Cumhurbaşkanı Erdoğan " 3 yılda 1 milyon yazılımcı yetiştirmeyi hedefliyoruz"

Taha K.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,001
Ben kimse alamaz veya iş yapamaz demiyorum ki zaten :) Ancak bir mezuna göre diplomasız şekilde TR sınırları içerisinde bir yerlere ulaşmak kanımca daha zor bir durum. Durum böyle olmasa, hiç üniversite okumadan direkt yazılımla uğramak bende isterdim açıkçası.
Hala anlamadın hani bir arkadaş var herkes tanıyor üniversite okumamış ama çok iyi yerlerde adı 3 noktalı :)

gollik29

Asistan
Reaksiyon puanı
152
Mesaj otomatik birleştirildi:

Bende düşünüyordum aklımın bir ucunda ama memurluk hamallık hocam ayrıyetten polislik bildiğimiz gibi bir meslek değilmiş ABD'de yaşamıyorsan yanaşma bile.
Bildiğimiz gibi değil derken zorluk açısından mı?

Taha K.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,001
Vatana millete hizmet etmiyorsun devlete hizmet etiyorsun ve iç yüzü o kadar pis ki anlatamam daha fazla konuşmak istemiyorum ne olmak istiyorsanız onu olun , hem bakın bende dedim olmayı düşünüyordum bazen diye :)
Ben seviyorum vatan ve millete hizmet etmeyi. Ama karakterli olan bir insanın polisliği sevmemesini anlamadım.

gollik29

Asistan
Reaksiyon puanı
152
Valla o kadar umurumda olmayan bir insan ki kendisi, bunu demenden sonra anca anladım :D
Kimdir kendisi?

Vatana millete hizmet etmiyorsun devlete hizmet etiyorsun ve iç yüzü o kadar pis ki anlatamam daha fazla konuşmak istemiyorum ne olmak istiyorsanız onu olun , hem bakın bende dedim olmayı düşünüyordum bazen diye :)
Milletin güvenliğini huzurunu sağlamak ile görevlidir polis. Burada hizmet yok mu? Aynı şekil jandarma. Ve birşey söylediğiniz zaman devamını getirmenizi dilerim. İçyüzünün pisliğinden bahseder misiniz?

Taha K.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,001
Valla o kadar umurumda olmayan bir insan ki kendisi, bunu demenden sonra anca anladım :D
Ahahaha haklısınız , bu arada yeni profil resminiz hayırlı olsun :)

Kimdir kendisi?

Milletin güvenliğini huzurunu sağlamak ile görevlidir polis. Burada hizmet yok mu? Aynı şekil jandarma. Ve birşey söylediğiniz zaman devamını getirmenizi dilerim. İçyüzünün pisliğinden bahseder misiniz?
Anlatayım sonra Mit gelsin beni alsın :) .. Kapatalım konuyu arkadaşım.

gollik29

Asistan
Reaksiyon puanı
152
Ahahaha haklısınız , bu arada yeni profil resminiz hayırlı olsun :)

Anlatayım sonra Mit gelsin beni alsın :) .. Kapatalım konuyu arkadaşım.
Kapatalım babacım, ortaya bişey attınız, devamı gelmedi. Kapatabiliriz sıkıntı yok.

Görkem Say

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
25,534
Ben seviyorum vatan ve millete hizmet etmeyi. Ama karakterli olan bir insanın polisliği sevmemesini anlamadım.
En basitinden söyleyeyim. Benim babam emekli başçavuş. Askerliğe ta liseden adım atmış. Tokat'ın bir köyünden maddi zorluklara rağmen dedem sayesinde liseye girmeyi başarmış. Askerlik yıllarında askeri savcı olmak için çalışıyor, dershaneye gidiyor falan. Komutanı bunu fark edince bize okuyacak adam değil ölecek adam lazım diyerek babamı sınır karakoluna sürüyor. Sonrasında, askerlik görevini icra ederken yıllarca Şırnak, Hakkari demeden birçok sıcak çatışma bölgesinde sınır görevlerinde yer alıyor. Birçok arkadaşının şehit oluşunu görüyor. Yıllar geçiyor babam emekli oluyor. Çalıştığı iş yerinde tecrübesi gereği başarılı birisi. Fetö olayları patlak verdikten sonra babamı şikayet ediyorlar. Tak işten atılıyor. Sonrasında pardon sizin suçunuz yokmuş diye salıveriyorlar. Hem tazminatını alamıyor, hemde maaşından oluyor. Üstelik bunlar tam ben üniversiteye girdiğim zaman oluyor. E haliyle babam da o zamanki gelirine göre bana planlar yaparken işler değişiyor. Bu olaylardan sonra babamın ciddi manada psikolojisi bozuldu. Adam ben yıllarca bu ülkeye hizmet verdim başıma gelenlere bak mantığına girdi. Şimdi en büyük fetöcüler dışarıda geziyor. Karakterli ve gururlu adamlar polis veya asker olmasın. Diyeceklerim bu kadar.

