Erdoğan’ın başdanışmanı Hamza Yerlikaya’nın lise diploması sahte çıktı

SmokeXD

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,877

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı, Vakıfbank Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, eski AKP milletvekili ve eski güreşçi Hamza Yerlikaya’nın lise diplomasının sahte olduğu ortaya çıktı. Meclis’in sitesinde, Yerlikaya’nın üniversite mezunu olduğu yazıyor.​

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı, Vakıfbank Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, eski AKP milletvekili Hamza Yerlikaya’nın belgede sahtecilik suçundan yargılandığı dava sonuçlandı.

Cumhuriyet’ten İklim Öngel’in haberine göre, kararda Yerlikaya’nın “resmi evrakta sahtecilik” yaptığı ortaya konurken, mahkeme hükmü erteledi. Bu ertelemeyle Yerlikaya cezadan kurtulmuş oldu.

En son Vakıfbank Yönetim Kurulu’na atanmasıyla büyük tepki çeken Yerlikaya’nın sahte diploma nedeniyle yargılandığı ortaya çıkmıştı. TBMM’nin sitesinde üniversite mezunu olarak görülen Yerlikaya, AKP’nin resmi sitesinde ise lise mezunu olarak yer alıyor. Yerlikaya’nın üniversiteye meslek lisesinden aldığı sahte diplomayla kayıt yaptırdığı için açılan davada Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2001’de verdiği gerekçeli kararda şunlar kaydedildi:

‘BUNU HALLEDERİZ’

“Güreş sporunda dünya ve olimpiyat şampiyonu olan sanık aşamalardaki savunmalarında tanımadığı bir şahsın kendisine gelerek neden yüksek tahsil yapmadığını sorduğunu, ortaokul mezunu olduğunu, lise mezunu olmadığından yüksek tahsil yapmadığını söylediğini, diğer şahsın bunu hallederiz diye söylediğini daha sonra bu şahsın İmrahor Meslek Lisesi’nden alınmış diplomayı kendisine getirerek verdiğini, bu diploma ile Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’na kaydını yaptırdığını savunmuştur. Sanığın kullandığı diplomanın sahte olup bu, sahteliği yapanlarla dayanışma içine girdiğine, bu suça katıldığına dair herhangi bir delil yoktur. Mevcut delil durumuna göre ancak sanığın sahte olan diplomayı bilerek kullandığı söylenebilir.”

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), “resmi belgede sahtecilik”, “bankacılık kanuna muhalefet”, “görevi kötüye kullanma” ve “nitelikli dolandırıcılık” gerekçeleriyle Ankara Cumhuriyet Başsavlığı’na suç duyurusunda bulundu. Savcılıktan soruşturmayı tüm bu yönlerden derinleştirmesini isteyen HKP avukatları, Yerlikaya ile birlikte “sahte diplomayı kabul ederek hukuka aykırı kayıt yapan, diplomalar veren ve bu diplomaları kabul eden yahut Yerlikaya’yı atayan kişiler” için de “görevi kötüye kullanma” ve “resmi evrakta sahtecilik”ten dava açılmasını istedi.

Reaksiyon puanı
10,327
Keşke bunu yapmamış olsaydı Hamza. Cidden çok üzüldüm.
Çünkü Hamza, sıradan bir adam değil. Belki diploması sahtedir ama Türkiyeye kazandırdığı Olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonlukları sahte değildir. O sade Türkiyede değil, bütün dünyada asrın güreşçisi olarak ilan edilmiş bir adamdır.

Yalnız şu noktayı unutmamanızı isterim. Sahte diplomayla doktor, avukat, mühendis vb. gibi meslek ve makam ihraz edenler için cidden sahtekar demek yerli yerine oturuyor. Ama, Hamza'nın getirdiği o muhteşem ülkemizin yüz akı madalyalar için diploma gerekmiyor.

Yalnız diplomanın mutlak gerektiği makam ve işler için cidden üzgünüm. Ona bunu yakıştıramadım. Ak partili ya da CHP'li olmasının önemi yok.

SmokeXD

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,877
Keşke bunu yapmamış olsaydı Hamza. Cidden çok üzüldüm.
Çünkü Hamza, sıradan bir adam değil. Belki diploması sahtedir ama Türkiyeye kazandırdığı Olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonlukları sahte değildir. O sade Türkiyede değil, bütün dünyada asrın güreşçisi olarak ilan edilmiş bir adamdır.

