Bana ehliyet verdiler!!!

Ottomanzo

Doçent
Reaksiyon puanı
7
Hayatında ilk kez direksiyon başına geçen Yeşer Şarıyıldız'ın ehliyet sınavına kadar yaşadıklarını anlatan eğlenceli bir yazı:
1. gün

Bugün dünyada biri ilk kez otomobil kullandı, ki o benim. Sandığım kadar zor ya da sandığım kadar kolay değildi, sandığımdan bambaşkaydı tam anlamıyla. Bir makine var, onu kullanmayı öğrenmen gerekiyor. Bana böyle demişlerdi yani rahatlatmaya çalışanlar. Buradan hepsine seslenmek istiyorum: “Ne alakası var ya? Elektrikli süpürge kullanıyoruz sanki?

Neyse, sinirimi attıktan sonra devam edebilirim sakince anlatmaya. Korna çalıp dalga geçenleri, üzerime sürenleri, geçiş hakkı benim olduğu halde geçenleri saymazsak eğlenceliydi ilk gün. Aslına bakarsanız, ben onlara da hiç sinirlenmedim sevgili okuyucu; çünkü yanımdaki eğitmen söylemese farkına bile varmayacaktım. Gayet saf, geçiş hakkının onlarda olduğunu sandım, efendime söyleyeyim korna çalındığında yanlış şeritten gidiyorum diye düşündüm filan. Kadının da takdirini kazandım böylece sakinliğimle; ama yarın gösteririm ben onlara!

Bunların dışında, biraz şerit ihlali yapıyorum, sinyalleri unutuyorum ama bu aramızda kalsın lütfen! Aa, bir de çok acayip bir şey daha var; normalde bana 90-100 filan çok yavaş gelirdi, hız yapılsın isterdim; bugün baktım bir ara, uçuyoruz resmen, göstergeye baktım sonra; 40… Bambaşkaymış sürücü koltuğunda oturmak.

2. gün

Bugün daha iyiydi, kavşaktan dönerken zorlanıyorum ama hala. Onun dışında hallederim gibi. Bir de bir yerden dönüyoruz, o döndüğümüz yerde karpuzcu var bir tane, oraya dalacağım diye ödüm kopuyor! Sınav Cumartesi sabahtan olacak, umarım henüz gelmemiş olur o karpuzcu.

Onun dışında hız yapmaya alışmaya başladım. 3’üncü vitesle gittiğimiz bir yer var, 45-50km/s’yi geçmemek gerekiyormuş orda. Özlem’e (direksiyon hocam Özlem) diğer otomobilleri gösterip “E ama bunlar 50km/s ile gitmiyor.” dedim, çok hızlıydılar çünkü bence; o da “Evet, değiller.” dedi, “Biz ne zaman geçeceğiz 50’yi peki?” diye sordum en saf halimle, “Ehliyeti alınca…” dedi. Hiçbir şeyden korkmuyorum da, şu bisikletli çocuklardan fena halde ürküyorum. Üç şerit var mesela yolda, en sağdaysam ve bisikletli çocuk çıktıysa en sola gidiyorum. Gidiyorum değil, kaçıyorum hatta. Yayalardan da çok korkuyordum başta. Benzin almaya da gittik, alıştım kullanmaya, Özlem’in dediğine göre oturuşum rahatlaşmış koltukta. Bir de kalkarken gaza çok basıyorsun deyip duruyor Özlem, ama genelin aksine geri geri gitmede hiç sorun yaşamadım şu ana kadar.

Yarın son gün, biraz stres yapmaya başladım, ama aynı anda da rahatlamaya başladım, çok acayip.

3. gün

Bugün çok eğlenceliydi, bir iki ders daha alsam trafiğe bile çıkabilirmişim. Beni gaza getirmeye çalıştı gerçi bence. Peki işe yaradı mı? Fazlasıyla.

