"Dünya dönmüyor, sabittir"

mazruf

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
1,117
Suudi Arabistanlı imam Şeyh Bender El Hayberi, dünyanın dönmediğini söyleyip, "Eğer dünya dönüyorsa bir uçak havada durduğunda Çin'in uçağa doğru gelmesi gerekmez miydi?" diye sordu. Sosyal medyada Suudi imamı ikna yarışı başladı.

fft81_mf3518828.Jpeg

Aljazeera.com.tr'de yer alan habere göre; İmam El Hayberi, elindeki pet bardağı kullanarak dünyanın dönmediği iddiasını açıklamaya çalıştı.

Bir panelde öğrencilerin dünyanın sabit olup olmadığı yönündeki sorusunu yanıtlayan El Hayberi, “ Dünya sabittir. Hareket etmiyor” dedi. İmam, dünyanın dönmediği yönündeki fikrini, önündeki plastik su bardağıyla açıklamaya çalışırken “Bir kere bakalım, biz neredeyiz? Diyelim ki Serce havalanından uçakla Çin’e gidiyoruz. Dünya dönüyor dediniz değil mi? Peki Bana odaklanın şimdi, bu (su paketini gösteriyor) dünya. Eğer dünya dönüyorsa uçak havada durduğunda Çin'in uçağa doğru gelmesi gerekmez mi? Doğru mu yanlış mı? Eğer dünya aksi yönde dönseydi bu sefer de uçak asla Çin’e ulaşamazdı. Çünkü Çin de uçak gibi dönüyor olacaktı” dedi.

'Allah iyiliğini versin'

Videonun Youtube’a yüklenmesiyle birlikte sosyal medyada Arapça olarak "cleric_rejects_rotation_of_Earth" (İmam dünyanın döndüğünü reddediyor) hashtag’iyle tweetler atıldı. Bir twitter kullanıcısının “Ne büyük tesadüf, tam da Galileo’nun doğum gününde böyle bir şey oluyor” mesajı vererek, 'Ama yine de dönüyor' diyerek ortaçağda engizisyon tarafından hapse atılan ünlü gökbilimciyi hatırlattı. Başka twitter kullanıcıları da dünyanın güneş etrafında döndüğünü çocukların anlayacağı görsellikte bilimsel olarak anlatan videolar paylaştı. Bir kullanıcı ise “Allah iyiliğini versin” yorumunu yaptı.

Radikal

[SDNTV]http://milliyet-p.mncdn.com/web/video/2015/02/17/1587698_360p.mp4[/SDNTV]

eSa

Dekan
Reaksiyon puanı
352
Gelir güzel kardeşim gelmez olur mu hiç.

Şimdi sen Amerika ya gideceğin zaman bin uçağa bekle, bak 8-10 saat sonra newyork karşıdan gelmeye başlayacak sana doğru :D

Elusive

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
260
Şu uğraştıkları şeye bak. Millet uzaya çıktı kuyruklu yıldıza uydu indirdi bunlar ne diyor.

re13el

Dekan
Reaksiyon puanı
114
Hiç okumamışlar hiç. Yakınlarında akıl verenleri de yok sanırım. :)

eSa

Dekan
Reaksiyon puanı
352
Okumuyorlar. Sadece yanlarındaki akıl! verenleri dinledikleri için böyleler zaten.

-Hewal-

Dekan
Reaksiyon puanı
11
Benim de bir sorum var Dûnya dönüyor bunda problem yok lakin her gece gökyüzüne bakınca gökteki yıldız takımları hep aynı yerde ayrıca yön tayinin de kullanılan yıldızlar var dûnya dönerken evren de mi dönüyor yıldızların takımlarının konumu neden hep aynı yönde .Bilen arkadaşlar dan cevap bekliyorum mantıklı bir açıklaması vardır da ben bulamadım henüz.

Sansar667

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
526
Uçak atmosferin(yerçekiminin) dışında uçsaydı doğru olabilecek kanıdır :D Beyin bedava yahu :D

D

Deleted member 312196

SDN Okuru
Bu "zekiler" yüzünden bu durumdayiz zaten. Ben hayatimda böyle sacma bir aciklama görmedim.

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,126
iyi cesaret başka bir yerde söylese akılhastanesine atılmıştı şizofren diye...

friendly

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
671
Bizim burdan birileri de, çok değil daha bi kaç ay öncesine kadar dünya yuvarlak değil düz diyordu. Hatta bi sürü capsi dolaştı sosyal medyada.

Cehalet evrenseldir.

monstearsoul

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Bunun suyuna ilaç atmışlar ya da atmosfer ve uzay hakkinda hicbirsey bilmiyor :(

bud

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
1,710
Benim de bir sorum var Dûnya dönüyor bunda problem yok lakin her gece gökyüzüne bakınca gökteki yıldız takımları hep aynı yerde ayrıca yön tayinin de kullanılan yıldızlar var dûnya dönerken evren de mi dönüyor yıldızların takımlarının konumu neden hep aynı yönde .Bilen arkadaşlar dan cevap bekliyorum mantıklı bir açıklaması vardır da ben bulamadım henüz.

