Devlet malınıza el koyup, akrabalarınıza verecek !

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan eSa
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

eSa

Dekan
Reaksiyon puanı
352
‘Robin Hood’ torbaya girdi

20609774.jpg

Medeni Kanun’daki “Herkes, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üstsoyu ve altsoyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür” hükmünü, muhtaç vatandaş yerine doğrudan devlet işletecek. Mahkemelerce hükmedilecek nafaka miktarı defterdarlıkça akrabalardan tahsil edilip ihtiyaç sahibine ödenecek.

HÜKÜMET, ekonomik yardıma ihtiyaç duyan kesimler ile engelliler, şehit yakınları ve gaziler için yeni haklar getiren düzenlemeleri ‘sosyal yardım paketi’ olarak Meclis’e sundu. 100 dolayında maddeden oluşan torba düzenlemede, fakir akrabaya nafaka ödenmesi, Afyonkarahisar’da cephanelikte şehit olan askerlerin ailelerine 70 bin lira dolayında tazminat, engellilik kriterlerinin değiştirilmesi gibi önemli hükümler yer alıyor.

AKRABAYA NAFAKA DAVASI

Meclis tatile girmeden önce iktidarın yasalaştırmayı planladığı tasarıya göre, Medeni Kanun’daki “Herkes, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üstsoyu ve altsoyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür” hükmünü, muhtaç vatandaş yerine doğrudan devlet işletecek. Vakıf, yardım talebinde bulunan ihtiyaç sahibi veya yaşlının yakınlarına ilişkin bilgileri toplayacak ve nafaka yükümlülerini defterdarlığa bildirecek. Nafaka yükümlülerinin ekonomik durumlarının tespiti için onayları aranmaksızın gelir ve mülkiyet durumları sorgulanacak. Mahkemelerce hükmedilecek nafaka miktarı defterdarlıkça akrabadan tahsil edilip ihtiyaç sahibine ödenecek. Muhtaçlık sınırı da yeniden düzenleniyor. Hane içinde kişi başına düşen gelir dikkate alınarak muhtaçlık tespit edilecek. Hanede her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, kişi başına düşen ortalama aylık gelir asgari ücretin üçte birinden fazla olanlar muhtaç kabul edilmeyecek.

AFYON ŞEHİTLERİ

Afyonkarahisar’da cephanelikte şehit olan askerlerle ortaya çıkan yasal boşluk doldurulacak. TSK, Jandarma, Sahil Güvenlik ve Emniyet’te patlayıcı maddelerin incelenmesi, muhafazası, nakli ve imha edilmesinde oluşan zararlardan dolayı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Kanunu uygulanacak. Bu faaliyetlerde yaşamını yitirenlerin mirasçılarına en yüksek devlet memuru brüt aylığının (ek gösterge dahil) 100 katı tutarında (70 bin lira dolayında) ödeme yapılacak.

SOSYAL YARDIM AFFI

Yaşlılık, engellilik veya muhtaç durumda olup sosyal yardım alanlardan, daha sonra “yersiz ödeme aldığı” tespit edilenlere af geliyor. Yersiz veya fazla ödenmiş aylıklar nedeniyle bu kişilere çıkarılan borçlar, para cezaları ve bunların faizleri silinecek, adli soruşturmaları düşecek, icra takipleri kalkacak. Engellilerin evde bakımı özendirilecek. Hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı, asgari ücretin üçte ikisinden az olan engellilere 700 lira dolayında sosyal yardım ödenecek.

