Ciddili Bir Konu: Üretim

NESDelisi

Profesör
Reaksiyon puanı
1,316
O mesajımda kast ettiğim kesim biraz daha yeni nesil ebeveynlerdi. Eskiye kıyasla azalma var ama bitmiş değil. 2002 ve sonrasındaki gençlerde de aslında parıltı var fakat bu nesil bilgisayar çağına denk geldiğinden yanlış yerlere yönelebiliyorlar. Oyun oynamak, kendini geliştirmeye göre bir çoğu için çok cazip. Bir şekilde kurtulmamız lazım yoksa olduğumuz yerde saymaktan başka bir iş yapamayız. Katma değeri yüksek mallar üretmemiz lazım. Başka alternatifimiz yok.
Mesela katma değeri yüksek bir proje söyler misin?

gnaremoob

Doçent
Reaksiyon puanı
907
Onceden ben de boyle dusunuyordum, sonradan umudum kalmadi ve artik hic umursamiyorum. Universiteden sonra ver elini Isvicre.

Airbus

Profesör
Reaksiyon puanı
1,002
Mesela katma değeri yüksek bir proje söyler misin?
Şu an yapılmakta olanlardan en gündemde olanlar elektrikli otomobil TOGG ve Milli savunma sistemlerimiz (İHA'lar SİHA'lar, Füze sistemleri vs.). Alternatif olarak yazılım sektöründe de gelişmelerimiz var fakat biraz daha yükselmeli.

NESDelisi

Profesör
Reaksiyon puanı
1,316
Şu an yapılmakta olanlardan en gündemde olanlar elektrikli otomobil TOGG ve Milli savunma sistemlerimiz (İHA'lar SİHA'lar, Füze sistemleri vs.). Alternatif olarak yazılım sektöründe de gelişmelerimiz var fakat biraz daha yükselmeli.
Aynen, özellikle dikkat çeken bir proje olursa öne çıkarız.

Birde bir iş tutunca yabancıya satma huyumuzdan vazgeçmeliyiz.

636405

Doçent
Reaksiyon puanı
493
Tek nedenden bahsetmeyeceğim ama nedenlerin bir tanesini anlatayım.

Şirket kurma masrafları yüksek

Ev kiralamak için bile 5.000₺ - 6.000₺ masraf yapılıyor, şirket kurarken kim bilir ne kadar para gidecektir. Diğer ülkelerde nasıldır bilmem ama ABD'de fazla masraflı olmaz bu iş.

Gelir durumu iyi olmayan birisi illaki şirket kurmaktan kaçınacaktır. "Millet üşeniyor" demesi kolay.

Vergiler

Sen nasıl şirket kurmaya kalkarsın vergisi, ülke zor zamanlar geçiriyor yeğenim vergisi, gibi uyduruktan vergi ödemek zorunda kalınacak. YouTube kanallarından bile vergi alınıyor.

Airbus

Profesör
Reaksiyon puanı
1,002
Aynen, özellikle dikkat çeken bir proje olursa öne çıkarız.

Birde bir iş tutunca yabancıya satma huyumuzdan vazgeçmeliyiz.
İşin her zaman kolay yolunu değil zor yolunu da seçmeliyiz demiştim. Mesela Yemeksepeti bunun için bir örnek. Çok güzel bir girişim, yurt içinde çok kar edecek bir proje ve öyle de oldu fakat nihayetinde şirket olarak satıldı.

636405

Doçent
Reaksiyon puanı
493
Kendi açtığın iş konularına yazdığın mesajlardan yola çıkıp genele yayarsan çoğunluğun öyle olduğunu rahatça görebilirsin. O yüzden sana detaylı bir açıklama yapmayacağım :)
Tabi canım olmayan parayla patron olmak lazımdı.

NESDelisi

Profesör
Reaksiyon puanı
1,316
Tek nedenden bahsetmeyeceğim ama nedenlerin bir tanesini anlatayım.

