Eee PC 1011PXPopOS ve KDE Neon da iyi onlarda önerilmeli.
Mesaj otomatik birleştirildi:
NVidia ekran kartımı var?
CPU Intel® Atom™ N455/N570 Processor
RAM 2GB
GPU Intel Graphics Media Accelerator (GMA) 3150
Eee PC 1011PXPopOS ve KDE Neon da iyi onlarda önerilmeli.
Mesaj otomatik birleştirildi:
NVidia ekran kartımı var?
Ubuntu: güzel, en ünlü linux işletim sistemi, sorun çıkarmaz. berbat olan gnome masaüstüsünü kullandığı için önermem ama diğer özellikleri mükemmel.Eee PC 1011PX
CPU Intel® Atom™ N455/N570 Processor
RAM 2GB
GPU Intel Graphics Media Accelerator (GMA) 3150
XFCE ile bütünleşen en iyi dağıtımlardan biridir...bende manjaro xfce kullanıyorum...
Paket derleme işlemleri için dağıtım önerisine gerek yok. Bütün linux distro'ları üzerinden yapılabilir. Kodlama teknikleri için illa gentoo veya arch tabanlı bir dağıtıma gerek yok.
eğer ubuntu kullanıyorsanız Gnome performans sorunu çıkartacaktır. Bu yüzden Ubuntu'ya Unity Masaüstü ortamını kurmanızı öneririm.1. Ubuntu GNU/Linux
Ekli dosyayı görüntüle 75617
Ubuntu, son kullanıcılar için uygun olabilecek bir GNU/Linux dağıtımıdır. GNOME ile birlikte gelmektedir. GNOME ise sistem kaynaklarını diğerlerine göre daha fazla tüketebilmektedir. Bu yüzden eski sisteme sahip olan kullanıcıların Xubuntu'yu tercih etmesi daha doğru olacaktır.
İşletim Sistemi Tipi: GNU/Linux
Taban: Debian
Menşe: Isle of Man
Masaüstü Ortamı: GNOME
2. Linux Mint GNU/Linux
Ekli dosyayı görüntüle 75618
Linux Mint ekibi, Cinnamon'u geliştirmektedir. Bildiğim kadarıyla da Linux Mint kullanıcıları Cinnamon'u tercih etmektedir. Cinnamon diğer masaüstü ortamlarına göre yenilikçi bir masaüstüdür ancak sistem kaynaklarını diğer masaüstü ortamlarına göre daha fazla kullandığını söyleyebiliriz. Bu yüzden eski sistemi olan kullanıcıların Linux Mint MATE'yi veya Linux Mint Xfce'yi tercih etmeleri daha doğru olacaktır. MATE için GNOME 2'nin devamı olduğunu söyleyebiliriz. Xfce ise sadeliğiyle bilinen bir masaüstü ortamıdır.
Taban: Ubuntu (LTS)
Menşe: İrlanda
Masaüstü Ortamı: Cinnamon, MATE, Xfce
3. Debian GNU/Linux
Ekli dosyayı görüntüle 75619
Her ne kadar özgür yazılımı önemsemiş kullanıcılar tarafından bazenleri eleştirilse de özgür yazılım için bence iyi bir tablo çizmektedir. Her ne kadar kullanımının zor olacağını düşünmesem de yeni kullanıcılar için gördüğüm kadarıyla pek önerilmiyor. Stabilitesiyle bilinir.
Taban: Bağımsız
Menşe: Evrensel
Masaüstü Ortamı: GNOME, Xfce, KDE, Cinnamon, MATE, LXDE
4. Manjaro GNU/Linux
Ekli dosyayı görüntüle 75620
Manjaro GNU/Linux'un ana sürümleri Xfce, KDE ve GNOME'dir. Son kullanıcılar için uygun bir dağıtımdır. Arch GNU/Linux tabanlıdır. Yeni sistemi olanlar GNOME'yi, ortalama sistemi olanlar KDE'yi, eski sistemi olanlar Xfce'yi kullanabilir. Diğer birçok dağıtıma göre daha güncel paketlerle gelmektedir.
