seciL
Dekan
- Katılım
- 29 Eylül 2005
- Mesajlar
- 5,118
- Reaksiyon puanı
- 102
- Puanları
- 228

Çok sevdiğim bir dostum geçen hafta sonu tezkeresini aldı. Dün gece eşim Marc’la otururken, onun da tanıdığı dostumun askerliğinin bittiğinden ve çok mutlu olduğundan bahsettim.
Marc daha önce bir kaç sefer zorunlu askerlik hizmetiyle ilgili sorular sormuştu, neden zorunlu olduğu, ne kadar sürdüğü, erkeklerin askere gerçekten gidip gitmek istemedikleri üzerine. Benim cevaplarımı duyduktan sonra da askerlik kurumunu, özellikle de zorunlu olmasını anlamakta güçlük çekmişti. Bu sefer merak ettiği şey zorunlu askerlik hizmetinden nasıl muaf olunabileceğiydi. Ben de bir sağlık sorunu olan kişinin ‘çürük’ raporu alarak askerlik yapmayabileceğini söyledim.
Laf lafı açtı ve konu eşcinsellere geldi, eşcinsellerin askerlik yapıp yapmamaları gerektiğine. Ben de Marc’a, eşcinselliğin Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK) psikoseksüel bir bozukluk olarak tanımlandığını ve kanıtlandığı takdirde bireylerin askerlikten muaf tutulduğunu söyledim. O da haklı olarak “eşcinsellik nasıl kanıtlanıyor peki?” diye sordu. Ben de “çeşitli testler uygulanıyor, tıbbi muayene yapılıyor, ya da bireylerden kendilerini cinsel ilişki sırasında gösteren fotoğraf ya da video isteniyor” diye cevap verdim, ancak bu durumun bana göre son derece onur kırıcı bir davranış olduğunu da ekledim. Marc ise, askerlik hizmeti yapmak istemeyen bir eşcinselin bu şekilde askerlikten kurtulabileceği için, durumu pek de sorunlu bulmadığını söyledi.
Benim için ise bu durum, pek basit değil. Askerlikten muaf olmak için kişinin cinselliğini bu derece gözler önüne sermesinin gerekliliği benim için çok büyük bir sorun. Bunun yanında eşcinselliğin sorunsal algısı başka bir tartışma konusu. TSK, eşcinselliği efeminelikle eş anlamlı olarak anlıyor. Hatta eşcinselliği travestilikte aynıymış gibi algılıyor. Cinsel ilişki sırasında çekilmiş olan fotoğraf ve video görüntülerinde de askerlikten muaf tutulmak isteyen bireyin pasif konumda yer alması gerekiyor. Diğer türlü, bireyin eşcinselliği kabul edilmiyor.
Her ne kadar GATA Psikiyatri Bölümü Klinik Şefi Meşrit Çetin “Gelenleri bu konuda hazırlanmış testlerden faydalanarak psikolojik yönden muayene ediyoruz. Fotoğraf ya da video gibi belgeler istenmesi söz konusu değil. Bu çok aşağılayıcı olurdu. Buna karşıyız.” diye beyanat verse de, eşcinsel haklarını savunan LAMBDA ve KAOS GL’ye başvuran erkeklerin anlatımları durumun hiç de öyle olmadığını gösteriyor. KAOS GL yetkilileri farklı askeri hastanelerde farklı uygulamalar olduğunu belirtiyor. Bireylerin anlatımlarına göre de, farklı askeri hastanelerde farklı uygulamalar mevcut. Bazı hastanelerde, bir kişilik testi uygulandıktan hemen sonra ‘askere elverişsiz’ raporu verilirken, bazılarında anüs muayenesi uygulanıyor. Eğer yetkililer bireyin eşcinsel olduğuna ikna olmazlarsa, eşcinselliğin ortaya konabilmesi için fotoğraf ya da video istenebiliyor.
TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği’nde şöyle deniyor:
Psikoseksüel bozukluklar (homoseksüalite, transvestizm ve diğerleri)
AÇIKLAMA: Bu fıkraya gireceklerin seksüel davranış bozukluklarının belirgin olması, bu durumlarının askerlik ortamında bilinerek sakıncalara yol açması ve bu durumun resmi belgelerle kanıtlanması gereklidir.
Yaklaşık 1,5 sene önce İstanbul’da bir hastaneden ‘homoseksüel bozukluk’ nedeniyle ‘Barışta ve seferberlikte askerlik yapmaya uygun değildir’ raporu alan T.S şöyle demiş:
İlk gün psikiyatri servisine muayene olmak için randevu aldım. Bu aşamada normalden çok daha fazla feminen giyindim. Burada sizin ordunun işine yaramayacak, kışlaya girdiğinizde mevcut düzeni bozacak kadar seks tutkunu olduğunuzu görmek istiyorlar. Bana ilk olarak Minnesota testi yaptılar. Bu test üç saat sürdü. Aynı soruların tekrarından oluşuyordu. ‘Çocukken silahlarla mı oynardın yoksa bebeklerle mi?’ ya da ‘Tiyatrocu mu olmak istersin yoksa gazeteci mi?’ gibi sorular vardı. Bu gibi soruların hepsini karşımdakilerin eşcinsel algısını göz önünde bulundurarak yanıtladım. Bu algı da avam, yarı mağdur, sürekli gülen, asosyal, efemine, ailesi ve çevresiyle problemli, şaşaalı yaşamayı seven, bencil gibi sıfatlardan oluşuyor. Politik bir eşcinsel profili kesinlikle değil.”
İzmirli A.D. ise askerlikten muaf raporu alabilmek için cinsel ilişki sırasında çekilmiş fotoğraflarını vermek zorunda kalmış, yaşadıklarını şöyle anlatıyor:
“Askerlik celbim geldiği için Ege Ordu Komutanlığı'na bağlı askerlik şubesine başvurarak eşcinsel olduğumu ispat ederek “çürük raporu” almak istediğimi söyledim. Bana birtakım testler yapmam gerektiğini söyleyerek askeri hastaneye gönderdiler. Hastaneye giderken onları ikna edebilmek için dar giysiler ve makyajla daha feminen olmaya çalıştım. Burada çok eskiden kalma birtakım testler uygulandı. Sonra bana testlerde anormal bir durum olmadığını, eşcinselliğimi ispatlamak için erkek arkadaşımla ilişki halinde çekilmiş fotoğraflarımı getirmemi istediler. Tanıdığım bir arkadaşımdan fotoğraflarımızı çekmesini istedim. Cinsel yönelimi mi, hem de 'hasta' olduğum raporu alabilmek için bu kadar çirkince ispatlamaya çalıştığım için kendimi asla affetmeyeceğim. Sonunda fotoğrafları aldıklarında emin oldular ve ,'çürük raporu' verdiler.”
Şimdi kadın ya da erkek, cinsiyetiniz ne olursa olsun, kendinizi düşünün, herhangi bir zorunlu hizmetten muaf tutulmak için böyle bir uygulamaya maruz kaldığınızı hayal edin. Ben kendimi bu durumda düşündüğüm zaman içime bir ateş düşüyor, nefes almakta zorluk çekiyorum. İnsanlık onurunun bu şekilde ayaklar altına alınmasını kabul edemiyorum. Gerçi devletin bakanlarından birinin eşcinselliği ‘hastalık’ olarak tanımladığı bir ülkeden bahsediyoruz. Yapılan onca eleştiriye rağmen kılı bile kıpırdamamış olan bir bakandan... Bu düşüncelerim yüzünden ‘halkı askerlikten soğutmakla suçlanırsam da şaşırmam. Yine de bu durum beni düşünmekten ve yazmaktan alıkoymuyor.
Siz bu durum için ne düşünüyorsunuz?
Kaynakça:
Tosun, Ulas, 'Pembe teskere' nasil alinir?, Radikal Cumartesi, 22 Agustos 2009, Escinsel.com, Savaskarsitlari.org
Şule Tomkinson - Yüksek Topuklar
sule.tomkinson@yuksektopuklar.net