Kalkışlarda gaza hala biraz sert basıyorum, “Viuuvv” diye bir ses çıkıyor arabadan. Yalnız muhabbete dalınca sinyalleri unutuyorum. Özlem’e çok soru sorarlarsa “Otomobil kullanırken konuşamıyorum ben.” desem mi diye sordum, “Saçmalama, kesin kalırsın.” dedi. Şu an en çok soru sorduklarında boş bir anıma denk gelir de arkama döner miyim diye korkuyorum. Bugün en çok duyduğum kelime ‘yavaş’tı. Hız yaptığımın farkına varamıyorum. Sıkıldım galiba bir de aynı parkurda dolaşıp durmaktan. Her şey çok güzeldi, taa ki son turdaki kavşağa kadar. Özlem “N’aptın sen öyle, çok komikti direksiyonu çevirişin falan.” dedi. Gerçi bence Özlem’in o sırada “Aa lütfen bak, bir tane daha ye!” diyerek ağzıma bisküvi tıkmaya çalışmasının etkisi var komikliğimde, ayrıca özellikle belirtmek isterim ki, ben bisküvi sevmem, hele kakaolu olanları hiç ama hiç sevmem. Bu berbat kavşak tecrübemin sonrasında Özlem’e bir tur daha gidelim diye yalvardım, ama başka öğrencisi varmış, vakti yokmuş, yarın yapacağıma inanıyormuş, öyleymiş, böyleymiş, şöyleymiş.

Şu an çok rahatsızım açıkçası, deli gibi korkuyorum yarın olacaklardan

kaynak

GKHNCKR

Profesör
Reaksiyon puanı
47
hangi sürücü kursuna gitmiş acaba? merak ettim. bende B ve A2 ehliyetimi yeni aldım, almak üzereyim..

Birde ben mi yazsam diyorum yaşadıklarımı. 100 m araba sürdüm hoca "oooo sen aşmışsın" dedi. sınavda da bir tur attım geldim, tamam dedi. a2 daha komikti. kursta motor yokmuş. daha doğrusu el değiştirmiş motor eski sahibinde kalmış. sınava kadar direksiyon eğitimi veremediler "halledersin sen" dediler. sınavda da motor getirmediler. birilerinden yalvar yakar beni 1962 model garip bir mobilet, motorsikler karışımının üstüne oturttular. vitesi direksiyonda gördükten sonra bir tur attım geldim, onu da geçtim. Doğru dürüst eğitim almadım anlyacağınız. Kursa gitmeden öncesi ile gittikten sonrası arasında bir fark göremedim. son gün bunları Milli Eğitime şikayet edeyim dedim, MEB görevlisi "olur öyle şeyler" dedi.. Öğretmenler, eğitimciler kurs sahiplerinden beter.. Ehliyet alma sistemi değişiyor. çokta iyi oluyor. kimsenin bir şey öğrendiği yok. sokaklar acemilerle dolu. Kelle koltukta gidiyoruz anlayacağınız..

iskoco

Profesör
Reaksiyon puanı
12
bende aldımda korkuyorum ya o korkuyu bi atamadım :D:D

googlog

Profesör
Reaksiyon puanı
46
Ben ilkinde geçemedim.Nedense çok heyecanlandım.

Palio ile eğitimler yapmıştık.Sınavda Marea geldi.Çok yumuşakmış debriyajı ya da gazı mı artık heyecandan ne yaptığımı şaşırdım.2.sinde geçtik ufak tefek hatalar yapsakta.Ben olsam bana ehliyet vermezdim.Çok kötü bir sistem var gerçekten.

BBir kere garajdan çıkarken arabay çizdim.Bir kere kalabalık yerde bir adama biraz çarptım. :) Çok şükür şimdi daha iyiyim :)

Birde para ile alınan yerler de varmış :)

Sonra ne diyorlar.

Ehliyeti bakkaldan mı aldın? :)

emptyheart

Profesör
Reaksiyon puanı
25
bende yeni aldım tek parkurda deli gbi dönen öğrenciler vardı hoca çıkarmıyodu acemi ve heycanlı olanları iki turdan sonra trafiğe çıkmıştım 15 gün ders aldım 3 gün değil :)
direksiyon sınvında ise arkadaki komisyon biri bi tarafa diğeri diğer tarafa tırsmış sıkı skıya arabaya tutunuyolardı viraja biraz sert girdim emniyet kemerini bağlamamıştım bi elimde direksiyo tutarken diğeri ile kemeri çekiştiriyodum gittiğim mesafe 100 metre bile değil en çok 2. vites 3 deseniz olmadı
dedim kesin bırakır bunlar bni bi sordum 100 üzeriinden 100 lle almışım
saçmalık çok bu ehliyet olayında bazı kurslar en acemisine bile sadece 2 saatlik bir eğitimle sınava hazırlıyolar arabayı kaldırıp 1 2 yapan ehliyeti alıyo bukadar kolay olmamalı

