CHP sigara yasağını da mahkemeye götürecek mi?

Alemci_Dayı

Profesör
Reaksiyon puanı
18
mustafaunal.jpg
MUSTAFA ÜNAL

CHP sigara yasağını da mahkemeye götürecek mi?

Uyarılara aldırmayan CHP, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasını öngören kanunun iptali için Anayasa Mahkemesi'ne gitti. Karar oybirliğiyle alındı. Hayret, 'hayır' diyen bir tek milletvekili bile çıkmadı. Oysa Deniz Baykal'ın açıklamaları hiç de tatmin edici değildi.

CHP lideri darbe girişimlerini yok saydı, askerlerin siyasete müdahalelerini görmezden geldi.

Bu karar CHP için dönüm noktası. Bundan böyle içeride ve dışarıda CHP'yi zor günler bekliyor. Bu gelişmenin kendisini solda tanımlayan bir parti için çizgi kırıklığının ötesinde anlamları var. CHP yönetimi günün politik hayhuyu içinde olup bitene laf kalabalığıyla izah getirebilir.

Ama unutmamak lazım ki bugünler gelip geçici, asıl ve kalıcı olan tarihtir. Ve tarih hükmünü her türlü etkiden uzak verir. Çok partili dönemde tek başına iktidar yüzü göremeyen CHP geriye dönüşü olmayan yola girdi. Yarını bugünden daha iyi olmayacak.

Dün Türkiye'yi büyük oranda dumansız hava sahasına dönüştüren yasal düzenlemelerin itici gücü Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl'ü dinlerken CHP'nin bu konuda niye harekete geçmediğini düşündüm. Malum, sigara yasağının alanı giderek genişliyor, pazar gününden itibaren restoran ve kafelerde de uygulanmaya başlayacak. CHP'nin durduğu yerden bakınca sigara yasağı laikliğe aykırı görülebilir. Ayrıca modern yaşam tarzıyla da yakından ilgili... Uzmanlar sigaranın alkole giden yolun ilk basamağı olduğunu söylüyor. Aslında hükümet sigara ile mücadele ediyor maskesiyle içki düşmanlığı yapıyor olamaz mı? Bu da dolaylı olarak yaşam tarzına müdahale değil midir?

Televizyoncu Erkan Tan geçtiğimiz günlerde 'Resmî ve özel toplantılarda alkol almayı çağdaşlık sanan sapık bir zihniyet var' dediğinde en ağır tepkiyi CHP'lilerden almıştı. CHP kamusal alanların yanı sıra işyerleri, lokanta ve kahvehanelerde sigara içilmesini yasaklayan kanunun iptali için neden Anayasa Mahkemesi'ne gitmedi. Gerekçe mi? O kadar çok ki. Laiklik sadece birisi... Sigara büyük bir ittifakla İslam dininde haram kabul ediliyor. Bu durumda kamuya açık yerlerdeki sigara yasağı için Anayasa'nın başlangıcındaki temel maddelere aykırılıktan söz edilebilir.

Cevdet Erdöl anlattı; Tek parti döneminde çıkan bir kanunla, doktorlara reçeteyle sigara verme imkânı getirilmiş. Tiryaki hastalar için... Yine o dönemlerde askerlerin günde 11 tane sigara istihkakı varmış, bu uygulamayı 12 Eylül yönetimi kaldırmış.

Ayrıca mahalle baskısı kavramına bundan daha iyi örnek olamaz. Yasa sayesinde sigara içenler üzerinde dayanılmaz bir baskı söz konusu. Sırf bu baskı yüzünden sigarayı terk edenler var. Cevdet Erdöl'den öğrendik ki bazı bakanlar bile sigarayla vedalaşmak durumunda kalmış. İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ı bir süredir sigara içerken gören yok. 'Bıraktım' demiyor ama 'içmiyor da'.

Kabineye yeni girenlerden Bayındırlık Bakanı Mustafa Demir ve Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, yıllardır iyi günde kötü günde birlikte oldukları sigaraya 'buraya kadar' demişler ve son noktayı koymuşlar. Başbakan Erdoğan'ın sigaraya karşı tepkisi biliniyor. Bakanların dumansız hava sahasına katkısı mahalle baskısının bir sonucu değil elbette. Belki kabineye uyum diye açıklanabilir. CHP'nin gözüyle bakınca mahalle baskısının tipik bir örneği olarak değerlendirilebilir.

