Cidden Merak Ediyorum, Yurt Dışında Olup da Türkiye'de Olmayan Ne Var?

Elbruz46

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,338
Forumda'da günlük yaşamda da çok rastlıyoruz.

Mesela yurt dışında bir teknoloji geliştiriliyor, yorumların çoğu şu şekilde:
"Bunun Türkiye'ye gelmesi 50 yılı bulur!"
"Böyle bir şeyi Türkiye'de 150 yıl sonra ancak görürüz!"
"Türkiye bunu 40 yıl sonra ancak yapar!"

Bunun gibi yüzlerce örnek duymuşuzdur...

Cidden merak ediyorum, yurt dışında olup da Türkiye'de olmayan ne var?

Kurşun Kalem

Profesör
Reaksiyon puanı
58
Mesela toplumsal özgüven. Türkiye'de olmayan bir şey.

Genel olarak soruyorsan aynı şeyi Amerika'da öğretmenlik yapan kardeşime sordum: yayalara saygı var, bir yaya yola adımını attığı an arabalar durur. Sağa sola sonra tekrar sağa bakma gereği duymassın, demişti.

Güzel bir tartışma konusu bu arada, yorumları merak ediyorum.

DumDumaq

Dekan
Reaksiyon puanı
9
yurtdışında olup türkiyede olmayan herşey var 1000 tane sayarım boşuna ülkemizi övmeye gerek yok teknoloji özürlü bir ülkeyiz

* Yayalar yurtdışında kaldırımdan yürür , bizim insanlar yolun ortasından

* Yurtdışındaki bütün ürünler kaliteli , türkiyede CONCORD gibi türk insanlarını kazıklamaya çalışan 1499 tl değil 199tl diyen satıcılar

* Hoşgörü , Saygı

* Yurtdışındaki insanlar sürekli çalışıyor , Bizimkiler sürekli yatıyor

* Aklıma daha çok gelıyorda bu kadar yeterli :) inş ülkemiz gelişir gelişiyorda ama şu anda avrupayla türkiye kıyaslanamaz teknoloji konusunda , başka faktörleri bilemem ama teknolojide çok çok geriyiz.

*aVrupada 100megabit internet kullanılırken biz 8-16 lardayız ve 2 katı daha fazla para vererek

oslun

Dekan
Reaksiyon puanı
33
yurtdışında üretilen her şeyi %18-35 oranında daha pahalı alıyoruz

friendly

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
671
Sadece internet hızı ve akk uygulaması bile yeterli Y.dışından geride kalmamıza örnek...

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,127
çok şükür herşey var olmayan bişey yok.

sercancayir

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
ben litvanya'da yaşıyorum. burda toplu taşıma kavramı bambaşka. sadece kentkart gibi bi smart kartının olması heryerde işine yarıyor. söyle devam edeyim, otobüs duraga gelir ve sen istediğin kapısından içine girer ve oturursun. yapacağın hiç birşey yok. konrol olayı söyle olur bazı duraklarda münibusle kontrol ekibi bekler ve otobüs yaklaşınca kapılara geçip milletin kartını kontrol eder. bilinçli insan zaten dolu gezer, aksiyon arayan yakalanınca yaklaşık 30 milsi ceza yer ve bu 2. 3. sefer daha da katlanır.
bunun turkiye ye gelmesi imkansız gibi. insanın içinde dolanırıcılık olmamalı

django

Doçent
Reaksiyon puanı
0
biz hamdolsun müslüman bir ülkeyiz her problemde haline şükredip yoluna devam eden bir potansiyel var yurtdışından kasıt avrupa ve gelişmiş ülkeler heralde neden oraların şartları medyada fazla yer almıyorda sürekli televizyonda radyoda sosyal medyada suriye somali filistin ve aç olan afrika ülkeleri yer alıyor neden dünyanın en zengin müslüman ülkelerinde bu konuda kıpırdama bile yok ör: BAE ,dubai,İran,kuveyt,suudi arabistan gibi. Siz hiç duydunuzmu ben duymadım neden sen kanadadaki şartları çok iyi bilmiyorsun veya amerikanın sadece savaşçı yanını görüyorsun veya norveç avustralya isveç isviçredeki muhteşem hayatı bilmiyorsun çünkü bilirsen düşünürsün düşünürsen anlarsın anlarsan şu an kadına şiddet iettye zam en pahalı benzin en pahalı sigara ve en düşük asgari ücrete maruz kalmassın ...

