Devlet 2 yıl içinde köşeyi dönecek! 30 milyar TL geliyor..

Edirneli

Profesör
Katılım
20 Mart 2011
Mesajlar
2,745
Reaksiyon puanı
15
Puanları
38
devletin_kasasi_2_yil_icinde_ihya_olacak13837291140_h1092142.jpg


Son 10 yıl içinde özelleştirmeden devletin kasasına 50 milyar dolara yakın bir para girişi oldu. Özelleştirilecek asıl devler ise sırada bekliyor. 2 yıl içinde görücüye çıkartılacak devlerden 28 yılda yapılan özelleştirmelerden toplanan paranın yarısından fazla bir gelir bekleniyor...

Türkiye'nin kasası önümüzdeki 2 yıl içinde tabiri yerinde ise tam anlamıyla ihya olacak. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 2 yıl içinde yapılması planlanan özelleştirmeler ile 30 milyar TL'nin üzerinde bir paranın Hazine'nin kasasına girmesi bekleniyor...

Devlet kaliteyi arttırma, sorunları direk ve hızlı çözüme kavuşturma ve rekabet oluşturma adına birçok alandan elini bir bir çekiyor. Özelleştirme adı altında devredilen ve bir zamanlar atıl durumda olan ya da tam kapasite çalışamayarak istenilen rakamları el elde edemeyen kurumlar özel sektör elinde karlarını ve kapasitelerini arttırarak yeniden can bulurken, ekonomiye de çok büyük katma değer sağlamaya başlıyor.

1985'DEN BU YANA ÖZELLEŞTİRİLENLER..


1985 yılından bu zamana kadar Türkiye'deki 270 kurumun kamu hisseleri, 22 yarım kalmış tesis, 1416 taşınmaz, 8 otoyol, 2 boğaz köprüsü, 120 tesis, 6 liman, şans oyunları ile araç muayene istasyonları özelleştirme kapsamına alındı. Bunların yarısından fazlası özelleştirilirken halen özelleştirme kapsam ve programında ise 21 kuruluş yer alıyor. Bunun yanı sıra, özelleştirme kapsamında 559 taşınmaz, 37 tesis, 2 liman, 8 otoyol, 2 boğaz köprüsü ile şans oyunlarının lisans hakkı da yer alıyor.

50 MİLYAR DOLAR GELİR ELDE EDİLDİ


Özelleştirme çalışmalarının ilk adımının atıldığı 1985 yılından bu yana gerçekleştirilen uygulamaların toplam tutarı ise dudak uçuklatıyor...

Türkiye'de 1986-2003 yılları arasında yaklaşık 8 milyar dolarlık bir özelleştirme işlemi gerçekleştirilirken, ekonomik ve siyasi istikrarın sağlandığı ve özelleştirme konusunda kararlı bir tutumun sergilendiği 2003 - 2013 yılları arasında ise yaklaşık 50 milyar dolarlık özelleştirme geliri elde edildi. 28 yıllık süre zarfında özelleştirme kapsamına alınan kurumların yarısından fazlası toplamda 58 milyar dolar gibi çok ciddi bir rakama özelleştirildi ve bu rakamdan devletin kasasına yaklaşık 35 milyar dolarlık bir para girişi oldu.

ÖZELLEŞTİRMENİN MUHTEŞEM YILI!


Özelleştirme işlemlerinin başladığı 1985 yılından 2012 yılına kadar 8.222 milyon dolar ile özelleştirmede en fazla para 2005 yılında elde edilirken, 2013 yılında ise bu rakam neredeyse ikiye katlanarak 12 milyar 467 milyon dolar seviyelerine yükseldi. 2013 yılının özelleştirme işlemlerinde aslan payı ise TEDAŞ'a ait oldu. Kurumun bünyesinde yer alan Boğaziçi Elektrik Dağıtım, Gediz Elektrik Dağıtım, Akdeniz Elektrik Dağıtım ve Aras Elektrik Dağıtım'ın özelleştirme işlemlerinden Hazine'ye tam tamına 3 milyar 865 milyon 500 bin dolarlık bir gelir sağlanmış oldu.

