Gelecek Hakkkında Karar Verememek

onur t.

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Merhaba herkese, dayanamadım burayta da anlatıp fikir danışmak istedim. Şimdi ben bu sene ygs-lys sınavlarına yani üniversiteye giriş sınavlarına girdim, hazırlandım, ettim teorik olarak 3. yılımdı ama 2 kere ciddi olarak hazırlandım. Ankara'da yaşıyorum, ilk 2011 yılında girdim ve istemediğim bölümü yazarak kazandım, hiç de bkelemiyordum orayı kazanacağımı. Bolu'da çevre mühendisliği kazandım 1 yıl okudum, 2012 sonbaharında dondurup ygs-lys'e hazırlanmaya başladım ama çalışamadım. Yeterince çalışamadım. Hedefim Ankara'da elektrik elektronik mühendisliği kazanmaktı ama olmayacak büyük ihtimalle, hesapladım. Bana bir sürü seçenek çıkıyor ama istediğim şey çıkmıyor seçeneklerde. Ben Ankara'da elektrik elektronik mühendisliği okuyamıyorum yani. Her şeyin üniversite olmadığını 2011'de çok açık bir biçimde gördüm. İstediğim mesleğin de çevre mühendisliği olmadığını gördüm ama Ankara'da hazırlanamadım, çok uyaran ve uyarıcı vardı. Daha iyi yapabilirdim vs ama daha kötü yaptım yerleştiğim seneden. Yerleştiğim sene daha iyi yapmıştım ama genele göre çok kötüydüm. Ailevi sorunlar da yaşıyorum bi yandan, bütün sene yaşamaya devam ettim. Ailem destek olmuyor bir türlü bana tam anlamıyla. 20 yaşındayım şu an, yapamadığım şeyler için de vicdan azabı duyuyorum. Sonmuçlar açıklanacak temmuz'da ama hala bi b planını bırak a planım bile yok.

Puanım ve sıralamam çok kötü gelirse umudumu keseceğim yavaş yavaş ama Bolu'ya yani dondurduğum okula dönünce de okumayacağımı biliyorum. Birkaç derse gidip sonra gitmem orada tekrar hazırlanırım ygs-lys'e diye düşünüyorum. Bu sene yalnız hazırlandım desem yeridir. Dersaneye gittim ama faydasını göremedim. Millet deli gibi özel ders aldı, dersanedeki hocalardan özel ders diye etüt aldılar vs. Ben kendi çabamla yapmaya çalıştım ama eksiğim vardı. Kapasitem var, biraz çalışmayla ve özveriyle istediğim yeri kazanabileceğime inanıyorum ama 1 sene beklemesi beni umutsuzluğa itiyor. 1 sene bekliyorsun ve bir şey olmuyor, boşta kalacağım ben iyi gelmezse sonuç. Bir de girenler bilir ösym'nin yaptığı sınava bel bağlayınca hiçbir şey olmuyor, 1 sene didinip çalışsan da sınavda yapamayabiliyorsun.

Konunun özeti çok kararsızım, kararıma yardım edecek ailem dahil çevreden kimse de yok. Babam fen matematik lys sınavından çıktığımda arayıp bağırdı hakaret etti, nasıl geçtiğini bile sormadı hiç. Siz düşünün artık. Sizce ne yapmalıyım, istemediğim bir yer olsa da sırf okumak için yazmalı mıyım yoksa bolu'ya dönüp oradan ailemden habersiz hazırlanmalı mıyım? Özel ders ve dersane düşünüyorum orada, ailemin gönderdiği paraları ve kredi kartımı bunun için kullanacağım. Bolu'da yaptığım bir şey yok zaten, harcamalarım çok çok az, o yüzden sorun olmaz.

Şöyle de bir şey var, annemle evde anlaşamıyoruz. Temizlik hastası biraz ve bu beni çok rahatsız etmeye başladı artık. Kendi paramı kazanamadığım için hala ona bağlıyım. İşe girsem kovulabilirim, iş tecrübem yok vs. Ne yapacağımı bilmiyorum iş olarak. Ne önerirsiniz?

Ayrıca bas gitar çalma hevesim var yıllardır. Onun kursuna da gitmeyi planlıyorum ama sonuçlar açıklandıktan sonra yaz rezil oluyor benim. Onu sınava çalışırken yürütebilir miyim?

