Bellek frekanslarının oyunlarda etkisi - Kapasite mi frekans mı oyunlarda öncelik olmalı?

Bu konuyu okuyanlar

HÜDHÜD

Müdavim
Katılım
5 Mayıs 2017
Mesajlar
10,093
Reaksiyon puanı
6,555
Puanları
113
İhtiyaca göre bu sorunun cevabı değişir, size göre cevap nedir?

ALINTI:

RAM Frekanslarının Oyunlara Etkisini İnceliyoruz | Donanim Arşivi

Bugün normal incelemelerimizin dışına çıkarak daha farklı bir konuya bakıyoruz. Bilindiği üzere yeni nesil işlemciler gelmeye başladıkça RAM frekanslarının önemi artmayabaşladı, bizde bu durumu değerlendirmek adına bazı testler yapmaya karar verdik. Teslerimizi tabii ki darboğaz olmayacak bir sistemle yapmak şarttı bu yüzden Threadripper platformunu tercih etmeye karar verdik. Hem bellek frekansı desteği hem bellek desteği olarak oldukça yüksek değerler sunuyor bu platform.

TEST SİSTEMİ

Corsair-Vengeance-LED-DDR4.jpg


  • AMD Ryzen Threadripper 1950X
  • ASUS ROG Strix GTX 1080 Ti
  • ASUS ROG Strix X399-E Gaming
  • CORSAIR 64GB (4x16GB) Vengeance Beyaz LED DDR4 3200MHz CL16
  • SEAGATE 3.5″ 4TB BarraCuda PRO Sata 3.0 7200Rpm 128 MB
  • SAMSUNG 1TB 960 EVO PCIe M.2 SSD (Okuma 3200MB / Yazma 1900MB)
  • COOLER MASTER MasterLiquid ML240L RGB + TR4 Kit
  • COOLER MASTER MasterWatt 750W 80 Plus Bronze Yarı Modüler
  • COOLER MASTER Cosmos C700P
TEST SONUÇLARI

Testlerimizi 2K çözünürlük ve mümkün olan en yüksek grafik ayarlarında yaptık. Frekanslar arasında herhangi bir grafik ayarı değiştirilmedi. Bellek frekanslarımız ise 2133 ve 3200 MHz olarak tercih edildi.

assasin-s_800x450.jpg


Günümüzün sistemlerini oldukça yoran bir oyun olan Assassin’s Creed Origins ile başlıyoruz. Bu testte RAM frekanslarının etkisi 2 FPS değerini geçmiyor. Bu fark göz ardı edilebilir bir fark kesinlikle.

farc-cry-5_800x450.jpg


Yeni çıkan bir oyun olan Far Cry 5′de ise farkın epey açıldığını görüyoruz. 12 FPS gibi nispeten yüksek bir fark görüyoruz, bu değer tahmin ettiğimiz farktan çok daha yüksek. Ayrıca oyunun bellek optimizasyonu konusunda başarısız olduğunu söylemekte mümkün.

middle_800x450.jpg


Diğer bir testimizi yine sistemleri zorlamasıyla meşhur bir oyun olan Middle-Earth Shadow of War ile yapıyoruz. Buradaki fark 7 FPS civarlarında seyrediyor. Açıkçası bu fark oyunun bellek optimizasyonunun biraz daha geliştirilmesi gerektiğini gösteriyor.

Pubg-Testi.jpg


Optimizasyon sorunu denince akla gelen ilk oyunlardan birisi tabii ki PlayerUnknowns Battlegrouds (PUBG). Oyun sorunlu olduğunu bu testimizdeki devasa fark ile kanıtlamış oldu. Bize kalırsa aradaki 21 FPS kadar olan fark gerçekten çok fazla.

Wolfeinstein.jpg


Diğer bir oyun testimizi optimizasyonu daha iyi olan bir oyunla yapıyoruz. Wolfeinstein 2testinde ortalama olarak 15 FPS gibi bir fark görüyoruz. Aldığımız FPS değerleri çok yüksek olduğu için bu fark göz ardı edilebilir gibi görünüyor.

Rainbow-Six-Siege.jpg


Günümüzün sevilen oyunlarından biri olan Tom Clancy’s Rainbow Six Siege‘de ise durum daha normal görünüyor. Arada 8 FPS’lik bir fark görünüyor ama zaten alınan FPS değeri oldukça fazla olduğu için bu fark büyük bir sorun değil.

