Hayatın adaletsizliği.

bilexsamet

Profesör
Reaksiyon puanı
2,415
Peki ya sınav öncesinde sınava hazırlanmada önemi var mı? Örneğin 2 tane insan var birisi herhangi bir sınava onunla özel ilgilenecek öğretmenlere, bolca test kitabına vs. sahip. Bir diğeri ise herhangi bir test kitabı alacak paraya sahip olmayan, test çözemeyen bir öğrenci ve bunların ikisi de aynı sınava girecek. Sence 2. öğrenci bu sınavı başarıyla geçebilir mi? Ya da daha önemli bir soruyu sorayım sence bu adil mi?
İslam'ın şartından paralı olup da parası olmayana zorunlu olan bir şart var mı? Yok.
Sınav dediğimiz Allah'ın emir ve yasaklarına uymak. Sorular da bunlar.
Namaz kılmanın neyine hazırlık yapılır ya da yalan söylememenin vs.?

xPhoenix06

Profesör
Reaksiyon puanı
2,186
Zengin olunca ibadet yapanı gördünüz mü ? Çok az. Zenginlik insanı doğru yoldan saptırıyor.
Zengin olan belki de öyle yetiştirilmediği içindir hiç eskiden tüm ibadetlerini yerine getirip de daha sonradan zengin olup ibadetlerini gerçekleştirmeyi bırakan bir insan gördünüz mü? Gördüyseniz bile bunun bizde de olacağı gibi bir şeyi kanıtlayamazsınız. Hadi onu da geçtim peki ya benim durumumda bile olamayanlar? Sence bir insan savaş olan bir yerde ibadetini yapabilir mi?

benefe

Profesör
Reaksiyon puanı
1,677
Hani diyorlar ya herkesin sınavı ayrı. Şimdi düşünüyorum ben fakir bir ailede doğdum, deliler gibi çalışıyorum gecemi gündüzüme katıyorum belki az uyuyorum,diyelim hedefimr ulaştım zengin oldum, benden başka olan doğuştan zengin bebe benimle aynı hayatı, doğuştan konforlu ve huzurlu şekilde yaşayacak hiçbir emek sarf etmeden alın teri dökmeden, burada bir adaletsizlik yok mu? Şimdi diceksiniz buda senin sınavın. Sınav eşit şartlarda olmaz mı?
Hayatta Herkesin sınanma şekli farklıdır herkese aynı sınav yapılırsa bu sefer değişken olamaz veya yargı olamaz gerçek sınav gibi düşünme ders çalışmak gibi birşey değil doğuştan gelen şeylerle sınanıyorsun hanş diyorsun ya zengşn bir bebe benden az çalışarak daha iyi hayat vs vs. Sen hayat tecrübesi kazanmış oluyorsun belki 3-5 yıl faha çalışıp ömpr boyu rahat ediceksin ama ı zengin bebe diye adlandırdığın tayfa şimdi rahat edicek fakat ileriki zamanlarda hep rahat alıştıkları için zorluk çekecekler yani fakşr bir ailede büyüdün diye çok çalıştım diye isyan edersen kusura bakma ama yaptıkların incir tanesi kadar seni güçlendirmemiş demektir sen çok çalıştın zengi Oldun çocuklarında zengin ailenin çocukları onlar içinde “ZENGİN BEBELER” Diye bahsetseler sence hoş olur mu zengin bebeler dediğin kişiler belki senden daha kolay bir hayat yaşıyor olabilir fakat belki daha merhametli belki daha zekiler bak bu böyle olduğu için demiyorum misal diyorum tekrar söylüyorum çocuklarına “zengin bebe” deselet hoş olur mu iyi akşamlar sana...

_Zaur_

Rektör
Cezalı
Reaksiyon puanı
23,585
Hayat güçlülerin oyunudur. Güçlüysen hayatta yaşayacaksın şimdiki gibi. Ne zenginlik, ne fakirlikle ölçülemez bu.
Ölüm kalım savaşıdır bizzat. Yani insan yapımıza kadar ulaşmamız için bile güçlü olmamız gerekirdi.
İnsan yapısına ulaştık ve bize hediyye olarak + Yaşam zamanı eklendi.

Reaksiyon puanı
3,029
Dünya adaletli değil, buna alışsan iyi olur :) Bana dünyaya zengin gelmem için bir şans verseler istemezdim. Orta sınıfta başlamak en iyisi gibi geliyor. Her şeyi elde edebiliyorsam hayatımı neyin peşinde geçireceğim?

emirhanvrl81

Asistan
Reaksiyon puanı
107
bir tarafta şık restoranlarda yemek yeyip eğlenen insanların yüzlerindeki huzur ve dinginlik; diğer tarafta çıplak ayaklarıyla peçete satmaya çalışan çocukların yüzündeki çizgiler ve yorgunluk..
Şimdi bu durumlar varken allahın adaletli olduğundan bahsedebilir miyiz? Diceksiniz ki herkesin sınavı ayrı. Dediğin şu manaya geliyor bir sınav var birinin kalemi eksik, diğerinin silgisi eksik diğerinin kağıdı yok biri ikisine birden sahip, sınav eşit şartlar altında insanları sınamaktır, Burada kafadan 2-0 önde başlıyor birileri. Ya da inşaatta çalışan işçinin tuttuğu oruç ile klimada serinleyerek oruç tutan kişi aynı sevabı mı kazanıyor? Garip konular ama bildiğim bir şey var bu dünya adaletsiz.