Cevap verirseniz sevinirim, vermezseniz de canınız sağolsun. Okuduysanız ne mutlu bana.

lordarcual

Profesör
Reaksiyon puanı
6
Valla Kardeşim ne diyebilirim ki. Allah yardımcın olsun. Ama sana 3 güzel seçenek sunayım sanada çok mantıklı geleceğini düşünüyorum.

-> Gidersin 1 yıl çok daha ağırlıklı olarak çalışıp istediğin bölüme girersin. 4-5 yılda bitirirsin 24-25 yaşlarında hayata atılırsın iş filan bulursun.

-> Yine aynı şekilde çalışırsın inşaAllah istediğin yere girersin. Ama bu sefer bol bol çalışırsın en kısa zamanda bitirip okulunu yeni çıkan iş güvenliği gibi bir bölüm var biraz araştır yeni çıktı bu sistem. Eğitimini alıyorsun 1 yıl kadar sanırım sonra iş yerlerini denetliyorsun. Her iş yeri için ortalama 700-1500 arası bir fiyat alıyorsun ve her ay. Bu sistem bir yıl sonra başlayacak ama sadece mühendislik okuyanlar bunu yapabiliyor ve her iş yerinde zorunlu 15-20 iş yerinde yapabilirsin aylık buda 15-20 milyar arası para ediyor :)

-> En cazip olanı bu :) Şuan zaten çevre mühendisliğindesin. Ben olsam Çevre mühendisliğini en kısa zamanda bitirip bu dedlğim denetleme işine girerim. Bu denetleme işinde ayda 1 gün gidiyorsun rahat oluyorsun. Güvenlik açısından sorunlu Olan şeyleri söylüyorsun sonra 1500 TL maaş köklü bir şirket bulursan 3000-4000 TL maaş alabiliyorsun. Buda mükemmel birşey. Sevdiğin işi yapmasanda para kazanıyorsun :) Eğer kendini aşıp ayda 10 yere gitsen :) En azından 10000 TL alıyorsun :) çok yaygınlaşmadan hemen yapmanı öneririm. Ama mühendislik okuman ve bitirmiş olman gerekmekte. Daha fazla gecikirsen tüm şirketler dolabilir bir sonraki yıl alımlar başlayacak kurs gibi zaten senin bitirmene çok az kala olur denetleme mühendisi. Sende olursun 3-4 yıla inşaAllah. Ama bana para önemli değil ben sevdiğim işi yapim dersen iyice çalış ve istediğin bölümü kazanmaya bak. :) İnşaAllah herşey istediğin gibi olur kardeşim :) Hayırlı günler :)

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Dediğim olay bu diye sanıyorum Kardeşim, http://www.isvesosyalguvenlik.com/isyerleri-icin-planlama-ve-risk-analizi-ornegi/

michuozawa

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
493
arkadaşım sana şu kadarını söyleyebilirim.
Aşağı yukarı senle anı yollardan geçmişiz.
bende bankacılık okudum/okuyorum.
dondurmadım sadece.

kısaca yaptığımı anlatayım pay biç kendine biraz yol gösterebilir.
benim sadece muhasebeler var versem mezun oluyorum ancak içimden gelmiyor.(istemediğim bölüm diye.)
bu sene de senin yaptığın gibi yaptım ve Bilgisayar öğretmenliğini kazandım ( Giremem mucize olur.)
2 sene sonra da geçiş yaparak mühendislik düşünüyordum.

Ancak şuan ki fikrim , yoruldum.
gidip muhasebeleri vermeyi düşünüyorum.hayalimi gerçekleştirmeme ramak kala bırakıyorum yani.
sebebi açık.
birini 5 sene daha okumak zorundayım , diğerini ise 6 ay/ 1 sene.

senin olayında bence biraz bu.
Bölümün oldukça iyi ancak zaman geçiyor.bu kıymetli zamanları iyi kullanman gerek.
gerçi yaşımız genç , ancak tam mezun tarihine odaklandığımız da ömür denen olay bayağı ilerliyor.

Sana tavsiyem bölümünü oku , ek olarak yine çalışırsın ygs ye ama o güzel bölümü oku ihmal etme.

Ailenin kızması başarıp da devamını getirememen yahut , bir şey elde edemeyecek olmandan korkmasından dolayıdır böyle düşün ve kafanı çok yorma.

azıcık düşünmende katkım olabilirse ne mutlu bana.