Şirket kurma masrafları yüksek

Ev kiralamak için bile 5.000₺ - 6.000₺ masraf yapılıyor, şirket kurarken kim bilir ne kadar para gidecektir. Diğer ülkelerde nasıldır bilmem ama ABD'de fazla masraflı olmaz bu iş.

Gelir durumu iyi olmayan birisi illaki şirket kurmaktan kaçınacaktır. "Millet üşeniyor" demesi kolay.

Vergiler

Sen nasıl şirket kurmaya kalkarsın vergisi, ülke zor zamanlar geçiriyor yeğenim vergisi, gibi uyduruktan vergi ödemek zorunda kalınacak. YouTube kanallarından bile vergi alınıyor.
Vergi olmasına karşı değilim ama saçma sapan her şeyden vergi alınca, kimse yanaşamıyor. Dürüst olayım, ben şirketi buraya kurmam. Sebepleri;
- Bir projem tutmazsa deli gibi zarar ederim.
- Kazanmadığım halde vergiyi nasıl öderim? Paralar vahiy yoluyla gelmediğine göre.
- Çalışanların SGK'sı da ayrı bir dert.

İşin her zaman kolay yolunu değil zor yolunu da seçmeliyiz demiştim. Mesela Yemeksepeti bunun için bir örnek. Çok güzel bir girişim, yurt içinde çok kar edecek bir proje ve öyle de oldu fakat nihayetinde şirket olarak satıldı.
Satılmasına karşı olmamın nedeni ne biliyor musunuz?
Ve bu headshot!

Airbus

Profesör
Reaksiyon puanı
1,002
İşte sende bu yok Necmi. Bu şirket kurma vb. bahsettiğin her şey birer "Girişimdir" ve girişim denen şey risk almaya korkan insanlar tarafından yapılamaz. Senin anlayamayacağın tabirler olabilir ondan birazcık anlamak için kendini zorlayabilirsin. Çok düşük paralar yatırıp çok yüksek kazançlar elde etmek istiyorsan sağdan soldan bi çiftlikbank benzeri bir şeyler bul kendine belki kazanırsın :)
Mesaj otomatik birleştirildi:

Vergi olmasına karşı değilim ama saçma sapan her şeyden vergi alınca, kimse yanaşamıyor. Dürüst olayım, ben şirketi buraya kurmam. Sebepleri;
- Bir projem tutmazsa deli gibi zarar ederim.
- Kazanmadığım halde vergiyi nasıl öderim? Paralar vahiy yoluyla gelmediğine göre.
- Çalışanların SGK'sı da ayrı bir dert.

Satılmasına karşı olmamın nedeni ne biliyor musunuz?

Ve bu headshot!
Sermayenin yabancılaşmaması bence ilk sebepler arasında olabilir.

NESDelisi

Profesör
Reaksiyon puanı
1,316
İşte sende bu yok Necmi. Bu şirket kurma vb. bahsettiğin her şey birer "Girişimdir" ve girişim denen şey risk almaya korkan insanlar tarafından yapılamaz. Senin anlayamayacağın tabirler olabilir ondan birazcık anlamak için kendini zorlayabilirsin. Çok düşük paralar yatırıp çok yüksek kazançlar elde etmek istiyorsan sağdan soldan bi çiftlikbank benzeri bir şeyler bul kendine belki kazanırsın :)
Ben risk alarak, oyun yapıyorum ve yakın zamanda kaynak kodlarını satacağım. Bu mesela girişimdir.

Airbus

Profesör
Reaksiyon puanı
1,002
Ben risk alarak, oyun yapıyorum ve yakın zamanda kaynak kodlarını satacağım. Bu mesela girişimdir.
Siz mesela bir ürün/hizmet üretiyorsunuz ve bunu satıyorsunuz aynı zamanda bu gelişmenize de fayda sağlıyor. Bakın bu da bir risktir. Satılmama ihtimali var ve harcanan belki ayların boşa gitme ihtimali var ama denenmeden başarılı olup olunmayacağı bilinemez.

