• SDN Forum üyelikleri çok yakında yeniden açılıyor. Siz de bu büyük topluluğun bir parçası olmak için bizi takipte kalın, gelişmeleri kaçırmayın!

Soru Fedora 36 NTFS yazma izni

Doom99

Asistan
Reaksiyon puanı
108
Merhaba
Fedora 36 kullanıyorum diskte windowstan kalma bir bölüm var /dev/sda5 adında, bilgisayar açılırken kendiliğinden mount ediliyor ama yazma izni yok nasıl halledebilirim?
Teşekkürler

突厥汗國

Profesör
Reaksiyon puanı
1,279
Bilindiği gibi fedora kurulumunda sadece ntfs okuma izni verilmiştir. Aslında çoğu dağıtımında bu şekilde. Ntfs-3g ‘nin gelmesiyle artık ntfs dosya sistemine yazma hakkı doğmuştur. Ufak bir bilgilendirmeden sonra aşağıdaki adımlara takip ederek Fedora ‘ya ntfs yazma desteği verebilirnisiz.

1. yum -y install ntfs-3g

2. mkdir /mnt/ntfs

3. id Hasan

uid=500(Hasan)

4. ntfs-3g /dev/sda1 /mnt/ntfs/ -o uid=500

4 adımdan sonra /mnt/ntfs altına ntfs formatındaki diski (veya partition) mount etmiş olduk. Kalıcı olarak her açılışta mount edilmesini istiyorsak;

vim /etc/fstab

/dev/sda1 /mnt/ntfs ntfs defaults,fmask=0222,dmask=0222 0 0

Boş bir satıra yukarıdaki satırı kopyalayıp kendi diskinize göre ayarladıktan sonra kayıt edip cıkalım. Artık fedora ‘mız her açıldığında /dev/sda1 aygıtını /mnt/ntfs altına okuma/yazma hakkı vererek mount edecektir.

NOT : Diskiniz ile ilgili bilgilere fdisk -l komutu ile ulaşabilirsiniz.

Doom99

Asistan
Reaksiyon puanı
108
Tamamdır sorun çözüldü NTFS-Fix çalıştırdım yeniden başlattım sorun çözüldü Teşekkürler