DNS Neden Engellenemiyor

Etkileşim

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Arkadaşlar youtube ve son günlerde facebook farklı sebeplerden d eolsa kapatılmak üzere ya da gündemde bu var..Ancak kullanıcılar her türlü yasağa rağmen basit bir kaç ayarlar ya da programla yasaklı sitelere girebiliyorlar.

Acaba bu yolların önünü kesmek mümkün değil mi?

Mesela Facebook vergi ödemiyor ve ''kapatırsan kapat umrumda değil'' mesajı veriyor.

Bu DNS nedir neden engel olunamıyor..Anlayacağımız dilden güzel bir örnekle sade bir anlatımla bahseder misiniz?

kesin bir çözüm yok mu bu yasaklı sitelere erişilmemesi için?

Cloakengaged

Dekan
Reaksiyon puanı
147
2 yıl önce hatırlıyorum da her sitede önüne gelen devlete laf atardı yasakçı zihniyet, Türkiye'nin haline bak gibi.. şimdi de her yerde niye kapatmıyor laflarını görüyorum..

Kısacası çözüm basit : İsteyen girer, isteyen girmez.

sdelta

Profesör
Reaksiyon puanı
145
Arkadaşlar youtube ve son günlerde facebook farklı sebeplerden d eolsa kapatılmak üzere ya da gündemde bu var..Ancak kullanıcılar her türlü yasağa rağmen basit bir kaç ayarlar ya da programla yasaklı sitelere girebiliyorlar.

Acaba bu yolların önünü kesmek mümkün değil mi?

Mesela Facebook vergi ödemiyor ve ''kapatırsan kapat umrumda değil'' mesajı veriyor.

Bu DNS nedir neden engel olunamıyor..Anlayacağımız dilden güzel bir örnekle sade bir anlatımla bahseder misiniz?

kesin bir çözüm yok mu bu yasaklı sitelere erişilmemesi için?

Bi şekilde mutlaka engellenir istenirse. DNS ile engelleme yöntemine gidildiği için kapatılmıyor tam olarak.

Facebook ta öyle bir mesaj vermedi. Kapatılmaktan korkacak bir durumumuz yok, kapatılmamız için neden yok anlamında dedi. Türkiye' nin Facebook için çok önemli bir ülke olduğunuda vurguladı.

Etkileşim

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
kapatılma durumları için yorumlarımı es geçin asıl merak ettiğim işin teknik boyutu..Yani tamamen engelleme yapılabilir mi diye merak ettim.

Yoksa youtube yasaklarında komik duruma düşüyoruz bir video yükleniyor pat yasak geliyor..facebook ta ise durum farklı..

Demek istenirse tam engellenebiliyor e o halde neden engellemiyorlar zametli iş mi:)

TBM

Dekan
Reaksiyon puanı
358
tvunetworks dns dahil girilemeyen tek site,ancak ultra surf ile girilebiliyor

bLaCkSouL

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Aslında youtube kapalı olduğu zamanlarda da ip engeli ile kapatılıyor. Girilebilmesinin sebebi de google ip adreslerinin youtube'a girmek için kullanılabilmesi.
DNS'lerin engellenmemesinin sebebini de yasada yer almaması olarak düşünüyorum. Yine de benim fikrim bir açık kapı bırakılması yönünde. Karşı olan insanlar girmezler, girmek isteyenler de girerler.

orcnd

Dekan
Reaksiyon puanı
255
teknik olarak evet engellenebilir. fakat ülkemizdeki bilişim yasaları bu teknikden bihaber. nasıl ki youtube'a ait olan ip adresleri engellenebiliyorsa open dns, google dns gibi ip ler engellenebilir. bu durumda o dns'i kullananlar hiç bir internet sitesine erişemezler ve türk telekom dns'ini kullanmak zorunda kalırlar.

aynı yöntemle proxy servislerini de engelleyebilirler.

özetle mahkemeler dns nedir nasıl çalışır bilmiyorlar.

global_deejay

Doçent
Reaksiyon puanı
35
bir site verecektim ama neyse naughty.......... bu siteye hiç bir şekilde girmeniz mümkün değil proxy bile bazen giriyor oda 2 saatte demekki isteler tamamen engelleyebilirler

blazedanger35

Doçent
Reaksiyon puanı
3
geçen sene katıldığım bir konferans ta , "bu engellemenin proxy yoluyla yapılmasını isteseydik kimse giremezdi" diye bir sözde bulunmuşlardı.

fakat , hiç kimse tam olarak engelliyemez girmek isteyeni.
bu işin başında kiler de tam bilmiyorlar.