DEVLER ÖZELE DEVİR İÇİN GÜN SAYIYOR

Hükümet, önümüzdeki 2 yıl içerisinde köprüler, otoyollar, şeker fabrikaları, Milli Piyango İdaresi ve Kalamış Yat Limanı'nın özelleştirme işlemlerini tamamlamayı planlıyor. Türkiye'nin en büyük özelleştirme ihalelerinden olan köprü ve otoyolların 25 yıl süre ile işletme hakkı verilmesi yöntemiyle özelleştirilmesi için yeni strateji belirleme çalışmaları devam ediyor, şans oyunlarında ise 10 yıllığına oyunları oynatma lisansının verilmesi düşünülüyor. Söz konusu ihalelerin 2 yıl içinde yapılması halinde ise devletin kasasına özelleştirmeden 28 yılda toplam giren paranın yarısından fazla bir para girmiş olacak.

Değerleme Uzmanları Derneği Başkan Yardımcısı Ahmet Taşpınar Türkiye'nin gelir anlamında lokomotiflerinden olan köprü ve otoyollar ile Milli Piyango İdaresi'ni değerlendirdi...

KÖPRÜYE 7 MİLYAR DOLAR DEĞER BİÇTİ

Taşpınar, köprü ve otoyollarla ilgili 2011 verileri baz alındığında ortaya yıllık 430 milyon dolar gelir ile 163 milyon dolar gider çıktığını, bu hesap göre ise yıllık kazancın 267 milyon doların civarında olduğunu ifade ederek, 25 yıllık indirgeme, gelişme, enflasyon, yatırım ve yenileme harçları da dikkate alındığında ihalede oluşabilecek yaklaşık değerin 6.5 ile 7 milyar dolar seviyesinde olmasının gerektiğini söyledi.

RAKAM DAHA DA ARTABİLİR

Bu rakama sadece köprü ve otoyollardan geçen 300 milyon araç geliri yönünden bakılıp ulaşıldığını, ancak otoyol kenarlarında ki ticari işletme (Benzin istasyonu, otel vb.) gelirlerinin de bu hesaba yansıtılması halinde değerin daha da artabileceğini söyledi. Taşpınar, paylaşımının sukuk modeli ile yabancı yatırımcılara pazarlanması halinde de mevcut değerlerin daha da yukarı çekilebileceğini sözlerine ekledi.

koprujpg_h123.jpg


BAŞBAKAN, KÖPRÜ VE OTOYOLLAR İÇİN VERİLEN RAKAMI AZ BULMUŞTU

Geçtiğimiz aralık ayında köprü ve otoyollar için; tek paket halinde, işletme hakkının verilmesi yöntemiyle ve fiili teslim tarihinden itibaren 25 yıllık süre için gerçekleştirilen özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi 5,7 milyar dolarla Koç Holding AŞ - UEM Grup Berhan - Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı AŞ Ortak Girişim Grubu vererek ihalenin sahibi olmuştu. Ancak Başbakan Erdoğan'ın "Daha yüksek beklentilerimiz var" çıkışından sonra Özelleştirme Yüksek Kurulu ihaleyi iptal etmişti. İhale için yeni tarih ve farklı metodlar üzerinde çalışmalar sürüyor.

ŞANS OYUNLARINA 10 YILLIĞINA 2.5 MİLYAR DOLAR

Milli Piyango İdaresi'nin özelleştirmesinde ise toplam işletme süresinin 10 yıl olduğuna dikkat edilerek, gelirler yönünden de 2012 yılı baz alınıp 250 milyon dolar seviyesinde yıllık bir gelir elde ettiği kabul edilir ise yıllık %14 büyüme oranı kabulü ile mevcut ihalenin ayni koşullar altında yenilenmesi halinde bu değerin 2 ile 2.5 milyar dolar seviyesinde olabileceğini tahmin ettiklerini söyleyen Taşpınar, yine aynı şekilde ihale süresinin 15 veya 20 yıl olarak düzenlenmesi halinde de bu değerin daha da yukarılara çekilebileceğini dile getirdi.
sans_oyunlari1jpg_h933.jpg