Yalnız şu noktayı unutmamanızı isterim. Sahte diplomayla doktor, avukat, mühendis vb. gibi meslek ve makam ihraz edenler için cidden sahtekar demek yerli yerine oturuyor. Ama, Hamza'nın getirdiği o muhteşem ülkemizin yüz akı madalyalar için diploma gerekmiyor.

Yalnız diplomanın mutlak gerektiği makam ve işler için cidden üzgünüm. Ona bunu yakıştıramadım. Ak partili ya da CHP'li olmasının önemi yok.
Ben hala sporcunun banka yönetiminde veya cb yardımcılığında ne iş yaptığını anlayamıyorum herkes kendi işini yapsa şu ülkede çok daha iyi olacak.

Tolga6bd6

Doçent
Cezalı
Reaksiyon puanı
298

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı, Vakıfbank Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, eski AKP milletvekili ve eski güreşçi Hamza Yerlikaya’nın lise diplomasının sahte olduğu ortaya çıktı. Meclis’in sitesinde, Yerlikaya’nın üniversite mezunu olduğu yazıyor.​

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı, Vakıfbank Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, eski AKP milletvekili Hamza Yerlikaya’nın belgede sahtecilik suçundan yargılandığı dava sonuçlandı.

Cumhuriyet’ten İklim Öngel’in haberine göre, kararda Yerlikaya’nın “resmi evrakta sahtecilik” yaptığı ortaya konurken, mahkeme hükmü erteledi. Bu ertelemeyle Yerlikaya cezadan kurtulmuş oldu.

En son Vakıfbank Yönetim Kurulu’na atanmasıyla büyük tepki çeken Yerlikaya’nın sahte diploma nedeniyle yargılandığı ortaya çıkmıştı. TBMM’nin sitesinde üniversite mezunu olarak görülen Yerlikaya, AKP’nin resmi sitesinde ise lise mezunu olarak yer alıyor. Yerlikaya’nın üniversiteye meslek lisesinden aldığı sahte diplomayla kayıt yaptırdığı için açılan davada Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2001’de verdiği gerekçeli kararda şunlar kaydedildi:

‘BUNU HALLEDERİZ’

“Güreş sporunda dünya ve olimpiyat şampiyonu olan sanık aşamalardaki savunmalarında tanımadığı bir şahsın kendisine gelerek neden yüksek tahsil yapmadığını sorduğunu, ortaokul mezunu olduğunu, lise mezunu olmadığından yüksek tahsil yapmadığını söylediğini, diğer şahsın bunu hallederiz diye söylediğini daha sonra bu şahsın İmrahor Meslek Lisesi’nden alınmış diplomayı kendisine getirerek verdiğini, bu diploma ile Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’na kaydını yaptırdığını savunmuştur. Sanığın kullandığı diplomanın sahte olup bu, sahteliği yapanlarla dayanışma içine girdiğine, bu suça katıldığına dair herhangi bir delil yoktur. Mevcut delil durumuna göre ancak sanığın sahte olan diplomayı bilerek kullandığı söylenebilir.”

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), “resmi belgede sahtecilik”, “bankacılık kanuna muhalefet”, “görevi kötüye kullanma” ve “nitelikli dolandırıcılık” gerekçeleriyle Ankara Cumhuriyet Başsavlığı’na suç duyurusunda bulundu. Savcılıktan soruşturmayı tüm bu yönlerden derinleştirmesini isteyen HKP avukatları, Yerlikaya ile birlikte “sahte diplomayı kabul ederek hukuka aykırı kayıt yapan, diplomalar veren ve bu diplomaları kabul eden yahut Yerlikaya’yı atayan kişiler” için de “görevi kötüye kullanma” ve “resmi evrakta sahtecilik”ten dava açılmasını istedi.

Bruh :D

Reaksiyon puanı
10,327
Ben hala sporcunun banka yönetiminde veya cb yardımcılığında ne iş yaptığını anlayamıyorum herkes kendi işini yapsa şu ülkede çok daha iyi olacak.
Bu görüşlerinize katılmamak mümkün değil. Aynı düşüncedeyim. Herkes uzmanlığıyla ilgili alanlarda çalışmalı. Hiç kimseye siyasi görüşü, konumu vs. sebebiyle bilmediği konu ve sahada görev verilmemeli. Bir sporcu da sporla ilgili alanlarda görev yapmalı.