ŞEHİT YAKINLARI VE GAZİLER

Vazife malulü kamu görevlilerinden hayatını kaybedenlerin anne-babalarına aylık bağlamada aranan muhtaçlık şartı kaldırılıyor. Hayatını kaybedenlerin anne veya babasına bağlanan aylığın toplamı asgari ücretten az olamayacak. Malullük aylığı almakta iken hayatını kaybedenlerin dul ve yetimlerine ek ödeme ve eğitim öğretim yardımı yapılabilecek. Harp ve vazife malülleri ile vazife malullüğü aylığı alan dul ve yetimler de faizsiz konut kredisi kullanabilecek. Ayrıca harp veya vazife malulü sayılanlardan görev veya sınıf değiştirerek çalışmaya devam edenler de bu haktan yararlanabilecek. Ücretsiz seyahat hakkının kapsamı genişletiliyor. Vazife malullerinin anne ve babaları ile 25 yaşını doldurmamış çocukları ile çalışmaya başlamaları nedeniyle ödenmekte olan aylıkları kesilenlerin kendileri ile eşi, ana ve babaları ile 25 yaşını doldurmamış çocukları da ücretsiz seyahat hakkından yararlanacak.

ENGELLİYE HAKLAR

Eğitim kuramlarında dil, ırk, cinsiyet ve din ayırımını engelleyen hükümlere engellilik de yazıldı. Engellilere yönelik ayrımcılıkla mücadele mekanizmaları güçlendirilecek. 18 yaş altı engelli aylıklarında, engelli yakını da genel sağlık sigortası kapsamına alınacak. Engelliler için özel olarak oluşturulan “korumalı işyeri” sistemine teşvikler artırılıyor. Korumalı işyerlerinde çalışan engellilerin işsizlik sigortası işveren payı İşsizlik Fonu’ndan karşılanacak. Bu işyerlerinde gelir vergisi indirimleri artırılacak. Korumalı işyerleri çevre temizlik vergisi ödemeyecek.

YENİ ENGELLİ KRİTERLERİ

Türkiye’de halen kullanılan ve her kurum için farklı özellikler içeren engelliler ile ilgili sınıflandırma sistemi değişecek. Uluslararası geçerliliği olan bir sistemle yeni kriterler oluşturulması için Çalışma, Milli Eğitim, Aile, Maliye ve Sağlık bakanlıkları çalışma yapacak.

MOBİNGDEN KORUMA

İşe başvuru, alım, önerilen çalışma süreleri ve şartları ile istihdamın sürekliliği, kariyer gelişimi, sağlıklı ve güvenli çalışma koşulları dahil olmak üzere istihdama ilişkin konularda engellilere ayrımcı uygulama cezalandırılacak. Çalışan engellilerin aleyhinde sonuç doğuracak şekilde, engelinden dolayı diğer kişilerden farklı muamelede bulunması da ceza nedeni olacak. Engellilerin çalıştığı işyerlerinde makul düzenlemelerin sorumlu kuruluşlar ile işverenlerce yapılması zorunlu olacak.

ENGELLİ TAYİNİ

Kendisi, eşi veya birinci derece kan hısımlığı bulunan bakmakla yükümlü olduğu aile fertleri engelli olan memurların engellilik durumundan kaynaklanan yer değiştirme taleplerinin karşılanması amacıyla özel düzenlemeler yapılacak. Bunu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı belirleyecek.

EV TİPİ SOSYAL HİZMET

SHÇEK yurtları yerine ev tipi sosyal hizmet modeli geliştirilecek. Çocuk, kadın, engelli ve yaşlılar ile bakım veya barınma ihtiyacı olan kişilere hizmet verilen mesken niteliğindeki yatılı sosyal hizmet birimleri kurulacak. Profesyonel koruyucu aile sistemine geçişin parçası olarak, koruyucu ailelerden sosyal güvencesi olmayan eşlerden birinin sigortasını devlet karşılayacak. Özel sosyal hizmet kuruluşlarının kapasitelerinin yüzde 3’ü bakanlıkça tespit edilecek kişilere ücretsiz kullandırılacak.

DOĞRUDAN KAPATMA

Özel sosyal hizmet kuruluşları; doğrudan tehdit, baskı ya da özgürlüğün keyfi engellenmesini de içeren, fiziksel, cinsel, tıbbi, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar verecek her türlü tutum ve davranışta bakanlıkça doğrudan kapatılacak.