Türkiye'de sigara içenlerin oranı çok yüksek. Dünya ortalamasının üzerinde... Her ne kadar yasağın uygulaması halktan yüzde 90-95 oranlarında destek görse de böyle bir kanunu mahkemeye götürmenin CHP için siyasî kazancı olabilir. Acaba yine farkına varamadılar mı acaba? Bakarsınız pazar yasağın alanı genişleyince uyanıverirler. m.unal@zaman.com.tr

15 Temmuz 2009, Çarşamba​

KaynaK

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
ya şimdi ne desek boş, aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık misali. bişeyler yazsak modlar kızacak, en iyisimi bizde CHP gibi yapalım. Önce hak verelim sonra kuyu kazalım, ne dersiniz. maksat iş yapıyo gözükmek değilmi, muhalefete muhalefetim ben, ama iktidar değilim. yok öylede olmayacak. en iyisi Allah bildiği gibi yapsın...

braveheart.fb

Profesör
Reaksiyon puanı
92
Bir parti düşünün kendi imzası bulunduğu bir yasal düzenlemeyi iptali için Anayasa mahkemesine götürsün.

Bir parti düşünün görev fonksiyunu en yükse kolan ve aynı zamanda en kutsal olan yerde Yani TBMM'de kandırıldığını söylesin

Bir Parti Düşünün Milyonların önünde Kandırılsın. Yada öyle olduğunu Söylesin...

Sizce Niye İktidar olabıyorlar surusun en net cevabı değilmi bu taplo?

limerick

Profesör
Reaksiyon puanı
8
gecmisteki icraatlarini goz onunde bulundurursak, sigara yasagini da mahkemeye goturme ihtimalleri %95 :)

stajer

Profesör
Reaksiyon puanı
20
kız arkadaşımla nişanlanmaya karar vermiştik, umarım chp bunuda anayasa mahkemesine götürmez.. bu ayrılığa dayanamayız :)

s32

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
saçlarım dökülüyor kel olmaya başladığım için CHP beni de mahkemeye verir mi?

twilight_flame

Doçent
Reaksiyon puanı
20
Arkadaslar hic kusura bakmayin ama bu yasakta yanlisliklar var. Mesela bir ornek vereyim nargile kafelerin tekrar ruhsat almalari gerekiyor. Bu ruhsat icinde nargile kafelerin masa ile tavan arasi 6 metre olmaliymis (Nargile kafeciden duyma bilgiler yaniliyor olabilirim. Bilginiz varsa düzeltin.) Simdi birader burada hicbir yerde 6 metrelik tavan yok. Hani nargile kafeleri gectim o sekilde bina yok dogru düzgün.

Simdi ben nargile icen bir insanim. Nargile kafede adi ustunde nargile kafe yani nargile iceceklerin gelmesi gereken bir kafe. Sen hangi akla mantiga uygun olarak benim nargile icmemi engelliyorsun? Zarari bana sonucta. Ama illa herseyi yasaklayacaklar illa herseyi yapacaklar yarin birgün ickiye de yasak gelsin. İran gibi icki icene ceza yazilsin seriatide getirsinler tamam bari.

adas12

Doçent
Reaksiyon puanı
4
benim mesleğim iklimlendirme teknikerliği ama kendi mesleğimi yapmıyorum baklavacıda tezgahtar oldum acaba beni ve benim gibi mesleğini yapmayanlarıda aym ye şikayet edecek mi?

Elbruz46

Rektör
Reaksiyon puanı
1,338
Arkadaslar hic kusura bakmayin ama bu yasakta yanlisliklar var. Mesela bir ornek vereyim nargile kafelerin tekrar ruhsat almalari gerekiyor. Bu ruhsat icinde nargile kafelerin masa ile tavan arasi 6 metre olmaliymis (Nargile kafeciden duyma bilgiler yaniliyor olabilirim. Bilginiz varsa düzeltin.) Simdi birader burada hicbir yerde 6 metrelik tavan yok. Hani nargile kafeleri gectim o sekilde bina yok dogru düzgün.

Simdi ben nargile icen bir insanim. Nargile kafede adi ustunde nargile kafe yani nargile iceceklerin gelmesi gereken bir kafe. Sen hangi akla mantiga uygun olarak benim nargile icmemi engelliyorsun? Zarari bana sonucta. Ama illa herseyi yasaklayacaklar illa herseyi yapacaklar yarin birgün ickiye de yasak gelsin. İran gibi icki icene ceza yazilsin seriatide getirsinler tamam bari.

