Çan Sistemi

steve78

Doçent
Reaksiyon puanı
48
Arkadaşlar Merhaba,

Üniversitede uygulanan çan sistemini anlayamadım bir türlü? Örneğin atıyorum sınıf ortalaması 40 puan olsun ve ben bu dersten 41 aldım diyelim sorgusuz sualsiz geçiyor muyum? Şuan okulumuzda vizeler bitti ve açıklandı sınıf ortalaması çoğu derste çok düşük. Atıyorum bir dersten 40 puanla sınıf ortalamasının üzerindeyim. Bu 40 puanla o dersi geçmek bana saçma geliyor. Sistem bu şekilde mi değil mi tam olarak açıklayabilir misiniz?

ErwinSmith

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
344
0 ile 100 sisteme dahil degil sinif degil dersin genel ortalaması uzerindeysen sanirim direk cc oluyor

goodolddays

Dekan
Reaksiyon puanı
202
İstatistikteki normal dağılımı incelersen daha iyi anlarsın çan sistemini. Sınav sonuçları genellikle bu çan şekline benzer bi dağılımda olur. (sınava giren sayısı arttıkça şeklin daha düzgün olması beklenir). Çanın orta noktasına gelen değere curve(çan) denilir.
0 ve 100 istatistiksel olarak yanıltıcı olduğu için bu sistemde değerlendirmeye alınmaz.
Çan değerine hangi notu vereceği hocaya kalmış bişey. 40 çıkan çana bizim okulda dd verilir mesela. Ama çan 78 gibi bi not çıkarsa bb bile verilebilir.
Ayrıca sorgusuz sualsiz geçme işi artık önemli değil, harf notuna göre ortalaman hesaplanacağı için dd geçer not olmasına rağmen ağırlığı 1 olduğu için istenen bir not değil :)