Evinize güneş santrali kurun, elektriği bedavaya getirin!

Bu konuyu okuyanlar

AliA

Müdavim
Emektar
Katılım
29 Haziran 2007
Mesajlar
64,457
Reaksiyon puanı
528
Puanları
0
300902.jpg


Güneş enerjisini elektriğe çeviren sistemle her ev küçük bir santral oluyor. Bir sayaç ile şehir şebekesine bağlanarak takas yapılan sistem sayesinde yüksek elektrik faturaları gelmiyor. Hatta santralin büyüklüğüne göre para da kazanılabiliyor.

Ekonomideki cari açığa kalıcı şifa olarak görülen enerji açığını gidermek için rüzgâr ve sudan sonra güneş enerjisi üretecek şirketlere de lisans verilmeye başlanması, bu alanda çalışan şirketleri yatırıma yöneltti. Fotovoltaik adı verilen, güneş enerjisini elektrik enerjisine çeviren sistemle her ev, küçük bir santral olabiliyor. Evlerin çatısına kurulan paneller vasıtasıyla güneş enerjisini elektrik enerjisine çeviren ekipman, gündüz evde kullanıldığı gibi fazlasını da sisteme veriyor. Bir elektrik sayacı vasıtasıyla gece gündüz barter yapılan sistemle ay sonunda büyük elektrik faturaları gelmediği gibi santralin büyüklüğüne göre para da kazanılabiliyor. Şebekeden bağımsız dağ, bağ ve çiftlik evlerinde kurulan sistemlerde ise elektrik enerjisi lityum bataryalarda biriktirilerek, gece de kullanma imkânına kavuşuluyor.

Denizli’de 2006 yılında kurulan, 17 ülkeye demir, çelik ve kablo ihraç eden Proton Otomasyon şirketi de bunlardan birisi. Şirketin yönetim kurulu başkanlığını da yapan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Denizli Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Sündüz Apalı, eşi Ali Apalı’yla beraber kurdukları Pronen Güneş Enerji Sistemleri aracılığıyla evlere veya işyerlerine elektrik santralleri kuruyor.

Sündüz Apalı, başta Ortadoğu ülkeleri olmak üzere İran, Irak, Cezayir, Azerbaycan, Rusya ve Kazakistan’a otomasyon ürünleri ihraç ederlerken enerji işine de hobi olarak başladıklarını ancak devlet teşvik edince bu alanda yatırım yaptıklarını söylüyor. Apalı, “Avrupa’da, ABD’de yenilenebilir enerji üzerine yatırımlar var. Çin’de bile buna yönelik yatırımlar başladı. İlk santralimizi, müşterilerimize göstermek için kendi çatımıza kurduk. Bizde yatırımcıya kâğıt üzerinde bir şeyler satmak çok zor. İşyerimizin üstünü tamamen panellerle kapladık. Yaklaşık 90 bin kilovatsaat elektrik üretiyor. İçeride bizim ihtiyacımızdan fazlasını üretiyoruz, fazlasını sisteme veriyoruz. Beş aydır çalışıyoruz.” diyor.

Genel Müdür Ali Apalı ise devletin evde üretilen fazla elektriği sisteme verebilme imkânı sağlamasının büyük bir hak olduğunu belirterek, “Böylece şebeke sistemi, bir çeşit depo olarak kullanılabiliyor. Çiftliklerde, elektriğin ulaşmadığı dağ ve bağ evlerinde ise batarya sistemi kullanılıyor ancak bazı kimseler, bunları araba aküleriyle yapmaya çalışıyor. Bu akülerin boşalma sistemi verimli değil, şarj edilen elektriğin hepsi kullanılamıyor.” diye konuştu. Almanya ve Japonya gibi Türkiye’den daha az güneş gören ülkelerde bile bu sistemin oldukça ilerlediğini anlatan Apalı, cari açığı azaltmada büyük katkısı olacağını vurguluyor.

Zaman
 

-Hewal-

Müdavim
Katılım
27 Haziran 2008
Mesajlar
5,206
Reaksiyon puanı
11
Puanları
0
Ona da vergi gelir güneş vergisi
 

eSa

Müdavim
Katılım
5 Kasım 2011
Mesajlar
9,782
Reaksiyon puanı
352
Puanları
83
Ucuz elektrik kulağa hoş geliyor.

