- Reaksiyon puanı
- 2,185
Selamlar, Linux'un Grub ekranı ile çoğunuzun başı belada biliyorum, ondandır ki şu an bu konu ile baş başasınız. Merak etmeyin, bu yapacaklarınız sayesinde ön yükleme ekranınızı istediğiniz şekilde kolayca düzenleyebileceksiniz. Öncelikle; bir program/paket yardımı ile değilde metinsel olarak düzenlemeden bahsedelim... ilk aşamada uçbirimi açıyoruz ardından, gedit yardımı ile (benim kullandığım) siz farklı bir düzenleyici de kullanabilirsiniz...
>
>
>
>
~~~~ Grub Customizer yardımı ile Grub Düzenlemesi
>
>
>
>
>
>
>
Artık, Grub Customizer'in sisteminizde yer alması gerek. İster menünüzden simge yoluyla tıklayıp çalıştırın, ister terminal ekranında
>
sudo gedit /etc/default/grub
komutunu veriyoruz. Burası grub ayarlarını metinsel olarak düzenleyeceğimiz bölüm oluyor. Açtığınız sayfada seçenekler göreceksiniz;>
GRUB_DEFAULT(Ön tanımlı işletim sisteminiz hangisi olacaksa sırasını tanımlarsınız.)
>
GRUB_TIMEOUT(Grub ekranının göründüğü süre.)
>
GRUB_GFXMODE(Grub ekranının çözünürlük değeri.)
şeklinde devam edecek fakat saydıklarım asıl işinizi görecek olanlardır.~~~~ Grub Customizer yardımı ile Grub Düzenlemesi
>
sudo apt-get install build-essential cmake libgtkmm-3.0-dev libssl-dev gettext libarchive-dev
customizerin ihtiyaç duyacağı paket ve bağımlılıkları kurarız.>
wget https://launchpad.net/grub-customizer/5.0/5.0.6/+download/grub-customizer_5.0.6.tar.gz
wget komutu ile launchpad'den .tar.gz uzantılı paketimizi indiririz.>
tar zxvf grub-customizer_5.0.6.tar.gz
indirdiğimiz grub-customizer_5.0.6.tar.gz dosyası ayıklanır.>
cd grub-customizer-5.0.6
ilgili klasöre yönlendirir.>
cmake . && make -j8
komutu çalıştırılır.>
sudo make install
ile kurulumu gerçekleştiririz.>
sudo update-grub
yardımıyla da grub'u güncelleriz.Artık, Grub Customizer'in sisteminizde yer alması gerek. İster menünüzden simge yoluyla tıklayıp çalıştırın, ister terminal ekranında
grub-customizer
komutunu düşerek yazılımı başlatın size kalmış. 
Son düzenleme: