Çift İşletim Sistemi Kurma Prosz(Anlatım)

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan 0ReiS0
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

0ReiS0

Dekan
Reaksiyon puanı
91
1 TB(1000 GB)lik bir HDD(Hard disk)miz olduğunu var sayalım. Şimdi bu HDD ye birden fazla işletim
sistemi kurmayı istiyoruz. İzleyeceğimiz yol şu şekilde olacak:

# İlk olarak Windows XP cd sini PC mize takıyoruz.
# Daha sonra XP cd si ön yükleme işlemlerini yapıyor.
# Karşımıza disk bölme ekranı geliyor.
# Burada diskimizi C,D,E,F,G olarak bölüyoruz.[Kaç tane işletim sistemi kurmak istiyorsanız onun
bir fazlası kadar disk alanı açın, yani hem xp hem linux kuracaksanız, linux(1)+XP(1)+1(Yedeğimiz olacak bölüm)= 3 bölüm]
# C,D,E,F ye 100 er GB lik alan ayırıyoruz geri klan 600 gb yi G ye veriyoruz.
# C,D,E,F,G olarak biçimlendirdik, şimdi ise C ye XP yi kuruyoruz.
# Kurma işlemimiz bittikten sonra Win7 cd sini takıyoruz ve D ye Win 7 yi yüklüyoruz.
İşlemimiz bittikten sonra ise,
# Linux cd sini takıyoruz ve Linuxu E ye yüklüyoruz.
# Bu işlemde bittikten sonra F ye ise Mac OS yüklüyoruz.
# Artık tüm işlemlerimiz bitmiş durumda, G Diski ise Yedeğimiz olarak kullanacağız, yani dosyalarımızı
orada tutacağız, herhangi bir sistemimizde hata olduğunda/çöktüğünde dosyalarımızın silinmemesi için
G de, yani yedekte olması gerekiyor.

Bilgisayarımızı başlattığımızda ise hangi işletim sistemini seçmemiz gerektiği konusunda soru soruluyor bize.

İşlemlerimiz bu kadar, birde PC açıkken win7 üzerinden disk bölümlenmesi yapmak için ise Bilgisayarım>Sağ tık>Yönet>Disk
Yönetiminden Birleştirme veya Bölme işlemimizi yapabiliyoruz.

Kaynak C-w

karcx

Profesör
Reaksiyon puanı
39
Ancak genelde windows harici işletme sistemlerin de hata oldumu hddyi tamamen biçimlendirmek gerekir.AKsi halde windows kurulmuyıor?
Bir de xp tarihin derinliklerine karıltı;windos 7 veya vista ile yapsak daha iyi olmaz mı?

serkanbb06

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
31
benim makinaya xp kuramıyorum hata veriyor :D

ReaLiST.

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
çift işletim sistemi kurup sorun yaşan var mı ?

Reaksiyon puanı
189
Ancak genelde windows harici işletme sistemlerin de hata oldumu hddyi tamamen biçimlendirmek gerekir.AKsi halde windows kurulmuyıor?
Bir de xp tarihin derinliklerine karıltı;windos 7 veya vista ile yapsak daha iyi olmaz mı?

Kandırmışlar seni :D Her türlü kuruluyo vallahi :D

emekli56

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Ben de şu an Dahili HDD de XP,win7 ve Pardus olmak üzere 3 tane artı bir de harici USB diskte MacOSX var.Toplam 4 işletim sistemi.Şu anda Pardustan yazıyorum.

sadakatl

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
merabalar konu nekadar eski bilmiyorum ama benimde 2 işletim sistemi kurmayla ilgili ufak bir problemim var öncelikle ben xp işletim sistemini 200gb bir diske kurdum win 7 64 ayrı bir hard diske kurdum açılıştada win 7 veya daha eski işletim sistemi diye soruyo sorun yok yalnız ben bu iki işletim sistemini tek bir diski 2 bölüp kurdum ilk xp sonra win 7 64 bit kurdum fakat açılışta sadece xp görüyo win 7 görmüyo bunla ilgili bana yardımcı olurmusunuz

yesilbeyaz

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bende ayrı ayrı disklere Win 8 ve win 7 kurdum iki defa denedim açılışta F8 le disk seçerek girmek istiyordum
ama win 7 sağlam göçmüyor fakat dosya sistemi bozulyor her açılışta chkdsk çalıştırıyor. Win 8 bir defasında
çöktü açıyor fakat hiç bir uygulama yok 2. göçmede geri yüklemeyle kurtardı.