1.6 MİLYAR DOLARIN ALTINDA TEKLİF GELMİŞTİ

Milli Piyango İdaresi için Mayıs 2009'da yapılan ilk özelleştirme ihalesi, tekliflerin ÖİB'in belirlediği 1,6 milyar dolarlık başlangıç tutarının altında kalması nedeniyle iptal edilmişti. Hükümet kanadından birçok ismin gündeme getirdiği şans oyunlarının özelleştirilmesi işlemleri için çalışmalar bu yılsonuna kadar tamamlanacak.

Değerleme Uzmanları Derneği Başkan Yardımcısı Taşpınar, uluslararası yatırımcı açısından her iki ihalede gelir yönünden incelendiğinde karlı yatırımlar olarak dikkatleri çektiğini de aktardı.

2009'DAN BU YANA TEK KURUŞ KAR AÇIKLAMADI

Özelleştirme Yüksek Kurulu'nca (ÖYK) TÜRKŞEKER'in özelleştirme işlemlerinin 2014 yılının sonuna kadar tamamlanması kararlaştırıldı. Türkşeker yüksek maliyetle üretim yapmaktan ve tam kapasite çalışamamaktan ötürü 2009'dan bu yana tek kuruş kar elde edemezken, geçtiğimiz yıl ise 198 milyon lira civarında zarar açıkladı. Kurumun özelleştirilme çalışmalarında, 'blok satış' ve 'Kardemir modeli' tarzında farklı modeller üzerinde çalışılıyor.

sekerjpg_h750.jpg


DEV MARİNA DA GÖRÜCÜYE ÇIKIYOR

Koç Holding tarafından 15 yıldan bu yana işletilen dev Kalamış Yat Limanı da özelleştiriliyor. Avrupa'nın en değerli yat limanları arasında sayılan ve orta ölçekli aylık ortalama 2 ile 6 bin Euro kira karşılığında 2 bin yatın demirlenebildiği 435 bin m2'lik marinanın değeri, 4-5 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.

Kaynak
 

FullScreen

Profesör
Katılım
12 Temmuz 2013
Mesajlar
1,230
Reaksiyon puanı
2
Puanları
0
Köprüler özelleşirse hiçbiriniz geçemezsiniz o köprülerden bak bu yazımı burada çerçeve içine alın zamanı gelince döner bakarsınız.Nasıl Telekom özelleşti bi tane hat kalmadı evlerde şimdi de köprüden geçmek buna benzer.
Bunlarda olursa İstanbul iyice yaşanmaz hale gelir,İstanbullu İzmire göç eder.Başımıza bela olurlar.Umarım özelleşmez :)
 

mr_rain

Guru
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
23,957
Reaksiyon puanı
441
Puanları
83
Stratejik kurumlar hariç; devlet, tüccarlığı bırakmalı artık...
 

TEGİN

Profesör
Katılım
13 Mayıs 2009
Mesajlar
2,102
Reaksiyon puanı
92
Puanları
48
270+ tane kurum satılıyor ve 50 milyar dolar ve bu çok ve devlet zengin oldu...!?
 

Da Vinci's

Doçent
Katılım
7 Eylül 2013
Mesajlar
532
Reaksiyon puanı
5
Puanları
0
Diğerlerinin yaptıklarını satarak devleti yönetip bir de bunu gurur kaynağı olarak göstermek nasıl bir mantıktır.

