Havva Ortada Yokken Lilith Vardı Ama Lilith Bir Feministti

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan seciL
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

seciL

Dekan
Reaksiyon puanı
102
"Bunlar tıp melekleri Snvi, Snsvi ve Smnglof. Tanrı Adem´i yarattıktan sonra onun yalnız olduğunu gördü ve adamın yalnız olmasının iyi olmadığına karar verdi (Tevrat/Genesis 2:18). Tanrı Adem için topraktan bir kadın yarattı ve ona Lilith adını verdi ama Adem ve Lilith kavga etmeye başladılar. Lilith Adem´le yatmak istemiyor, birleştiklerinde hep üstüne çıkmasına karşı çıkıyor ve kendisinin de Adem gibi topraktan yaratıldığını yani eşit olduklarını söylüyordu. Anlaşmazlık sürdü, gitti ta ki Lilith Tanrı´nın kutsal isimlerinden birisini kullanıp, göğe uçuncaya kadar. Adem Tanrı´ya dua etti ve kadının kendisini terk ettiğini söyledi. Bunun üzerine Tanrı üç meleğini, Lilith´i geri getirmeleri için görevlendirdi ve eğer Lilith Adem´e geri dönmeyi kabul etmezse, her gün yüz çocuğunun öleceğini söylemelerini emretti. Melekler Tanrı´nın yanından ayrılarak Lilith´i izlediler ve onu Mısırlılar´ın intihar etmek için kullandıkları suyun ortasındaki adacıkta bulup, Tanrı´nın sözlerini tekrarladılar ama Lilith geri dönmek istemedi, bu kez melekler onu suya batırıp, boğacaklarını söylediler. Lilith cevap verdi; "Beni rahat bırakın, sadece hastalıklı bebekler doğuruyorum; eğer erkek bir bebek olursa doğumdan sonra 8 gün, kız bebek olursa 20 gün onun kölesi olacağım." dedi. Melekler ısrar etmeye devam ettiler ama Lilith Tanrı´nın adına yemin ederek meleklere; "Ne zaman isimlerinizi veya şekillerinizi bir muskanın üzerinde görürsem, onu takan bebeğe yaşam vermeyeceğim." dedi ve her gün yüz çocuğunun ölmesini kabul etti. Anlatılana göre her gün yüz şeytan aynı nedenden öldü ve bizler o günden bu yana, o meleklerin isimlerini küçük çocukların boyunlarına asılı muskalara yazdık. Lilith meleklerin isimlerini her gördüğünde yeminini hatırlar ve çocukları korur." Ben Sira´nın Kral´a anlattıkları bu kadar ama efsanenin bir diğer versiyonu daha var; Batılı bir çok insan için Tanrı insanı ve kadını kendi suretinde Yaradılış´ın Altıncı Günü´nde yaratmış. sonra ona dünyayı vermiştir ama o anda aslında Havva henüz yoktur. Tanrı, Adem adını verdiği ilk insana yaşayan her canlının adını öğretir ve dişi, erkek olarak iki ayrı cins olduklarını gösterir. Adem´in o sıralarda 20 yaşlarında olduğuna inanılır ve Adem sonunda hepsi birer çift olan canlıların birbirlerine duydukları aşkı kıskanmaya başladı. Her dişi canlı ile beraber olmaya çalıştı ama tatmin olmayınca haykırdı; "Hepsi canlı ama ben uygun eş değilim." ve Tanrı´ya bu haksızlığı gidermesi için dua etti.

spybot

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
630
Yeni duyuyorum böyle birini.:)

wenus

Asistan
Reaksiyon puanı
3
yahudi efsanesine inanırlar kuranda adem ile havva anamızın varlığına inanmazlar..

maymundan geldiklerine inanırlar ademle havva dan geldiğimize inanmazlar..

vampir efsanesine inanırlar,şeytan efsanesine inanırlar lakin peygamberimizin mucizelerine inanmazlar..

inançsızlık böyyle birşey işte..

nakşi87

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Ay ne güzel bir film.Conanın hangisi acaba.Burada bir tanrı diye bir şey geçiyor acaba o ne anlayamadım.Bir kral,bir yönetici veya bir manken imalatçısı.
Tabiki ilk aklıma geleni yaptım.Googleden araştırdım.Ama ne göreyim yeni üye olduğum site kaynak olarak önümde belki ilginizi çeker diye linlini veriyorum.
http://forum.shiftdelete.net/din-kulturu-ve-ahlak-bilgisi/27810-allah-tanr-m-d-r-3.html
Burada kavuklu resmi olan arkadaşınız mantıklı bir cevap vermiş.
Yine araştırmalarımdan edindiğim sonuç türk kavminin ms.950 senesinden bu yana bu kelimeyi lugatından çıkardığıdır.Teng-ri kelimesini bir kenara koymuşlar ve Allah[cc]lafz-ı şerifini kullanmışlardır.
Bu lafz-ı şerifi acaba açıklayabilirmisiniz.Birde esma diye bir kelime geçmektedir o isimmidir sıfatmıdır sizlerin arasında birşeyler öğreneceğimden eminim.

HÜDHÜD

Rektör
Reaksiyon puanı
6,551
Sevgili Seçil hanım, konu ilginç ama bilgiler güvenilir değil, sen daha güzel konularla bu foruma yakışıyorsun... ?