Constantin87

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,959
Çok vahim bir durum ya ve halen kendisi görevde, bu banka gişe görevlisi alırken nasıl şartlar talep edyor :( Hamza Yerlikaya ülkemize spor alanında çok başarılar kazandırdı keşke en iyi yaptığı spor üzerinde bir yerlere getirilseydi, bunu sonuna kadar haketti. Ama güçlü bir bankanın yönetim kadrosunda olmasını anlayamıyorum..

Constantin87

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,959
Çok vahim bir durum ya ve halen kendisi görevde, bu banka gişe görevlisi alırken nasıl şartlar talep edyor :( Hamza Yerlikaya ülkemize spor alanında çok başarılar kazandırdı keşke en iyi yaptığı spor üzerinde bir yerlere getirilseydi, bunu sonuna kadar haketti. Ama güçlü bir bankanın yönetim kadrosunda olmasını anlayamıyorum..

Reaksiyon puanı
10,327
Valla ben de senin mesajının aynı anda iki ayrı mesaj olarak yayınlanmasını anlayamadım Constantin abey. Bizim bir saat ara bile olsa mesajlarımız peşpeşe olduğunda birleştiriyor da. :D

Yalnız, dediklerine katılıyorum.

OzkanK.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,063
Bu haberde biraz köpürtme var gibi his var içimde ama hadi hayırlısı. ( Haber Cumhuriyet gazetesinde olunca inanasım gelmiyor. Üstüne karşı taraftan resmi açıklama yok daha. ) Eğer doğru ise durum vahim.

Haberde kafa karıştıran şeyler veya ALGI haber gibi düşünmeme neden olan olaylar arasında MAHKEME DAHA KARAR vermemiş 2001 yılında ki gerekçeli kararı diyor ama DİPLOMA 2004 yılında alınmış. Şuanda mahkeme Aslında karar açıklamamış ertelemiş ama Cumhuriyet karar verilmiş kesin sahte diploma gibi lanse ediyor. ( 2004 yılında alınan bir diplomaya nasıl oluyorda 2001 yılında dava açılıyor ? )

İkinci şüphe ise Hamze yerli kaya Milli sporcu iken Açık Liseye kayıt oluyor ve internette diploma fotosu var. Üstünde AÇIKÖĞRETİM LİSE YAZIYOR. Haberde MESLEK LİSESİ DİPLOMASI diyor

1608331924759.png

Üstüne adam Lise diplomasından sonra. Spor Yüksek okulunda Üniversite okmuş görünüyor.

1608332205940.png

En Sonda Tezli yüksek Linsans yapmış görünüyor...

1608332254107.png

Not: Eğer Lise konusunda hiç sınavlara girmeden diploma aldıysa bu sıkıntı ve hak ihlali var. Geriyedönük bu sınavlara sokulmalı.
Yasal olarak Milletvekili olma konusunda İlkokul mezunuda vekil olabilir veya Cumhurbaşkanı danışmanı olabilir o konularda sıkıntı yok ama. Üstü düzey bürokratik ve diploma isteyen bir göreve atandı ve maaş aldıysa bu parayı iade etmeli bence. ( Çok başarılı sporcu olması ve Ülkemizi temsil etmesi bazı mevkilere lise diplomasını yasadışı alıp gelmesini örtemez bence. )

Ama bazı aşırı muhalif kanallarda Vekillik maaşı veya danışmanlık maaşı bile geriye dönük faizi ile alınsın tarzı söylemler bence ağır ve haksız. Ama atandığı bankadaki konumu ve maaşı konusunda diploma sahte ise geri ödemeli bence.

ozciceky

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,779
İnsanların lise okuyamamış olması ayıp değil ama sahte liste diploması ile bir kamu bankası Yönetim Kurulunda üye olmak en basit ifade ile ayıp ve de SUÇ. Bakalım BDDK bir şey yapacak m ? Umarım tabi böyle bir şey olmamıştır memlekette. Umarım diploması sahte değildir.

Tabi ek olarak Hamza Yerlikaya'yı değerlendirecek pek çok yer varken neden merak ediyorum beden bir kamu bankasına YK üyesi olarak atarlar.

Ek olarak ben de hayra harcamak için devletten bir görev istesem bana maaş bağlarlar mı onu da merak ediyorum. Her kuruşunu hayra harcamazsam da namerdim...