Ortamı germe... Uygulamalara göre yasa çıkarılmaz... Yasalara göre uygulamalar yapılır... İnsanlar emniyet kemeri takmıyor diye emniyet kemeri takmayı serbest mi bırakalım?

Eğer yasa 6 metre diyorsa nargile servisi sunmak isteyen işletmeler 6 metre tavan olan yerler bulurlar merak etme...

Sigara içme diye bir özgürlük yoktur...
Alkol alan (sınırını bildikten sonra) zararı sadece kendisine verir...
Sgara ise çevredekilere de zarar verir...
Sen sigara içerken yan masada oturan yaşlı teyzenin astım hastası olma ihtimalini düşünüyor musun?
Bu durmda hanginizin özgürlüğü kısıtlanıyor... Teyzemiz evden hiç dışarı çıkmasın mı? İnsanlar sigara içiyor diye?
Sen belli bir görgü sahibi insan olabilirsin ve buna dikkat edebilirsin ancak Türkiye ayılar cenneti... yasaklamazsanız onlar anlamaz... Bir lokanta düşün 10 kişi birden sigara yaktı... o ortamda bir akciğer hastalığı olan kişi nin nefes alma imkanı kalır mı?

Ayriyeten bu yasa ile ilgili bir çok yalan yanlış bilgi topluma ulaştırılıyor ve bu haberi yayanların sigara lobileri olduğu biliniyor... Sigara lobilerinin uyduruk yalanlarıyla da hemen gaza gelememek gerekiyor...

-------------

CHP hakkında...

Bu ülkede iki iktidar var...
1. Seçilmiş iktidar... gücünü halktan alır...

2. Yaptırmam iktidarı... gücünü askerden ve yargıdan alır...
bu iktidara örnek CHP dir... maksadı hükümet i iş yapamaz hale getirmek çıkan yasaları iyi kötü ayrımı yapmadan halka fayda sağlar zarar sağlar düşünmeden hepsini engellenmeye çalışmak böylece hükümetteki partiyi iş yap(A)mayan bir parti gibi göstermektir...
95e11c3d-5185-413a-b7fb-f251fa629512.jpg

Türkiye de ne yazık ki bu anlayış sadece CHP de yoktur...
Zamanında MHP ekonomik krizden çıkış için reçete hazırlayan Kemal Derviş in krize bulduğu çözümün ülkeyi krizden çıkaracağını farketmiş... Bu durumda Kemal Derviş in kahraman olacağını ve kendilerine siyasi rakip olacağını farketmiş bu yüzdne bu plan yürümeden hemen seçime giderek Kemal Derviş in önünü kesmiştir... Burda kendi çıkarlarını halkın çıkarlarının önünde tutmuştur. Bu nasıl bir milliyetçilikse!... Sonra seçimlerde AKP hükümete gelmiş Kemal Derviş in ekonomik politikasını aynen uygulamış ve kriz aşılmıştır...

Ynai MHP seçime gitmek yerine sabretseydi ülke yine krizden çkacaktı ancak bu kez yıldızı parlayan Kemal Derviş olacaktı... MHP siyasi geleceği uğruna ülkeyi krize mahkum etmiştir...

Önce Türkiyede siyasiler ülke çıkarlarını kendi siyasi çıkarlarından önde tutmayı bilmelidir...

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
yok arkadaşım, esas CHP nin bu antidemokratik yaklaşımı bizi İran yapar, yok yanlış oldu, Honduras diyecektim. sen ozaman değil nargilei çmeyi bakalım ekmek için kaç saat kuyrukta bekleyeceksin onu düşün... yapılan herşey vatandaşın iyiliği için. yarın bir gün kim bilebilirki birinin bakanlık adına veya o işletme adına dava açmayacağını hasta olduktan sonra? herşeye bir çare ve çözüm bulunur. şimdi biz akay kavşağını düşünüyoruz yandım yandım. CHP'nin başkente ve başkentliye armağanı . ne olsun, hakediyoruz...

twilight_flame

Doçent
Reaksiyon puanı
20
Ortamı germe... Uygulamalara göre yasa çıkarılmaz... Yasalara göre uygulamalar yapılır... İnsanlar emniyet kemeri takmıyor diye emniyet kemeri takmayı serbest mi bırakalım?

