CPU fan hızı neye göre artar/azalır

inhuman

Öğrenci
Reaksiyon puanı
6
Cpu fan hızını tetikleyen şey işlemcinin ne kadar yükte olduğu mudur, yoksa işlemcinin sıcaklığı mıdır?

Sorunun cevabına göre kendi meseleme bir çözüm üreticem. Cpu fanı 1-2 program açıkken , bir hızlanıyor bir duruyor. Sürekli hareket halinde. Sıcaklıktan dolayı mı böyle yapıyor, yoksa işlemciye binen yükle mi alakalı?

Son düzenleyen moderatör:

Görkem Say

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
25,605
İşlemciye binen yük ile sıcaklık doğru orantılıdır zaten. İşlemciye yük biner ardından işlemci ısınmaya başlar. Bunu engellemek içinde fan hızını arttırır.

inhuman

Öğrenci
Reaksiyon puanı
6
İşlemciye binen yük ile sıcaklık doğru orantılıdır zaten. İşlemciye yük biner ardından işlemci ısınmaya başlar. Bunu engellemek içinde fan hızını arttırır.

Anladım 1 kişiden daha aynı cevabı aldım. Acaba dedim fan sıcaklıktan bağımsız olarak direk CPU yüküyle mi hareket ediyor? Tabi bunu test etmenin bir yolunu da bulamadım. Teşekkürler.

inhuman

Öğrenci
Reaksiyon puanı
6
Fanın sıcaklığa göre hız değiştirdiğine ikna oldum :) fakat bir sorum daha var,

Anakartın kendi programında CPU sıcaklığını 41 olarak gösteriyor. Bu sıcaklık aslında diğer sıcaklık programlarındaki anakart sıcaklığına denk düşüyor. Ama gigabyte buna cpu sıcaklığı diyor ve fan hızını bu baz alarak ayarlanabiliyor.

Diğer programlar ise çekirdek sıcaklığını ölçüyor. O da yaklaşık 51 derece.

Tam yükte bu bahsettiğim sıcaklıklar 15-20 derece yukarı çıkıyor.

Şimdi ben bu programların hangisine inanayım. Anakartın programına bakarsak ısı problemim yok, diğerlerine bakarsak sıkıntı var.

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,079
Programlar çekirdek ve cpu diye genelde 2 farklı değer verir. Siz isim tanımlamasına bakmadan hangisi daha yüksek ise onu kendinize referans alın. AİDA 64 ü kullanabilirsiniz.Verdiği değerler ,çok gerçekçidir.
Anakartın sıcaklığı ile cpu sıcaklığı bazen birbirine yakın olabilir. Bunlar aklınız yanıltıp,karıştırabilir.

inhuman

Öğrenci
Reaksiyon puanı
6
Programlar çekirdek ve cpu diye genelde 2 farklı değer verir. Siz isim tanımlamasına bakmadan hangisi daha yüksek ise onu kendinize referans alın. AİDA 64 ü kullanabilirsiniz.Verdiği değerler ,çok gerçekçidir.
Anakartın sıcaklığı ile cpu sıcaklığı bazen birbirine yakın olabilir. Bunlar aklınız yanıltıp,karıştırabilir.

Bu program çok iyi denk geldi. İndirdim kurdum. CPU 40 derece diyor, core 4 sıcaklığı 60 derece diyor.
Aynen bu şekilde benim anakartın programı ve hatta bios da CPU 40 derece diyor.
En yüksek sıcaklığa yani çekirdek sıcaklığına bakarsak ısınma problemim var. Yok eğer anakart programı ve bios doğruysa maşallah ısınma problemi yok.
Söylediğim değerler günlük kullanımdaki değerler, tam yük anında değil.

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,079
işlemciniz ne sizin.Soğutucusu defaultmu. yoksa değiştirdinizmi.

inhuman

Öğrenci
Reaksiyon puanı
6
işlemciniz ne sizin.Soğutucusu defaultmu. yoksa değiştirdinizmi.

PC eski. işlemci Intel Core 2 Quad Q9550. Soğutucu stok fan değil ama stok fana benzer başka bir fan. Adını hatırlamıyorum. Ama 4000 rpm e kadar çıkabiliyor, uçak motoru gibi.

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,079
Çok eski bi işlemci olduğundan aidanın son versiyonu ile uyum sağlamamış,anladım.40 derece olarak kabul edebilirsiniz.Garanti olması için, bi de hwmonitör ile de bakıver,olmazsa.

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,127
o q9550 ısınması ile ünlü şükret ısılarına...

stinghardyzz

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
747
Cpu fan hızını tetikleyen şey işlemcinin ne kadar yükte olduğu mudur, yoksa işlemcinin sıcaklığı mıdır?

Sorunun cevabına göre kendi meseleme bir çözüm üreticem. Cpu fanı 1-2 program açıkken , bir hızlanıyor bir duruyor. Sürekli hareket halinde. Sıcaklıktan dolayı mı böyle yapıyor, yoksa işlemciye binen yükle mi alakalı?
İslemcinin ısısına gore