Reaksiyon puanı
10,327
Tabi ek olarak Hamza Yerlikaya'yı değerlendirecek pek çok yer varken neden merak ediyorum beden bir kamu bankasına YK üyesi olarak atarlar.
Kıymetli abim, sevgili Özkan yukarıda gayet sarih bir şekilde anlatmış ve lise diploması da dahil fotolarını koymuş. Diploma konusu bu durumda sakıt olur. Cumhuriyet gazetesinin algı ve iftira oyunlarından biri olduğu anlaşıldı. Gözlerine kaç defa diplomasının resmini soktuğu halde bunu Tayyip beye de yaptılar kaç kez. Sol muhalif gazeteler ne yazık ki bunu hep yapıyor. Muhalefe eyvallah, ama namuslu olanına, iftira olmayanına...

Mesela, bir sporcunun banka yönetim kurulunda ne işi var sorusu çok mantıklı ve namuslu bir muhalefet anlayışıdır. Böyle bir soru sormalarına eyvallah derim, şapka çıkarırım; Lakin adamın kendisine sormadan, gerçeği araştırmadan oturup algı oyunlarıyla diploması yok diye adama iftira atarsan bu namusluluk olmaz, insanlık da olmaz.

ozciceky

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,779
Kıymetli abim, sevgili Özkan yukarıda gayet sarih bir şekilde anlatmış ve lise diploması da dahil fotolarını koymuş. Diploma konusu bu durumda sakıt olur. Cumhuriyet gazetesinin algı ve iftira oyunlarından biri olduğu anlaşıldı. Gözlerine kaç defa diplomasının resmini soktuğu halde bunu Tayyip beye de yaptılar kaç kez. Sol muhalif gazeteler ne yazık ki bunu hep yapıyor. Muhalefe eyvallah, ama namuslu olanına, iftira olmayanına...

Mesela, bir sporcunun banka yönetim kurulunda ne işi var sorusu çok mantıklı ve namuslu bir muhalefet anlayışıdır. Böyle bir soru sormalarına eyvallah derim, şapka çıkarırım; Lakin adamın kendisine sormadan, gerçeği araştırmadan oturup algı oyunlarıyla diploması yok diye adama iftira atarsan bu namusluluk olmaz, insanlık da olmaz.
Sevgili Kardeşim Adını andığınız kişi bende engelli olmasından dolayı kendisinin mesajlarını takip etmiyorum. Hatırlatmak isterim ki konuyu açan da ben değilim. Zaten böyle bir şey olmamasını da temenni ettiğimi yukarıda yazmıştım. İster muhalif olsun isterse de iktidar medyası olsun Türkiye'de pek çok şeyde olduğu gibi medyanın da çivisinin çıktığı aşikar.

Ancak daha evvel de söylediğim gibi ana sıkıntı diplomalı ya da diplomasız olmasından ziyade bir bankanın (ki özel ya da kamu olması da fark etmez çünkü yüzbinlerce mudinin mevduatlarını ilgilendiren bir konu söz konusu) Yönetim Kurulu'nda finans, bankacılık sektöründe çalışmamış bir kişinin ne işi var. Bu hangi iktidarda olursa olsun eleştirilmesi gereken bir konu.

Ek olarak bazı kıymetleri kardeşlerimizde olduğu gibi ikinci maaşı sırf hayır işi yapsın diye ödüyorlarsa Sayın Yerlikaya'ya o zaman da bari ilgi ve bilgi alanına uygun bir yerde görevlendirselermiş.

Tabii sırf hayır hasenat işlerine para harcansın diye bir kişiye ikinci maaş ödenmesi de ne kadar etik bu da tartışılmasına bile gerek olmayan bir konu da neyse...

Ama örnek olarak ben çalıştığım şirketin iştiraklerinden birinde 4 sene Yönetim Kurulu üyeliği yaptım. Bu sebeple de bana ikinci bir maaş ödenmesine rağmen o maaş direkt olarak çalıştığım şirkete ödeniyordu. Çünkü zaten ben ana şirketteki aldığım görev olmamış olsa idi iştirakte de YK üyeliği yapamayacaktım.

O kadar çivisi çıktı ki artık ben yazmaktan usandım...