Son düzenleme:

benefe

Profesör
Reaksiyon puanı
1,677
bir tarafta şık restoranlarda yemek yeyip eğlenen insanların yüzlerindeki huzur ve dinginlik; diğer tarafta çıplak ayaklarıyla peçete satmaya çalışan çocukların yüzündeki çizgiler ve yorgunluk..
Şimdi bu durumlar varken allahın adaletli olduğundan bahsedebilir miyiz? Diceksiniz ki herkesin sınavı ayrı. Dediğin şu manaya geliyor bir sınav var birinin kalemi eksik, diğerinin silgisi eksik diğerinin kağıdı yok biri ikisine birden sahip. Burada kafadan 2-0 önde başlıyor birileri. Ya da inşaatta çalışan işçinin tuttuğu oruç ile klimada serinleyerek oruç tutan kişi aynı sevabı mı kazanıyor? Garip konular ama bildiğim bir şey var bu dünya adaletsiz.
Senin ne haddine ki allahı yargılıyorsun

alpsadik

Profesör
Reaksiyon puanı
2,871
İslama göre yaratıcının koşullarında herkes eşit başlıyor. İslam maddi konulardan ziyade ölüm sonrası hayatta refaha ermek için iyilik ve ibadet yapmanın şart olduğunu söylüyor. Ben burada bir eşitsizlik göremiyorum. Zenginde kötülük yapabilir fakir de, zengin de iyilik yapabilir fakir de. İyiliğin maddi derecesi, azı çoku yoktur. Bu sadece İslam için değil bütün dinler, felsefeler için geçerli.

Söylediğinizde şurada haklısınız bu dünyada herkes aynı şartlarda yaşamıyor. Fakat islam da zaten hiçbir yerde bu dünyada sahip olunulan maddi özelliklerin ahirette fayda edeceğini söylemiyor.

_Zaur_

Rektör
Cezalı
Reaksiyon puanı
23,585
Adalet olmadı ve olmayacakta. ? Bu sisteme fakir de gerekli abi.

Anivia

Doçent
Reaksiyon puanı
446
Şimdi bu durumlar varken allahın adaletli olduğundan bahsedebilir miyiz? Diceksiniz ki herkesin sınavı ayrı. Dediğin şu manaya geliyor bir sınav var birinin kalemi eksik, diğerinin silgisi eksik diğerinin kağıdı yok biri ikisine birden sahip, sınav eşit şartlar altında insanları sınamaktır, Burada kafadan 2-0 önde başlıyor birileri. Ya da inşaatta çalışan işçinin tuttuğu oruç ile klimada serinleyerek oruç tutan kişi aynı sevabı mı kazanıyor? Garip konular ama bildiğim bir şey var bu dünya adaletsiz.
sen bu kafayla devam et

benefe

Profesör
Reaksiyon puanı
1,677
Çok haklısın olumlu bir durum olduğunda Emirhan adlı üye zengin olsa veya zengindir bilemiyorum hiç böyle konu açacağını sanmıyorum
Ya hocam anlayamıyorum koskoca yaradan yeri göğü yaratmış senin gözündeki perdeden dolayı göremediğin çok şeyi gören bilen herkes hakkında herşeyi bilen en basitide seni yaradan kişiyi sana can veren hayat veren kişiyi nasıl yargılıyabiliyorlar kendisi yaradan yaradan insan aklı düşünüyot o düşünemiyor tabi canııııım

bilexsamet

Profesör
Reaksiyon puanı
2,415
"Hayatın adaletsizliği" konunuz bitti de şimdi de "tanrının adaletsizliği(!)" konunuz mu başladı? Açtığınız konuda art niyet seziyorum.

Bir önceki konunuz:

alpsadik

Profesör
Reaksiyon puanı
2,871
Bu konuda gerginliği arttırmamaya, saygı sevgi çerçevesinde tartışmaya özen gösterelim. Arkadaşımız dini değerlere laf söylemiyor. Aksine ona mantıksız gelen şeyi mantıklı bir şekilde açıklamanızı ve ikna edilmeyi bekliyor.

xWhozz

Doçent
Reaksiyon puanı
346
Ya hocam anlayamıyorum koskoca yaradan yeri göğü yaratmış senin gözündeki perdeden dolayı göremediğin çok şeyi gören bilen herkes hakkında herşeyi bilen en basitide seni yaradan kişiyi sana can veren hayat veren kişiyi nasıl yargılıyabiliyorlar kendisi yaradan yaradan insan aklı düşünüyot o düşünemiyor tabi canııııım
?

greyg••se

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
97
Çok çalışıp kendi kalemini veya silgini kendin üretebilirsin ama birilerinden kalem ve silgi isteyerek en fazla yapabileceğin onların verdiği ile yetinebilmek. Çalışmadan ve yattığın yerden bunları diyorsan kusura bakma ama burada Allah'ın hiçbir suçu yok suç tamamen sende , he çalıştım diyorsan da demek ki yeterince çalışamamışsın.