ARKADAŞLAR BU ÜLKEDE EN ÇOK SATILAN SİGARA PRESTİGE VE BUNUN GELİRİNİN KİME GİTTİĞİNİDE ÇOK İYİ BİLİYORSUNUZ ÖZETLEMEK GEREKİRSE BU ÜLKE TAMAMEN DIŞ ÜLKELERE BAĞIMLI BİR ÜLKE YURT DIŞINDA OLUP TÜRKİYE'DE OLMAYAN TEK ŞEY İNSANLARIN DEĞERİ BU ÜLKEDE BU YOK .
İSTANBULUN BİR SEMTİNDE ORMANIN TAMAMINI ŞU AN İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN LİDERİ AĞA PAŞA OĞLU VATANDAŞA SATAN BİR DEVLETDE NEFES ALAN HİÇBİR CANLIYA DEĞER VERMİYOR DEMEKTİR.

Artvincenter

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Genellikle kendimizi kısıyoruz bu anlamda burası Türkiye derken mesela.

tambjk

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16
-ifade/yaşam özgürlüğü
-insana hayatına ve haklarına saygı
-ekonomik refah
-hoşgörü
-teknoloji
-kaliteli eğitim ve yaşam
-huzur
-barış
-adalet
-bilinçli ve gelişmiş toplum
-özgüven
-büyük markalar
-bilim ve bilim adamına saygı
liste uzayıp gider.

Ortadoğu ve dünyanın birçok ülkesine göre durumumuz iyi denebilir fakat daha gidecek çok yolumuz var. Bundan daha iyi bir toplum ve devlet özlemi içerisindeyim. Bu da insanların haline şükretmeyi ve kendisinden daha fakir ve yoksulları örnek göstermeyi bırakıp en iyiler ligine girmek için daha fazlasını istemesiyle mümkün olur, zihniyet değişmeli.

--

Ataşehir İstanbul geneline göre daha eğitimli, gelir düzeyi yüksek ve avrupai insanların yaşadığı bir semt kabul edilir. Geçenlerde karşıdan karşıya geçeceğim, alışmışım mecidiyeköy keşmekeşinden araba gelmeden hızlıca geçeyim düşüncesindeydim ki tam adım atacağım araç durdu ve yol verdi, ben şok oldum, etrafıma baktım acaba trafik lambası fln mı var diye, ben etrafta ışıkları ararken şöför de hadi geç dercesine el kol haraketi yapıyor, ben sen geç diyorum o sen geç diyor. Bu şekilde 30-40 sn karşılıklı inatlaştıktan sonra ben geçtim karşıya. Ve bu olay Ataşehirde geçirdiğim aynı gün içerisinde 4-5 kez oldu. İşte Türkiyenin heryerine yayılması ve egemen olması gereken zihniyet budur. Bu gerçekleşmeden istersek ekonomide dünya 1.si olalım nafile.

Uranos

Profesör
Reaksiyon puanı
15
Türkiye de olup yurt dışında olmayan birşey söyleyim bende Kazık

PatavatsiZ

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Ekmek yediğim kaba asla pislemem ben , memleketimi seviyorum. Ama bu şekilde devam edersek eğer bundan bi 20-30 Sene sonra bu soruya vereceğim cevap ( Özgürlük ) derim. Donumuzu bile satıcak bu ....nk!.

Paramore

Dekan
Reaksiyon puanı
27
İki kötü yanları var ilk aklıma gelen. Daha vardır ama iyice düşünmek gerek.

1. Aile yapılarını beğenmiyorum. Özellikle Amerika'daki yaşantıyı. Dini açıdan değil; insani değerler açısından baktığımda hoş bulmadığım bir yaşantıları var. 2. Suç oranları: Amerika ve Almanya gibi ülkelerdeki gangster ve nazi bozmaları çok can yakıyor. Çok acımazsızlar. Türkler'e yapılan saldırıları, yanan evleri hatırlarsınız.

Ancak onlarda olup bizde olmayan şeylerin bence en önemlileri kültür ve profesyonellik.

Medyamız, müziğimiz, sinema ve dizilerimiz hep Amerika/Avrupa taklidi. Özgün bir düşünce yok.

İnsanlar işlerine bisiklet ile gidiyor, bisiklet yolları var. Engelliler için özel yolları ve imkanları var. En önemlisi insan hayatına değer veriyorlar.

Burada insanlar SSK'dan basit bir randevuyu 15 - 20 gün sonraya alabiliyorlar. Büyük ameliyatlar için yıllarca sıra gelmiyor.

Profesyonellik örneği de sanırım en iyi futbol ile verilebilir sanırım. Çok sevdiğimiz Ronaldo, Messi, İbrahimoviç gibi oyuncular çok çalışarak bugünlere geliyor. Başarılarını sürdürmek için hep daha fazla çalışıyorlar.

Türkiye'de iki defa gazeteye çıkan ve cebi para gören oyuncu kendisini büyük yıldız sanıyor, çalışmıyor ve silinip gidiyor.

deatmania

Rektör
Reaksiyon puanı
62
Toplum olarak her konuda gerideyiz. En önemlisi üretken bir millet değiliz. Kopyacıyız.