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Birde bahane olarak zarar açıklaması var tabii,Telekom da zarar ediyordu ya ,şimdi de otoyollar, köprüler zarar ediyordur kesin.
 

goodolddays

Dekan
Katılım
30 Ağustos 2010
Mesajlar
6,907
Reaksiyon puanı
202
Puanları
63
Devletin görevi yol yapmak mıdır, yol yapılmasını sağlamak mıdır?

devletin görevi insanlara hizmet vermek midir, hizmet verilmesini sağlamak ve bunu denetlemek midir?

bana kalırsa özel sektöre iş yaptırmak devlet için daha avantajlı. Devlette 1işçiye 1masabaşı çalışan düşerken özelde bu çok daha verimli. Ucuza kaliteli iş yaptırabilirsiniz özel sektöre.
 

quantintrntn

Öğrenci
Katılım
4 Ocak 2013
Mesajlar
96
Reaksiyon puanı
1
Puanları
8
Özelleştirilmelere sonuna kadar destek çıkıyorum ve şu anki hükümeti olduğu için içim rahat yani en azından paralar yatırıma gidecektir. Bundan öncekilerde olduğu gibi paraların çarçur edilmeyeceğinden eminim. Şimdiye kadar yapılanlar da bunu gösteriyor.
 

TBM

Dekan
Katılım
28 Ekim 2008
Mesajlar
6,587
Reaksiyon puanı
358
Puanları
83
özelleştirmeye karşıyım,bizi de satar bunlar yakında
 

TBM

Dekan
Katılım
28 Ekim 2008
Mesajlar
6,587
Reaksiyon puanı
358
Puanları
83
bizi derken kastım ülke idi.
 

Aretios

Profesör
Katılım
13 Kasım 2009
Mesajlar
3,815
Reaksiyon puanı
3
Puanları
38
basbakanlık bınasını da ozelleştirsinler asıl oraya lazım ciddiyet .....
 

Ay Parçası

Profesör
Katılım
9 Şubat 2009
Mesajlar
3,821
Reaksiyon puanı
27
Puanları
0
devlet zaten çoktan döndü köşeyi asıl önemli olan bizim ne zaman köşeyi döneceğimiz :mrgreen:
 

Theurer

Doçent
Katılım
1 Ocak 2013
Mesajlar
729
Reaksiyon puanı
2
Puanları
0
yarın bir gün özelleşecek bişey kalmayınca devlet gözü bize dikmesin?!?!
 

ByEGT

Profesör
Katılım
26 Kasım 2009
Mesajlar
3,025
Reaksiyon puanı
15
Puanları
38
Devlet yönetiminden zerre kadar anlamayanlar saçma sapan yorumlar yapmasınlar. Komik oluyorsunuz :)
 

v2beta

Asistan
Katılım
18 Ağustos 2013
Mesajlar
131
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
11 yıldır 702 şirketi yabancılara satmış devlet mi köşeyi dönecek? 11 yıldır 702 şirketi satıp köşeyi 700 kere dönmüş olması lazım degil miydi? peki 700 kere köşeyi dönmüş bu devlet bu vergileri neden hala kaldırmadı? ötv öiv ve diğerleri? evlenecegim diye daire aldım almaz olaydım 1 yıllık kiraya verdim sagolsun devlet vergiyi şak diye koydu iskan,çöp,imar... para bol olunca gidip araba alayım dedim otoparka para,benzine para,yolda gişeye para,egzoz pulu...
 

cleet

Asistan
Katılım
13 Aralık 2008
Mesajlar
144
Reaksiyon puanı
0
Puanları
16
Sen devletin malımısın ki seni satsınlar?

intahar edene kamu malına zarardan kamu davası açılır arkadaşım yani devlet malısın bilesin..Hatta şöyle söyleyeyim kendine herhangi bir zarar ver git elini kolunu kes polis ceza kesebilir kamu malına zarar vermekten..
 

mustang

Dekan
Katılım
30 Ekim 2008
Mesajlar
8,663
Reaksiyon puanı
34
Puanları
48
Devlet Hayati Önem arzeden Kurumlar hariç,elindekileri özelleştirmelidir.
Devlet Patron değil denetleyen teşvik eden olmalıdır.
 

7.43

Dekan
Katılım
11 Haziran 2008
Mesajlar
8,969
Reaksiyon puanı
332
Puanları
83
Ne komünist ülkeymiş, babalar gibi sat sat bitmedi.
 