Son düzenleme:

RoketLiSaVasTReni

Profesör
Reaksiyon puanı
2,549
Evet bu dünya adaletsiz ama bu hayat bir maçsa bu maçın daha 2. Yarısı var ?

_Zaur_

Rektör
Cezalı
Reaksiyon puanı
23,585
Herşeyi görüp, bilmiyor abi yanılıyorsun.
Bilseydi şeytan cennete giremezdi. :D

Reaksiyon puanı
16,128
Yüce Allah (C.C.)'tan başka İlah yok ve Adeşetsiz demek küfre girmez mi?

benefe

Profesör
Reaksiyon puanı
1,677
İslama göre yaratıcının koşullarında herkes eşit başlıyor. İslam maddi konulardan ziyade ölüm sonrası hayatta refaha ermek için iyilik ve ibadet yapmanın şart olduğunu söylüyor. Ben burada bir eşitsizlik göremiyorum. Zenginde kötülük yapabilir fakir de, zengin de iyilik yapabilir fakir de. İyiliğin maddi derecesi, azı çoku yoktur. Bu sadece İslam için değil bütün dinler, felsefeler için geçerli.

Söylediğinizde şurada haklısınız bu dünyada herkes aynı şartlarda yaşamıyor. Fakat islam da zaten hiçbir yerde bu dünyada sahip olunulan maddi özelliklerin ahirette fayda edeceğini söylemiyor.
Sizin kapatma veya mesajları sınırlandırma yetkiniz falan varsa bu konuya yapılabilir mi benim haddime değil fakat sadece istek konu çok başka hâl almaya başladı

Anivia

Doçent
Reaksiyon puanı
446
Yaş biraz küçük herhalde büyüyünce anlarsın mükafat vs nedir

Reaksiyon puanı
1,056
Ama birde şöyle bakın hani demişsin ya klimanın altında serinleyerek oruç tutan kişi peki o klimayı almak için neler yaptı belki oda çok çalıştı ve aldı ve ya hayatındaki olanaklardan bazılarından vazgeçti ve elde etti tanrı herkesi fakir yaratıyor ve kaderini sen belirliyorsun

emirhanvrl81

Asistan
Reaksiyon puanı
107
Çok çalışıp kendi kalemini veya silgini kendin üretebilirsin ama birilerinden kalem ve silgi isteyerek en fazla yapabileceğin onların verdiği ile yetinebilmek. Çalışmadan ve yattığın yerden bunları diyorsan kusura bakma ama burada Allah'ın hiçbir suçu yok suç tamamen sende , he çalıştım diyorsan da demek ki yeterince çalışamamışsın demektir.
Şöyle bir örnek vericem ben fakir bir ailede doğdum, istediğim okulu kazanmak için çok çalıştım, kitap alıcak param yoktu , beni yetiştirecek çok iyi hocalar yoktu, köy okulunda okudum, köydeki öğrenciler olduğu için öğretmenler çok koyvermişti bazısı derse girmiyordu bazısı derste boş boş oturuyordu, son sınıfımda yaşıtlarım yılda 60 deneme olurken ben iki uyduruk yayından senede sadece iki tane deneme oldum ne özel ders alabildim ne bir şey ek işte çalıştım sırf kitap parası, deneme parası çıkarabilmek için. Ama benim gösterdiğim çabanın 1/10'unu bile göstermeyen özel okulda okuyan zengin bebesi istediği kitabı aldı, yılda 60 deneme oldu, özel ders aldı şu an benimle aynı okulda okuyor.

benefe

Profesör
Reaksiyon puanı
1,677
Ama birde şöyle bakın hani demişsin ya klimanın altında serinleyerek oruç tutan kişi peki o klimayı almak için neler yaptı belki oda çok çalıştı ve aldı ve ya hayatındaki olanaklardan bazılarından vazgeçti ve elde etti tanrı herkesi fakir yaratıyor ve kaderini sen belirliyorsun
İşte anlamıyor misal bir tanıdıktan örnek bereyim kim olduğunu neyim olduğunu söylemeyecem çok yakınım derim anla işte ;) adam fabrikalard çalışmış fabrikaları batmış tazminatları verilmemiş dava ile falan uğraşmışlar sonra mahalleye bakkal açmışlar batmışlar falan filan bodrum katta yaşamalar evlere su basmalar ama şuan kendi iş yeri var ve bir çok kişiye iş sağlıyor klimanın altında oruç tutmak diyorda ekmek verdiği insanların sevapları nereye gidiypr neyse ya