Karlılığın hesabı, tüketilen elektrik, fiyatlar, oranlar, zamlar vs. gibi birçok teknik hesap ile mutlaka hesaplanır. Ancak ben kendimce çok kaba bir hesap yapsam;

Mesela aylık 250-300 kw elektrik tüketen biri olsam ve faturam da diyelim 100 tl olsa :p

ve güneşten enerji üretmek için fazla değil 2KW lık bir sistem kursam çatıya. Bu işin maliyeti bana tahminen 8000-10000 Euro filan tutsa, bu da benim 20 Yıllık faturama denk gelir. Yani kar etmek için 20 yıllık elektrik faturasını bir defada ödemek zorundayım. Sistem %50 oranında faturamı düşürse bile yine kabaca bu 10 yıl sonra kar etmeye başlayacağım anlamına gelir.

Soru : Peki bu durumda ben yaptırmak ister miyim? Yarınının bile ne getireceğini kestiremiyor iken....


Ya da , bu hesabı daha doğru dürüst yapan bir arkadaştan işin detayını öğrenmek isterim..

- - - Mesaj Güncellendi - - -

x bir sitede 20 yılda 10bin tl lik faturadan kurtuluyorsunuz diyor ancak, yatırım maliyeti 20 bin tl. + aküleri yok. Yani sistemi hiç kurmazsan zaten 10 bin cebinde kalıyor :)
 

desperado64

Müdavim
Katılım
14 Ağustos 2008
Mesajlar
12,240
Reaksiyon puanı
104
Puanları
48
Şebekeye verilecek elektrikten devlet bana para verecekse belki düşünebilirim :D
 

NikeSteeL

Müdavim
Katılım
13 Mart 2009
Mesajlar
8,420
Reaksiyon puanı
131
Puanları
63
Maliyetler Çok Yüksek Evet 10 Yıl Sonra Amorti Edebilecek Şekilde Düşünülüyor Ve Pazarlanıyor

Tabi Buda Yaygınlaşması için Çok Büyük Bir Handikap . Ayrıca Bu Sistemin Bakımı Arızaları Akülerin Şarj - Desarj Ömürleri Gibi -{eksi} Nedenler Var . Ama Sonuçta Temiz Enerji İmkanı Olan Herkes Düşünmeli. Maliyetler Şu anki Halinden 10/1 Seviyesine Düşerse Çok Hızlı Bir Şekilde Yaygınlaşabilir..
 

xanovera

Asistan
Katılım
12 Ocak 2009
Mesajlar
195
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Kurulum maliyetlerinin bugünlerde olduğu gibi devam etmesi durumunda son kullanıcı açısından bir anlam ifade etmeyeceği birçok tez ile kanıtlanmış enerji çeşididir.

1,5 / 3 / 6 / 12 / 24 / 48 kw lik panellerle, panellerin ekonomik ömürünün üreticilerin söylediği gibi 20 yıl düşünülerek ve bu 20 yıl içerisindeki bakım/akü değişimi gibi maliyetler hesaplanarak yapılan çalışmalarda PV taktırmanın 20 yıllık elektrik sarfiyatını peşin ödemekten uzağa gidemediği açıkça kanıtlanmıştır.

Bu nedenle, konuyla ilgili fikri olan biri olarak bulaşmayın derim.
Hele rüzgar enerjisi gibi heyecanlara kapılmaya hiç gerek yok , karadeniz veya çeşme taraflarında yaşamıyorsanız.

- - - Mesaj Güncellendi - - -

ha buarada her şey para değildir doğru fakat pv panellerin üretimi sırasında da ham madde harcanıyor, enerji harcanıyor, su kirletiliyor. bu nedenle ben üreticilerin çevre sömürüsünü yemiyorum.
 

pcwolf

Müdavim
Katılım
21 Ocak 2009
Mesajlar
7,545
Reaksiyon puanı
33
Puanları
48
Öyle kolay birşey olsaydı güneş enerjileri yanında bir de fotovoltaik olurdu.
 

cheyenemehmet

Asistan
Katılım
6 Mart 2009
Mesajlar
176
Reaksiyon puanı
0
Puanları
16
Güneş enerjisi güzel maliyetinden bahsetilmemiş güneş pilleri pahalı diye biliyorum.
 

limerick

Müdavim
Katılım
28 Temmuz 2008
Mesajlar
1,188
Reaksiyon puanı
8
Puanları
38
ben zamaninda arastirdim. cok pahali ve zahmetli bir sistem. durmadan da bakim gerektiriyor.
 
Üst