BERVA

Doçent
Katılım
24 Nisan 2011
Mesajlar
712
Reaksiyon puanı
8
Puanları
18
Ekonomiyi 4 işlemden ibaret zanneden,
Koskoca ülkenin 2 haftada ekonomik krize girebileceğine inanlara ne anlatsak boş.
TEDAŞ,Türk Telekom,İSDEMİR,ERDEMİR gibi hayati öneme sahip kurumlar için "satılırsa satılır" diyenlere.
Devletin görevinin sadece yol,köprü gibi bilumum inşaat işlerini yapmak olduğunu düşünenlere,
Sayfalarca analiz yapsak boşa !

-2012 yılında 278 Milyar TL vergi geliri elde etmiş Devlet.
Ama yapılan yol ve benzeri yatırımların neredeyse tamamı "yap işlet devret" ve "kredi" ile yapılıyorken,
Çok büyük yollar köprüler yapıyoruz ha diyenler varken.

Zaten Maliye Bakanlığı ve Sayıştay bilgi vermeyi reddederken,
Maliye Bakanlığı tarafından * vergisinin nereye harcandığına dair bir bilgi bulunmamakta tarzı cevap alıyorken.

Atı alan Üsküdar'ı geçti çoktan.

Bilgi edinmek,bilgisini paylaşmak amacında değil,
Kralını övmek,yüceltmek,haklı çıkartmak peşinde iken şakşakçıları ne anlatsak boşa !

Not:Karadeniz boyunca bir yol var hani 800 milyon dolara mal olması hesaplanıp da
2.5 milyar dolara bitirilebilen ve bugüne kadar da 5 kez çöken.Hatırlayın istedim.
 

-Hewal-

Dekan
Katılım
27 Haziran 2008
Mesajlar
5,206
Reaksiyon puanı
11
Puanları
0
Devlet köşeyi döndü yada dönecek o zaman bu katmerli kazık vergiler niye
 

mesut777

Asistan
Katılım
23 Aralık 2007
Mesajlar
113
Reaksiyon puanı
0
Puanları
16
Sat babam sat..En kısa yoldan çözüm çünkü.Sen üretmek iyileştirmek yerine varolanı da yabancı sermayeye satıyorsun sonra kalkındık diyorsun..Ya adamlar bizim ülkemizde bizden çok kar ediyorlar bunu neresi vicdana sığar anlamıyorum..
 

ShadowFix

..........
Katılım
14 Mayıs 2008
Mesajlar
2,570
Reaksiyon puanı
77
Puanları
48
Yaş
40
[video=youtube;ZJLAZ77ixjE]http://www.youtube.com/watch?v=ZJLAZ77ixjE[/video]

yorum yok
 
Katılım
8 Ekim 2011
Mesajlar
53,871
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
16,118
Puanları
113
devletin işi ticaret değil halka hizmet olmalı devletine sahip çık vergilerini eksiksiz öde vergi kaçırma uyanıklığa kalkma devlet senden daha uyanık bunu bil.
 

orcnd

Dekan
Katılım
13 Ekim 2008
Mesajlar
6,394
Reaksiyon puanı
255
Puanları
63
özelleştirildiği için eleştirilen kurumlar yıllardır bizdeydi ne hayrını gördük.

alabildiğimiz tek hizmet memurların bugün git yarın gel demeleri. zaten kadrolaşma da almış başını gitmişti.

en azından özel sektörde rekabet var. böylece verilen hizmetin kalitesi artıyor. ayrıca rekabet ortamı doğuyor.
devletin karşısında rekabet edebilecek bir şirket bulamazsınız. fakat özelleştirme yapılınca rekabet ortamı doğuyor.
rekabet ortamından da en çok müşteriler kazanmakta. devletin buradaki tek rolü denetim oluyor.
denetimde de olması gerekenin çok gerisinde olduğumuz doğrudur. fakat gelişeceğine inanıyorum.
denetimler başarılı yapıldıkça özel sektör de görevini yapacaktır.
 

