Freedos'tan Windows'a geçiş için 1 soru

KamtariR

Profesör
Reaksiyon puanı
2,917
Merhaba.

Elimde 4 senelik bir laptop var, aldığımda freedos idi, zaten pek kullanmadım öyle kaldı kenarda sıfır gibi duruyor.

Ben buna hangi windows sürümünü yükleyeceğim, hangisini yüklersem tam randıman alabilirim, bu sorunun cevabı için nelere bakmam gerekiyor?

ozmen_celik

Doçent
Reaksiyon puanı
342
Merhaba.

Elimde 4 senelik bir laptop var, aldığımda freedos idi, zaten pek kullanmadım öyle kaldı kenarda sıfır gibi duruyor.

Ben buna hangi windows sürümünü yükleyeceğim, hangisini yüklersem tam randıman alabilirim, bu sorunun cevabı için nelere bakmam gerekiyor?

Bilgisayarın özelliklerine bak ve ona göre forumda yada google de min windows gereksinimlerine bak hangisi sağlıyorsa onu kurabilirsin. Fakat şuan ki hali sarı çizmeli Mehmet ağa gibi olmuş.

554950

Dekan
Reaksiyon puanı
5,867
4 yıllık laotop ise UEFİ desteği var anlamına geliyor yani wwin 8.1 ya da win 10 kurabilirsiniz ama UEFİ destekli İSO indirip UEFİ'ye göre yazmanız lazım.

EFI Shell

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
19,246
4 yıllık laotop ise UEFİ desteği var anlamına geliyor yani wwin 8.1 ya da win 10 kurabilirsiniz ama UEFİ destekli İSO indirip UEFİ'ye göre yazmanız lazım.
UEFI destekli ISO derken? Öyle bir şey yok ki.

554950

Dekan
Reaksiyon puanı
5,867
UEFI destekli ISO derken? Öyle bir şey yok ki.
Hayır bazı isolarda UEFİ ayrı gördüm.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Ama o özel imajlar için siz direkt 64 bit indirip fat32+gpt yazarak format atın.

EFI Shell

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
19,246
Hayır bazı isolarda UEFİ ayrı gördüm.

Ama o özel imajlar için siz direkt 64 bit indirip fat32+gpt yazarak format atın.
UEFI destekli ISO kavramı YouTube'dan ve warez sitelerinden çıktı. O ISO'lar özel değil direkt olarak korsandır.

Merhaba.

Microsoft'tan ücretsiz Windows 10 indirip Rufus'tan UEFI olarak hazırlayın.

Mxbye

Asistan
Reaksiyon puanı
91
UEFI olma şartları GPT,FAT32, 4GB Tan küçük wim yada esd dosyalı kurulum. Güncelleme entegre edilmiş .wim dosyalı isolar büyür. EFI kurmak için ESD yapmak gerekir. Fark odur.

Son düzenleme:

554950

Dekan
Reaksiyon puanı
5,867
UEFI olma şartları FAT32, 4GB Tan küçük wim yada esd dosyalı kurulum. Güncelleme entegre edilmiş .wim dosyalı isolar büyür. EFI kurmak için ESD yapmak gerekir. Fark odur.
GPT yapmak şart.

EFI Shell

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
19,246
UEFI olma şartları GPT,FAT32, 4GB Tan küçük wim yada esd dosyalı kurulum. Güncelleme entegre edilmiş .wim dosyalı isolar büyür. EFI kurmak için ESD yapmak gerekir. Fark odur.
Sizin dediğinizde uydurma. Sıkıştırma ile ilgisi yok bu konunun.

Windows server 2019'da da install.wim var ve boyutu 4GB'den yüksek. Ve UEFI kurulabiliyor. Uydurmuşsunuz. Bunun boyut ile bir ilgisi yok. NTFS yazdırsa da olur.

Son düzenleme:

Akkara

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,395
Konudan biraz uzaklaşmışız gerçi...
USB MBR olsada oluyor. Hem UEFI hem Legacy bir biçimde hazırlarsa da olur.
MBR yazdırdığı için sorun yaşayanları gördüm.
Herhalde sorun dediğiniz şey bootx64.efi'yi bulamaması olmalı.
Önyükleme medyası eksiksiz ve doğru yazdırılmışsa ve de şu şekilde BIOS ayarları yapılandırılmışsa, muhtemelen sorun yaşanmaz (Kalın (bold) değerler, seçilmesi gerekenler.):
  • Legacy Support (On/Off or Enabled/Disabled)
  • Boot Device Control
  • Legacy CSM (On/Off or Enabled/Disabled)
  • Launch CSM (On/Off or Enabled/Disabled)
  • CSM (On/Off or Enabled/Disabled)
  • UEFI/Legacy Boot (Both/Legacy Only/UEFI Only)
  • Boot Mode (Legacy Support/No Legacy Support)
  • Boot Option Filter (UEFI and Legacy/UEFI First/Legacy First/Legacy Only/UEFI Only)
  • UEFI/Legacy Boot Priority (UEFI First/Legacy First/Legacy Only/UEFI Only)
Bkz.
(Her bir ayar BIOS menüsünde olmayacaktır, sadece bilgi olarak nelerin seçilmesi gerektiği vurgulanmak istenmiştir.)

Son düzenleyen moderatör:

Mxbye

Asistan
Reaksiyon puanı
91
Sizin dediğinizde uydurma. Sıkıştırma ile ilgisi yok bu konunun.
Native destek ve uyumluluk için FAT32 intel EFI çıkarttığında microsoft gel NTFS lisansı vereyim sana demediği için. burada 3. parti destek verildi. pbatard/uefi-ntfs

Artık yıl 2019 Serverda microsoftun bırakalımda olsun. Her sisteme zank diye NTFS gösteremeyiz. Bios güncelleme profil dosyası atabilceğin bioslar bile fat32 ister. Güncel mimaride destek gelmiş olabilir ancak herkeste böyle bir arabirim yok.

EFI Shell

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
19,246
Native destek ve uyumluluk için FAT32 intel EFI çıkarttığında microsoft gel NTFS lisansı vereyim sana demediği için. burada 3. parti destek verildi. pbatard/uefi-ntfs

Artık yıl 2019 Serverda microsoftun bırakalımda olsun. Her sisteme zank diye NTFS gösteremeyiz. Bios güncelleme profil dosyası atabilceğin bioslar bile fat32 ister. Güncel mimaride destek gelmiş olabilir ancak herkeste böyle bir arabirim yok.
NTFS olduğunda GRUB kendi bootx64.efiyi kendi tanıtıyor.

beleşadam

Profesör
Reaksiyon puanı
907
Bugün Windows 10 format attım, rufus'da GPT NTFS 4GB idi FAT32 zorunlu değil.

EFI Shell

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
19,246

Hiçbir BIOS/UEFI NTFS desteklemiyor. EFI Shell de NTFS USB yi görmüyor.