Eğer yasa 6 metre diyorsa nargile servisi sunmak isteyen işletmeler 6 metre tavan olan yerler bulurlar merak etme...

Tek soru soracagim Nargile kafe sana coluk cocuk ile oturabilecek bir yer gibi mi geliyor? Adi üstünde Nargile Kafe NArgile icenlerin yeri anlaminda. Yani orada nargile icmeyen kisiler bulunmayacagi icin zarari kendisine veren insanlar olacaktir.

Sen ortami germe. Yasa mantiksizca seyler yapiyorsa ve benim nargile icmemi engelliyorsa. Ben o yasayi elestiririm. Sen ortami germe :)

NOT : Ben sigara icen biri degilim. Sigara kismini dogru buluyorum. Sonucta sigara heryerde icilebilecek birsey ancak nargile nargile kafe haricinde icilebilecek tek yer evin. O nedenle nargile kafelerinde kapatilmasi mantiksiz. Nargile kafelerede nargile icmeyecek adamlarin gelmeyecegini de düsünürsek bu resmen nargileyi yasaklamaktir.

croft

Doçent
Reaksiyon puanı
0
iyide kardeşim nargile cafeler kapatııyosa barlarda kapatılmalı çünkü nargile cafe nargile içilen yer yani orda herkes içiiyo içmeyende nasıl biyer olduğunu bilerek geliyo
ki 6 metre tavan demiş adam çırağan sarayınımı nargile cafe yapıcak
sadece sokaklardamı içilicek
içki içmiyorum sigara içmiyorum barda oturuyorum ama neden içki sigara içiyosunuz bna zarar veriyosunuz diyememmki
sigara tabi toplu yerlerde içilmemeli ama kimse nargile cafeye kundaktaki bebeğiyle gelmiyo ben görmedim yani bunca zamandır
kıraathanelerde falan yaasaklanıcakmış falan filan bu ayran dha çok su götürür

NikeSteeL

Dekan
Reaksiyon puanı
131
Kocakarı Gibi Bu CHP herşeye Burnunu Sokuyo

Yararmı Zararmı Bakmıyor bile . Kargadan Başka Kuş Tanımıyolar . Çok komedi yaa

ardaturanoley

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
CHP nin kesinlikle böyle bir şey yapmasını istiyorum. Bu sigara düşmanlığı nedir yahu kaç milyon kişi içiyor. Herkes birşey yapıyorsa bir bildiği var herhalde... hükümet sigaraya yassak getireceğine idamı getirse ya bir işe yaramış olur !!!

twilight_flame

Doçent
Reaksiyon puanı
20
Kocakarı Gibi Bu CHP herşeye Burnunu Sokuyo

Yararmı Zararmı Bakmıyor bile . Kargadan Başka Kuş Tanımıyolar . Çok komedi yaa

Arkadasim AKP benim nargile keyfime burnunu sokuyorsa CHP'nin benim keyfimi tekrar saglayacak tasarisini gecirmesini desteklerim. (Sadece nargile konusunda cunku sigara her ortamda icilmemelidir.)

PRoMeTuS

Profesör
Reaksiyon puanı
5
CHP kamusal alanların yanı sıra işyerleri, lokanta ve kahvehanelerde sigara içilmesini yasaklayan kanunun iptali için neden Anayasa Mahkemesi'ne gitmedi. Gerekçe mi? O kadar çok ki. Laiklik sadece birisi... Sigara büyük bir ittifakla İslam dininde haram kabul ediliyor. Bu durumda kamuya açık yerlerdeki sigara yasağı için Anayasa'nın başlangıcındaki temel maddelere aykırılıktan söz edilebilir.
ben bu kelimeleri anlamadım yazar neden bahsetmiş ve ne yazmış birisi açıklayabilir mi :S adamlar karşı çıkmayıncada suçlu oldu ya, niye yaşıyorlar ki demi!!!!!:hammer: bu ne saçmalık...

Reaksiyon puanı
2,148
kahvehanelerde herkes razı sigaradan zaten gidilme amacı o sigara içip oyun oynamak niye yasaklıyosun ki :D

PHUSO

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Ya bunlar hepsi politika başka bir şey değil belli mahkeme geri çevirecek bu kadar.

[O]bjektif

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Chp bunu hep yapıyor arkadaşlar tek yaptığı icraat bu bunada engel olmayalım dimi ama :D:D
Cuntacı harekat partisi.