AVRUPA’YA BÜRO

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, çocukları devletçe alınan Türk ailelere yardımcı olmak amacıyla yurtdışında temsilcilikler açacak. Bakanlık, Türk kökenli ailelerin koruyucu aile olmaya teşvik edilmesi, ailelerin çocuk bakımı ve yetiştirilmesi, ebeveynlik hakları, nüfus ve vatandaşlık, kadın, yaşlı ve engelli hakları gibi konularda çalışmalar yapacak.

AA’DA HİSSE OPERASYONU

Anadolu Ajansı’nda sahibi bilinmeyen sahibi bilinmeyen hisselerin devrinde Türk Ticaret Kanunu’ndaki sınırlamalar aranmayacak. Ajans, kendi paylarını iktisap ederken veya rehin olarak kabul ederken kanundaki yüzde 10’luk sınırlamaya bağlı olmayacak. Ayrıca AA yönetimine, kendi sermaye artırımına katılması, kendisinin sahip olduğu hisselere ilişkin rüçhan hakkı ile kullanılmayan rüçhan haklarını kullanması olanakları tanınacak.

Hürriyet

mylegend

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Çok güzel bir uygulama, insanlar ailelerine yardım etmekten aciz olunca...

tambjk

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16
Saçmalık,

Devletin sosyal yükümlülükleri olur, kendı sırtındaki yumurta küfesini tekrardan vatandaşa yükleyen zihniyet.

Aynı kaçak elektriğin faturasını düzgün vatandaşlara ödettirdiği gibi.

green_lion

Asistan
Reaksiyon puanı
5
Şaka gibi olay. Sen devlet olarak ne işe yarayacaksın peki?

Muhtaç insanlara artık devlet değil vatandaş bakacak. Ayrıca kesin şehit gazi maaşlarını da mahalleliden keserler. O halde devlet için savaşmaya girmeyelim olsun bitsin :D

eSa

Dekan
Reaksiyon puanı
352
Piyangoda ikramiye kazananlar gibi, zenginlerin de bir sürü yeni akrabası çıkar. Gider dava açarlar, ben açken bu böyle diye. Peki ya aralarında kavgalılar, küslüler vs. olanlar ne olacak, devlet bu şekilde bir uygulama yaparsa, adam onu farklı bir şekilde geri almaya çalışmaz mı?

IThelp

Profesör
Reaksiyon puanı
19
Cok sacma hangi akılsızın önerdiği bir yasa bu demeki o yasayı öneren kişi kendi akrabasının malında gözü varmış :)

friendly

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
671
Malım mülküm yok, akrabalarım düşünsün.. :)

Koca Adam

Profesör
Reaksiyon puanı
13
yardıma ihtiyacı olan kişiyi belirleyen kriterler olacaktır... saçmalık diyen herkes zengin galiba? devlet yardım ettiğinde de kömürcü makarnacı oluyor değil mi?

IThelp

Profesör
Reaksiyon puanı
19
yardıma ihtiyacı olan kişiyi belirleyen kriterler olacaktır... saçmalık diyen herkes zengin galiba? devlet yardım ettiğinde de kömürcü makarnacı oluyor değil mi?

pess sana be arkadaşım kömürü makarnayı da buraya taşıdın yani.

tambjk

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16

Seçim yatırımı ayrı şey, yoksullara yardım edip sosyal devlet olmak ayrı şey :)

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Malım mülküm yok, akrabalarım düşünsün.. :)

Peki sana dokunmayan yılan bin yaşasın :)

jack bauer

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Bunun için ne yapmak gerekcek sadece muhtaç belgesi alınca mı olucak biraz karışık gözüküyor ama bunu direk devletin tespit edip yapmasını beklerdim.