NESDelisi

Profesör
Reaksiyon puanı
1,316
Siz mesela bir ürün/hizmet üretiyorsunuz ve bunu satıyorsunuz aynı zamanda bu gelişmenize de fayda sağlıyor. Bakın bu da bir risktir. Satılmama ihtimali var ve harcanan belki ayların boşa gitme ihtimali var ama denenmeden başarılı olup olunmayacağı bilinemez.
İnsanları bu konuda nasıl bilinçlendirebiliriz?

kmurat

Dekan
Reaksiyon puanı
3,975
İnsanlar memur olup oturmak istiyor. Çalışan her zaman ve her yerde kazanıyor. Oturanlar da oturduğu yerden hikâyeler anlatıyor.

Bir de çalışanlar çalışmak istemeyenler tarafından hor görülüyor. böyle bir toplum ancak bu kadar ilerleyebilir.

NESDelisi

Profesör
Reaksiyon puanı
1,316
İnsanlar memur olup oturmak istiyor. Çalışan her zaman ve her yerde kazanıyor. Oturanlar da oturduğu yerden hikâyeler anlatıyor.

Bir de çalışanlar çalışmak istemeyenler tarafından hor görülüyor. böyle bir toplum ancak bu kadar ilerleyebilir.
O toplumun kimyâsını bir güzel bozacaksın, bozacaksın ki daha iyi bir şekilde yeniden inşa olacak. İnşa olacak ki, bir daha böyle rahata alışamayacaklar.

Airbus

Profesör
Reaksiyon puanı
1,002
İnsanları bu konuda nasıl bilinçlendirebiliriz?
İnsan ilk başta kendinden başlamalı. Herkes aslında kendisine bir şeyler katmaya çalışırsa kimsenin bir başkasına bir şey yapmasına gerek kalmaz. Eğitimin temeli ailedir. Aileler çocuklarını bilinçlendirmeli.

Risk ?
Risk nerede ?
Bu olayda risk kişinin bu eğitimi almasında. Eğitimi almak için harcadığı zaman + öğrenme sürecinde verdiği emek ve yaptığı maddi masraflar yatırımı, satmak için bir şeyi ortaya koyması da ortaya koyduğu ürünü oluyor. Risk en başında. Türkiye'de kim oyun alacak herkes korsan indirir mantığı varken oyun kodlamasına yönelmesi bir risktir mesela.

NESDelisi

Profesör
Reaksiyon puanı
1,316
İnsan ilk başta kendinden başlamalı. Herkes aslında kendisine bir şeyler katmaya çalışırsa kimsenin bir başkasına bir şey yapmasına gerek kalmaz. Eğitimin temeli ailedir. Aileler çocuklarını bilinçlendirmeli.

Bu olayda risk kişinin bu eğitimi almasında. Eğitimi almak için harcadığı zaman + öğrenme sürecinde verdiği emek ve yaptığı maddi masraflar yatırımı, satmak için bir şeyi ortaya koyması da ortaya koyduğu ürünü oluyor. Risk en başında. Türkiye'de kim oyun alacak herkes korsan indirir mantığı varken oyun kodlamasına yönelmesi bir risktir mesela.
Çok doğru dediniz hocam.

kmurat

Dekan
Reaksiyon puanı
3,975
O risk değil, zahmet.
Risk, yatırımını kaybedip, ortada kalma tehlikesine denir.

M

Murat Burç

SDN Okuru
Ben endüstri sektöründe çalışan bir Bİlgisayar Mühendisiyim. Üretim bandları izleme ve kontrol yazılımları yazıyorum. Kullandığım bilgisayar 7700hq 1050 Ti lı bir berbar trinko bir laptop.

Benim ekibimdeki 16 yaşındaki stajyerimin 2080 Tİ lı 30 bin tl lik bir masaüstü bilgisayarı ve üstüne 12 bin tl lik harici bir laptopu var.