Reaksiyon puanı
10,327
bir bankanın Yönetim Kurulu'nda finans, bankacılık sektöründe çalışmamış bir kişinin ne işi var.
Bu dediklerinize katıldığımı yukarıda belirtmiştim. Asıl eleştirilmesi gerekenin bu olduğunu söylemiştim. Dediğiniz gibi, sade devletin çivisi çıkmadı, milletin de şaftı kaydı etik konusunda.

ozciceky

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,779
Bu dediklerinize katıldığımı yukarıda belirtmiştim. Asıl eleştirilmesi gerekenin bu olduğunu söylemiştim. Dediğiniz gibi, sade devletin çivisi çıkmadı, milletin de şaftı kaydı etik konusunda.
Haklısınız. Yukarıda Allah var. Eğer başka bir amaçla yazıyorsam. Bugün iktidarda AKP olduğu için yazdıklarımın çoğu AKP ile ilgili. Yarın iktidarda başkası olduğu zaman da o parti ya da partileri eleştireceğim. Neticede benim gözüm bizi yönetenlerde.

Hamza olayında da baktım durum nedir diye. Üniversite diploması da var. Sıkıntı şurada eğer aldığı ve sahte olduğu iddia edilen lise diploması kullanılarak bu üniversite diplomaları alınmış ise o da bir sıkıntı olacak. Öyledir veya değildir demek benim haddime değil. Gerçek eninde sonunda ortaya çıkar. Temennim gerçekten bir lise diploması vardır Sayın yerlikaya'nın.

ozciceky

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,779
Sayın Yerlikaya ile ilgili iddialara bakıyorum. Anladığım kadarı ile söylenen şey şu;

Lise diploması var. Ancak bu diplomanın hukuksuz yollar ile alındığı Mahkeme kararı ile sabit görülmüş. Kendisi anladığım kadarı ile bu sahte diplomayı kullanarak da Spor Yüksek okuluna filan yazılmış. Bu konu hakkında net bir gelişme var mı ?

Reaksiyon puanı
10,327
Lise diploması var. Ancak bu diplomanın hukuksuz yollar ile alındığı Mahkeme kararı ile sabit görülmüş.
Yahu bir diploma hukuksuz yoldan nasıl alınır vallahi aklım ermiyor. Diploma ya vardır, ya da yoktur veya sahtesi vardır. Rüşvet verilerek mi alınmış, birilerinin başına silah dayatılarak mı alınmış nasıl olmuş meçhul. Keşke bu iddiayı ortaya atanlar o mahkeme kararının metnini de yayınlasalardı.

OzkanK.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,063
1608566035936.png

2001 ne alaka ? Biz 2020 deyiz. Hani karar ?

Ayrıca diploma üstünde 2004 yazıyor.

ozciceky

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,779
Bütün bunları geçiyorum. Şeytana uydu. Yanlış yaptı diyelim. Allah hiç birimizi doğrudan ayırmasın ama bu dünyada son ana kadar hiç birimizin ne olacağı belli değil. Büyük konuşmaktan da korkarım. Tahsil durumunu filan da geçiyorum, diyeceğim tek şey şu; evrakta sahtecilik yapan bir kişi bir bankada ya da bir banka Yönetim Kurulunda olmamalı.

Constantin87

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,959
Peki mahkeme kararı olmasına rağmen ispat etmeyen şöyledir böyledir demesi daha fena değil mi ? Türkiye Cumhuriyeti mahkemesi karar vermiş ne ispatından bahsediyor Allah aşkına...

OzkanK.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,063
Hamza Yerlikaya dün CHP'li vekil Engin Özkoç'uda etiketleyip şöyle bir tweet atmış.

1608602170269.png

Devamındada Şu tweet'i atmış.

1608602296328.png

CHP için 10 numara fırsat işte hiç ALGI yaratmaya kamuoyunu yanlış bilgilendirmeye gerek yok. İSPAT ET madem delilli bellgeli herşey Hamza Yerlikaya 4 maaş almasını ve diploma olayını özür dilesin ve vekillikten istifa etisn. CHP 18 yıl sonra bir şeyi ispat etmiş ve AKP'ye ağır bir darbe vurmuş olsun bundan daha güzel ne olabilir ki muhalefet için ?

ozciceky

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,779
1- Arkadaşlar gördüğüm kadarı ile Hamza Yerlikaya daha sonra 24/05/2004 tarihinde Açıköğretim Lisesini bitirmiş ve gerçekten de Lise diploması almış. Bu diploma ile de üniversite kaydı olmuş sanırım.
2- Sadece bu durum daha evvel sahte diploma aldığı gerçeğini değiştirmiyor.
3- Bankacılık ve Fİnanstan anlamayan birisinin de bir kamu bankasında YK üyesi olmaması gerçeğini değiştirmiyor. Bu sadece Hamza Bey özelinde de geçerli bir durum değil elbet.