3-4 öğrencinin sorusunda takıldı bu kişi.
cevap veremedi.
ne yazık ki , yüksek yerlerde bu gibi insanlar var.

şahsın ismini hatırlamıyorum ama , bilişim ile ilgili devlet te önemli bir göreve sahipti.

sonuç olarak isteyen istediği yere girer ...
başbakan bile youtube a girebiliyormuş sözde ...
cumhurbaşkanı na göre de sansür yok.
fakat binali yıldırım ı tebrik ettim o konferans ta.
ben bu gibi şeylerden anlamam ama en iyisi için her türlü ortamı , şartı uygulamya hazır olduğunu belirtti.
taktir ediyorum bakanı.
siyaset e girmedim.
yasak yok yani onu belirtmek istedim =)
(girdiğimi düşünüyorsanız , ilk uyarımı verirsiniz :D)

nicktenban

Doçent
Reaksiyon puanı
4
Arkadşım engellerler. Şimdi youtube engelli. Ama çok basit girmek. Dns değiştir gir. Çok farklı yöntemler deneyip girebilirsin. Ama bu farklı yöntemler engellenirse ve girmek zorlaşırsa, normal kullanıcılar uğraşıp girmeyi denemezler bile. Onlara zor gelir. Birde sorun verdimi o yötemden bıkarlar. En iyisi ttnet dns'si derler. Yani sadece girmek zorlaştırılabilir. Tamamen kapatamazlar. Bir yolunu bulup girersin yine herşeyin çözümü vardır çünki. Yani isteyen girer. Tabi bunu zorlaştırırlarsa, mesala program cracki yapmak gibi diyelim kimse tutupta o ayları yapmaya programları kurup birşeyleri değişirmeye çalışmaz, denemez. Buda kullanıcıların %99'nu engeller.

gvn

Profesör
Reaksiyon puanı
19
ben bazzen kullandıgım dns ler işle girememiştim youtube bazen giriyor bazende girmiyordu :D

bence yasaklamak cözüm deil öyle yada böyle her siteye giriliyor dns olmadı tunnel ler var gayette iş görüyolar D:

orcnd

Dekan
Reaksiyon puanı
255
teorik olarak telekom istedikleri ip'yi erişime engelleyebilirler. dns'in ip'sini engellerlerse dns kullanamazsınız proxy adresi engellenirse proxy'yi kullanamazsınız. yani tamamen engellemek mümkün. fakat bu yönde bir adım atılmıyor. yetkililerin bunu bilmediğini iddia etmek ise saçma. bunların herhangi bir üniversitenin bilgisayar bölümünde ilk senelerde öğretiyorlar.

eğer tüm yolları engellerlerse geriye sadece gecekondu tarzı açılan proxy serverlar kalır. bunun yapılması için de yabancı bir ülkeden destek almanız gerekir. fakat bunu da bilişim polisi yakaladığı anda kapatması (yasal prosedür ile ) 1 ayı bulur.

dua edin de biri çıkıp "hala youtube'a erişilebiliyor" diye dava açmasın. yoksa yeni yönetmelik çıkartıp dns ve proxy serverları da engellerler hiç bir şekilde giremezsiniz.

realzed2001

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
bu memlekette herkes vergisini tam ödüyor nasılsa. benim keyfime youtube'uma facebook'uma dokunmayın.

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43
bir siteyi tamamıyla engellemek hiçbir şekilde mümkün değildir! tamam belki bazı yöntemler ev kullanıcılarına zorlu gelebilir ama üst düzey bir bilgisayar kullanıcısı her şekilde bir siteye girebilir. şu an dns değiştiriyoruz, onu engellerlerse proxy kullanırız, onu engellerlerse tor ağları denilen ağı kullanırız onu kolay kolay engelleyemezler :) veya yurt dışı çıkışına kelime engelleme bazlı filtre koyabilirler o zaman da https üzerinden bağlanırız. teknolojide çare tükenmez arkadaşlar :)