Al sana üretim. Bence ülkeyi net özetledim az önce.
7700HQ ve 1050 Tİ'lı Elektrik elektronik mühendisliği öğrencisinden sevgiler selamlar :D :D

Ryzen 5950X ve RTX 3060 Tİ'lı bir kasa toplamak hayalim. Hayalde kalacak sanırım. :D :D

636405

Doçent
Reaksiyon puanı
493
Ben adama "şirket kurmak ve vergiler aşırı maliyetli" diyorum, adam bana "girişimcilik riskli olur zaten" diyor. Yav risk şirket kurma maliyetinde değil, yaptığın işin tutmamasında olur. Bu arkadaş girişimcilik riskli olur lafını yanlış anlamış, yada işine geldiği gibi yorumluyor ?

Şirket kurmanın maliyetli olması ve uydurma vergiler risk değil girişimciliğin önündeki engeldir.

Sırf bu nedenden ötürü esnaf bile kazanç sağlayamıyor. Esnaf olmak bile zorken bu gelmiş şirket kurmamızı bekliyor.

Şirketi parası olan kurar. O maliyeti karşılayamayacak olan illaki gider maaşlı işte çalışır.

Kısacası kendini haşmetliyi aklamaya programlamış birisi. Konuşup prim vermeye değmez.

NESDelisi

Profesör
Reaksiyon puanı
1,316
Ben adama "şirket kurmak ve vergiler aşırı maliyetli" diyorum, adam bana "girişimcilik riskli olur zaten" diyor. Yav risk şirket kurma maliyetinde değil, yaptığın işin tutmamasında olur. Bu arkadaş girişimcilik riskli olur lafını yanlış anlamış, yada işine geldiği gibi yorumluyor ?

Şirket kurmanın maliyetli olması ve uydurma vergiler risk değil girişimciliğin önündeki engeldir.

Sırf bu nedenden ötürü esnaf bile kazanç sağlayamıyor. Esnaf olmak bile zorken bu gelmiş şirket kurmamızı bekliyor.

Şirketi parası olan kurar. O maliyeti karşılayamayacak olan illaki gider maaşlı işte çalışır.

Kısacası kendini haşmetliyi aklamaya programlamış birisi. Konuşup prim vermeye değmez.
Bir çok yerde şirket kurmadan satış yapamazsın diyor, belki de ondan diyordur.

oyun yapan arkadaş konu açmış @NESDelisi
Benim konum zaten. :D

NESDelisi

Profesör
Reaksiyon puanı
1,316
Sana tek diyebileceğim" Yazık Kafana " olur. Risk denen şey mali risk, emek riski her şeyi kapsar. Tek işi gücü evde oturup bir işe yaramayan birinin gelip bana " Berat Albayrak, birini korumaya programlanmış birisi" gibi saçma ithamlarda bulunması da kendi aciziyetinin dışarı vurumundan başka bir şey değildir. Facebook, amazon, bunların kuruluşuna bakın. Hiç biri sadece para ile kurulmadı emekte risk edildi. Sizin gibi anlayışı "kıt" olan insanlara laf anlatmaya çalışmak zaman israfından başka bir şey değil.
Herkese saygı duyuyorum ve yeni düşünceler öğreniyorum. Bence ikinize kızmak yerine, eksiklerinizi söylemek erdemli bir davranış olur.

Airbus

Profesör
Reaksiyon puanı
1,002
Herkese saygı duyuyorum ve yeni düşünceler öğreniyorum. Bence ikinize kızmak yerine, eksiklerinizi söylemek erdemli bir davranış olur.
Ben üniversitede bu alanla ilgili eğitim alırken bu arkadaşın hangi vasfı varmışta beni bilgisizlikle itham ediyormuş şaşırdım. Son ana kadar saygı çerçevesinde iletişim kurmaya çalıştım ama karşındaki duvar olunca her şey bir yere kadar ilerliyor maalesef.