Taha K.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,001
En basitinden söyleyeyim. Benim babam emekli başçavuş. Askerliğe ta liseden adım atmış. Tokat'ın bir köyünden maddi zorluklara rağmen dedem sayesinde liseye girmeyi başarmış. Askerlik yıllarında askeri savcı olmak için çalışıyor, dershaneye gidiyor falan. Komutanı bunu fark edince bize okuyacak adam değil ölecek adam lazım diyerek babamı sınır karakoluna sürüyor. Sonrasında, askerlik görevini icra ederken yıllarca Şırnak, Hakkari demeden birçok sıcak çatışma bölgesinde sınır görevlerinde yer alıyor. Birçok arkadaşının şehit oluşunu görüyor. Yıllar geçiyor babam emekli oluyor. Çalıştığı iş yerinde tecrübesi gereği başarılı birisi. Fetö olayları patlak verdikten sonra babamı şikayet ediyorlar. Tak işten atılıyor. Sonrasında pardon sizin suçunuz yokmuş diye salıveriyorlar. Hem tazminatını alamıyor, hemde maaşından oluyor. Üstelik bunlar tam ben üniversiteye girdiğim zaman oluyor. E haliyle babam da o zamanki gelirine göre bana planlar yaparken işler değişiyor. Bu olaylardan sonra babamın ciddi manada psikolojisi bozuldu. Adam ben yıllarca bu ülkeye hizmet verdim başıma gelenlere bak mantığına girdi. Şimdi en büyük fetöcüler dışarıda geziyor. Karakterli ve gururlu adamlar polis veya asker olmasın. Diyeceklerim bu kadar.
Öncelikle geçmiş olsun hocam , evet yaşadıklarını çok net anlayabiliyorum.

gollik29

Asistan
Reaksiyon puanı
152
Geçmiş olsun, Allah kimseye yaşatmasın. Ama şunu söyleyeyim. Ortaya bir şikayet/iddia atıldığı zaman bunun soruşturması yapılır. Belki önlem amaçlı mesleğinden olabiliyor. Ve bu dediğiniz sıkıntı çok yaygın bir sıkıntı değil. Polis/jandarma olacak adam bu sıkıntıyı dert edinip de mesleğe olan isteğinden vazgeçeceğini düşünmüyorum. Ve şuan polis/jandarmalar gayet memnun ve istekli değil mi kendi vatanına hizmet etmekten? Yani sıkıntılı bir meslek olsa polis ve jandarma alımları az olurdu ban göre. Kaldı ki sadece babanız için demiyorum yanlış anlamayın, zaten mesleğin gereği sınıra gidiyosun. Sınıra gidip görevini yapmayacaksan jandarma olmanın ne anlamı kalıyor ki? Amaç zaten iç huzuru/güvenliği sağlamak değil mi? Tekrardan geçmiş olsun diyorum Allah kimseye yaşatmasın. Yanlış cümle kurduysam affola.

Taha K.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,001
Geçmiş olsun, Allah kimseye yaşatmasın. Ama şunu söyleyeyim. Ortaya bir şikayet/iddia atıldığı zaman bunun soruşturması yapılır. Belki önlem amaçlı mesleğinden olabiliyor. Ve bu dediğiniz sıkıntı çok yaygın bir sıkıntı değil. Polis/jandarma olacak adam bu sıkıntıyı dert edinip de mesleğe olan isteğinden vazgeçeceğini düşünmüyorum. Ve şuan polis/jandarmalar gayet memnun ve istekli değil mi kendi vatanına hizmet etmekten? Yani sıkıntılı bir meslek olsa polis ve jandarma alımları az olurdu ban göre. Kaldı ki sadece babanız için demiyorum yanlış anlamayın, zaten mesleğin gereği sınıra gidiyosun. Sınıra gidip görevini yapmayacaksan jandarma olmanın ne anlamı kalıyor ki? Amaç zaten iç huzuru/güvenliği sağlamak değil mi? Tekrardan geçmiş olsun diyorum Allah kimseye yaşatmasın. Yanlış cümle kurduysam affola.
Afedersin bir cümle kuracağım yanlış anlamayın çok Filmlerin , Dizilerin , Şarkıların etkisinde kalmış olabilirsiniz yok öyle bir dünya :)

gollik29

Asistan
Reaksiyon puanı
152
Afedersin bir cümle kuracağım yanlış anlamayın çok Filmlerin , Dizilerin , Şarkıların etkisinde kalmışsınız olabiliriz yok öyle bir dünya :)
Film/dizi izleme oranım, izlemiyorum derecesinde. (Abdulhamid-K.Osman Hariç)
Heveslendim anlayacağınız. Jandarma ve polis sayfasını takip ediyorum, ister istemez hevesleniyorum bende. Neden kendi vatanımı korumakla mükellef değilim diye?