Bunun sebebi, bizim onları sürekli olarak örnek almamız. Avrupalı bir şey yapar, gider satın alırız. Daha iyisini yapmak için uğraşmayız. Bizden biri bir şey yaparsa, eleştiririz. Küçük bir parçası türk yapımı olmasın yeter zaten. Eleştiri topuna tutarlar.

Bir örnek vereyim. Bana göre en güzel arabaları Almanlar üretir. Kısa bir araştırma yapın, almanlar ürettikleri arabaların camlarını kendileri üretmezler. Başka bir ülkeden alırlar. Biz bir araba yapalım, motoru kim yaptı? dizaynı kim yaptı? vs. vs. Bir sürü soru sorarız ve destek vermek yerine eleştiri yağmuruna tutarız.Millet olarak eleştirmeyi çok seviyoruz ve daima bu huyumuzdan dolayı kaybediyoruz. Bunu günlük hayatta da görebiliriz.

2. Sorun Eğitim

Alt yapı zaten berbat ona hiç girmiyorum. Ama ya üniversiteler? Üniversite gençlerine şöyle bir göz gezdirin. Yarısı kız peşinde, yarısı parti gruplarına düşmüş bilmem kimin ağzına bakıyor.

Bu ülkede üniversite okuyup da, özgüveni olmayan hatta iki cümle kuramayan o kadar çok kişi var ki. Aslına hepsi eğitim alt yapısı ile alakalı.

3. Devlet yönetimi

Siyasi olaya girmek istemiyorum ama bu devletin başına kim geldiyse millete gaz vererek geldi. Hepsi de ilk başlangıçta şunu bunu yapacağız derler güzel gaz verirler, seçilirler, 4 yıl oturur son bir yıl kala icraat yapalar.

Aslında yazacak olsak hepimiz aşağı yukarı aynı şeyleri söyleriz. Pek fazla da uzatmaya gerek yok.

Hal ve durum böyle iken, Türkiye'nin Avrupa'dan daha iyi olmasını nasıl bekliyorsunuz?

friendly

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
671
[MENTION=28192]Elbruz46[/MENTION] hocam konuyu açtığınıza göre mutlaka sizinde bir bakış açınız olacaktır.
Ben sizin yorumunuzu merak ediyorum şahsen...

XAFER37

Profesör
Reaksiyon puanı
1
İlk aklıma geleni söyleyeyim onlar kanunları çıkarır ve uygular,biz kanunları çıkarır ve unuturuz, sadece yazıda vardır.

-Hewal-

Dekan
Reaksiyon puanı
11
Insana Değer yok bizde ve hakim bir şekilde kabilecilik anlayışı var iyi bir yerlere gelen kendi kabilesini kalkındırıp geri kalan insanların anasını ağlatiyor lar.

lordarcual

Profesör
Reaksiyon puanı
6
Yollardan gireyim. Ben Viyana'ya 3-5 defa gittim toplamda 2 ay kadar bulundum Viyana'da. Herhangi bir yolda (Ara yol, ana yol, sokak araları dahil her yol) yaklaşık 150-200 km lik yol gördüm yani baya inceledim yolları bir tane çukur yok. Vardı evet 1 tane diğer gün yoktu ama. Arabayla giderken burada takır takır tukur araba düz gidemiyor Viyana'da araba bir tane çukura düşmüyor dümdüz. Ben Türkiye'de 1 saat yol gidiyorum oturma organım orada değil hani başka yerlerde. Yurt dışında 2 saat 3 saat 4 saat tık yok.

2. olarak toplu taşıma / trafik:
2 ay boyunca bir kere trafiğe yakalanmadık trafik yok çünkü en uzun trafik 5 arabanın arka arkaya gelmesi 1 dakikalık kırmızı ışıkta oda :) Toplu taşıma olarak U bahn kullanılıyor. Her yerde zibil gibi :) Otobüs yerine metro benzeri U bahn lar var. Çok iyi her yerde var. En ücra köşede en uzak 1 km U bahn lar :)

3. Eğitim :
Girmek bile istemiyorum. Zaten Türk öğrencilerinin çoğu iyi yere geldiklerinde puf yurtdışı :) Hiç bir gayret yok :) Adam 3 yılda bir test kitabını açıyor yaf :)

ve bunun gibi bayağı uzayacak bir liste var ama bunları yazabiliyorum şu anlık uyuyacağım :) 2 duble ayran devirim bide :)

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Son olarak yurt dışında torpil yok yani çok az. Adamların hepsi işlerini layıkıyla yapıyor. Para önemli olduğu için düzgün bir şekilde kandırmadan dürüst bir şekilde yapıyor işini. :) Burada alaka yok :)