğle namazı, öğlenin dört rek'at farzı gibi kılınmakla beraber sünnetlerde olduğu gibi dört rek'atın hepsinde fatihadan sonra sûre okunması daha iyidir
İki rek'at vakit sünnetine de şöyle niyet edilir: "Niyet ettim Allah rızası için vaktin sünnetini kılmaya" Bu namaz da sabah namazının sünneti gibi kılınır
http://irsadforum.net/forum/farz-ve-nafile-namazlar/cuma-namazi/

tuvana

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla

Cuma olunca şeytan çarşı pazara erkenden bayraklarıyla gider,insanlara binbir engel çıkartarak mani olmaya,onları Cuma'dan geciktirmeye çalışırMeleklerde erkenden gidip mescidin kapılarına dururlarGelenleri,birinci saatte gelenler,ikinci saatte gelenler diye yazarlarBu hal imam(hutbeye)çıkıncaya kadar devam ederKişi imamı görüp,dinleyeceği bir yere oturup can kulağıyla dinledi ve konuşmadımı kendisine 2 kat sevap vardırKişi uzakta kalır ve imamı dinlemeyeceği bir yere oturur fakat boş konuşma yapar,sessiz kalmazsa ona iki hisse vebal yazılırEğer dinleme ve görme imkanı olmayan bir yere oturur ve boş konuşur ve sessiz kalmazsa ona bir hisse vebal yazılırKimde yanındaki arkadaşına Cuma günü sus derse boş konuşmuş olurKimde boş konuşur ise,o Cumadaki sevaptan nasipsiz kalır(Ebu Davud-Salat 209)

ebay

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla

* Ey iman edenler, cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah'ı zikretmeye koşun ve alış-verişi bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır. (CUM'A SURESİ / 9)

* Artık namazı kılınca, yeryüzünde dağılın. Allah'ın fazlını isteyip-arayın ve Allah'ı çokca zikredin; umulur ki felaha (kurtuluşa ve umduklarınıza) kavuşmuş olursunuz. (CUM'A SURESİ / 10)

* Oysa onlar (kendilerini tümüyle Allah'a ve İslam'a teslim etmeyenler) bir ticaret ya da bir eğlence gördükleri zaman, (hemen) ona sökün ettiler ve seni ayakta bıraktılar. De ki: "Allah'ın katında bulunan, eğlenceden ve ticaretten daha hayırlıdır. Allah, rızık verenlerin en hayırlısıdır." (CUM'A SURESİ / 11 )

dergah yolu

Asistan
Reaksiyon puanı
0
gulgoncaue4.jpg

http://img528.imageshack.us/img528/4120/gulgoncaue4.jpg
Allahım!
Senin af ve mağfiretinin dairesi, bizi bela ve musibetlerden uzak tutacak kadar geniştir. Bize rahmetinle muamele buyur Allahım! Gazabından bizi emin kıl Rabbim.
Allahım!
Sen'den dünya ve ahirette af ve afiyet diliyoruz. Her türlü semavi ve arzi afet ve belaları üzerimizden uzaklaştırmanı istiyoruz.
Allahım!
Bilerek veya bilmeyerek işlediğimiz hatalarımızı, günahlarımızı bağışla. Bizlere merhamet buyur. Şüphesiz Sen merhametlilerin en merhametlisisin.
Allahım!
Kalb katılığından, gafletten, dalaletten, zilletten, miskinlikten, küfürden, fısktan, nankörlükten, riyadan, sadece Sana sığınırız. Sen bizleri koru. Güç yetiremeyeceğimiz bela, fitne ve musibetlerle bizi imtihan eyleme Allahım!
Allahım!
Fayda vermeyen ilimden, ürpermeyen kalpten, doyma bilmeyen nefisten, yaşarmayan gözden ve icabet edilmeyen duadan sana sığınırız. Bildiğimiz ve bilmediğimiz şeylerin şerrinden Sen bizleri koru Allahım!
Allahım!
İhsan buyurduğun nimetlerini geri almandan, azabının ansızın gelip çatmasından, gazabına sebep olacak şeylerden Sana sığınırız.Bizlere yol göster Allahım!
Allahım!
Sana itaat edilir, Sen karşılığını verirsin; Sana isyan edilir, Sen bağışlar ve af edersin, darda kalanlara icabet eder, zararı, sıkıntıyı ortadan kaldırıp, hastalara şifa, dertlilere deva verir, günahları bağışlar, tövbeleri kabul edersin. Sen bizlerin dualarını kabul buyur Allahım!
Allahım!
Sen ölümlerin en güzeli ile bizi huzuruna al Allahım! Ölümümüzü her türlü şerden kurtulup rahata erme vesilesi yap Ya Rabbi! Allahım! Bizleri Sen'i çok zikreden, Sana çok şükreden, Sen'den çok korkan, Sana çok itaat eden, Sana karşı saygı ile dopdolu olan, ahu efgan edip dua dua yalvaran ve durmadan Sana teveccüh eden kullarından eyle.