Koca Adam

Profesör
Reaksiyon puanı
13
pess sana be arkadaşım kömürü makarnayı da buraya taşıdın yani.

yav he he... siz ne diyorsanız öyledir... bu konudan önce hızlı tren konusu açıldı ona neden yorum yapılmadı sizler tarafından onu merak ediyorum hep aynı kişiler aynı şekilde bişeylerin peşindesiniz buna anlam veremiyorum.. farklı şeyler de taşınmış onları da görmeniz dileğiyle

IThelp

Profesör
Reaksiyon puanı
19
Herşey karşılıklı :)
[MENTION=63117]friendly[/MENTION] malına sen ortak ol :)

yav he he... siz ne diyorsanız öyledir... bu konudan önce hızlı tren konusu açıldı ona neden yorum yapılmadı sizler tarafından onu merak ediyorum hep aynı kişiler aynı şekilde bişeylerin peşindesiniz buna anlam veremiyorum.. farklı şeyler de taşınmış onları da görmeniz dileğiyle

ne yin peşindeyiz kardeşim hızlı tren konusunu görmedim bile senden duydum burada siyaset yapma dedik sadece sucmu konu farklı senin yaptığın farklı alla alla.

tambjk

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16

Arkadaşım o kadar yardım seversen ve bunu doğru buluyorsan, gider servetini akrabağların paylaşırsın, yoksul olanlara yardım edersin takdir ederim

AMA

Benim cebimdeki paradan kime ne, vergimi ödüyorsam kim ne karışır, devlete mı kalmış benim yardım severliğimi sorgulamak, vermek istemiyorsam vermem arkadaş, bu mecburiyet niye?

**

Devlet sorumluluklarını bilecek, benim yardım yapmak gibi bir mecburiyetim YOK, anlamıyor musunuz?

**

Fakir çoğunluk zenginin servetine göz dikerse ve yoksullar ile paylaştırılması konusunda yasa çıkartırsa bu adalet li mi olur?

Devlet olarak sen çarpık ekonomi kur, gelir adaletini sağlayama, sonra robin hood yasalarıyla kendi sorumluluğunu zenginlere yık. OLACAK ŞEY DEĞİL!!!!!!!!!!!!

Koca Adam

Profesör
Reaksiyon puanı
13
Seçim yatırımı ayrı şey, yoksullara yardım edip sosyal devlet olmak ayrı şey :)

yazdığım gibi saçmalık diyen herkes zengin galiba... devletten yardım alan insanların sayısı çok fazla şimdi dersiniz ki kendi yandaşlarına dağıtıyorlar diye... sizi ikna etmek gibi bir derdim yok ama yapılan yardımın da haddi var hesabı yok!!

insanlar kapı komşusunu tanımaz ne halde olduğunu bilmez bilse de umursamaz bir durumda ... çok genel konuştum zorunuza dahi gidebilir ama akraban zor durumda iken sen rahat içinde ve ona devlet baksın dersen işte asıl saçmalık budur derim...

IThelp

Profesör
Reaksiyon puanı
19
İnsan olan insan birazcık Allah korkusu varsa merhamet varsa vicdan varsa iyilik icinde varsa zaten zor durumda ki akrabasına yardımcı olur bu insanın insanlığına bağlı birşey Sen Allah değilsinki insana zorla iyilik yaparmış gibi kanun cıkaracaksın Allah yanında zorla güzelik varmı.

tambjk

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16
yazdığım gibi saçmalık diyen herkes zengin galiba... devletten yardım alan insanların sayısı çok fazla şimdi dersiniz ki kendi yandaşlarına dağıtıyorlar diye... sizi ikna etmek gibi bir derdim yok ama yapılan yardımın da haddi var hesabı yok!!

insanlar kapı komşusunu tanımaz ne halde olduğunu bilmez bilse de umursamaz bir durumda ... çok genel konuştum zorunuza dahi gidebilir ama akraban zor durumda iken sen rahat içinde ve ona devlet baksın dersen işte asıl saçmalık budur derim...

Zengin yada fakir olmam neyi değiştirir? Gerçekler ve doğrular zengin yada fakir olmama göre mi değişecek? Gerçek gerçektir hangi pencereden bakarsaın bak.

Zaten vatandaşın sırtında inanılmaz bir vergi yükü var, böyle bir yardım yükü daha koymanın ne alamı var?

*

Komşuma yardım edip etmemek benim insiyetifime kalmış, mecburiyetim yok, kaldıki bu yardımlar gönüllülük esasına göre yapılırsa makbuldür, zorla olmaz!

