Orhan Nadir YAMUK
Asistan
- Katılım
- 18 Ağustos 2017
- Mesajlar
- 208
- Reaksiyon puanı
- 66
- Puanları
- 28
- Yaş
- 38
Gerçeğin incelemesi olmaz. O yüzden kitabı okurken hissettiklerimi yazacağım. Yıl 1918-1920 ve olayları bu zamana ve mekana göre değerlendirmek gerekli. Örneğin ,genellikle doğu müslüman ülkelerinde görülen, kadının aşağı görülmesi çok sinir etti beni. Ancak bu kültürel bir gerçek. Dini tartışma başlatmak istemiyorum, isteyen varsa özelden mesajlaşabiliriz. Erkeklerin baskınlığı, dini kuralların katılığı ve özellikle din-ırk olarak birbirleri ile çatışacak şekilde ayrılmış insanlar... Yaşam değil işkence.
Diğer yanda iki kültür arasında kalmış bir şehir ve gençler. Farklı kültürler ait olmadıkları coğrafyalarda sadece sorun getirir. Avrasya'da da durum bu gibi görünüyor. Konu ile ilgili Banu Avar'ın kitapları okunabilir.
Ali Han'ın 20li yaşlarında cengaver gibi olması beni biraz bozdu açıkçası. Günümüz gençliğine bakınca yaşamın nasıl değiştiği ve ne kadar uzaklaştığı anlaşılıyor. Ali ve Nino birbirlerine çok bağlılar. Ancak yetiştirilme tarzlarından dolayı çatıştıkları konular oluyor.
Kitabı okurken doğu ve batı kültürünü hissediyorsunuz. İnsanların olaylara bakışa açılarını ve verdikleri tepkiler çok değişken kimi zaman vahşi.
Kitabın sonunu söylemek istemiyorum ,sadece şunu söyleyeyim; yeterince kendimi vermiş olsaydım ağlardım.