Cumanız Mubarek Olsun
arkadaşlar
özellikle din büyüklerimiz ile ilgili konularda alıntı yaptığımız kardeşlerimizin [ http://www.ebediyyen.biz/forum.php ]cum'a tebriğini sizinle paylaşmak istedim

tuvana

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Cuma Duası

Lailahe illallah Cuma’nın sebebiyle, Muhammedün Resullullah gerek yüzün gölgesiyle dünya ve ahiret muradımı ver.

Melekler duasıyla, Ya vedüdüm, entel maksudum, Kulhüvellahü ehad, bin bir kere ya samed, cennet kapılarını aç, benim günahımdan geç.

Benim günahım varsada senin gibi halikim var. Muhammed Aleyhisselam dostum var.

İlahi kabre vardığım gece lütfeyle, yalnız kaldığım gece bilmediğimi bildir. Kabrimi nur ile doldur. Kevser şarabına daldır, ulu cemalini göster.

Gece gündüz yalvarırım sana dünya ve ahiret muradımı ver bana.

Rabbim Allah, fikrim zikrullah, kalbimin nuru Resullullah, evvelim Allah, ahirim Allah, La ilahe illallah Muhammedün Resullullah.

Cuma gibi günümüz var. İslam gibi dinimiz var. Muhammed gibi şahımız var. Allah dedim, dostum dedim, 99 ismine mühür vurdum, üstüne.

Sırrım sübhanım Allah, derdim dermanım Allah, gafil kuluna gam düşmüş, yetiş imdadımıza ya Muhammed.

Kulhüvellahü ehad, bin bir kere ya samed, ya Allah, ya Muhammed umarız senden şefaat.

Lailahe illallahtır özüm, Muhammed Mustafadır sözüm, ihlas-ı şerif ile yıkadım yüzüm. Ayetele kürsü için sen kabul eyle sözüm.

Bugün Cuma günüdür. Dinim İslam dinidir. Dinimin İslam dini olduğuna, yetmiş binin nısfına, mühürledim üstüne.

Lailahe illallah üç muradım var, biri cennet, bir ırmak diyarını görmek. Aç cemalini göster diyarını.

Ya Resullullah! Aman yarabbi ya rabbena her halimiz malumdur sana, gece gündüz yalvarırım sana. Her zaman sana muhtacım, cemalini göster bana.

Cennetine davet et Allahım kabrimizde rahatlık, sıratta selamet, tatlı canımız sana emanet, son nefesimizde selametler ihsan eyle.

Kabir suallerimiz ahsan eyle, cennetinle cemalini cümleyle beraber bana da nasip eyle.

Lailahe illallah selalar duası için, Muhammedün Resullullah arşı ala gölgesi için hastalara şifa, dertlilere deva, borçlulara edalar ihsan eyle Ya Rabbim.

Elif Allah, Nur Muhammed tez selamet.

Ya Celil, etme zelil, gönder delil. İlahi Yarabbi hacetimi rahmet deryasını ulaştır, duaya açılan elleri icabete eriştir.

Allahım senden başka kimsemiz yoktur. Lailahe illallah arşı alaya Muhammedün Resullullah şükür Mevlaya.

Yarabbi yarabbena her halim malumdur sana, cenneti alada cemalini göster bana.

Lailahe illallah günahlarımız af eyle, Muhammedün Resullullah makamımı nur eyle.

İlahi Yarabbi son nefesimde kendime malik olmadığım zaman bu duamı sana emanet ederim.

Selatü selaya yolladım Mevlaya, sen cümlemizin muradını ver gelecek Cuma’ya.

Lailahe illallah ve cellehü edası ile, Rabbim muradımızı ver melekler duası ile.