googlog

Profesör
Reaksiyon puanı
46
Kimse karşıma çıkmasın ezerim :)

zeroaxa

Profesör
Reaksiyon puanı
6
çok güzeldi:D diğer yorum yazan arkadaşlarada aynen katılıyorum sınav sistemi çok dandik;ben hiç araba kullanmasını bilmeden e sınıfı ehliyet aldım.Ehliyeti aldıktan 2.5 sene sonra araba kullanmasını öğrendim:D

pcwolf

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
33
ben de bu hafta içinde kayıt yaptırırm heralde. umarım böyle şeylerle karşılaşmam:D

Ottomanzo

Doçent
Reaksiyon puanı
7
bende aldımda korkuyorum ya o korkuyu bi atamadım :D:D

Bir an once surmuye basla zira ara verirsen o korku cogalir..

---------- saat 18:13 eklendi ---------- önceki mesaj saat 18:08 eklenmişti ----------

ben henüz almadım ama E alcam sanırım. nasıl olacaksa :S

Avrupada direk E alma ihtimali yok, b'den (normal oto) basliyorsun ondan sonra digerlerini alabiliyorsun.

kayıp kuşak

Profesör
Reaksiyon puanı
33
Alın alın zaten başımızdaki trafik canavarları az geliyor:hammer:

freewill

Dekan
Reaksiyon puanı
61
bende yeni aldım sayılır 3-4 ay önce a2-b aldım ama komediydi hayatımda ne araba sürdüm ne de arabanın iç akaamından anlarım siz düşünün :D kursa 1 kere bile gitmedim sadece 2 saat bi direksiyon dersi aldım. Araçta murat 124 küçücük araç neyse gelelim işin komik ksımına bu özelliklerle kursu 1.likle bitirdim :D motora zaten önceden de biniyordum şansıma kendi motorumla girdim :D şükür şu anda bir sorunum yok gayet rahatım :D

itsfresh

Asistan
Reaksiyon puanı
3
2004'te almıştım, cüzdan da hala öylece duruyor.

pcwolf

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
33
Basarilar dilerim.

sağol:d 3 4 yıl önce araba kullanmaya başladım ama nedense bazen beni gereksiz heyecan alıyor. özellikle de babamın yanında, o yüzden başıma gelmesini istemem o sinyalleri unutmaydı kemer takmamaydı vs. vs. şeyleri.. bi de arabayı sürerken şunu yap bunu yap deyip işime karışmazlarsa-bildiğim bişey dediklerinde o an bana laf söylendiğinde büyük ihtimalle denileni yapmam- çok güzel geçer o kurs:thumbup1:

iskoco

Profesör
Reaksiyon puanı
12
el frenini kaldırmadım diye 7 puan kırmış adam ya yokuşta durmuyoz ki :D:D

Ottomanzo

Doçent
Reaksiyon puanı
7
el frenini kaldırmadım diye 7 puan kırmış adam ya yokuşta durmuyoz ki :D:D

Duz yolda duruyordun ve el frenini kaldirmadin diye 7 puan mi kirdi ? Yoksa park ettin ve el frenini kaldirmadin mi ? :D

---------- saat 00:08 eklendi ---------- önceki mesaj saat 00:06 eklenmişti ----------

sağol:d 3 4 yıl önce araba kullanmaya başladım ama nedense bazen beni gereksiz heyecan alıyor. özellikle de babamın yanında, o yüzden başıma gelmesini istemem o sinyalleri unutmaydı kemer takmamaydı vs. vs. şeyleri.. bi de arabayı sürerken şunu yap bunu yap deyip işime karışmazlarsa-bildiğim bişey dediklerinde o an bana laf söylendiğinde büyük ihtimalle denileni yapmam- çok güzel geçer o kurs:thumbup1:

Direksoyun basinda gectigin zaman arabaya arabanin sahibi sen oldugunu belli etmelisin :D ve ondan korkmamalisin cunku sen ne dersen o onu yapiyor boyle dusunmen lazim (;