Anket ''Bana elleme'' mi ''Beni elleme'' mi?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan serj
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Tarafını seç!

• Beni elleme.

• Bana elleme.

Sonuçlar yalnızca oylamadan sonra görülebilir.

serj

Profesör
Reaksiyon puanı
3,028
Bugün bir arkadaşın omzuna elimi koyduğumda ''Bana elleme.'' demesiyle çıktı bu tartışma. Yolda önümüze çıkana sorduk, yakında kim varsa sorduk... Cevaplar elli elliye!
Bunun doğrusu ''Beni elleme'' midir yoksa ''Bana elleme'' midir? Ben ''Beni elleme'' taraftarıyım fakat arkadaş da ölümüne savunuyor ''Bana''yı.
Peki, anket açıyorum buraya. Siz ''Beni''ci misiniz yoksa ''Bana''cı mısınız?

ATO-01

Asistan
Cezalı
Reaksiyon puanı
43
''Bana elleme'' kelimesini ilk defa duydum, bence beni elleme daha doğru

serj

Profesör
Reaksiyon puanı
3,028
"Bana elleme" kullanmak kulağa hoş gelmiyor bana göre. Kişisel olarak değil, doğru olmadığını hissediyorum resmen. Nasıl "bana" olabilir arkadaşlar, mantığı nedir bunun?

benefe

Profesör
Reaksiyon puanı
1,677
Bu soru baştan aşağı yanlış bence. Beni elleme tabiri doğru mu değil mi diye konuşmak gerek.
Ufak bir araştırma sonucunda eskiden ”Elleme” fiilinin belirtme ekiyle kullanılması gerektiğine dair bir TDK kaynağına ulaştım fakat bu şuan mevcut değil. TDK’nın başındaki 3-5 zat Türkçenin adeta ayarlarını bozmayı farz edinmişler. Değişiklikleri takip eden biri olarak emin olabilirsiniz sürekli bir şeyler değişiyor yine de şuanki kaynaklara ve kelime anlamlarına bakmamız gerek.
Ellemek daha uzun süreli daha çok el ile kavramaya eli bütünü ile kullanarak hareket almaya deniyor. Dokunmak ise daha çok dürtmek gibi kısa süreli noktasal bir harekete deniyor.
Buradan anlayacağımız şey şu ki “Bana elleme” veya “Beni elleme” gibi bir tabir doğru değil “Bana Dokunma” demek çok daha doğru olacaktır ama illaha bana mı beni mi dersek “beni elleme” daha doğrudur çünkü eskiden TDK bunu bu şekilde belirtmiş

serj

Profesör
Reaksiyon puanı
3,028
Yani asıl yanlış ''ellemek''miş! Kimin aklına gelirdi ki? :D Çok tartıştık ama ha.