Lailahe illallah kalbimizi karartma, rızkımızı azaltma, kabrimizi, daraltma, senden başka kapı aratma, muhannete muhtaç etme.

Lailahe illallah imanla sabır, Muhammedün Resullullah azapsız kabir.

Allahım beni af eyle, her derdimi def eyle, rızkımızı bol eyle, kabrimizi nur eyle, sual meleklerinin cevabını muktedir eyle.

Evvelim Allah, ahirim Allah, kalbimde beytullah Lailahe illallah Muhammedün Resullullah. “Eşhedü en lâ ilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abduhû ve rasûlühü” diyerek çene kapatmak nasip eyle Yarabbi.

Allahım şeytanın şerrinden, kabirdeki yılanlardan, çıyanlardan, ölümün dehşetinden, kabirin azabından, sıratın zulmetinden muhafaza eyle Allahım.

Ölümün hayırlısını, üç ayların birisini, Yasinin yarısını okurken ölmeyi nasip eyle Yarabbi.

cuma gününüz mübarek olsun.

http://igra.blogcu.com

hayırlı cumalar cumanız mübarek olsun.

özel.üye

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Hepiniz çok güzel yazmışsınız.Ellerinize sağlık. Allah Razı Olsun...

"Tüm Mümin Kardeşlerimin Cuma'sı Mübarek Olsun"
- Duanızda bizleri de unutmayın...

yemliha

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Cum'a bayramımız mübarek olsun hepimizin duası ümmet üstüne

özel.üye

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Günün Duası / Hayırlı Cumalar..

PEYGAMBERİMİZ ( aleyhissalatü vesselam) BÖYLE DUA EDİYORDU...

"Allah'ım, Benimle günahlarımın arasını, doğu ile batının arasını ayırdığın gibi ayır. Allah'ım ! Beni hatalardan, beyaz elbisenin kirden temizlendiği gibi temizle."

"Allah'ım,
Sen'den bildiğim bilmediğim şu anda lütfedilen, ileride lütfedilecek bütün hayırları istiyorum. Allah'ım bildiğim bilmediğim şu anda gelip çatan, ileride başa gelecek olan bütün şerlerden Sana sığınırım."

"Beni nefsimle baş başa bırakırsan, ( bu takdirde) beni za'fa, muhtaçlığa, günaha ve hataya itmiş olursun. Ben ancak Senin rahmetine güveniyorum; günahlarımın hepsini bağışla, zira günahları ancak Sen bağışlarsın. Tevbemi kabul et, zira Sen tevbeleri kabul eden ve çok Merhametli olansın."

elfü elfi amin...

---

Hayırlı cumalar kardeşlerim...

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
Cumanız mübarek olsun!(Namaza gitmeden söylemek istedim)

amesfa

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
153
Hayırlı Cumalar arkadaşlar.

extra_terrestre

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Günün Duası / Hayırlı Cumalar..

PEYGAMBERİMİZ ( aleyhissalatü vesselam) BÖYLE DUA EDİYORDU...

"Allah'ım, Benimle günahlarımın arasını, doğu ile batının arasını ayırdığın gibi ayır. Allah'ım ! Beni hatalardan, beyaz elbisenin kirden temizlendiği gibi temizle."

"Allah'ım,
Sen'den bildiğim bilmediğim şu anda lütfedilen, ileride lütfedilecek bütün hayırları istiyorum. Allah'ım bildiğim bilmediğim şu anda gelip çatan, ileride başa gelecek olan bütün şerlerden Sana sığınırım."

"Beni nefsimle baş başa bırakırsan, ( bu takdirde) beni za'fa, muhtaçlığa, günaha ve hataya itmiş olursun. Ben ancak Senin rahmetine güveniyorum; günahlarımın hepsini bağışla, zira günahları ancak Sen bağışlarsın. Tevbemi kabul et, zira Sen tevbeleri kabul eden ve çok Merhametli olansın."

elfü elfi amin...

---

Hayırlı cumalar kardeşlerim...

Amin.. Allah razi olsun..

cumaniz mubarek olsun..

berill

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
:clover:Herkese hayırlı cumalar :clover:

ozerxcom

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
14
Herkese hayırlı Cumalar arkadaşlar Cumadan geliyorum bende.. Cumalara gitmeye çalışalım beyler..

chatLaqim

Asistan
Reaksiyon puanı
0
hayırLı cumaLar, rabbim dualarınızı kabul eylesin...