Benim akrabam açsa, ben önce ona kızarım, elin ayağın tutuyor niye çalışmıyorsun diye, eli ayağı tutmuyor, yardıma muhtaçsada gücüm yettiğince yaparım yada yapmam, devlet beni buna zorlayamaz!

Uranos

Profesör
Reaksiyon puanı
15
İnsan doguştan şanslı olacak arkadaş.

Ne el koyabilecegi malım var ne de el koyabilecegi çok zengin akrabam var

Gömün gitsin şuraya beni. :yes:

Koca Adam

Profesör
Reaksiyon puanı
13
İnsan olan insan birazcık Allah korkusu varsa merhamet varsa vicdan varsa iyilik icinde varsa zaten zor durumda ki akrabasına yardımcı olur bu insanın insanlığına bağlı birşey Sen Allah değilsinki insana zorla iyilik yaparmış gibi kanun cıkaracaksın Allah yanında zorla güzelik varmı.
yahu hocam kanunun içeriği belli mi? yoksul dediği adamın özelliği belli mi? her yoldan geçen yoksul mu sayılacak? neden bunlar açıklanmadan öyle düşünüyoruz?

ve anlamak istemediğiniz şey ben demiyorum ki zorla yaptırılsın ... bende buna karşı olurum benim tavrım sadece hiç birşey duymadan direkt saçmalık deyip sorumluluk almayan insanlara...

Zengin yada fakir olmam neyi değiştirir? Gerçekler ve doğrular zengin yada fakir olmama göre mi değişecek? Gerçek gerçektir hangi pencereden bakarsaın bak.

Zaten vatandaşın sırtında inanılmaz bir vergi yükü var, böyle bir yardım yükü daha koymanın ne alamı var?

*

Komşuma yardım edip etmemek benim insiyetifime kalmış, mecburiyetim yok, kaldıki bu yardımlar gönüllülük esasına göre yapılırsa makbuldür, zorla olmaz!

Benim akrabam açsa, ben önce ona kızarım, elin ayağın tutuyor niye çalışmıyorsun diye, eli ayağı tutmuyor, yardıma muhtaçsada gücüm yettiğince yaparım yada yapmam, devlet beni buna zorlayamaz!

daha fazla yazıp kendimi banlatmayacağım...

Ahbârî

Dekan
Reaksiyon puanı
346
güzel uygulama olmuş. Yapanların ellerine sağlık. Eskiden devletlerin yaptığı uygulama, yeni nesil sadaka taşı...

olympuskiller

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Bizim akrabaların içindde sevdiğim en fazla 1-2 kşi var onların hali vakti yerinde sayılır, o yüzden ben belki akrabama değil de daha müşkül durumda olan bir başkasına veriyorum sadakamı fitremi zekatımı buna da mı karışacak bu devlet her ... maydanoz.

TEGİN

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
99
Koskoca vakıflar medeniyetinden gelinen şu hale bak.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
"Evini kardeşine veremezsin, mutlaka kira parası alıyorsundur, vergisini alayım bakim" diye yep yeni kanun çıkaran devletten göz yaşartıcı "nafaka" kanunu. "Akrabalar birbirine bakmak zorundadır, yardımlaşalım" işin reklam yüzü boyutu; asıl diğer boyutu ise devletin buradan koparmak istediği.

Zira yeni kanunlara göre bundan sonra evinizi normal akrabalarınızı bırakın, kardeşinize bile bedava oturması için idareten bile olsa veremezsiniz; kira almıyorum diyemezsiniz, devlete göre bu devirde kim kime kardeşine üç beş ay oturması için ev verir? O yüzden ablan da olsa, teyzen de olsa sen mutlaka kira parası alıyorsundur ondan, vergisini de öde bakayım paşa paşa..

Geçende bu kanun uygulanmaya başladıktan sonra bizim arkadaşların evine baskına gelmiş vergi memurları.. Yani ne demiş büyüklerimiz? Tenekeyi parlatsan da altın olmaz.

promidal

Profesör
Reaksiyon puanı
11
kimsenin malına rızası olmadan el koyup başkasına veremezsin. bunun adı faşizmdir.