Fortnite-Testi.jpg


Hem PUBG’den daha başarılı optimizasyonu olması hem de ücretsiz olması nedeniyle günümüzün en çok oynanan battle royale oyunlarından biri olan Fortnite testinde isefark 4 FPS kadar oluyor. Bu değer kesinlikle kabul edilebilir düzeyde.

CS-GO-Test.jpg


Son oyun testimizi eskiden en çok oynanan oyunlardan biriyken şimdi çok fazla oyuncu kaybeden Counter-Strike: Global Offensive ile yapıyoruz. Sonuçlara baktığımızda 30 FPS gibi yüksek bir fark olduğunu görüyoruz. Bunun oyunun yapıldığı Source oyun motoru yüzünden olduğunu düşünüyoruz çünkü oldukça eski bir oyun motoru bu.

SONUÇ

Yaptığımız testlerde RAM frekansının önemini görmek rahatlıkla mümkün. Kimi oyunlarda neredeyse hiçbir fark yokken kimi oyunlarda ise bu fark oldukça açılıyor. Sistem tercihi yapılırken alınacak belleklerin yüksek frekans olmasının önemli olduğunu söylemek bizce yanlış olmaz.​
 

Halktan Biri

Müdavim
Emektar
Katılım
30 Ekim 2016
Mesajlar
9,401
Reaksiyon puanı
9,163
Puanları
113
Güzel konu. :)

Bu arada şunu da söyleyeyim. AMD'nin APU'larında da RAM bellek hızının önemi çok büyük.
 

ZX9NX

Öğrenci
Katılım
22 Ocak 2019
Mesajlar
4
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Yaş
40
Ben olaya daha çok pazarlama stratejisi olarak bakıyorum. Ram frekanslarını yükselterek fiyat performans odak dışına çıktıkları sadece sentetik test verileri ile son kullanıcıları yönlendirdiklerini düşünüyorum.
 

HeroGaki

Doçent
Katılım
10 Aralık 2012
Mesajlar
620
Reaksiyon puanı
10
Puanları
18
Mhz değeri tabikide önemlidir, örneğin 2133 Mhz hızındaki bir ram saniyede 2133 milyon işlem yapabilir. Ram'in GB tarzından değeri ise uygulamalar için kullanabileceği kapasiteyi ifade eder. Misal olarak 2 gb ram kullanan bir oyunu 4 gb 3200 mhz hızlı bir ram ile daha hızlı oynayabilirken, 8 gb 2133 mhz ram ile daha az performans alırsınız. Ramler hakkında daha detaylı bilgi için bu makaleye de göz gezdirebilirsiniz.

 

quaresma71

Asistan
Katılım
22 Haziran 2017
Mesajlar
432
Reaksiyon puanı
185
Puanları
43
Yaş
54
Aynı bütçe içerisinde düşenecek olursak
Fazla kapasiteli ama düşük frekanslı olanı düşük kapasiteli fazla frekanslı olana tercih ederim öncelik bence kapasite olmalı daha sonra para varsa tabiki daha fazla frekans daha iyidir
 

Mxns

Asistan
Katılım
12 Temmuz 2019
Mesajlar
229
Reaksiyon puanı
91
Puanları
28
Ben olaya daha çok pazarlama stratejisi olarak bakıyorum. Ram frekanslarını yükselterek fiyat performans odak dışına çıktıkları sadece sentetik test verileri ile son kullanıcıları yönlendirdiklerini düşünüyorum.
Son kullanıcı testlerine bakarsak aslında sürüme göre fark açılıyor.
 

aimnil

Müdavim
Cezalı
Katılım
12 Ocak 2015
Mesajlar
2,064
Reaksiyon puanı
961
Puanları
113
Işlemcinin desteklediği max frekans alt sınır, anakartin desteklediği max frekans üst sınır olmalı :) Bir de 3600 mhz diye satılan Ram e bakıyorum CL18 , 3200 mhz Ram e bakıyorum CL16 aynı seri. Ancak biri frekansı yüksek diye pahalıya satiliyor. Bunun bir hile olduğu kanaatindeyim. Çünkü Ramler tıpa tıp aynı, elle ayarlarsan yüzde 99 aynı cl değerinde aynı frekansta çalışacaktır. Bir pazarlama stratejisi. O yüzden CL değerine de mutlaka bakmakta fayda var. Benim için en iyi ram işlemcinin desteklediği üst sınır frekansinda CL değeri en düşük Ramdir.
 

Son mesajlar

Üst