M.Şamil CAN

Dekan
Katılım
23 Ekim 2009
Mesajlar
5,841
Reaksiyon puanı
105
Puanları
63
  • "Şeref ve Nâmus, en büyük Hâzinedir." Hz.Ali

    Hümüket geldi geleli yolsuzluklarla vatanı satarak cebini doldurdu ama hazineleri hep bomboş kaldı.

    Kablo Net devletin ve ttnetten 2-3 gömlek daha üst bir firma. Yani öyle nemrut suratlar filan yok. Kablonet bağlatırken adamlar tam takım geldiler kablo pimleri hiltiler filan geçen ttnet bağlattım iki tane havalı dingil geldi biz kablonun ucunu bıraktık kabloyu siz çekip modeme takacaksınız internetiniz bağlanır bu gece dedi ki kullandım paket 105 liralık paket. Bu mu şimdi müşteriye yarayan ki en basit bir örnek. Yada İDO özelleştirildi gaziler ücretli biniyor bu mu işimize yarıyor ? Bu hükümet bu ülkeyi babasının malı gibi gördükçe (KEMAL UNAKITAN) ve yanlışı bildikleri halde sırf savunduğu partiye ters düşmemek için seçim zamanları gidip oylar verildikçe her şeyi rahatlıkla yapar.​
 

raxetul

Profesör
Katılım
17 Nisan 2009
Mesajlar
1,405
Reaksiyon puanı
31
Puanları
48
Özelleştirmenin başarılı örneği Konya Şeker. Kooperatife satıldı ve kooperatifteki 10000 civarında çiftçinin oldu. Sonra mı? Zarar edecekken kara geçti, kendi asıl fabrikasından daha büyük yeni fabrikalar kurdu. Hayvancılık gibi farklı sektörlere girdi (yediğiniz patates kızartmalarındaki bazı patatesler). Torku markası ile şekerleme çikolata sektörüne girdi.

Bunun yanında Türk Telekom da var. Özelleşti ama devlet dairesi mantığını bırakmadı. Sektöre sokulması için rakiplere gerekli destek sağlanmadı. Tekel olmasının avantajı ile az hizmet, çok para mantığı ile çalışıyor.

Sonuç olarak özelleştirme ne iyidir ne kötüdür, bir silahtır. Ya kendi bacağını vurursun ya da başkasının.
Özelleştirmenin geliri eğer ki demiryolları gibi başka alanlara kaydırılıyorsa özelleştirme amacına ulaşmıştır. Ama gidip özelleştirme ile memurun maaşını ödüyorsan bunun bedeli sağlam olacaktır.

Şu saatten sonra kim başa geçerse geçsin bu politikadan vazgeçmeyecek, en halkçı olanlar bile. Oy vermeyenler laf edecek, muhalefetler siyasi malzeme edecek. Yiyen yiyecek, yemeyen yemeyecek. Artıları da olacak eksileri de. Çok kafa yormamak gerek.
 

Nemre

Profesör
Katılım
26 Nisan 2011
Mesajlar
2,581
Reaksiyon puanı
29
Puanları
38
özelleştirildiği için eleştirilen kurumlar yıllardır bizdeydi ne hayrını gördük.

alabildiğimiz tek hizmet memurların bugün git yarın gel demeleri. zaten kadrolaşma da almış başını gitmişti.

en azından özel sektörde rekabet var. böylece verilen hizmetin kalitesi artıyor. ayrıca rekabet ortamı doğuyor.
devletin karşısında rekabet edebilecek bir şirket bulamazsınız. fakat özelleştirme yapılınca rekabet ortamı doğuyor.
rekabet ortamından da en çok müşteriler kazanmakta. devletin buradaki tek rolü denetim oluyor.
denetimde de olması gerekenin çok gerisinde olduğumuz doğrudur. fakat gelişeceğine inanıyorum.
denetimler başarılı yapıldıkça özel sektör de görevini yapacaktır.
Bir devlet memuru olarak sigortalı karşımda oturup çayını içerken ben onun işini yapıyorum. Nemrut Surat ifadesi ile Tüm Memurların Kul hakkına girmiş oldun, ve ben hakkımı sen özür dilemedikçe helal etmiyorum.
 
Üst