Taban: Arch GNU/Linux
Menşe: Avusturya, Almanya, Fransa
Masaüstü Ortamı: Xfce, KDE, GNOME
5. Zorin GNU/Linux
Ekli dosyayı görüntüle 75621
Hiç kullanmadığım için yorum yapmam doğru olmaz ancak popüler olduğunu gördüğüm için burada bahsetmek istedim.
Taban: -
Masaüstü Ortamı: -
6. MX GNU/Linux
Ekli dosyayı görüntüle 75616
MX GNU/Linux, son kullanıcıları için oldukça yararlı araçlarla gelmektedir. MX GNU/Linux varsayılan olarak Xfce'yi kullanmaktadır. Bu da eski sistemlerde kullanılabileceği anlamına geliyor.
Menşe: Yunanistan, Amerika Birleşik Devletleri
Masaüstü Ortamı: Xfce
7. Fedora GNU/Linux
Ekli dosyayı görüntüle 75623
Fedora'da diğer birçok dağıtıma göre daha az özgür olmayan yazılım vardır ancak bu, tamamen özgür olması demek değildir. Yeni kullanıcılar için pek önerildiğini görmedim. Diğer birçok dağıtıma göre daha güncel paketlerle gelmektedir.
Menşe: Amerika Birleşik Devletleri
Masaüstü Ortamı: GNOME, KDE Plasma, Xfce, LXQt, MATE-Compiz, Cinnamon, LXDE, SOAS
8. Elementary GNU/Linux
Ekli dosyayı görüntüle 75624
Bu dağıtımı da hiç kullanmadım ancak gördüğüm kadarıyla bazı kullanıcılar bu dağıtımı tercih ediyorlar. Benim en dikkat ettiğim nokta ise görünümünün macOS'a benzemesi.
Masaüstü Ortamı: Pantheon
9. Solus GNU/Linux
Ekli dosyayı görüntüle 75625
Budgie, GNOME ve MATE ile önyüklü gelebilmektedir. Budgie ve GNOME, sistem kaynaklarını diğer GNU/Linux dağıtımlarına göre daha fazla kullanılabilmektedir. Bu yüzden eski kullanıcıların MATE'yi tercih etmeleri daha doğru olabilir. Bu arada bildiğim kadarıyla PiSi paket yöneticisinin bir çatalı olan eopkg'yi kullanıyor. Şekle sokulmuş yuvarlanan sürüm modeli sayesinde diğer birçok dağıtıma göre daha güncel olabilmekte ve stabiliteyi de bir nebze de olsa sağlayabilmektedir.
Masaüstü Ortamı: Budgie, GNOME, MATE
10. PCLinuxOS GNU/Linux
Ekli dosyayı görüntüle 75627
Bu dağıtımı ben hiç kullanmadım ancak Distrowatch'da gördüğüm kadarıyla "Beginners" kategorisinde yer alıyor.
Masaüstü Ortamı: -
Özgürlük Düşmanı GNU/Linux Dağıtım(lar)ı (Kara Liste)
1. Deepin GNU/Linux
Deepin GNU/Linux özgür yazılım alternatifi olduğu hâlde bir sürü özgür olmayan (sahipli) yazılım ile birlikte gelir. Bunlardan bazıları Google Chrome ve WPS Office'dir. Küçük bir sorun gibi görünse de aktif bir şekilde geliştirilen özgür yazılım alternatifleri varken özgür olmayan (sahipli) yazılımlar ile gelmesi özgür yazılımı tam olarak benimsemedikleri anlamına gelmektedir.
Şimdilik bu kadardı. Bu listeyi gelecekte geliştirmeyi, eksikleri varsa da tamamlamayı düşünüyorum.