Görkem Say

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
25,534
İnsan canının pek önemli olduğunu düşünmüyorum ülkeyi yönetenlerin gözünde. Mesleğin içine girdiğiniz zaman gördüğünüz liyakat eksikliği de insanı mesleğini yaptırmaktan bezdiriyor.

Taha K.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,001
Film/dizi izleme oranım, izlemiyorum derecesinde. (Abdulhamid-K.Osman Hariç)
Heveslendim anlayacağınız. Jandarma ve polis sayfasını takip ediyorum, ister istemez hevesleniyorum bende. Neden kendi vatanımı korumakla mükellef değilim diye?
2 gün Airsoft'a gidin hevesiniz atın tek naçizane önerim budur :)

Görkem Say

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
25,534
Neyse konu kaymaya başladı. Siyasete de girmeyelim şimdi. Oranın bölümü ayrı.

crow88

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,255
@Görkem Say öncelik olarak geçmiş olsun,senin çektiklerini anlıyorum,hatta şunu da ilave edeyim subay astsubaylar arasındaki sıkıntı ailelere,çocuklarına dahi yansır.

Yıllardır Yabancı dili öğretemediler ...
Bunu nasıl öğrenecekler merak ediyorum ben devletin her yaptığına karşı birşey düşünüyorum iyi mi kötü mü diye buda iyi ama yabancı dil olmadan matematik olmadan zor yetiştirirler..
Yabancı dil konusu gerçekten anormal durumdur,bermuda üçgeni,x files gibi
Bana şunu açıklık getirebilecekmisiniz.mantiken düşünün.
Adam olsun,çocuk olsun,kadın olsun okuma yazma bilmiyorlar,yada ilkokul mezunu öyle tahsil yok,2 kelimeyi 3 kelime yapamıyor ,sonra merak salıyor gidiyor Kuran'ı Kerim kursuna 2 ayda öğreniyor,okuyor.
Kuran'ı Kerimde her harfin estre,üstre,ötre 3 çekimi var,tecvidi var,iyide kardeşim,bu insanlar bunu öğreniyorlarsa demek yabancı dil eğitimde sıkıntı var.
Yabancı filimlerde dahi görüyorum,kendi dillerini öğretirken önce harf harf öğreniyorlar,sonra çümle kurmaya geçiliyor.
Uzar bu konu,size daha basit olanı söyleyim
1-TDK kurumunun başında Agop Dilaçar(Martayan )
2-amerikanın Türk eğitim sistemindeki kontrolü,rolü,etkisi (bunu araştırmanızı tavsiye ederim)
(1970 90 lı yıllar arasında yok klasik,yok modern matematik oynandı durdu(örnek)
kaynak 1

harekeler.png

drjacob

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
766
bazı eğitimler de sertifika vermiyor yada sistem de hata var

Szayel

Profesör
Reaksiyon puanı
1,147
O kadar kişiye istihdam nerede bulacaklar ?

F1kan

Profesör
Reaksiyon puanı
1,882
Bir yandan güzel, diğer yandan gerçekliğe çok uzak,

En basitinden çevremde yapay zeka hakkında kendimi nasıl geliştiririm diyenlere önce "Cem Say 50 Soruda Yapay Zeka" öneriyorum ve geri dönüşler şu şekil de. "Bayıldım ya hayran kaldım, şimdi ne yapmam gerekir" diyorlar.

Ve Türkçe kaynaklar içinde ki en babası "Vasıf Nabiyev Yapay Zeka" yı öneriyorum.

Bakıyorlar kitap çok kalın, önce bir afallıyorlar. Sonra kitabı açıp inceliyorlar.

Genel de yapay sinir ağları bölümünü açıyorlar, gözlemim :D

Sonra o algoritmalar, o canım manyaklıkları görünce şöyle bir kendilerine geliyorlar :D

İşin özü net, matematik ve babalar gibi algoritma bilgisi, hayal gücü (atış serbest), yabancı dil, araştırma hevesi, SABIR, kendinle barışık olman (çünkü bazen çok saçma hatalar yapıp kendinle kavga edebilirsin), önemli şeyleri basite indirgemek ve belki de en zoru tüm bunları yaparken sosyal hayatını sağlıklı tutmak. Maalesef ben bu konuda çok iyi olmadım, özellikle Türkiyeden farklı bir ülkeye gelince kültür ve bazı konularda net adapte olamadığımı düşünüyorum. Zamanla çözmem gereken bir problem ama pes etmek yok.

Ve şimdiden bir öngörüde bulunmak istiyorum, 3 yılda ortalama 400 bin kişi çıkabilir buradan.

Bunlarda 50 bini iyi, 20 bini cidden istenen türden olabilir.

Bu 70 binin içinden muhtemelen 30 bini ilk fırsatta yurt dışına gidecektir.

Şimdi kalan 330 bin kişi ise büyük bir kısmı yurt içine eksik yerlere dağılacak, bunun sonucu ortaya personel ücreti dengesizliği çıkıp düşük fiyattan çalışma düzeni oluşacak.

Bazıları kendi iş yerini kuracak, bazıları da sektör değiştirecek.

Düşük ücretle çalışıp iş deneyimi edinenler ücret artışı isteyecek, olmaz ise ilk fırsatta yurt dışına gidecek.

Bir kısmı bu işin gerçekte dayanılmaz olduğunu anlayıp pes edecek.

Ve bu liste çok fazla uzar gider. Bu operasyon çok ama çok büyük. İhtimaller çok fazla.

Üzülerek belirtmek istiyorum ama bu işi adam gibi planlanmaz ise umut verilip, sonuç yürek burkabilir.

Ve şunu yinelemek istiyorum bu iş gerçekten herkese göre değil. Parasına bakıp yaparım dersen, 3 yıl sonra bunca yazılımcı piyasaya girerse ücretler çok ama çok düşme olasılığı da mevcut. Gerçekçi olup o yönde karar alınması gerekli.

Son düzenleme:

crow88

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,255
Bir yandan güzel, diğer yandan gerçekliğe çok uzak,

En basitinden çevremde yapay zeka hakkında kendimi nasıl geliştiririm diyenlere önce "Cem Say 50 Soruda Yapay Zeka" öneriyorum ve geri dönüşler şu şekil de. "Bayıldım ya hayran kaldım, şimdi ne yapmam gerekir" diyorlar.

Ve Türkçe kaynaklar içinde ki en babası "Vasıf Nabiyev Yapay Zeka" yı öneriyorum.

Bakıyorlar kitap çok kalın, önce bir afallıyorlar. Sonra kitabı açıp inceliyorlar.

Genel de yapay sinir ağları bölümünü açıyorlar, gözlemim :D

Sonra o algoritmalar, o canım manyaklıkları görünce şöyle bir kendilerine geliyorlar :D

İşin özü net, matematik ve babalar gibi algoritma bilgisi, hayal gücü (atış serbest), yabancı dil, araştırma hevesi, SABIR, kendinle barışık olman (çünkü bazen çok saçma hatalar yapıp kendinle kavga edebilirsin), önemli şeyleri basite indirgemek ve belki de en zoru tüm bunları yaparken sosyal hayatını sağlıklı tutmak. Maalesef ben bu konuda çok iyi olmadım, özellikle Türkiyeden farklı bir ülkeye gelince kültür ve bazı konularda net adapte olamadığımı düşünüyorum. Zamanla çözmem gereken bir problem ama pes etmek yok.

Ve şimdiden bir öngörüde bulunmak istiyorum, 3 yılda ortalama 400 bin kişi çıkabilir buradan.

Bunlarda 50 bini iyi, 20 bini cidden istenen türden olabilir.

Bu 70 binin içinden muhtemelen 30 bini ilk fırsatta yurt dışına gidecektir.

Şimdi kalan 330 bin kişi ise büyük bir kısmı yurt içine eksik yerlere dağılacak, bunun sonucu ortaya personel ücreti dengesizliği çıkıp düşük fiyattan çalışma düzeni oluşacak.

Bazıları kendi iş yerini kuracak, bazıları da sektör değiştirecek.

Düşük ücretle çalışıp iş deneyimi edinenler ücret artışı isteyecek, olmaz ise ilk fırsatta yurt dışına gidecek.

Bir kısmı bu işin gerçekte dayanılmaz olduğunu anlayıp pes edecek.

Ve bu liste çok fazla uzar gider. Bu operasyon çok ama çok büyük. İhtimaller çok fazla.

Üzülerek belirtmek istiyorum ama bu işi adam gibi planlanmaz ise umut verilip, sonuç yürek burkabilir.

Ve şunu yinelemek istiyorum bu iş gerçekten herkese göre değil. Parasına bakıp yaparım dersen, 3 yıl sonra bunca yazılımcı piyasaya girerse ücretler çok ama çok düşme olasılığı da mevcut. Gerçekçi olup o yönde karar alınması gerekli.
bu işler için (programcılık) kısa öz lafı vardır
kod ismi CASH olan (şimdi doktor oldu)
Güven
Özveri
Tecrübe
ister demişti..Linux ta uzmandı