Bendeki olayı anladım işletim sistemleri diğer diski kullanıyor ve oradaki işletim sitemi açılıncada kafası karışıyor.
Nasıl çözerim 1. biostan diskleri kapatmak öyle bir seçeneğim yok.
2. si bu işletim sistemleri diğer diske dokunmayacak onu nasıl anlatacaz yapacaz.
şimdi aklıma diski farklı sata portlarına biri intel deyse diğerini bir marka daha var o porta takmak
ve biostan onu kapatıp açmak. XP yide sata 2 ye takarsak sorunu çözermiyim.

Bana bi akıl verin nasıl olacak bu iş ben farklı disklere kurmak istiyorum. XP de kuracağım onuda farklı bir diske kuracağım.

S

SDN Okuru

SDN Okuru
merabalar konu nekadar eski bilmiyorum ama benimde 2 işletim sistemi kurmayla ilgili ufak bir problemim var öncelikle ben xp işletim sistemini 200gb bir diske kurdum win 7 64 ayrı bir hard diske kurdum açılıştada win 7 veya daha eski işletim sistemi diye soruyo sorun yok yalnız ben bu iki işletim sistemini tek bir diski 2 bölüp kurdum ilk xp sonra win 7 64 bit kurdum fakat açılışta sadece xp görüyo win 7 görmüyo bunla ilgili bana yardımcı olurmusunuz

esybcs ile kaldıabilirsin :D

Mercan94

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Hem pardus hem de win7 kurduk diyelim. Pardus kullanırken windows uyumlu oyun ya da program çalıştırabilir miyiz? Ekstra program kullanmadan.
(linux desteklemeyen bir programdan bahsediyorum.)

afatsumlug97

Asistan
Reaksiyon puanı
103
iki sistem birden kurarken, özellikle xp üzerinden disk ayarlaması yapıyorsanız muhtemel hatalarla karşılaşmanız çok doğal, onun yerine disk bölümlemesini kullanmak istediğiniz disk özelliklerine göre kurmalısınız. (mbr/gpt) ayrıca disk bölümlemesi için diskmgmt.msc yi de kullanabilirsiniz bilgisayar açıkken, windows zaten hata yapmanızı engelliyor.
yeni model bilgisayarların usb yongaları extensibleHost driver istemesinden ötürü sizin anakartınıza uygun bir driver bulmakta ordukça zorlaşacağı için xp kuramayabilir ve ya sürekli mavi ekrana düşebilirsiniz ki ben denedim ve düştüm. uefi desteğini zaten hiç söylemiyorum, ssd de bu konuya dahil.
windows xp ve 7 yi birlikte kullanmak istiyorsanız da ilk önce eski sistemden başlamalısınız, sonraki kuracağınız sistem mevcut olanı tanıyabilmeli. yani önce 7 sonra xp kurarsanz 7ye boot ayarlarını düzenlemeden giriş yapamazsınız.
Bende ayrı ayrı disklere Win 8 ve win 7 kurdum iki defa denedim açılışta F8 le disk seçerek girmek istiyordum
ama win 7 sağlam göçmüyor fakat dosya sistemi bozulyor her açılışta chkdsk çalıştırıyor. Win 8 bir defasında
çöktü açıyor fakat hiç bir uygulama yok 2. göçmede geri yüklemeyle kurtardı.

Bendeki olayı anladım işletim sistemleri diğer diski kullanıyor ve oradaki işletim sitemi açılıncada kafası karışıyor.
Nasıl çözerim 1. biostan diskleri kapatmak öyle bir seçeneğim yok.
2. si bu işletim sistemleri diğer diske dokunmayacak onu nasıl anlatacaz yapacaz.
şimdi aklıma diski farklı sata portlarına biri intel deyse diğerini bir marka daha var o porta takmak
ve biostan onu kapatıp açmak. XP yide sata 2 ye takarsak sorunu çözermiyim.

Bana bi akıl verin nasıl olacak bu iş ben farklı disklere kurmak istiyorum. XP de kuracağım onuda farklı bir diske kuracağım.
iki sistem ayrı disklerde sanırım, ama yapmanız gereken biosdan öncelikli olan diske ortak boot kurmak. yani iki sistemin boot sektörü de ilk disk üzerinde olmalı.