Belkide yıldızlar çok çok büyük evrenimizde her yerden görünüyor olabilir :mrgreen:

Kadima

Rektör
Reaksiyon puanı
841
nasıl bir stand up gösterisi bu hiç gülmedim :mrgreen:

eSa

Dekan
Reaksiyon puanı
352

Onlar sabit oldukları için zaten yönünü buluyorsun :wink:

Sen şimdi kendi etrafında dönmeye başla bakalım odada kapının yeri ve yönü değişiyor mu :)

Duhan.Soysal

Profesör
Reaksiyon puanı
184
Adam çözdü Dağılın beyler. Adam ne ictiyse artık tadı daha bi güzel heralde :S

slaves

Asistan
Reaksiyon puanı
1
burdan doğuya doğru çin e doğru uçakla yolculugunuz 10 saat sürüyorsa aynı yolu geri dönmeniz 12 saat falan sürer

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Mantıklı geldi.

o öyle değil yıldızlarda hareket ediyor yaz bir kenara

7.43

Dekan
Reaksiyon puanı
332

Bir kamera yerleştir tüm gece hareket ettirmeden çekim yap; sonra hızlı oynattığında yıldızların (daha doğrusu dünyanın) hareketini görebilirsin.

Burada örnek video var.
https://www.youtube.com/watch?v=NupV7Pli3TY

mus.e

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Gökteki yıldız takımları hep aynı yerde duruyorlar,ama bizim gözümüz onları hep aynı yerde görmez.Çünkü dünya hareket ediyor,bu da bakış açımızı değiştireceğinden görüntüyü ve yıldızların konumunu da gözümüze göre değiştirecektir.
Bunu anlamanın en basit yolu,saat gece 11'de bir yıldız takımına bakıp hangi açıyla baktığımızı aklımızda tutmak, alârm kurup saat gece 2'de aynı açıyla (örneğin balkonun şurasından şöyle bakmıştım gibi) aynı yere bakmak ve bambaşka bir yıldız kümesi görmektir :)

Yıldızların görüntüleri mevsimlerde pek farklı olmaz,çünkü dünyamız o kadar küçüktür ki evrendeki binlerle ifade edilen km uzunluklarındaki değişimler görüntüyü değiştirmeye yetmez.Dünyanın hareketi sadece açı olarak görüntüyü değiştirir,mevsimler de açıyı değil uzaklığı belirlediğinden pek bir önem arz etmez.

Yön bulan kişiler (filmlerde falan hep bulurlar sözde) astronomiden iyi anlayan ve günün hangi vaktinde hangi görüntüyü görmesi gerektiğini ve hangi görüntünün hangi yönü gösterdiğini bilen kişilerdir.Bu da çok az bir kesimi kapsar.

Yönümüzü bulmanın en kolay yolu Kutup yıldızı olarak bilinen yıldızı bilmektir.Kutup yıldızı dünya ekseniyle aynı hizada bulunur.Dünya ekseni de kutup noktalarını birleştiren doğru demektir.Bu da bize şu konuda fayda sağlar ki,bu yıldızın konumu daima Kuzey kutbuna diktir,y
âni dünyanın dönmesi bu yıldıza bakış açımızı değiştirmez.

Basit bir örnekle biz odamızda duralım ve biz dünya olalım.Etrafımızdaki her şey yıldızlar olsun.Şimdi biz kendi etrafımızda(eksenimizde) döndüğümüzde başımızı yukarıya her kaldırışımızda o lamba bizim tam üstümüzde olacaktır.Bu da Kutup yıldızıdır.Etrafımızdaki her nesne diğer yıldızlar olduğundan onları görüş açımız sürekli değişecek ve arkamız dönükken hiç göremeyeceğiz.Bu da şu demek oluyor ki,güneş hiç doğmasaydı ve biz bir sandalyeye oturup yukarıda bir takım yıldızına baksaydık,tam 12 saat sonra o yıldız takımı sandalyemizin tam arkasında olacaktı.Sanırım anlatabildim :)

Sonuç olarak Kutup yıldızı (ve onun çevresindeki miniminnacık yıldızlar) haricinde bizim baktığımız her yıldız bize göre hareket eder.

Lazzz

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,278
Dünya kendi etrafında döner ayrıyetten tüm gezegenler güneş etrafında döner diye hatırlıyorum yanlışssa düzeltin.

honline

Profesör
Reaksiyon puanı
296
Fazla paradan gözü dönmüş bunların insanlığın yüz karası Arap krallığı ve yan kolları

falcon291

Profesör
Reaksiyon puanı
45
Evet aynı yerde, çünkü yıldızların dünyadan oldukça uzak, en yakın yıldız 8 ışıkyılı diye biliyorum ve biz bulunduğumuz Kuzey Yarımkure'den bu yıldızlara göreceli olarak değişmeyen bir yerden bakıyoruz. (Evet dünya dönüyor, dünya kendi çevresinde döndüğü için yıldızlar da gece boyu hareket ediyorlar.Göreceli derken dünyanın hızının yıldızların mesafesine göre yavaş olduğunu kastettim. Tarihe göre yıldızların konumu farklılık göstermektedir. Hatta uzay bilimciler yıldızların belli tarihlerdeki konumuna göre resmin çizildiği tarihi tespit edebilme şansına sahipler.) Bu arada Güney Yarımkure bize göre farklı yıldızları görür. Bunu da dikkate al lütfen.

Sansar667

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
526
Evrendeki her gezegen yıldız vs. haraket halindedir. Güneşde dahil , takım yıldızlarda dahil.Bütün gezegenler güneşin etrafında döner diye ilk okulda anlatılınca güneş sabitmiş gibi bir algı oluşuyor.

Kutup yıldızının , kuzey yarım kürede sürekli kuzeyi göstermesinin sebebi dünya ile aynı eksende hareket etmesidir.